ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/02/2023

Δ. Τζανακόπουλος: Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε να μην επιστρέψουμε στις συνθήκες του 2019 ή στις συνθήκες του 2009, αλλά να δώσουμε ένα απολύτως προστατευτικό για την εργασία πλαίσιο

Δ. Τζανακόπουλος: Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε να μην επιστρέψουμε στις συνθήκες του 2019 ή στις συνθήκες του 2009, αλλά να δώσουμε ένα απολύτως προστατευτικό για την εργασία πλαίσιο



Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 (Β. Κεχαγιά – Ν. Σβέρκος)

-Η υπόθεση της κυρίας Νικολάου παραπέμπει στην περίπλοκη κατάσταση αλληλοεκβιασμών με την οποία έχει συνδέσει πλέον τη διακυβέρνηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφής στιγμής, υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ που επιβεβαιώνει τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από πολλές υποθέσεις τις οποίες είχε αναδείξει ο Παύλος Πολάκης και ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση της πανδημίας, όταν με αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου είχαμε εταιρείες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και απευθείας αναθέσεις, οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός θα λειτουργούσε άμεσα και θα ανακοίνωνε τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια ενός ανθρώπου που κατηγορείται ότι έχει προκαλέσει ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

-Είναι ζητήματα τα οποία έχουν φτάσει στην Εισαγγελία. Υπήρξε μηνυτήρια αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναδεικνύει αυτή την υπόθεση. Επομένως, αυτή η απροθυμία της διαγραφής της κ. Νικολάου ή του αποκλεισμού της από τα ψηφοδέλτια είναι εξαιρετικά ύποπτη και δείχνει και μια μέθοδο διακυβέρνησης, είτε αυτό αφορά τις απευθείας αναθέσεις, είτε την αξιοποίηση του διοικητικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, είτε το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο κύριος Μητσοτάκης αξιοποίησε το κράτος ως μοχλό και ως μηχανισμό προσωπικής εγγύησης της εξουσίας του.

.

-Το ζήτημα του προσδιορισμού της ημερομηνίας των εκλογών είναι άλλο ένα επεισόδιο αυτής της αντίληψης του κ. Μητσοτάκη ότι το κράτος, οι θεσμοί, το κοινοβούλιο, το Σύνταγμα οφείλουν να τον εξυπηρετούν. Δεν είναι δικαίωμά του να παίζει με την ημερομηνία των εκλογών. `Ολο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού έχει χρησιμοποιηθεί και αξιοποιηθεί εργαλειακά από τον κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνησή του.

-Το Μαξίμου διαρρέει εδώ και μήνες ημερομηνίες εκλογών για να διατηρεί τον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνθήκες προεκλογικού αγώνα,ώστε να τους κρατάει συσπειρωμένους. Από εκεί και πέρα, οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί ο κ. Μητσοτάκης σχετίζονται ενδεχομένως με το γεγονός ότι θέλει να επιλέξει ο ίδιος την επόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και με το χειρισμό των δύο αποφάσεων των ειδικών δικαστηρίων.

-Το ζήτημα είναι λοιπόν να ανοίξει η πολιτική ατζέντα για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία. Καταλαβαίνω ότι στους δημοσιογραφικούς κύκλους και στον πολιτικό μικρόκοσμο τα σενάρια, η συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών και για τις μετεκλογικές συνεργασίες ανάβουν τα αίματα και προξενούν ένα ενδιαφέρον. Όμως τα κρίσιμα ζητήματα είναι η ακρίβεια, οι καλλιτέχνες, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι πλειστηριασμοί, όπου γίνεται μια αδιανόητη επιχείρηση κυβερνητικής προπαγάνδας για να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια κατάσταση πραγμάτων, η οποία συνδέεται άμεσα με νομοθέτηση της ΝΔ είτε μιλάμε για το σχέδιο Ηρακλής, είτε για τον πτωχευτικό νόμο, μετά κιόλας από την παραδοχή του κ. Τσιάρα, ότι "επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία παρατείναμε και στη συνέχεια ήρθε ο πτωχευτικός νόμος και κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας", ανοίγοντας το δρόμο για σπασμένες πόρτες μέχρι τον κίνδυνο του πλειστηριασμού 700.000 ακινήτων.

-Είναι εξαιρετικά θετικό ότι πάμε σε προεκλογική περίοδο με ρυθμό λαϊκών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων. Μια πιθανή νέα διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει βαθιές μη αναστρέψιμες πληγές στο σώμα του κοινοβουλευτισμού και της πολιτείας. Ο ελληνικός λαός να επιτρέψει την εμπέδωση του καθεστώτος που οικοδομεί ο Μητσοτάκης.

-Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παρακάμψει την απλή αναλογική, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Πρέπει να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις για μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας ήδη από την πρώτη εκλογική μάχη με ένα σαφές προγραμματικό, ριζοσπαστικό προοδευτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

-Στα ζητήματα εργασίας και εργασιακών σχέσεων, κορωνίδα αυτής της πολιτικής είναι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, κατήργησε το οκτάωρο και με άλλες ρυθμίσεις υπονόμευσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι προφανώς η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη,η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η οποία θα οδηγήσει σε έναν κατώτατο μισθό της τάξης περίπου των 880 ευρώ από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης. Αυτό θα διαμορφώσει τη δυνατότητα οι οργανώσεις των εργαζομένων να ξαναπάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και θα ενισχύσει ούτως ή άλλως το εργατικό κίνημα, με την έννοια ότι όταν αφαιρείς από το εργατικό κίνημα τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται για τον μισθό, τούτο σημαίνει ότι αποδυναμώνονται οι εργατικές οργανώσεις.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει εξαιρετικά βαθιά προγραμματική παρέμβαση με τα προγράμματα «Μένουμε όρθιοι 1 και 2» κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης καραντίνας, τη μεγάλη προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε ένα συνολικό προγραμματικό ντοκουμέντο για τα εργασιακά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον πολιτισμό, τη Στέγη, ενώ αναμένεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κύματος πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, δεσμευτικό για τα funds και φυσικά ένα πλαίσιο πρώτης κατοικίας, που προϋποθέτει την κατάργηση των βασικών ρυθμίσεων του πτωχευτικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους πέραν του χρέους προς τις τράπεζες, δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία και εφορία,

-Το μεγάλο πρόβλημα στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες είναι το γεγονός ότι έχουμε σχέσεις εργασίας που ενώ παίρνουν τη μορφή της ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο μπλοκάκι, είναι στην πραγματικότητα σχέση εξαρτημένης εργασίας. Το μεγάλο λοιπόν θέμα της περιόδου, είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε το πλαίσιο εκείνο που δεν θα επιτρέπει μορφές εξαρτημένης εργασίας και η εξαρτημένη εργασία να εμφανίζεται ως παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δουλεύει ως μισθωτός και όχι ως πραγματικός ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς να έχει κανένα από τα προστατευτικά δικαιώματα που έχουν οι μισθωτοί. Δεν έχει άδειες, δεν έχει ασφάλιση, δεν παίρνει δεκατέσσερις, αλλά δώδεκα μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Άρα απαιτείται ένα πλαίσιο το οποίο θα αποτρέπει αυτή την κατάχρηση των συμβάσεων ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Επίσης, ένα πλαίσιο που θα απαγορεύει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργασιών την ενοικιαζόμενη εργασία. Όταν δηλαδή κάποιος δουλεύει στις λεγόμενες πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας επιχείρησης, δε θα μπορεί να είναι ενοικιαζόμενος εργαζόμενος. Άρα έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την επαναρρύθμιση ή μάλλον για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε να μην επιστρέψουμε στις συνθήκες του 2019 ή στις συνθήκες του 2009, αλλά να δώσουμε ένα απολύτως προστατευτικό για την εργασία πλαίσιο.

-Στο ζήτημα της ακρίβειας, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ορίζουν πλαφόν για το σταμάτημα της επιδότησης αισχροκέρδειας, μείωση του ΦΠΑ, διότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλο το ποσό από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ λόγω του πληθωρισμού, επιδοτώντας την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρήσεων, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία αντί να λειτουργεί ως ρυθμιστής της αγοράς κρατώντας τις τιμές χαμηλά, πρωταγωνιστεί στην αύξηση των τιμών φορολόγησης των υπερκερδών τόσο των εταιρειών ενέργειας όσο και των εταιρειών πετρελαιοειδών.

-Στη δικαστική εξουσία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν σαν στόχο την επιτάχυνση απονομής διότι όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση δίνεται και η δυνατότητα να ιεραρχούνται, να κατηγοριοποιούνται συγκεκριμένες υποθέσεις οι οποίες μένουν στα συρτάρια για χρόνια και με αυτό τον τρόπο υλοποιείται μια στρατηγική συγκάλυψης και διαπλοκής των εξουσιών.

-Στο συνταξιοδοτικό, καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 είχε ψηφίσει τη ρύθμιση για τη 13η σύνταξη που αφορούσε το σύνολο των συνταξιούχων. Θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη, αυτό το μέτρο που με την κατάργηση του κ. Μητσοτάκη στέρησε από τους συνταξιούχους κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τετραετία. Το επόμενο ζήτημα αφορά τα αναδρομικά, τα οποία επίσης πρέπει να δοθούν στους συνταξιούχους και από εκεί και πέρα το μεγάλο ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, η οποία δεν είναι μειωμένη σύνταξη αλλά ένα λογιστικό μέγεθος, έτσι ώστε κανένας συνταξιούχος να μη βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που ήταν το 2016.

.

-Η μέθοδος διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει μια παγίδα για την ελληνική οικονομία. Την κρατά παγιδευμένη, χωρίς να δημιουργεί όρους διάχυσης της ωφέλειας από τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης στο σύνολο της κοινωνίας. Τα πρώτα 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εκταμιεύτηκαν πήγαν σε δεκατρείς επιχειρήσεις, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περίπου 900.000, νούμερο αδιανόητο. Η ΝΔ αξιοποιεί τα χρήματα για να κάνει πελατειακές σχέσεις με την ολιγαρχία.

-Είναι προφανές ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση μέσω των αλλεπάλληλων χρηματοδοτήσεων δεν προωθούν αυτή τη συζήτηση για τα ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά μια σεναριολογία, μια μικροπολιτική συζήτηση που δεν αφορά τον πολύ κόσμο με ένα και μόνο στόχο. Να μην πάει κόσμος στην κάλπη, να θεωρήσει ότι όλο δεν τον αφορά και δεν μπορεί να αλλάξει σε τίποτα τη ζωή του.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