ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/02/2023

Αλ. Τσίπρας: Η φυλή των Πάτσηδων ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων

Αλ. Τσίπρας: Η φυλή των Πάτσηδων ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων



Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα
Ομιλία Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα


Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Καρδίτσα

Ο κ. Μητσοτάκης, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής, πήρε το κόμμα του με χρέος 200 εκατ. και μέσα σε έξι χρόνια το πήγε στα 400 εκατ. ευρώ. Με αυτόν θα ασχοληθούν τα funds; Θα πάνε τα κοράκια να του ζητήσουν τα ρέστα; Όχι!

Δεν είναι ανεκτό αυτή η προκλητική αδικία να γίνεται κανονικότητα.

Δεν είναι κανονικότητα να σου παίρνουν το σπίτι για ένα χρέος που είναι χιλιάδες φορές μικρότερο από το χρέος του κόμματος που κυβερνά και οργανώνει αυτή τη ληστεία.
Δεν είναι ανεκτό να χάνονται σπίτια μεροκαματιάρηδων ενώ η ΝΔ χρωστά 400 εκ. και κανένας να μη λέει κουβέντα.

Η φυλή των Πάτσηδων ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων. Και ο κ. Μητσοτάκης -που θέσπισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που προτεραιοποιεί τους πλειστηριασμούς- νίπτει τας χείρας του και συμβουλεύει: Να τα βρουν οι δανειολήπτες με τα κοράκια!

Μπορεί ένας πολίτης να κάνει χρόνια να βρει το δίκιο του, αλλά η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds βγήκε σε χρόνο ρεκόρ. Είδατε πόσο μπροστά είναι η Ελλάδα του Μητσοτάκη; Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως αυτή που απονέμεται με ταχύτητα είναι η αδικία και όχι η Δικαιοσύνη.

Τόλμησε, ο αυτουργός των υποκλοπών και του παρακράτους να με κατηγορήσει ότι δυσφημώ την Ελλάδα στο εξωτερικό. Δεν εννοεί να καταλάβει ότι ο ίδιος δεν είναι η Ελλάδα. Η αντίσταση στις πρακτικές του είναι η Ελλάδα. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι η Ελλάδα.

Μπροστά στον πανικό του -γιατί έρχεται η ώρα που δε θα τον κρίνουν οι δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού που εξαπάτησε- επιχειρεί να εκβιάσει και να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία. Προεξοφλεί ότι θα είναι άκαρπη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού με την απλή αναλογική. Διαμηνύει ότι θα σύρει τη χώρα σε δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στο καλοκαίρι. Και δε μπορεί καθόλου να κρύψει τον τρόμο του.
Στον λαό δίνουμε λογαριασμό, όχι στη διαπλοκή. Για να το καταλάβει κανείς, αρκεί να ανοίξει την τηλεόραση και να δει πόσο λυσσασμένα υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά είναι τα παράσημά μας.

Γιατί εμείς δε δώσαμε γη και ύδωρ, ούτε στους δανειστές ούτε στους εγχώριους νταβατζήδες.

Οι αντίπαλοί μας έχουν ΜΜΕ, trolls, εταιρείες που κάνουν βρόμικη δουλειά.

Εμείς έχουμε ιδέες, έχουμε προτάσεις, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε εντιμότητα, έχουμε καθαρότητα.

Με αυτά θα παλέψουμε σε αυτή την εκλογική μάχη που έρχεται μπροστά μας.

Πολίτες της Καρδίτσας, σας ευχαριστώ θερμά γι` αυτή τη ζεστή υποδοχή που στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, από εδώ, από την κεντρική σας αγορά. Το μήνυμα που στέλνει η σημερινή μας συγκέντρωση από εδώ από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, μετά το μήνυμα που εστάλη από τη συγκέντρωσή μας στο Περιστέρι, τη συγκέντρωσή μας στην Πάτρα, την συγκέντρωσή μας στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα μήνυμα μιας νέας αρχής για την Ελλάδα. Είναι μήνυμα πολιτικής αλλαγής, είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας, είναι ένα μήνυμα Δικαιοσύνης, είναι ένα μήνυμα αξιοπρέπειας.

Η συμμετοχή σας σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι αυτοί που έχουν προστρέξει να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, θα διαψευστούν οικτρά. Διότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, ψηφίζουν οι πολίτες, που επί τέσσερα χρόνια έχουν βιώσει στο πετσί τους την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το μήνυμα θα είναι μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εκλογές, που για πρώτη φορά στον τόπο μας θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, όχι καλπονοθευτικό. Με το σύστημα της απλής αναλογικής για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η κυβέρνηση της ανισότητας, της ακρίβειας, της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, η κυβέρνηση του παρακράτους θα βρεθεί απέναντι στον ελληνικό λαό και θα θερίσει με την ψήφο του λαού ό,τι έσπειρε και σπέρνει με την πολιτική της τέσσερα χρόνια τώρα.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε καλούς μισθούς, αλλά αυτό που κάνει είναι να συνθλίβει σταθερά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις, αλλά αυτό που κάνει είναι να λεηλατεί συστηματικά τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κρατώντας τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης υψηλά, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 10%.
Υποσχέθηκε πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές, αλλά έφερε την κατάργηση του οχτάωρου, απλήρωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και εργασιακό καθεστώς ζούγκλας.

Υποσχέθηκε στήριξη των συνταξιούχων, αλλά κατάργησε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους αφαίρεσε και τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Υποσχέθηκε ενίσχυση των επαγγελματιών, αλλά τους πνίγει σταθερά στα χρέη και τους πλειστηριασμούς.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει παρά μια ασήμαντη αύξηση στην τιμή του ρεύματος και αμέσως μετά ξεπούλησε, ιδιωτικοποίησε πλήρως τη ΔΕΗ και έδωσε το σύνθημα γι` αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας.

Υποσχέθηκε επίσης μείωση της εγκληματικότητας και ασφάλεια και έφερε τους εγκληματίες στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία σήμερα δυστυχώς συνεργάζεται αντί να καταπολεμά, αντί να πιάνει τους εγκληματίες και έχει βυθιστεί η ελληνική κοινωνία στην ανασφάλεια.

Υποσχέθηκε επίσης ενίσχυση της Περιφέρειας και του αγρότη και εξανεμίζει όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και το μέλλον του αγροτικού κόσμου, μετατρέποντας με γρήγορους ρυθμούς την Περιφέρεια σε ζώνη ανασφάλειας, φτώχειας και μετανάστευσης.

Υποσχέθηκε τέλος θεσμική σταθερότητα και βεβήλωσε τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, μετατρέποντας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε παρακρατική συμμορία και παρακολουθώντας σχεδόν το μισό πολιτικό σύστημα. Και σήμερα μπροστά στον πανικό του από τις αποκαλύψεις των πειστηρίων του εγκλήματος, που δεν μπορεί πια να κρύψει, -γιατί, ξέρετε, τα πειστήρια του εγκλήματος δεν είναι μονάχα αυτά που βρήκε η αρμόδια από το κράτος από το Σύνταγμα ανεξάρτητη Αρχή να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, δεν είναι μονάχα αυτά τα πειστήρια του εγκλήματος που βρέθηκαν στους παρόχους-, τα πειστήρια του εγκλήματος είναι κι αυτά που βρίσκονται στους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα σε κάθε σπίτι για το ρεύμα της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών. Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται στις αντλίες της βενζίνης σε κάθε πρατήριο, βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τις τιμές που έχουν ανέβει τρεις και τέσσερις φορές πάνω και ανεβαίνουν διαρκώς, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν με διάφορα τρικ και τεχνάσματα να ξεγελάσουν τον κόσμο μειώνοντας την ποσότητα των συσκευασιών, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνοντας διαρκώς τις τιμές. Εκεί είναι τα πειστήρια του εγκλήματος της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη.

Μπροστά στον πανικό του γιατί έρχεται τελικά η ώρα που δεν θα κρίνουν το μέλλον του τόπου, δεν θα κρίνουν τον ίδιο οι δημοσκοπικές μετρήσεις αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού που εξαπάτησε. Ακριβώς επειδή έρχεται αυτή η ώρα, επιχειρεί να εκβιάσει και να υπονομεύσει ακόμη και την εκλογική διαδικασία.

Προεξοφλεί ότι θα είναι άκαρπη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις εκλογές της απλής αναλογικής και διαμηνύει ότι θα σύρει τη χώρα -δεν θα διστάσει και είμαστε βέβαιοι γιατί πράγματι είναι αδίστακτος- σε δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στο καλοκαίρι.

Και δεν μπορεί καθόλου όμως να κρύψει τον τρόμο του. Αυτός που υποτίθεται, φίλες και φίλοι, ότι έχει αυτή τη μεγάλη, αυτή την αναντίστροφη δημοσκοπική υπεροχή, κλαψουρίζει κάθε μέρα δεξιά και αριστερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τελικά κυβέρνηση με τα υπόλοιπα κόμματα της σημερινής προοδευτικής αντιπολίτευσης από την πρώτη Κυριακή.
Μα πώς είναι δυνατόν να είναι και 5 και 8 και 10 μονάδες μπροστά, αλλά να κλαψουρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση; Γνωρίζει την αλήθεια πάρα πολύ καλά. Γνωρίζει την αλήθεια που έρχεται, γνωρίζει ότι η ανατροπή έχει ήδη συντελεστεί. Γνωρίζει ότι είμαστε ήδη μπροστά και, από τον φόβο του, από τον τρόμο του, δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμη και την εκλογική διαδικασία που έχουμε μπροστά μας. Και δεν διστάζει να ξεπερνά κάθε μέτρο ανευθυνότητας και επιπολαιότητας ανοίγοντας ο ίδιος απρόκλητα ακόμη και θέμα γνησιότητας της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, της εκλογικής διαδικασίας.

Θυμάστε το 2019 με επίσημες ανακοινώσεις της η Νέα Δημοκρατία, αξιωματική αντιπολίτευση τότε, έλεγε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νοθεία. Το 2023 λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί το αποτέλεσμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με το θεσμικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Είναι μια Δεξιά που θυμίζει ολοένα και περισσότερο την ΕΡΕ της δεκαετίας του ‘50 και δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο, δεν έχει καμία σχέση με το κεκτημένο το δημοκρατικό και το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τους θυμίζουμε σήμερα εδώ από την Καρδίτσα κάτι που ενδεχομένως το είχαν ξεχάσει: το 2015 άλλοι ήταν αυτοί που δεν παρέδωσαν το Μέγαρο Μαξίμου την επομένη των εκλογών, όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο αργότερα, όταν έχασαν τις εκλογές.

Ελπίζω να έχουν βάλει μυαλό και να μη πράξει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πρέπει να μας παραδώσει με αξιοπρέπεια την εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θέλω επίσης να τους διαβεβαιώσω και να τους διαβεβαιώσουμε ότι όσες ανοησίες και να εκστομίσουν, δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν την ήττα τους. Δεν θα καταφέρουν να βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από τη πρώτη Κυριακή. Και θα είναι κυβέρνηση των νικητών, με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τόλμησε όμως χτες, ο αυτουργός των υποκλοπών και του παρακράτους να καταλογίσει σε εμένα προσωπικά ότι δυσφημώ -λέει- την χώρα στο εξωτερικό. Προσέξτε, δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό όποιος καταγγέλλει τις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου, όποιος καταγγέλλει την παρεκτροπή από τις αρχές ενός ευρωπαϊκού κράτους Δικαίου και όχι όποιος διαπράττει.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν εννοεί να καταλάβει, πρώτον, ότι ο ίδιος δεν είναι η Ελλάδα. Η αντίσταση στην πολιτική και τις πρακτικές του είναι η Ελλάδα, η υπεράσπιση του κράτους Δικαίου είναι η Ελλάδα, ο δημοκρατικός λαός μας είναι η Ελλάδα.

Και έρχεται η ώρα αυτός ο λαός να πάρει τις τύχες αλλά και τη χώρα στα χέρια του, το μέλλον της χώρας στα χέρια του, σφραγίζοντας με τη ψήφο του την-πολιτική αλλαγή, δίνοντας καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση.

Οφείλω όμως να ομολογήσω, φίλες και φίλοι, πολίτες της Καρδίτσας ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που λειτουργούν ρολόι σε αυτή τη χώρα και δεν χρειάζεται να κατηγορούμε τη κυβέρνηση για όλα. Κυρίως, δεν είναι σωστό να τη κατηγορούμε ότι η Δικαιοσύνη στοn τόπο μας απονέμεται αργοπορημένα.

Μπορεί ένας απλός πολίτης ή ένας κανονικός επιχειρηματίας να χρειάζονται πέντε έξι οκτώ χρόνια για να βρει το δίκιο του, αλλά η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds και τους πλειστηριασμούς, βγήκε στο άψε σβήσε. Σε χρόνο ρεκόρ! Ούτε ένας μήνας δεν κράτησε η διάσκεψη και ούτε εννιά μέρες δεν τους πήρε να καθαρογράψουν, πριν καλά καλά βγει η ετυμηγορία, καθαρογράφτηκε. Είδατε πόσο μπροστά είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη; Είδατε πόσο γρήγορα τελικά λειτουργεί αυτή η Ελληνική Δικαιοσύνη; Όλα κι όλα! Δεν θέλω να ξανακούσω για προβλήματα με τη ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως αυτή που απονέμεται με ταχύτητα είναι η αδικία και όχι η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη αργεί, αργεί πολύ να απονεμηθεί.

Αλλά για να είμαι απόλυτα ακριβής, τον δρόμο της αδικίας, της απληστίας, της αναλγησίας, θα έλεγα, στην υπόθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, δεν τον άνοιξε η απόφαση των δικαστών του Αρείου Πάγου, που πάρθηκε με ταχύτητα φωτός. Τον άνοιξε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2020 και με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και πλέον χιλιάδες δανειολήπτες ζουν κυριολεκτικά ένα εφιάλτη.

Τον εφιάλτη να χάσουν το σπίτι τους, το χωράφι τους, την επαγγελματική τους στέγη, με συνοπτικές διαδικασίες. Διότι πλέον από τον Οκτώβρη του ’20 δεν υπάρχει η προστασία που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη που από το 2010 και μετά ήταν σε ισχύ μέχρι το ’20 και προστάτεψε χιλιάδες δανειολήπτες, απέτρεψε αυτή τη γιγαντιαία αναδιανομή πλούτου από τη μεσαία τάξη προς τους ισχυρούς. Και αργότερα, με την επέκταση που έκανε ο νόμος Σταθάκη στον νόμο Κατσέλη το 2015, διότι αρχικά ο νόμος Κατσέλη αφορούσε μονάχα την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών για χρέη προς τις τράπεζες, ενώ επεκτάθηκε το ’15 και για χρέη προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή η προστασία άρθηκε με την ψήφιση του πτωχευτικού και σήμερα δεν υπάρχει καμία προστασία. Και είναι ευάλωτοι και μόνοι τους απέναντι στα κοράκια των servicers, οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

Και αυτή η περίφημη, η περιβόητη, επιτρέψτε μου την έκφραση, «φυλή των Πάτσηδων» ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων που έγινε από τον εμφύλιο πόλεμο. Και μετά και ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας και τι συμβουλεύει; Να τα βρουν οι δανειολήπτες με τα κοράκια!

