28/02/2023

Ερώτηση Μιχαηλίδη-Αναγνωστοπούλου: Ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο σεισμόπληκτων κτιρίων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο σεισμόπληκτων κτιρίων

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (ΥΝΜΤΕΒΑ) με έδρα την Μυτιλήνη λειτουργεί ως Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχοντας στην αρμοδιότητά της τα νεότερα, μεταγενέστερα του 1830, κινητά και ακίνητα πολιτιστικά αγαθά.
Στο πάγιο έργο της Υπηρεσίας έχουν τα τελευταία χρόνια προστεθεί εργασίες που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των σεισμόπληκτων κτιρίων από το σεισμό της 30/10/2020 στη Σάμο, αλλά και από τον σεισμό της 12/6/2017 στη Βρίσα της Λέσβου. Ήδη υποστελεχωμένη, όμως, η Υπηρεσία αδυνατεί με το υπάρχον προσωπικό να ανταποκριθεί με ικανοποιητικό ρυθμό στις απαιτήσεις αυτές. Η καθυστέρηση αυτή προστίθεται σε άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, λόγω και πάλι υποστελεχωμένων υπηρεσιών όπως η ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρότατων δυσχερειών στο έργο της αποκατάστασης και την πρόκληση αισθήματος παραμέλησης από την πολιτεία μεταξύ των σεισμοπλήκτων νοικοκυριών και κοινωνιών.
Σχετικά πρόσφατα, η ΥΝΜΤΕΒΑ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκτακτη ενίσχυσή της με τέσσερις μηχανικούς (δύο πολιτικούς μηχανικούς και δύο αρχιτέκτονες) για διάστημα ενός έτους, προκειμένου ακριβώς να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βεβαρυμένο και επείγον έργο της. Και ενώ, πράγματι, στις 15/01/2023 με Απόφασή της (ΑΔΑ: ΨΦΒΧ4653Π4-ΞΔΞ) η κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκρίνει πίστωση ύψους 65.000 ευρώ στην Υπηρεσία, έκτοτε δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί καμία από τις άλλες αναγκαίες διαδικασίες και εγκρίσεις προκειμένου να προκηρυχθούν άμεσα οι τέσσερις θέσεις μηχανικών.
Επειδή η ΥΝΜΤΕΒΑ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης προκειμένου να ανταποκριθεί στο πολυσχιδές έργο της, στο οποίο εντάσσονται και διαδικασίες ελέγχου σεισμόπληκτων κτιρίων στα νησιά της Περφέρειας, κυρίως τη Σάμο.
Επειδή το έργο του ελέγχου και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων της Σάμου έχει για μια σειρά από λόγους, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, καθυστερήσει υπέρμετρα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
• Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες έκδοσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη μηχανικών στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου;
• Πότε αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη αυτή;

ΟΙ ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας