ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/02/2023

Γ. Ραγκούσης: Για εμπαιγμό, εξαπάτηση κι αυθαιρεσίες καταγγέλλουν με εξώδικο οι γονείς παιδιών ΑμεΑ το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Γ. Ραγκούσης: Για εμπαιγμό, εξαπάτηση κι αυθαιρεσίες καταγγέλλουν με εξώδικο οι γονείς παιδιών ΑμεΑ το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων



Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, το εξώδικο γονέων παιδιών ΑμεΑ, με το οποίο καταγγέλλουν την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, για εμπαιγμό, εξαπάτηση κι αυθαιρεσίες.

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, ζητώντας απαντήσεις για όσα καταγγέλλουν με εξώδικό τους οι γονείς-δικαστικοί συμπαραστάτες παιδιών με νοητική στέρηση, αναφορικά με την αδειοδότηση της δομής φιλοξενίας και την αποζημίωση του ημερήσιου νοσηλίου.

Ειδικότερα, όπως αναλυτικά αναφέρουν οι γονείς στο εξώδικό τους προς την κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ για πολλούς μήνες ταλαιπωρούνται με την απόδοση του ατομικού νοσηλίου, το οποίο πότε κοβόταν, πότε χορηγούνταν, παράλληλα με κοπιώδεις προσπάθειες των ιδίων πήραν την υπόσχεση ότι επιτέλους η δομή ΣΑΔ ELPIS CARE, θα αδειοδοτούνταν και τα παιδιά τους θα φιλοξενούνταν, επιτέλους, χωρίς κρατικά εμπόδια.

Παρά ταύτα, πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκαν ότι η δομή θα αδειοδοτηθεί ως «οικοτροφείο», εκτός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και οι γονείς θα λαμβάνουν το μισό ημερήσιο νοσήλιο. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, δεδομένου ότι οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση, γι’ αυτό διαμαρτύρονται έντονα για τον εμπαιγμό και την εξαπάτηση, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας, επιφυλασσόμενοι, δε, παντός νομίμου δικαιώματός τους.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Για εμπαιγμό, εξαπάτηση κι αυθαιρεσίες καταγγέλλουν με εξώδικο οι γονείς παιδιών ΑμεΑ το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη το από 13-2-2023 εξώδικο προς την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, γονείς-δικαστικοί συμπαραστάτες παιδιών με νοητική στέρηση, το καταθέτει ως αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας απαντήσεις για την εξαπάτηση και τον εμπαιγμό που υφίστανται αναφορικά με την αδειοδότηση του ΣΑΔ ELPIS CARE και το ύψος του ημερήσιου νοσηλίου των παιδιών τους.

Οι γονείς, δικαστικοί συμπαραστάτες των παιδιών τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

· Στη συνάντηση που είχαμε μερικοί εξ ημών, ως εκπρόσωποι και των λοιπών, με στελέχη του Υπουργείου σας και του ΕΟΠΥΥ, στις 28 Νοεμβρίου του 2022, λάβαμε τη ρητή διαβεβαίωση από τα στελέχη σας ότι το ELPIS CARE ως η μοναδική ΣΑΔ στην Ελλάδα θα συνάψει σύμβαση με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία δηλαδή ανάλογους με αυτούς που διέπουν τις ΣΥΔ.

· Πρίν 10 ημέρες ενημερωθήκαμε επισήμως από τον συνεργάτη σας κ. Μεγαρίτη, ότι η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έτσι ώστε να συναφθεί η σύμβαση με τη ΣΑΔ ELPIS CARE θα παραπέμπει στους όρους και προϋποθέσεις σύναψης σύμβασης με οικοτροφείο!!!

· Από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα, ο νομοθέτης ορίζει συγκεκριμένους και διαφορετικούς όρους για την λειτουργία των ΣΥΔ των ΣΑΔ και των οικοτροφείων.

· Επιχειρείτε λοιπόν μια αυθαίρετη και χωρίς έρεισμα ανατροπή στη πάγια αντιμετώπιση των ΣΑΔ από το νομικό μας σύστημα. Ο λόγος είναι προφανέστατος, θέλετε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που διαθέτετε για τα άτομα με νοητική στέρηση.

· ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για τα ανωτέρω και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την απόλυτη και κάθετη αντίθεσή μας, ως συγγενείς ατόμων με βαριά νοητική στέρηση, στις μεθοδεύσεις σας.

· ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να εφαρμόσετε την κείμενη νομοθεσία, εκδίδοντας υπουργική απόφαση βάσει της οποίας η ΣΑΔ ELPIS CARE θα συνάψει σύμβαση με τους ανάλογους όρους με τις ΣΥΔ.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Ακολουθεί το από 13-2-2023 εξώδικο προς την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2023

Ο καταθέτων Βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

 

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

1) Της…………………………………………………………………………………………………………..

2) Του……………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

24)Του…………………………………………………………………………………………………………..

Π Ρ Ο Σ : Την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου (οδός Σταδίου αρ.29- Αθήνα)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Όλοι εμείς ενεργούμε σαν δικαστικοί συμπαραστάτες των συγγενών μας (τέκνων και αδερφών μας), οι οποίοι διαβιούν (οι περισσότεροι από πολλών ετών) στη ΣΑΔ ELPIS CARE που βρίσκεται στο Καρμπουνάρι Λουτρακίου Κορινθίας και στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άτομα με βαριά νοητική στέρηση.

Γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την διακοπή του ατομικού νοσηλίου με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο του 2022.

Έκτοτε και με πολλές προσπάθειες, με νέα απόφαση του το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δέχθηκε να καταβάλλει το ατομικό νοσήλιο έως τη σύναψη σύμβασης της ΣΑΔ με τον ΕΟΠΠΥ.

Στη συνάντηση που είχαμε μερικοί εξ ημών, ως εκπρόσωποι και των λοιπών, με στελέχη του Υπουργείου σας και του ΕΟΠΥΥ, στις 28 Νοεμβρίου του 2022, λάβαμε τη ρητή διαβεβαίωση από τα στελέχη σας ότι το ELPIS CARE ως η μοναδική ΣΑΔ στην Ελλάδα θα συνάψει σύμβαση με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία δηλαδή ανάλογους με αυτούς που διέπουν τις ΣΥΔ.

Πρίν 10 ημέρες ενημερωθήκαμε επισήμως από τον συνεργάτη σας κ. Μεγαρίτη, ότι η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έτσι ώστε να συναφθεί η σύμβαση με τη ΣΑΔ ELPIS CARE θα παραπέμπει στους όρους και προϋποθέσεις σύναψης σύμβασης με οικοτροφείο!!!, διότι κατά την άποψή σας οι ΣΑΔ προσομοιάζουν με οικοτροφεία!!!

Πέραν του γεγονότος της εξαπάτησης και του εμπαιγμού που υφιστάμεθα (δηλαδή άλλα λέτε ενώπιον των παρισταμένων στη συζήτηση εκπροσώπων μας και άλλα εν κρυπτώ ετοιμάζεστε να κάνετε), προτίθεστε να αγνοήσετε την από δεκαετιών νομική αντιμετώπιση των ΣΑΔ, η οποία, σε ότι αφορά το ύψος του καταβαλλόμενου νοσηλίου, απαρέγκλιτα αντιμετωπίζει τις νόμιμα λειτουργούσες ΣΑΔ σε πλήρη εξίσωση με τις ΣΥΔ.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πλήθος νόμων, υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κλπ. προκειμένου να καταδείξουμε την πάγια αντιμετώπιση του νομοθέτη στις νόμιμα λειτουργούσες ΣΑΔ, τις οποίες ρητά και απερίφραστα αντιμετωπίζει στην καταβολή του νοσηλίου αναλογικά με εκείνη των ΣΥΔ. Από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα, ο νομοθέτης ορίζει συγκεκριμένους και διαφορετικούς όρους για την λειτουργία των ΣΥΔ των ΣΑΔ και των οικοτροφείων. Ακόμη και ο ΕΚΠΥ (ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) στο άρθρο 30 αναφέρεται στα οικοτροφεία και στο άρθρο 31 στις ΣΥΔ και τις ΣΑΔ.

Ως γνωστόν η ΣΑΔ ELPIS CARE έχει ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ως ΣΑΔ, ούτε ως ΣΥΔ, ούτε ως ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ!!!! Με βάση το νόμο, πώς είναι δυνατόν να την κατατάξετε στα οικοτροφεία;;;;

Η επιλογή μας να φιλοξενούνται οι συγγενείς μας στη ΣΑΔ ELPIS CARE δεν έγινε τυχαία, αλλά ύστερα από σύγκριση της παρεχόμενης φιλοξενίας (περιβάλλον, φροντίδα και προσφερόμενες υπηρεσίες) από την εν λόγω Μονάδα, με εκείνες που βίωναν σε άλλες Μονάδες.

Και ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον η ανωτέρω ΣΤΕΓΗ για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, και ενώ μας υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, γεγονός που θα μας διευκόλυνε οικονομικά, θα μας απάλλασσε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα τρεχάματα στον ΕΟΠΥΥ και κυρίως θα είχαμε μια σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση του προβλήματος που μας κληροδότησε η ζωή, ξαφνικά έρχεστε να τα ανατρέψετε όλα με την επιχειρούμενη ενέργειά σας.