Και την ίδια στιγμή, αυτός που θέσπισε αυτό τον νέο πτωχευτικό Κώδικα, που προτεραιοποιεί τους πλειστηριασμούς, που αίρει τη ιδιοκτησία του υπερχρεωμένου δανειολήπτη από την πρώτη μέρα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πρόταση μομφής τον Οκτώβρη του 20 για να πέσει η κυβέρνηση και μας έλεγαν τότε «κάνετε επαναστατική γυμναστική». Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα άλλωστε σε αυτό τον τόπο, ακόμη κι αν εδώ και τέσσερα χρόνια άλλοι κυβερνούν!

Και θέλουν να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που φταίει για όλα, κυβέρνησε κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες τα μνημονιακά χρόνια και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος και άφησε και 37 δισ. στο Δημόσιο Ταμείο και έδωσε τη δυνατότητα προστασίας στους πιο ευάλωτους.

Θέλουν όλα αυτά να τα ξεχάσουμε, λες και η ιστορία σε αυτό τον τόπο ξεκίνησε από το 2015, δεν υπήρχε ιστορία πιο πριν. Δεν θυμόμαστε τι έγινε από το 2009 και μετά!
Και θέλουν να ξεχάσουμε ότι εμείς ήμασταν αυτοί που προστατεύσαμε με νύχια και με δόντια από τους δανειστές και από τους τραπεζίτες την πρώτη κατοικία, την οποία τώρα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να παραδώσει στα funds, θεσπίζοντας αυτή την άρνηση, αυτό τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Και βεβαίως προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τι ακριβώς προέβλεπαν οι νόμοι που ψηφίσαμε εμείς και τι ακριβώς προβλέπουν οι νόμοι που έχει ψηφίσει τώρα η Νέα Δημοκρατία.

Θα το πω με δυο λόγια μόνο: στον καπιταλισμό είναι απολύτως εύλογο να υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους. Εδώ όμως δεν μιλάμε για περιθώριο κέρδους, εδώ μιλάμε για μια προκλητική αισχροκέρδεια. Διότι έρχονται διάφοροι διαχειριστές-κεφαλαιουχικές εταιρείες που φτιάχνονται με κεφάλαιο 1.000 ευρώ και παίρνουν δάνεια από την ίδια την τράπεζα προκειμένου να αγοράσουν κόκκινα δάνεια πολιτών. Και τα αγοράζουν αυτά τα κόκκινα δάνεια στο 15% της αξίας και ζητάνε κυνηγώντας τους δανειολήπτες και απειλώντας τους με πλειστηριασμό, να πάρουν πίσω το 100% της αξίας.

Αυτό λέγεται αισχροκέρδεια στην ελληνική γλώσσα, προκλητική αισχροκέρδεια. Αυτό λέγεται ληστεία, αυτό λέγεται σκάνδαλο και αυτή η ληστεία αυτό το σκάνδαλο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Όπως δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οι τράπεζες να κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων, αλλά την ίδια στιγμή να πηγαίνουν στο θεό τα επιτόκια των χορηγήσεων. Η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα να υπερβαίνει το 5% την ίδια στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στις τράπεζες όλης της Ευρωζώνης είναι στο 2%.

Και τι σημαίνει να αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια των χορηγήσεων; Σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο στεγαστικό, με κυμαινόμενο επιτόκιο και έπρεπε να πληρώνουν μια δόση 400-500 ευρώ ξαφνικά σήμερα βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να πληρώνουν μια δόση 700-800 ευρώ τη στιγμή που η ακρίβεια σπάει κάθε ρεκόρ, που δεν μπορείς να περάσεις έξω από το σούπερ μάρκετ.

Και αναρωτιέται κανείς: ενδιαφέρεται κάποιος σε αυτό τον τόπο γι` αυτούς τους ανθρώπους; Για τη νέα γενικά κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθεί; Για την αστάθεια που θα επέλθει στην ελληνική κοινωνία και θα μεταφερθεί και στην οικονομία; Διότι δεν υπάρχει οικονομίας ευημερούσα, με μια κοινωνία που αιμορραγεί. Δεν είναι ανεκτό αυτό.

Όπως δεν είναι ανεκτό από την πλευρά των τραπεζών να μη χρηματοδοτούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να μη χρηματοδοτείται η παραγωγή και η οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή να χρηματοδοτούνται μερίσματα για τους μετόχους και μπόνους για τα στελέχη, τα golden boys των τραπεζών. Ούτε αυτό είναι ανεκτό.

Όπως επίσης δεν είναι ανεκτό η κυβέρνηση όχι μόνο να ανέχεται αυτή την κατάσταση, αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί για να την επιβάλει ως μια νέα κανονικότητα. Δεν είναι κανονικότητα να σου παίρνουν το σπίτι για ένα χρέος που είναι χιλιάδες φορές μικρότερο από το χρέος του κόμματος που κυβερνά και οργανώνει αυτή τη ληστεία.

Δεν είναι ανεκτό να χάνονται σπίτια μεροκαματιάρηδων για μερικές χιλιάδες ευρώ και το κόμμα που κυβερνά, η Νέα Δημοκρατία, να χρωστά στις τράπεζες 400 εκατομμύρια και κανένας να μη λέει κουβέντα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μπαταχτσής ανέλαβε το κόμμα του με ένα χρέος 200 εκατομμύρια ευρώ και μέσα σε έξι χρόνια το πήγε στα 400. Γι` αυτόν θα ασχοληθούν οι τράπεζες; Τα funds; Θα πάνε τα κοράκια να του ζητήσουν τα ρέστα; Όχι. Δεν είναι ανεκτή αυτή η προκλητική αδικία να γίνεται κανονικότητα.

Δεν είναι κανονικότητα αυτή η τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους ελάχιστους. Αυτή η αναδιανομή πλούτου που οργανώνει, σχεδιάζει και θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί, ξέρετε, όλο αυτό που ζούμε δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αστοχίας, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας εξωγενούς πίεσης.

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια βρέθηκε μια κυβέρνηση που μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τον βραχνά των δανειστών πάνω από το κεφάλι της. Δεν τους αναγκάζει καμία τρόικα να ασκούν αυτή την πολιτική και δεν είναι λάθος, ούτε τυχαία αυτή η πολιτική.

Είναι στρατηγική, είναι σχέδιο. Είναι σχέδιο η προκλητική αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, των διυλιστηρίων, των Τραπεζών και των σούπερ μάρκετ. Είναι σχέδιο η εργασιακή ζούγκλα και οι απλήρωτες υπερωρίες, το υποθηκευμένο μέλλον των νέων ανθρώπων, η ισοπέδωση του Πολιτισμού δηλαδή της ταυτότητάς μας, που συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση και που έχει προκαλέσει αυτές τις μέρες την κινητοποίηση χιλιάδων σπουδαστών, καθηγητών και ανθρώπων της τέχνης που είναι μια ακτίνα φωτός και ελπίδας μέσα στη μαυρίλα που ζούμε το τελευταίο διάστημα, σε ένα κίνημα αξιοπρέπειας και ευαισθησίας, που μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους για το αύριο. Γιατί εκπροσωπεί το φως του πολιτισμού απέναντι στον ζόφο και στο σκότος του καθεστωτισμού.

Πίσω όμως από κάθε μέτρο, πίσω από κάθε ρύθμιση, πίσω από κάθε απουσία ρύθμισης, πίσω κάθε πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης θα βρείτε έναν και μόνο έναν σκοπό: Τη σκανδαλώδη εύνοια στους λίγους και ισχυρούς και τη σκανδαλώδη περιφρόνηση των πολλών. Θα βρείτε κέρδη πίσω από κάθε κίνηση, τα κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών.

Μας λένε όλο αυτό τον χρόνο και παραπάνω ενάμιση χρόνο τώρα, που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανηφόρα, ότι «γιατί φωνάζετε, αφού η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, γιατί μιλάτε για ακρίβεια Μητσοτάκη»; Ναι, η ακρίβεια είναι παγκόσμια, αλλά η προκλητική αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Η αισχροκέρδεια έχει όνομα και επώνυμο, είναι made in Greece. Έχει όνομα, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το όνομα.

Γιατί, πείτε μου αλήθεια εσείς, πώς γίνεται η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει την πιο ακριβή τιμή χονδρικής στο ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει τις ακριβότερες τιμές προϊόντων στα Σούπερ Μάρκετ και την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη;
Κι αν η αισχροκέρδεια σε είδη πολυτελείας είναι ένα οικονομικό αδίκημα, η αισχροκέρδεια με το γάλα του παιδιού που ανέβηκε 70%, οι βρεφικές κρέμες 70%, από πότε; Από όταν ο κ. υπουργός Ανάπτυξης μας παρουσίαζε το περιβόητο καλάθι του νοικοκυριού, που θα μας έσωνε. Και οι βρεφικές κρέμες από τότε αυξήθηκαν 70%.

Αν η αισχροκέρδεια στα είδη πολυτελείας είναι οικονομικό αδίκημα, η αισχροκέρδεια με το γάλα του παιδιού, με τα είδη πρώτης ανάγκης, με τη θέρμανση, με τα μέσα παραγωγής του αγρότη, με τα μέσα επιβίωσης εκατομμυρίων οικογενειών είναι κάτι παραπάνω από οικονομικό έγκλημα. Είναι κοινωνικό έγκλημα.
Είναι ένα κοινωνικό έγκλημα, που κι αυτό φίλες και φίλοι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί διαλύει τον κοινωνικό ιστό, διαλύει την οικονομία, διαλύει την εμπιστοσύνη, διαλύει τις ζωές των ανθρώπων.

Ήταν, επίσης σχέδιο, να θυμίσω, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έγινε μάλιστα στα ξαφνικά και στα μουλωχτά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Ήταν επίσης σχέδιο, να θυμίσω, η βίαιη απολιγνιτοποίηση. Πόσο άραγε έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία αυτή η βίαιη απολιγνιτοποιήση που έτρεχαν μετά να την πάρουν πίσω;

Ήταν σχέδιο, να θυμίσω, αυτή η ασυδοσία των καρτέλ, που δρουν ανενόχλητα χωρίς κανέναν έλεγχο, με απενεργοποιημένους όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να αποκομίζουν εκατομμύρια υπερκέρδη οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα διυλιστήρια και κανείς να μη βάζει έναν φραγμό, κανείς να μην επιβάλει φόρο, όπως γίνεται σε όλα κράτη της Ευρώπης. Εκείνοι να αισχροκερδούν και η κυβέρνηση να νίπτει τα χέρια της, που, μεταξύ μας, όσο κι αν τα νίπτει, καθαρά δεν τα λες!

Ήταν σχέδιο τέλος να κρατούν σταθερά στα ύψη τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες έχει μειωθεί την περίοδο της κρίσης.

Κι έτσι η αισχροκέρδεια του προνομιούχου ιδιώτη συνοδεύεται από την αισχροκέρδεια του ανάλγητου κράτους. Και υπερηφανεύονται για την υπέρβαση εσόδων στα Ταμεία. 4 δισ. παραπάνω έσοδα στα δημόσια Ταμεία από τον ΦΠΑ, τους έμμεσους φόρους.

Γιατί το κάνουν αυτό; Για να μπορούν να υπερηφανεύονται ότι δήθεν δίνουν κάποια επιδόματα. Και πού τα δίνουν τα επιδόματα; Τα διοχετεύουν πάλι στους κερδοσκόπους, μέσω της επιδότησης στους καταναλωτές: το energy pass για να πληρώνουμε τη ΔΕΗ, το oil pass για να πληρώνουμε τη βενζίνη, το market pass για να πληρώνουμε το σούπερ μάρκετ. Και αυτοί να κρατούν σταθερά υψηλές τις τιμές και να τις ανεβάζουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό είναι το σχέδιο και αυτό είναι το colpo grosso της ληστείας που διεξάγεται όλο αυτό τον χρόνο απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και στη μεσαία τάξη.

Φίλες και φίλοι, απέναντι σε αυτό το σχέδιο της λεηλασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει το σχέδιο της προστασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγνοια για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, για τις ζωές των πολλών. Και το απέδειξε αυτό, το απέδειξε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Το απέδειξε πρώτα απ` όλα με τα έργα του, με τις πράξεις του.

Δοκιμαστήκαμε από τον ελληνικό λαό. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη. Ισχυρίζομαι όμως -το λέω και θα το ξαναπώ- ότι παρά τα λάθη και την απειρία μας, παρά τις αδυναμίες μας, ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ισχυρίζομαι ότι σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό, κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα.

Καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, πετύχαμε αυτή τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους χάρις την οποία σήμερα η ελληνική οικονομία παραμένει σήμερα ζωντανή.

Αφήσαμε σε αυτούς που μας διαδέχτηκαν και που σήμερα θέλουν να μας εμφανίσουν ως δήθεν τραμπικούς, ενώ ήμασταν αυτοί και οι μοναδικοί στον τόπο, που δεν αφήσαμε χάος πίσω μας. Αλλά αφήσαμε ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να κοιμάται πάνω ήσυχα ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο. Χάρη σε αυτό όμως η χώρα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και δεν βρίσκεται σήμερα στις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομίας και τις αναταράξεις και μπροστά σε νέα μνημόνια, κάτι το οποίο δεν ήταν απολύτως καθαρό ούτε το ’17 ούτε και το ’18 όταν τα πετύχαμε όλα αυτά.

Και βεβαίως πετύχαμε και σημαντικά πράγματα στην ίδια την οικονομία. Βγήκαμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μετά από οκτώ χρόνια, ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγαίναμε από τα μνημόνια, εμείς που δήθεν δεν ήμασταν άριστοι λες και ήμασταν κατσαπλιάδες. Αλλά ήρθαν αυτοί που δεν ήταν κατσαπλιάδες και ήταν άριστοι και είδαμε που οδήγησαν τη χώρα. Την οδήγησαν στα βράχια!

Σήμερα στεκόμαστε μπροστά στους Έλληνες πολίτες όχι όμως μόνο για να δείξουμε το καθαρό μας παρελθόν, αλλά κυρίως για να δείξουμε τον καθαρό δρόμο για το παρόν και το μέλλον, να δείξουμε το όραμά μας και το σχέδιό μας. Γιατί έχουμε και όραμα και σχέδιο.

Το δικό μας όραμα λοιπόν, το δικό μας σχέδιο, αν μου ζητήσετε να το περιγράψω με δυο μόνο λέξεις, θα είναι αυτές που βλέπετε γραμμένες εκεί: Δικαιοσύνη παντού! Αυτό είναι το όραμά μας, Δικαιοσύνη.

