07/03/2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών για την λειτουργία των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών ομάδων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών για την λειτουργία των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών ομάδων»
Η σημαντική κοινωνική επιρροή του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί στη χώρα μας και από τον συνταγματικό νομοθέτη, όπου τον ανήγαγε σε ζήτημα συνταγματικής περιωπής και τον έθεσε υπό κρατική προστασία ορίζοντας την επιχορήγηση των υποκειμένων του ως κρατική υποχρέωση (άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος 1975/86).
Στο δε άρθρο 41Β του ν. 2725/1999 ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν τις λέσχες φιλάθλων των αθλητικών ομάδων και ειδικότερα στην παράγραφο 7 ορίζεται ότι:
«7. ΕΤΗΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Κάθε λέσχη υποχρεούται από την 1η Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου κάθε έτους να υποβάλει στη Γ.Γ.Α. ή σε άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτήν όργανο της κεντρικής διοίκησης ή της οικείας περιφέρειας:
α) επίσημο αντίγραφο του μητρώου μελών της,
β) υπεύθυνη δήλωση των νόμιμων εκπροσώπων της για το εάν διαθέτει παραρτήματα, γραφεία και εντευκτήρια, τις διευθύνσεις και τους υπεύθυνους λειτουργίας αυτών,
γ) αντίγραφα ποινικών μητρώων των μελών του Δ.Σ. της λέσχης τα οποία να έχουν εκδοθεί το πολύ εντός εξήντα (60) ημερών πριν από την υποβολή τους,
δ) υπεύθυνες δηλώσεις των μελών της, ότι στο πρόσωπο τους δεν συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα των περ. β) και γ) της παρ. 1 του άρθρου 3 και ότι δεν εκτίουν ποινή που τους έχει επιβληθεί κατά τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 130.
ε) γραπτή ανανέωση της συναίνεσης του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή της Α.Α.Ε. για τη λειτουργία της λέσχης»
Η ως άνω άδεια είναι ετήσια και λήγει με το πέρας της αγωνιστικής περιόδου. Ωστόσο υπάρχουν λέσχες φιλάθλων ομάδων, οι οποίες εξαιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος και εν μέσω θέρους δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 Εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να δοθεί παράταση της ως άνω προθεσμίας για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεδομένου, ότι η προβλεπόμενη προθεσμία εντός θέρους, μετά μάλιστα από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των λεσχών είναι εξαιρετικά σύντομη.
Σε συνέχεια των παραπάνω,
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
Προτίθεται να δώσει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων αναφορικά με την τρέχουσα περίοδο;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος