03/03/2023

Δ. Βίτσας: Να επανέλθει η αίσθηση της ασφάλειας και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «KONTRA CHANNEL»

«… Σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι σαφές ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα και το σύστημα των ΜΜΕ έχει ευθύνες. Γνώριζε κάποιος από τους απασχολούμενους στα ΜΜΕ ότι υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή που εξαρτιόταν αποκλειστικά από ένα άνθρωπο; Μόνο ο σταθμάρχης έχει ευθύνη; Δεν έχουν ευθύνη αυτοί που έφτιαξαν την πρώτη σύμβαση;

Τώρα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό που τώρα πρέπει να σκεφτούμε, είναι ο τρόπος που δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Και πως θα λύσουμε ως πολιτεία, όλα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών.

Φταίει κυρίως ο κομματισμός για την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Αυτός ο παράγοντας που πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται στη χώρα μας είναι η δημοκρατία. Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, συνεχίζουν οι προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες να γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει λοιπόν το ζήτημα της αξιοκρατίας και το ζήτημα της συνέχειας του κράτους.

Πολλές φορές θλίβομαι για αυτά που ακούγονται στη Βουλή. Για παράδειγμα, πωλούνται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και συζητιέται η πιθανότητα να φτιαχτεί τερματικός σταθμός αποθήκευσης LNG και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε απόσταση 50 μέτρων από κατοικημένη περιοχή!!!

Το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει και πριν ανάλογα δυστυχήματα, μάλλον οφείλεται περισσότερο στην καλή μας τύχη.

Ένας τρίτος παράγοντας μετά το σταθμάρχη και το κράτος, ο οποίος έχει ευθύνη για το τραγικό περιστατικό των Τεμπών ,είναι και η ΕΕ και δεν πρέπει να την βγάζουμε έξω από το κάδρο. Πολύ εύκολα μας κουνούν σήμερα το δάχτυλο, αλλά στην περίοδο των μνημονίων, μας πίεζαν αφόρητα να προβούμε σε περικοπές που υπονόμευαν την κοινωνική ασφάλεια και την ασφάλεια των υποδομών.

Φάνηκε για ακόμα μια φορά ότι μπροστά στα κέρδη, τα πάντα έπονται.

Αν δεν επανέλθει η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης από και προς τους πολίτες, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ύπαρξη πολιτείας και δημοκρατίας στη χώρα. Η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, είναι αυτή που στρέφει τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση…».

.