Και τίθεται εύλογα το ερώτημα ποια είναι η σκοπιμότητα της εν λόγω ενέργειας. Αίφνης ανακαλύψατε ότι το υφιστάμενο νομικό καθεστώς τιμολόγησης των ΣΑΔ είναι παράλογο και πρέπει να το εξορθολογίσετε με το να αποβάλλετε από το τιμολόγιο των ΣΥΔ που ισχύει σήμερα και να εντάξετε στο τιμολόγιο των οικοτροφείων τη μοναδική ΣΑΔ η οποία για μας αποτελεί κόσμημα και ό τι καλύτερο στο χώρο φιλοξενίας των ΑΜΕΑ, εμπράκτως αποδεδειγμένα, ή για λόγους οικονομίας τιμωρείτε τους αγαπημένους μας και τους εξουθενώνετε οικονομικά με τη στέρηση ΚΑΙ του επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα της φιλοξενίας των συγγενών μας.

Επιχειρείτε λοιπόν μια αυθαίρετη και χωρίς έρεισμα ανατροπή στη πάγια αντιμετώπιση των ΣΑΔ από το νομικό μας σύστημα. Ο λόγος είναι προφανέστατος, θέλετε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που διαθέτετε για τα άτομα με νοητική στέρηση.

Ειδικά στην περίπτωσή μας που το ELPIS CARE είναι κατά τα λεγόμενά σας η μοναδική ΣΑΔ στην Ελλάδα, οι 24 ΑΜΕΑ συγγενείς μας αναλαμβάνουν το βάρος να ελαφρύνουν δραστικά τον προϋπολογισμό σας!!! Φυσικά αυτό μπορεί να αποτελεί πολιτική 6 επιλογή σας, η τήρηση των νόμων όμως είναι υποχρέωσή σας και ελέγχεστε γι αυτό.

Εσείς προσωπικά κ. Υφυπουργέ που με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζετε την ευαισθησία, τόσο τη δική σας όσο και της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχετε, για τα θέματα που άπτονται της κοινωνικής αλληλεγγύης, πώς μπορείτε να μας εξηγήσετε ότι μέχρι σήμερα οι συγγενείς μας λαμβάνουν νοσήλιο ως διαβιούντες σε ΣΑΔ και εφεξής θα λαμβάνουν το νοσήλιο που προβλέπεται για τα οικοτροφεία.

Εν κατακλείδι μετά την πολυετή ταλαιπωρία μας σχετικά με το ατομικό νοσήλιο που λαμβάνουμε από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή του, στη διακοπή του τον Αύγουστο του 2022, στην εκ νέου χορήγησή του τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι νεωτέρας…τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ΚΑΙ το ενδεχόμενο μη σύναψης σύμβασης του ELPIS, εφόσον οι όροι θα είναι αυτοί που ετοιμάζεστε να προωθήσετε προς υπογραφή, με τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει αυτό για τους συγγενείς μας.

ΕΠΕΙΔΗ η ανωτέρω μεθόδευση θα έχει ως αποτέλεσμα ΚΑΙ την οικονομική μας εξόντωση. ΕΠΕΙΔΗ κ. Υφυπουργέ σας καλούμε να επισκεφτείτε το ELPIS CARE για να διαπιστώσετε το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους συγγενείς μας, τη φροντίδα και την αγάπη που το προσωπικό τους περιβάλλει, να γνωρίσετε από κοντά παιδιά που αποχώρησαν από άλλες Μονάδες σε άθλια κατάσταση και τώρα έχουν την κατάλληλη φροντίδα.

ΕΠΕΙΔΗ για όλα τα ανωτέρω είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΕΠΕΙΔΗ για όλα τα ανωτέρω υποχρεούμαστε, πέραν των υπολοίπων φορέων, να ενημερώσουμε επισήμως διά υποβολής αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, και τον αρμόδιο Εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν πλήρως και τυχόν ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται 7 στο παραπάνω ιστορικό και ενέχονται για τις αστοχίες κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου προστασίας και μέριμνας για Άτομα με Αναπηρία, αλλά και όσων ερμηνεύουν αυθαίρετα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προς τον σκοπό της αποστέρησης δικαιωμάτων από την παραπάνω κατηγορία πολιτών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος των υπό δικαστική συμπαράσταση συγγενών μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για τα ανωτέρω και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την απόλυτη και κάθετη αντίθεσή μας, ως συγγενείς ατόμων με βαριά νοητική στέρηση, στις μεθοδεύσεις σας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να εφαρμόσετε την κείμενη νομοθεσία, εκδίδοντας υπουργική απόφαση βάσει της οποίας η ΣΑΔ ELPIS CARE θα συνάψει σύμβαση με τους ανάλογους όρους με τις ΣΥΔ.

Σε αντίθετη περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα αναγκαστούμε με αποκλειστική σας υπαιτιότητα να προβούμε στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συγγενών μας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ’ αυτούς που απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς τη συγχρόνως ολόκληρη στην Έκθεση Επίδοσης.

Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2023

Η πληρεξούσια δικηγόρος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