Δεν είναι για μας αυτό ένα απλό σύνθημα, δεν είναι η Δικαιοσύνη για εμάς μια σημαία ευκαιρίας. Γιατί εμείς δεν καταγόμαστε από δυναστείες, ούτε από πολιτικά τζάκια. Καταγόμαστε από εκεί όπου η Δικαιοσύνη είναι επιδίωξη, είναι πάθος, είναι κίνητρο αγώνας ζωής. Από κει και από κείνους που έδωσαν ακόμη ζωή τους για το όραμα του Δίκιου.

Η Αριστερά και η δημοκρατική Παράταξη ήταν παρούσα σε όλους τους μεγάλους αγώνες του λαού μας και του έθνους. Και η Θεσσαλία του Κιλελέρ, της Εθνικής Αντίστασης, των μεγάλων αγροτικών αγώνων το ξέρει καλά αυτό.

Η Δικαιοσύνη είναι στο δικό μας DNA. Γιατί είναι στο DNA του λαού στον οποίο ανήκουμε και δίνουμε λογαριασμό. Σε αυτόν δίνουμε λογαριασμό και όχι στη διαπλοκή, στους κύκλους και τα τρίγωνα των μεγάλων συμφερόντων.

Αυτό το ξέρουν ακόμα κι εκείνοι που είναι αντίθετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι εκείνοι που μας πολεμούν και το βλέπει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ για να το καταλάβει, αρκεί να ανοίξει τους δέκτες της τηλεόρασης και να δει στις πρωινές εκπομπές και στα δελτία των ειδήσεων πόσο πολλές φορές λυσσασμένα και έξω από κάθε πλαίσιο πλουραλισμού και δημοκρατικής λειτουργίας υπονομεύουν την ενημέρωση και υπονομεύουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα δικά μας παράσημα.

Γιατί εμείς δεν δώσαμε γη και ύδωρ, ούτε στους δανειστές, ούτε στους εγχώριους νταβατζήδες. Εμείς συγκρουστήκαμε όταν χρειάστηκε για το δίκιο του ελληνικού λαού.

Προτείνουμε λοιπόν, φίλες και φίλοι, ενόψει της μεγάλης και κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται μπροστά μας έναν δρόμο καθαρό, έναν ορίζοντα καθαρό με στόχο τη Δικαιοσύνη, την αποκατάσταση του κράτους Δικαίου και της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά βεβαίως κι ένα πλαίσιο κοινωνικής προστασίας.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι για εμάς ένα συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης, που θα περιέχει τις δεσμεύσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης, τη ρεαλιστική, κοστολογημένη, σταθερή πορεία προς μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Το σχέδιό μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Γιατί αυτοί που φώναζαν «Μένουμε Ευρώπη», είναι αυτοί που μας τραβάνε μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες με τη συμπεριφορά τους.

Το σχέδιό μας είναι επίσης να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες, να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, για να μπορούμε να μοιράζουμε αυτό τον πλούτο, να μεγαλώνει η πίτα και να μπορούμε να τη μοιράζουμε δίκαια στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που παράγουν.

Το σχέδιό μας επίσης είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες, στις νέες και στους νέους μας, τα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό. Να επενδύσουμε σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους, είτε στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Το σχέδιό μας επίσης είναι ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής με τη στήριξη της Ευρώπης και του κράτους. Η ευφυής γεωργία που εξοικονομεί πόρους και αυξάνει την παραγωγή.

Η στήριξη της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, στις ξεχασμένες από το Κέντρο περιοχές της Περιφέρειας.

Το σχέδιό μας είναι να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους, που την κρατάνε καθηλωμένη χαμηλά.

Το σχέδιό μας είναι, τέλος, είναι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Αυτό είναι το σχέδιό μας, συγκροτημένο, συνεπές, ρεαλιστικό και δίκαιο στον αντίποδα όσων απεργάζονται και σχεδιάζουν ο κάποιο, Μητσοτάκης και οι χρυσοί σπόνσορές του.
Και μπορώ σήμερα να το πω αυτό με απόλυτη ειλικρίνεια: και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε αυτό το σχέδιο να το κάνουμε πράξη.

Ξέρουμε, γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη και από τις δυνατότητες που είχαμε και απ` όλα όσα πετύχαμε.

Μπορούμε, γιατί έχουμε τους ανθρώπους, την απόφαση, το ήθος, το αναντικατάστατο όπλο της εμπιστοσύνης και της στήριξης του ελληνικού λαού.
Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί την επόμενη κιόλας μέρα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική -γιατί ξεχάστε τι λένε τα Κόμματα πριν τις εκλογές. Πριν και μετά τις εκλογές υπάρχει μια καθοριστική στιγμή: η ημέρα των εκλογών και το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Η επόμενη μέρα θα είναι μια τελείως καινούργια μέρα.

Η προοδευτική αυτή κυβέρνηση που θα προκύψει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -που αποτελεί πράγματι προϋπόθεση, είναι προϋπόθεση και για λόγους πρακτικούς και για λόγους ηθικούς- θα είναι πάνω απ` όλα βαθιά δημοκρατική.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας από τη μεταπολίτευση και μετά, θα είναι μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί με τις θέσεις στο Κοινοβούλιο ακριβώς τη δύναμη που θα δώσει ο ελληνικός λαός. Όσες έδρες θα είναι μέσα στο Κοινοβούλιο, τόση θα είναι και η στήριξη που θα έχουμε στον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι που μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής.

Θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση βαθιά δημοκρατική, που θα κόψει αποφασιστικά τον ομφάλιο λώρο κόμματος και κράτους, πρώτα απ` όλα μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων. Μας κατηγορούσε η Νέα Δημοκρατία, τους διπλασίασε τελικά και αύξησε και τους μισθούς 30% μη τυχόν και πάθουν τίποτα και έχουν χαμηλούς μισθούς τα γαλάζια golden boys.

Θα έχει επίσης περισσότερες γυναίκες υπουργούς από κάθε άλλη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί θέλουμε να φέρουμε τη Δικαιοσύνη και την ισότητα παντού και κάναμε το πρώτο βήμα στις εσωκομματικές μας διεργασίες με το 50-50 στην Κεντρική μας Επιτροπή. Στα ψηφοδέλτιά μας τώρα το μισό του ουρανού έχει θέση όχι μόνο στις καρδιές μας, αλλά και στις θέσεις της εξουσίας, της διακυβέρνησης του τόπου.

Θα είναι επίσης μια κυβέρνηση που θα πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους. Νέες και νέους όμως με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενο τους και όχι με γόνους της πολιτικής ελίτ. Γιατί εμείς δεν έχουμε την παράδοση της οικογενειοκρατίας που έχουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Και δεσμευόμαστε επίσης ότι θα πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία και θα έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από κάθε άλλη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

Τι θα κάνει όμως αυτή η τόση ωραία Κυβέρνηση; Δεσμευόμαστε ότι ως πρώτη πράξη δικαιοσύνης από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη. Έχω ήδη δεσμευτεί ότι το πρώτο σχέδιο νόμου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή από μια προοδευτική πλειοψηφία, θα είναι αυτό που θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής της και της επαγγελματικής στέγης. Και θα βάζει ένα τέρμα στην ασυδοσία των funds και των servicers.

Επίσης θα βάλουμε ένα τέρμα στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας, στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας και της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών, στη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης, στα εμπόδια που ορθώνονται απέναντι στους νέους ανθρώπους, που τους φράζουν το δρόμο προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στη βάση εισαγωγής τη λεγόμενη, σε αυτά τα νομοσχέδια που έκοψαν το δρόμο στους νέους ανθρώπους για να τους δώσουν διέξοδο στα κολλέγια.

