ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/02/2023

Α. Χαρίτσης: Το Μαξίμου κάθε φορά που νιώθει την κοινωνική κατακραυγή ανακαλύπτει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ - Η αλήθεια είναι ότι τα σπίτια των συμπολιτών μας περνάνε σε ξένα funds με υπογραφή Μητσοτάκη

Α. Χαρίτσης: Το Μαξίμου κάθε φορά που νιώθει την κοινωνική κατακραυγή ανακαλύπτει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ - Η αλήθεια είναι ότι τα σπίτια των συμπολιτών μας περνάνε σε ξένα funds με υπογραφή Μητσοτάκη



Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην ιστοσελίδα newsbomb.gr (Αντώνης Γκιόκας) 

«H κυβέρνηση δεν συγκρούστηκε με την ακρίβεια. Την ανέχτηκε, την εξέθρεψε και την επιδότησε. Και αυτό δεν αλλάζει με κουπόνια και επικοινωνιακές φιέστες» δηλώνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα “newsbomb.gr”. Και αντιπαραθέτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για «ρύθμιση της αγοράς της ενέργειας και αποφασιστική πάταξη της κερδοσκοπίας που οδηγεί σε υπέρογκα τιμολόγια. Πλαφόν στη λιανική και χονδρεμπορική αγορά και μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και στα καύσιμα. Φορολόγηση των υπερκερδών που παρήχθησαν μέσα στην κρίση και ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου και της λογοδοσίας στη ΔΕΗ. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς. Ως αναγκαίες προϋποθέσεις για να γνωρίσει η οικονομία δυναμική άνοδο στην κατανάλωση και στις επενδύσεις».

«Η κερκόπορτα για τους αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα –ήδη 700.000 ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των funds- άνοιξε ήδη από τα τέλη του 2019. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ» τονίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, η νομοθετική ενίσχυση και οι φοροαπαλλαγές των funds, η ρητορική ότι οι δανειολήπτες είναι εξ ορισμού «κακοπληρωτές» είχαν έναν και μόνο στόχο: την ενίσχυση των πιστωτών έναντι της κοινωνίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα πράγμα: θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ένα νέο σύστημα που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και κυρίως το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θυμάται επιλεκτικά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μόνο όταν πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης για την κοινωνική πλειοψηφία» επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης και ξεκαθαρίζει «πάει πολύ να μας κάνουν μαθήματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης αυτοί που πριν λίγα μόλις χρόνια οδήγησαν την χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας και στον βρόγχο των μνημονίων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που νοικοκύρεψε για πρώτη φορά τα δημόσια οικονομικά, ρυθμίζοντας μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος και αφήνοντας γεμάτα ταμεία» υπενθυμίζει.

«Η ‘’σταθερότητα’’ που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης ισοδυναμεί με μία από τα ίδια: ένα καθεστώς αδικίας και ανισότητας, προσβολής των πολιτών με επικοινωνιακές φιέστες, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και παλαιοκομματικών πρακτικών» σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και καταλήγει «Κάθε μέρα που περνάει, είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη νέα αρχή που χρειάζεται η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι επικεφαλής μίας προοδευτικής κυβέρνησης που θα έχει άμεσο στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας και τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας μας. Στόχος μας είναι η έννοια της Δικαιοσύνης να διαποτίζει τη καθημερινότητα των πολιτών και της χώρας μας».

 

Πλήρης η συνέντευξη:

Κύριε Χαρίτση, η ακρίβεια εξακολουθεί να παραμένει η βασική «πληγή» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο, εσείς γιατί καταλογίζετε τις ευθύνες στην κυβέρνηση;

