21/02/2023

Π. Σκουρλέτης: Οι δημοσκόποι το παράκαναν και τώρα καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αφερεγγυότητας ή δομικής αδυναμίας αξιόπιστης καταγραφής των τάσεων - βίντεο

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία​, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ορισμένες δημοσκοπήσεις βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, με τις περισσότερες να ισορροπούν μεταξύ αφερεγγυότητας και δομικής αδυναμίας στην αποτύπωση των τάσεων της ελληνικής κοινωνίας. Στην πραγματική ζωή δεν συναντάει κανείς την εικόνα των πολιτικών ευρημάτων τους μετά από περίπου 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, με ακρίβεια και πληθωρισμό στα ύψη, με απώλεια της αγοραστικής δύναμης, με διάλυση της δημόσιας υγείας, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Οι δημοσκόποι το παράκαναν

Είδα τη δημοσκόπηση που παρουσιάσατε, είδα και μια άλλη, που θέτει το ερώτημα τι θα γίνει τη δεύτερη Κυριακή και βγάζει μια διαφορά εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεγαλύτερη από του 2019. Αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με διάλυση της δημόσιας υγείας, με ακρίβεια και πληθωρισμό στα ύψη και απώλεια της αγοραστικής δύναμης, με παρακολουθήσεις. Αυτό δείχνει, τελικά, τη δομική αδυναμία των δημοσκοπήσεων -φαντάζομαι να είναι αυτό και να μην είναι άλλου είδους σκοπιμότητες- να αποτυπώσουν τις σημερινές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας και του εκλογικού σώματος. Κυκλοφορούμε μέσα στον κόσμο όλοι μας, υπάρχει κανείς που να λέει ότι συναντά μια τέτοια εικόνα; Πηγαίνετε στα τυριά στο σούπερ μάρκετ, σε μια λαϊκή, σε ένα νοσοκομείο, σε ένα καφενείο. Ξέρετε τι ακούμε; Το λιγότερο μία γκρίνια κι έναν «βρασμό» του κόσμου που εκφράζεται για την κατάσταση που βιώνει. Αυτά τα αποτελέσματα δεν πιάνουν αυτόν το σφυγμό. Το παράκαναν πια αυτοί που φτιάχνουν τις δημοσκοπήσεις.

Επιθυμητές οι συγκρίσεις

Θα ήθελα να κάνουμε συγκρίσεις, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη και να τις κάνει και ο πολίτης, για όμοιες περιόδους, να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια. Ποιος διαχειρίστηκε με έντιμο τρόπο το δημόσιο χρήμα; Ποιος ήταν «καθαρός», παρότι τον έψαξαν και τον «ακτινογράφησαν» από πάνω μέχρι κάτω; Που είναι τα φαινόμενα των Πάτσηδων και Νικολάου; Ποιος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και ποιος την έβγαλε; Ποιος άφησε για πρώτη φορά γεμάτα τα ταμεία και ορθοποδήσαμε;

Για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια

Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, διότι κάποιος κόσμος βρίσκεται πραγματικά στα όριά του ή και τα έχει ξεπεράσει με τους πλειστηριασμούς. Σήμερα υπάρχει η ανάγκη και εδώ καλείται ο καθένας να τοποθετηθεί, για μια πρόταση που θα έχει κωδικοποιημένα τα εξής στοιχεία: υποχρεωτική, εκ μέρους τραπεζών, funds, servicers, κατάθεση πρότασης διακανονισμού προς τον δανειολήπτη. Παρέμβαση στον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ και τα διέλυσε όλα και βλέπουμε σήμερα τα απότοκα και βάσει αυτών των αλλαγών έβγαλε ο Άρειος Πάγος τη συγκεκριμένη απόφαση. Εμείς είχαμε προστατευτικό πλαίσιο που το κατάργησε η ΝΔ.

Πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία με ευαλωτότητα και κοινωνικά κριτήρια, δεν υπήρξε επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν επί 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο σύνολό τους πολύ λιγότεροι από αυτούς που έγιναν μόνο τον τελευταίο χρόνο επί ΝΔ. Εμάς μας ενδιαφέρει και η νέα γενιά των κόκκινων δανείων, 40 δισεκατομμύρια είναι το νέο ιδιωτικό χρέος επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ολιστική παρέμβαση, διότι ο κόσμος που χρωστάει το δάνειό του στη τράπεζα, ταυτόχρονα μπορεί να χρωστάει και στο ασφαλιστικό ταμείο, του έχει μειωθεί ο μισθός, μπορεί να χρωστάει και στην εφορία. Άρα, θέλει και περισσότερες δόσεις, 120 δόσεις. Χρειάζεται και μια συνολική προσπάθεια για να στηρίξουμε τους ευάλωτους. Ας θυμηθούμε, όμως, και ποια πολιτική είναι αυτή που έριξε τον κόσμο στην ανέχεια για να μη μπορεί να πληρώσει το δάνειό του.

Για τη θέσπιση ανώτερου περιθωρίου κέρδους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Πρέπει να προσδιοριστεί ένα εύλογο κέρδος, αυτό είναι πολύ σωστό, είναι στοιχείο της πρότασής μας, η οποία παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες. Θα τη δείτε αναλυτικά, εγώ σας είπα κάποιους άξονες. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ λέει ότι μείωσε τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. Μα οι ίδιες οι τράπεζες έφτιαξαν δικά τους funds και τα πήραν με ένα τεχνητό τρόπο και πάνε αυτή τη στιγμή και ζητούν από τους δανειολήπτες, όχι μόνο το αρχικό ποσό, αλλά και τα πανωτόκια!

.