Θα βάλουμε ένα τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ, στη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους, στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Και βεβαίως θα προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα, τα οποία είναι τα πιο σημαντικά γιατί αφορούν με αυτά που θα γκρεμίσουμε, αλλά με αυτά που θα οικοδομήσουμε, με αυτά που θα χτίσουμε για την επόμενη μέρα, για την προοπτική, για το μέλλον των ανθρώπων του μόχθου και της παραγωγής, των ανθρώπων της δημιουργίας στον τόπο μας.

Λέμε λοιπόν “Δικαιοσύνη παντού” και επιτρέψτε μου όσο πιο επιγραμματικά μπορώ να σας εξηγήσω πώς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε πράξη σε κάποιους τομείς της οικονομίας, της καθημερινότητάς μας αυτό το σύνθημα.

Στις συνθήκες της αισχροκέρδειας, της τρομακτικής ακρίβειας που ζούμε σήμερα τι μπορεί να σημαίνει δικαιοσύνη, στην πράξη, τι μπορεί να σημαίνει δικαιοσύνη στην κοινωνία;

Πρώτα απ` όλα σημαίνει να βάλουμε ένα τέρμα με δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια. Πώς;

· Με κρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

· Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.
· Με προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

· Με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

· Με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη Δικαιοσύνη στην εργασία; Σημαίνει:
· Αύξηση του κατώτατου μισθού από την πρώτη μέρα στα 880 ευρώ

· Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%

· Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

· Ξεπάγωμα των τριετιών. Γιατί δεν είναι μόνο να αυξήσεις τον κατώτατο μισθό, αλλά και τους υπόλοιπους μισθούς.

· Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

· Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να υπάρχει επιτέλους κάποιος που θα ελέγχει τη νομιμότητα στην εργασία.

· Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

 

Τι σημαίνει στην πράξη όμως δικαιοσύνη στην οικονομία; Σημαίνει:

· Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

· Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο χαμηλότερο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ισπανίας που καθιέρωσε μηδενικό ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής, βασικής ανάγκης.

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

· 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

· Και βεβαίως όπως πολλές φορές έχω πει ένα πλαίσιο προστασίας κατοικίας που θα διέπεται από κανόνες για τη λειτουργία των funds και των servicers

 

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στις συντάξεις; Σημαίνει πάνω απ` όλα σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όποτε μας αρέσουν οι αποφάσεις τις εφαρμόζουμε όπως τώρα με τους πλειστηριασμούς, όποτε δεν μας αρέσει δεν τις εφαρμόζουμε.

Τι αποφάσισε η Δικαιοσύνη για τις συντάξεις; Αποφάσισε να δοθούν πίσω τα αναδρομικά, όλα τα αναδρομικά και αυτά που αφορούν στις βάναυσες περικοπές της κυβέρνησης Σαμαρά που κρίθηκαν παράνομες από την Ελληνική Δικαιοσύνη και απεφάνθη η Ελληνική Δικαιοσύνη όλες να επιστραφούν. Επιστράφηκε ένα μέρος. Αυτές που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα δεν επιστράφηκαν ποτέ. Είναι 2,4 δισ. ευρώ. Πρέπει, οφείλουμε, γι` αυτό λέμε δικαιοσύνη, να σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη, άρα να επιστραφούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Και βεβαίως θα επανέλθει η 13η σύνταξη του ’19 που τότε μας έλεγαν ότι είναι ψίχουλα, αλλά μετά την κατάργησαν. Αν αθροίσετε τι κατήρτισαν στους συνταξιούχους από το ’19 έως σήμερα, είναι 4,5 δισ. η 13η που για τέσσερα χρόνια δεν την έδωσαν και 2,5 δισ. τα αναδρομικά, 7. 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και τι κάνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Δίνει 300 εκατομμύρια προεκλογικά, έναντι των 7 δισ. που τους έκοψε, ως φιλοδώρημα για να πάει κανείς στην κάλπη και να τον ψηφίσει.

Όμως νομίζω ότι οι απόμαχοι του μόχθου και της δουλειάς δεν τρώνε κουτόχορτο. Μπορεί να παρακολουθούν λίγο περισσότερο τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά κουτόχορτο δεν τρώνε. Και θα προσέλθουν στην κάλπη δίνοντας την απάντηση που αξίζει στον κ. Μητσοτάκη με τις πολιτικές εξαπάτησης που επιχειρεί.

Δικαιοσύνη στην πράξη όμως θέλουμε και για τις μητέρες. Γι` αυτό και έχουμε σχεδιάσει:

· Τη μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας, με αύξησή του και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι να γίνει το παιδί 24 ετών ανεξαρτήτως αν σπουδάζει ή όχι.
· Άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
· Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά παντού.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

· Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb

· Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη στην πράξη για την υγεία μετά από την καταστροφική επέλαση της πανδημίας και του κορωνοϊού, που η χώρα μας, παρά τα αρχικά χειροκροτήματα και τις μεγάλες κουβέντες, ήταν από τις χειρότερες, -ίσως η χειρότερη στον δυτικό κόσμο σε αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πάνω από 35.000 απώλειες-, δικαιοσύνη στην πράξη λοιπόν σημαίνει ένα νέο ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας:

· Με άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

· Με μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού αυτό προσέξτε, είναι ηθική υποχρέωση των ανθρώπων που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή εκείνες τις δύσκολες στιγμές, που κάποιοι τους χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια, αλλά μετά τους ξυλοφόρτωναν όταν διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς.

Και βεβαίως επειδή δεν μπορείς να φτιάξεις με τα λόγια ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, είναι αναγκαίο να βρούμε τα κίνητρα εκείνα που θα φέρουν τους νέους επιστήμονες στο νέο ΕΣΥ. Και τα κίνητρα εκείνα δεν μπορεί παρά να είναι και οικονομικά, όχι μόνο όμως, αλλά και οικονομικά.

Όταν σήμερα ένας νέος γιατρός βρίσκει πολύ καλύτερες απολαβές στο εξωτερικό, στην Αγγλία, στη Σουηδία, στην Κύπρο, δεν έρχεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι` αυτό εμείς σχεδιάζουμε εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου ιατρού στις 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δικαιοσύνη στην παιδεία σημαίνει να στήσουμε ένα σύστημα παιδείας που θα είναι ανοιχτό, προσβάσιμο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να διορίσουμε δασκάλους και καθηγητές στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σχεδιάζουμε 20.000 σε βάθος τετραετίας.

Σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε και όχι να απαξιώσουμε τα πανεπιστήμια μας με διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας. Γιατί εμείς θέλουμε να προσλάβουμε καθηγητές στα πανεπιστήμια, όχι αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί να πάνε στη γειτονιά να μας προστατεύσουν από το έγκλημα.

Δικαιοσύνη στην πράξη για το κράτος, γιατί και το κράτος είναι ασθενής σημαίνει να αντικαταστήσουμε αυτό το σύντομο ανέκδοτο που ονομάστηκε «επιτελικό κράτος» με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος με δομές αξιοκρατίας.

Σημαίνει να αναδιοργανώσουμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που κάποιοι θέλησαν να τη μετατρέψουν σε καθεστωτική υπηρεσία πληροφοριών, να λειτουργεί για το καθεστώς Μητσοτάκη. Να την αναδιοργανώσουμε σε μια διαφανή και δημοκρατική λειτουργία, να την επαναφέρουμε στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή στην εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Δικαιοσύνη στο κράτος σημαίνει αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς που συνεννοούνται και συνεργάζονται με τη μαφία, αντί να καταδιώκουν τη μαφία.