Γιατί η δουλειά των κυβερνήσεων δεν είναι να παρακολουθούν ως παθητικοί θεατές τα διεθνή φαινόμενα, αλλά να παρεμβαίνουν αποφασιστικά για να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και αυτό δεν αλλάζει με κουπόνια και επικοινωνιακές φιέστες. Σας θυμίζω ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι πολλαπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού και έχουν αγγίξει το 25%. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής επιλογής: η κυβέρνηση δεν συγκρούστηκε με την ακρίβεια. Ούτε στην ενέργεια, ούτε στα καύσιμα, ούτε στα ράφια των σουπερ-μάρκετ. Την ανέχτηκε, την εξέθρεψε και την επιδότησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, τι θα έκανε για να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον πρόβλημα; 
Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την πρώτη δέσμη μέτρων-προτάσεων ήδη από το καλοκαίρι του 2021. Όταν τότε η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει καμία κρίση και ότι οι όποιες ανατιμήσεις είναι προσωρινές.
Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Ρύθμιση της αγοράς της ενέργειας και αποφασιστική πάταξη της κερδοσκοπικής κατάστασης που οδηγεί σε υπέρογκα τιμολόγια. Το πλαφόν στη λιανική και χονδρεμπορική αγορά και η μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και στα καύσιμα θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση των τιμών. Όχι μόνο στην ίδια την τιμή της ενέργειας, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και στην τελική τιμή των καταναλωτικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, φορολόγηση των υπερκερδών που παρήχθησαν μέσα στην κρίση και ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου και της λογοδοσίας στη ΔΕΗ. Μείωση τέλος του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς. Η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, η ανάσχεση της ακρίβειας και ο περιορισμός του κόστους παραγωγής αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να γνωρίσει η οικονομία μια δυναμική άνοδο στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι προτάσεις σας θα κόστιζαν δεκάδες δισεκατομμύρια και θα έφερναν ξανά μνημόνια στη χώρα…
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θυμάται επιλεκτικά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μόνο όταν πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης για την κοινωνική πλειοψηφία. Μείωσε όμως τους φόρους στα μερίσματα, προχώρησε σε φοροαπαλλαγές μέχρι 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και επιδίδεται σε μια άνευ προηγμένου κούρσα εξοπλισμών χωρίς κανένα σχεδιασμό. Παράλληλα ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση χρεώνοντας με 1,5 δισ. ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο τα δημόσια ταμεία, όσο δηλαδή θα ήταν το κόστος της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ίδιο διάστημα, μέτρο που θα συνιστούσε ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιτρέψτε μου όμως και ένα γενικότερο σχόλιο για τα δημοσιονομικά: Πάει πολύ να μας κάνουν μαθήματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης αυτοί που πριν λίγα μόλις χρόνια οδήγησαν την χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας και στον βρόγχο των μνημονίων. Και να τα κάνουν μάλιστα τα μαθήματα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ που τίμησε τις θυσίες του ελληνικού λαού και νοικοκύρεψε για πρώτη φορά τα δημόσια οικονομικά, ρυθμίζοντας μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος και αφήνοντας γεμάτα ταμεία.
Η απόφαση του Άρειου Πάγου, που επιτρέπει στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, φέρνει σε δύσκολη θέση δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Γιατί ενώ πρόκειται για μια δικαστική απόφαση, εσείς κατηγορείτε την κυβέρνηση για απόπειρα «αναδιανομής πλούτου»;
Η απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώνει μια εξαιρετικά προβληματική κοινωνική και οικονομική συνθήκη: δίνει το ελεύθερο στους διαχειριστές των funds σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι υπεράνω κριτικής.
Η κερκόπορτα όμως για τους αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα –ήδη 700.000 ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των funds- άνοιξε ήδη από τα τέλη του 2019. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ. Η οποία τον Οκτώβριο του 2020, και εν μέσω πανδημίας, έφερε πανηγυρικά τον Νέο Πτωχευτικό Νόμο στην Βουλή καταργώντας για πρώτη φορά κάθε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ακόμη και για τους ασθενέστερους. Και η οποία συνέδεσε το σχέδιο «Ηρακλής», για τις μεταβιβάσεις των δανείων από τις τράπεζες σε funds, με τον νόμο του 2003. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίχτηκε και η απόφαση του Άρειου Πάγου που ανοίγει τον δρόμο ώστε οι διαδικασίες εκποίησης και πλειστηριασμών να εκτελούνται ερήμην των δανειοληπτών.
Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, η νομοθετική ενίσχυση και οι φοροαπαλλαγές των funds, η ρητορική ότι οι δανειολήπτες είναι εξ ορισμού «κακοπληρωτές» είχαν έναν και μόνο στόχο: την ενίσχυση των πιστωτών έναντι της κοινωνίας. Και αυτή η ενίσχυση έχει πολύ ορατά αποτελέσματα. Αφαιρεί περιουσία από τους πολλούς και την κατευθύνει σε λίγους. Αναδιανομή λέγεται αυτό. Σε βάρος όμως της κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα πράγμα: από την πρώτη μέρα της προοδευτικής κυβέρνησης θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ένα νέο σύστημα που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και κυρίως το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία.
Τη δική σας κυβέρνηση κατηγορεί το Μαξίμου για αυτή την, αντικειμενικά, αρνητική εξέλιξη;
Το Μαξίμου κάθε φορά που νιώθει την κοινωνική κατακραυγή ανακαλύπτει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική: οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ επέκτειναν την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών και επιπλέον προέβλεπαν φορολόγηση των funds και υποχρέωσή τους για πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες.
Η χυδαία απόπειρα αντιπερισπασμού της κυβέρνησης πέφτει στο κενό. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα σπίτια των συμπολιτών μας περνάνε σε ξένα funds με υπογραφή Μητσοτάκη.
Τους επόμενους μήνες, είτε λίγο πιο νωρίς, είτε λίγο πιο αργά, θα έχουμε εκλογές. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής;
Απόλυτα. Αυτή τη στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης κρατά τη χώρα σε ομηρία παίζοντας ένα προβληματικό παιχνίδι καθυστερήσεων και διαρροών. Ματαιοπονεί. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές. Κάθε μέρα που περνάει, είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη νέα αρχή που χρειάζεται η χώρα. Η «σταθερότητα» που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης ισοδυναμεί με μία από τα ίδια: ένα καθεστώς αδικίας και ανισότητας, προσβολής των πολιτών με επικοινωνιακές φιέστες, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και παλαιοκομματικών πρακτικών.
Δεν μας αξίζει μια τέτοια κατάσταση. Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι επικεφαλής μίας προοδευτικής κυβέρνησης που θα έχει άμεσο στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας και τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας μας. Στόχος μας είναι η έννοια της Δικαιοσύνης να διαποτίζει τη καθημερινότητα των πολιτών και της χώρας μας.
Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούμε μια ένταση στις σχέσεις του κόμματος σας με το ΠΑΣΟΚ. Αν θεωρήσουμε ότι όντως θα είστε νικητές στις κάλπες της απλής αναλογικής, θα μπορέσετε να σχηματίσετε κυβέρνηση;  
Οι προεκλογικές διακυμάνσεις είναι κατανοητές. Οι εκλογές όμως είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Το αποτέλεσμά τους θα ανοίξει το δρόμο για τη δυνατότητα άμεσης συγκρότησης μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και το πολιτικό μας σύστημα. Μία νέα κυβέρνηση πάνω σε προγραμματική σύγκλιση που μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις σε ζωτικά ζητήματα και να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές σε κρίσιμους τομείς. Είμαι βέβαιος ότι καμία κοινωνική και πολιτική δύναμη της αριστεράς, της οικολογίας και της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας δεν θα αφήσει την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Ο στόχος είναι ένας: Δικαιοσύνη παντού.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