Δικαιοσύνη στο κράτος όμως σημαίνει και έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, ανδρών και γυναικών. Γιατί, προσέξτε, πολλές μεγάλες κουβέντες έχουν ειπωθεί για τον πατριωτισμό, που κάποιοι τον θυμούνται όψιμα. Πέρα από το ότι εμείς δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας, -διότι σε όλες τις παραδόσεις η Αριστερά, η δημοκρατική Παράταξη έχει αποδείξει στην πράξη τον πατριωτισμό της-, πέρα από αυτό θέλω να πω κάτι που το έχω ξαναπεί. Και τα πιο ισχυρά όπλα να διαθέτεις, αυτό που σε κάνει ικανό και αξιόμαχο είναι το έμψυχο δυναμικό, οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. Όταν ήρθε το Μπαρμπαρός επί θητείας μας και έκανε απόπειρα να κάνει έρευνες στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η πολιτική ηγεσία τότε και η στρατιωτική δεν είπε ότι κάνει θόρυβο και δεν γίνεται έρευνα. Δεν είπε ότι το παίρνει ο αέρας και τα κύματα και δεν κάνει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν είχαμε τότε φρεγάτες Belharra, είχαμε αυτές που έχουμε και σήμερα και είχαμε και παλιά. Αλλά η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς με τους άνδρες και τις γυναίκες του πληρώματος, ήταν εκεί και εμπόδισε το ερευνητικό σκάφος.

Άρα σε αυτούς χρωστάμε, που υπερασπίζονται με κίνδυνο τη ζωή τους πολλές φορές τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Και δεν μπορεί να γίνονται δαπάνες 15 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς, χωρίς να δίνεται ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Και δεν μπορεί να γίνονται αυτές οι δαπάνες χωρίς ένα ευρώ στην εθνική Πολεμική Βιομηχανία.

Γι` αυτό λοιπόν εκτός από τη στήριξη του προσωπικού δεσμευόμαστε ταυτόχρονα, γιατί αυτό σημαίνει δικαιοσύνη, ότι θα προχωρήσουμε και σε έλεγχο όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Θέλω να αφήσω τελευταίο το τι σημαίνει δικαιοσύνη στην πράξη για τον αγρότη, μιας και είμαι σήμερα εδώ στην Καρδίτσα, στη Θεσσαλία, μιας και επισκέφθηκα σήμερα το πρωί μια κτηνοτροφική μονάδα, μιας και συζήτησα με τους αγωνιζόμενους σε κινητοποιήσεις ανθρώπους του αγροτικού κόσμου που είναι στα τρακτέρ, στα μπλόκα. Και θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι σήμερα δεν μιλάμε και δεν έχει νόημα να μιλήσουμε βαθυστόχαστα για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Σήμερα έχει νόημα να μιλήσουμε για το αν την επόμενη μέρα ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης θα βρίσκεται στο χωράφι και στα ζώα και θα ασκεί το επάγγελμά του. Αυτό είναι το κρίσιμο. Άρα πολύ επιγραμματικά θα σας πω ότι πρώτη πράξη δικαιοσύνης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, άμεσα, την πρώτη μέρα σημαίνει:

· Μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

· Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, ώστε να επιστρέψει ο αγρότης στις τιμές που είχε πριν την κρίση.

· Μηδενικός ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, μηδενικό ΦΠΑ στις ζωοτροφές

· Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς

· Γενναία ρύθμιση χρεών και διαγραφή τόκων.

· Και βεβαίως της μεγάλης ελπίδας του Ταμείου Ανάκαμψης των πόρων δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η Θεσσαλία και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος είναι τελείως έξω, απουσιάζει, οι πόροι κατευθύνονται στο κέντρο και όχι στην Περιφέρεια και σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Άρα δικαιοσύνη σημαίνει ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Και θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς δεν ανήκουμε σε εκείνη την κατηγορία που θυμάται τους αγρότες μόνο προεκλογικά. Κυβερνήσαμε βεβαίως σε συνθήκες -τις γνωρίζετε- σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας, παρ` όλα αυτά σε συνθήκες μνημονιακές θεσπίσαμε το ακατάσχετο στις αγροτικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, τα τρία αφορολόγητα σε εισόδημα και επιδοτήσεις, την άμεση στήριξη του εισοδήματος (μέσω των de minimis) και την εκκαθάριση παλαιών επιδοτήσεων.

Φροντίσαμε τα 35 μεγάλα αρδευτικά να είναι 100% επιδοτούμενα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που έρχεται τώρα η κυβέρνηση να παραδώσει σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Κι αυτό συνεπάγεται κερδοσκοπία και με το αρδευτικό νερό σε καιρούς που τρέχουν μεγάλες ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια.

Φροντίσαμε επίσης να αφήσουμε μια σειρά από σχέδια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις λεκάνες απορροής, για τα αρδευτικά έργα, σχέδια που δυστυχώς έμειναν τέσσερα χρόνια στα συρτάρια.

Φροντίσαμε να αφήσουμε επίσης στην κυβέρνηση που παρέλαβε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον ΕΛΓΑ για τον νέο Κανονισμό, που προβλέπει την αύξηση, βεβαίως, των κεφαλαίων και τη διμερή χρηματοδότηση και από το κράτος και από τον αγρότη, αλλά με εξασφαλισμένη ουσιαστική χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 175 εκατομμυρίων το χρόνο.

Φροντίσαμε να αφήσουμε πίσω μια εμβληματική μεταρρύθμιση για τις ενεργειακές κοινότητες με στόχο να κάνουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο αυτοπαραγωγό και αυτοκαταναλωτή του ρεύματος που παράγει. Τέσσερα χρόνια τώρα, το σχέδιό μας για τις ενεργειακές κοινότητες απαξιώθηκε και τελικά αξιοποιήθηκε μονάχα στοχευμένα, για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είχαν τη δυνατότητα σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο και ο αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν μείνει απ` έξω.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Καρδίτσας προσπάθησα να σας παρουσιάσω επιγραμματικά τι μπορεί να σημαίνει για μια προοδευτική κυβέρνηση “Δικαιοσύνη παντού”. Προσπάθησα να σας παρουσιάσω επιγραμματικά σε γενικές γραμμές αυτό που εμείς ονομάζουμε συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης και θα ξεδιπλώσουμε στην πορεία προς τις εκλογές στον ελληνικό λαό.

Το συμβόλαιο αυτό σας καλούμε να το υπογράψατε με τη μάχη σας και την ψήφο σας στις εκλογές που έρχονται. Θέλουμε οι εκλογές αυτές να είναι εκλογές ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, προγραμματικού διαλόγου και όχι εκλογές τοξικότητας.

Έχουμε επιχειρήματα, έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις. Οι αντίπαλοί μας έχουν Μέσα Ενημέρωσης, έχουν τρολς στο διαδίκτυο, έχουν εταιρείες που κάνουν βρώμικη δουλειά, έχουν τέτοια πράγματα. Εμείς έχουμε ιδέες, εμείς έχουμε προτάσεις, εμείς έχουμε πρόγραμμα, εμείς έχουμε εντιμότητα, εμείς έχουμε καθαρότητα. Με αυτά θα παλέψουμε σε αυτή την εκλογική μάχη που έρχεται μπροστά μας.

Και θέλω για ακόμη μια φορά και από την Καρδίτσα να απευθυνθώ στον κ. Μητσοτάκη -που διαρκώς μιλάει για την τοξικότητα δήθεν που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί καταγγέλλει αυτά που διαπράττει, ενώ αυτός που τα διαπράττει δεν είναι τοξικός-, και θέλω να του πω αν πραγματικά θέλει να αφήσουμε πίσω το χτες, το παρελθόν, την τοξικότητα και να μιλήσουμε για το όραμά μας, για το σχέδιό μας για το αύριο, να έρθει όποια στιγμή θέλει σε όποιο τηλεοπτικό σταθμό θέλει -στον ΣΚΑΙ του προτείνω εγώ!- να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω, όχι με στημένες ερωτήσεις. Να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω απέναντι στον ελληνικό λαό για να καταθέσουμε τις προτάσεις, το όραμά μας, το σχέδιό μας για τον τόπο.

Αυτός που δεν τολμά τη σύγκριση και τον διάλογο, αυτός που το βάζει στα πόδια πολλές φορές ακόμη και από τις συνεδριάσεις της Βουλής και κλείνει τις εργασίες παίρνοντας τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής για να μην απαντήσει, είναι αυτός που στερείται επιχειρημάτων, σχεδίου και οράματος για το μέλλον.

Απευθύνομαι στους πολίτες της Καρδίτσας, της Θεσσαλίας και τους λέω ότι σε αυτή την εκλογική μάχη ψηφίζουμε για το αύριο του τόπου. Και ότι αυτό το συμβόλαιο που σας περιέγραψα, σας καλούμε να το υπογράψετε με την ψήφο σας στις εκλογές, με την υπερψήφιση και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Θέλω όμως σήμερα, φίλες και φίλοι, να απευθυνθώ και σε πολλούς, χιλιάδες πολίτες που δεν είναι σήμερα μαζί μας παρ` ότι αυτή είναι μια πολύ μεγάλη σε μη προεκλογικό χρόνο συγκέντρωση για την Καρδίτσα, που δίνει το στίγμα, δίνει σήμα, δίνει μήνυμα αυτή η συγκέντρωση. Θέλω να απευθυνθώ και σε αυτούς που δεν είναι σήμερα εδώ, αλλά μας παρακολουθούν, Να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες, όχι μονάχα στους Αριστερούς και Κεντρώους, ακόμη και σε Δεξιούς και κυρίως να απευθυνθώ σε αυτούς που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, και είναι πάρα πολλοί, τι θα ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται. Να απευθυνθώ κυρίως, θα έλεγα, σε αυτούς που έχουν διαφωνίες και αμφιβολίες για εμάς και να τους πω προσέξτε πως έχουν τα πράγματα:

Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει δεύτερες ακόμη και τρίτες εκλογές. Γιατί; Για να συνεχίσει να κυβερνά με την ίδια αλαζονεία, με την ίδια έλλειψη ενσυναίσθησης, με τον ίδιο αυταρχισμό. Και φανταστείτε τι θα σημαίνει αν αυτό το πετύχει έστω και στις τρίτες εκλογές, αυτός που κατέλυσε το δημοκρατικό πλαίσιο, που άκουγε το μισό πολιτικό σύστημα, που έδινε εντολή στην ΕΥΠ και στην κ. Βλάχου να υπογράφει για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, για να ακούει τους υπουργούς του, για να ακούει τους αρχηγούς του Στρατεύματος και δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει λόγο, να εξηγήσει για ποιο λόγο το έκανε αυτό. Φανταστείτε τι έχει να κάνει αν τελικά όλη αυτή την καθεστωτική αντίληψη, νοοτροπία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά την επικυρώσει έστω και σε μια τρίτη εκλογή ο ελληνικός λαός.

Ας γνωρίζετε, φίλες και φίλοι, κυρίως εσείς που σκέφτεστε τι να ψηφίσετε στις εκλογές ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές με απλή αναλογική, είναι η ψήφος που θα δώσει κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών. Άρα, η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος σταθερότητας, σημαίνει δημοκρατία, σημαίνει δικαιοσύνη.

Ας γνωρίζετε ότι παρά το γεγονός ότι είναι εκλογές για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση με ισοτιμία ψήφου, εκλογές απλής αναλογικής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι χαλαρές εκλογές και θα είναι χαλαρή η ψήφος. Στις εκλογές της απλής αναλογικής θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα από την επόμενη των εκλογών από την πρώτη Κυριακή, από την πρώτη Δευτέρα.

Επομένως, η επιλογή του καθενός και της καθεμιάς θα είναι κρίσιμη επιλογή. Θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Άρα, θα προσέλθουμε όλοι και όλες στην κάλπη, έχοντας στο μυαλό μας τα κρίσιμα διλήμματα που αφορούν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Θέλουμε δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή θέλουμε να επιβιώνουμε με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Θέλουμε ελέγχους στην αγορά και μείωση ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια στο διηνεκές;

Θέλουμε προστασία πρώτης κατοικίας και δίκαιη ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια δανειοληπτών σε Πάτσηδες και funds και σε κοράκια; Θέλουμε 13η σύνταξη και αναδρομικά ή κούφιες υποσχέσεις και προεκλογικά επιδόματα; Θέλουμε στήριξη της κοινωνίας ή διαιώνιση της αισχροκέρδειας; Θέλουμε κυβέρνηση για τα συμφέροντα της κοινωνίας ή θέλουμε κυβέρνηση για τα συμφέροντα των ισχυρών; Αυτά θα είναι τα διλήμματα που θα τεθούν ενώπιόν μας μπροστά στις κάλπες.

Και είμαι βέβαιος ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα διλήμματα θα είναι συντριπτική. Θα είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνηση προοδευτική από τη Δευτέρα των εκλογών.

Στη γραμμή της μάχης για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν. Δεν ζητάμε να καταργήσουμε τις διαφορές μας, είναι αναγκαίο όμως να προτάξουμε την κάθαρση και την απαλλαγή της χώρας από αυτόν τον καθεστωτικό ζόφο, πριν να είναι πολύ αργά.

Αυτό το καθεστώς πρέπει να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Και θα ηττηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ -δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η αλήθεια- κερδίσει καθαρά και συγκροτήσει κυβέρνηση των νικητών. Είναι πρώτη δύναμη με διαφορά και θα είναι πρώτη δύναμη με διαφορά.

Σε αυτή την πορεία της αλλαγής, της νίκης, σας καλώ όλες και όλους να δώσετε τη μάχη, την προσωπική ο καθένας και η καθεμιά. Η πολιτική αλλαγή είναι η αποφασιστικότητα, είναι η ενότητα, είναι η μαχητικότητά μας. Η αλλαγή είμαστε όλοι εμείς που είμαστε σήμερα εδώ, όλοι εμείς που θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Και είμαστε πολλοί.

Και θα τη δώσουμε με επιχειρήματα, με ψυχραιμία, με μαχητικότητα, με πειθώ και θα την κερδίσουμε αυτή την κρίσιμη μάχη, όποτε κι αν στήσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης. Θα ηττηθεί, όποτε κι αν έρθει η ώρα του λαού, θα δώσει ισχυρή και ηχηρή απάντηση.

Σας καλώ όλους να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Να αγωνιστούμε για τη Δικαιοσύνη, τη Δικαιοσύνη παντού.

Γεια σας! Καλή δύναμη.

Λέγεται ότι η Καρδίτσα πήρε το όνομά της, επειδή είναι στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Αν είναι έτσι, εγώ σήμερα ένα πράγμα ξέρω: ότι αυτή η καρδιά, χτυπά στο ρυθμό της νίκης και της πολιτικής αλλαγής.

Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλούς αγώνες.

Γεια σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