ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/03/2023

Μηνύματα βουλευτών και βουλευτριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Μηνύματα βουλευτών και βουλευτριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών



Ρ. Σβίγκου: 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών συμπίπτει με την οδύνη για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη - Απαιτούμε Αλήθεια και Δικαιοσύνη

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών - Φεμινιστική απεργία –Συμμετέχουμε και διεκδικούμε - Κανένας εφησυχασμός για τις κατακτήσεις και τα γυναικεία δικαιώματα

Δήλωση της βουλεύτριας Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα Ισότηταςτου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχια, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την 8η Μάρτη

Ε. Αγαθοπούλου: “Και φέτος μετρηθήκαμε και είμαστε πάλι λιγότερες”

Η φετινή 8η Μάρτη, ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, πραγματοποιείται μέσα σε κλίμα οργής και πένθους για τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες. Η απαίτηση όλων να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού, χρέος τιμής και δικαίωση για τους νεκρούς συνανθρώπους μας και τις οικογένειες τους. Το σύνθημα που ακούστηκε στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις στην χώρα, τα οποία πνίγηκαν στα δακρυγόνα και την καταστολή, ήταν «μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότερες/οι». Το ίδιο σύνθημα ακούγεται από τα στόματα των γυναικών χρόνια τώρα, με την απαίτηση να μην είμαστε «ούτε μία λιγότερη». Και φέτος δεν τα καταφέραμε. Και φέτος θρηνήσαμε ζωές γυναικών που χάθηκαν από το βαρύ χέρι της πατριαρχίας ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αρνείται την νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”.

Ένας απολογισμός του τι συνέβη στην Ελλάδα αυτή την τετραετία, πείθει και τον/την τελευταίο/α πολίτη αυτής της χώρας για την οπισθοδρόμηση βασικών θεμελιωδών αξιών, όπως της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δικαιώματα των γυναικών και οι ζωές των γυναικών υποτιμούνται ακόμη περισσότερο. Η έμφυλη βία διογκώνεται, οι πολιτικές ισότητας υποβαθμίζονται ή περιορίζονται σε οικονομίστικα πλαίσια και η Σύμβαση της Κων/πολης όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά παραβιάζεται κατάφωρα με τον νόμο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που και τις ενδοοικογενειακές δικαστικές συγκρούσεις έχει πυροδοτήσει και καθιστά την χώρα μας υπόλογη απέναντι σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.

Αντίστοιχα, η απουσία θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης 190, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση και αποψίλωση του ΣΕΠΕ ως ελεγκτικού μηχανισμού, την καθιστά ανενεργή και ανεφάρμοστη. Εξίσου σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική ισότητα των φύλων παραμένουν κενό γράμμα, γιατί απουσιάζει το υποστηρικτικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν. Πρόκειται για μια σαφή πολιτική επιλογή και όχι απρόθετη παράλειψη. Σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των γυναικών βάλλονται, αυξάνονται οι πολιτικές πειθάρχησης και ελέγχου των σωμάτων και η καταπίεση και η εκμετάλλευση των γυναικών, υπό το πρόσχημα των πολλαπλών κρίσεων, των πολέμων, της κλιματικής αλλαγής. Η κατάργηση του κοινωνικού κράτους σημαίνει περαιτέρω εκμετάλλευση των γυναικών και αύξηση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών και των θηλυκοτήτων, που πληρώνουν βαριά το τίμημα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Το κίνημα της χειραφέτησης των γυναικών έχει δημιουργήσει όμως μια ισχυρή παρακαταθήκη συνέχειας και αγώνων ενάντια στον σεξισμό, την βία, την πατριαρχία, την απλήρωτη και κακοπληρωμένη εργασία, την απουσία κοινωνικού κράτους και δομών. Αυτόν τον δρόμο δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουμε κι εμείς, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την επόμενη μέρα. Γιατί οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη.

H 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή, είναι παγκόσμια φεμινιστική απεργία, είναι ενθύμηση και δρόμος, είναι η ιστορία και οι αγώνες των γυναικών ενάντια στην βία, στις ανισότητες την εκμετάλλευση. Και φέτος θα μας βρει στους δρόμους.

Δήλωση της Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας ΠεριβάλλοντοςΑν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία

8η Μάρτη 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η οποία ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Είναι η μέρα, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη όπου ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φέτος η ημέρα της γυναίκας έχει ως θέμα Digital all: καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων. Η εν λόγω θεματική θα διερευνήσει τον αντίκτυπο του έμφυλου ψηφιακού χάσματος στην διερεύνηση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών σε ψηφιακούς χώρους και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Η ένταξη των γυναικών στην τεχνολογία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδικτυακής βίας που έχει βιώσει το 38% των γυναικών, σύμφωνα με μελέτη σε 51 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά και τους δράστες να ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον τους. Στοιχεία σοκ αποκαλύπτουν ότι από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα οι γυναίκες εκπέμπουν sos με 22 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022 με κάποιες από αυτές να συγκλονίζουν το πανελλήνιο για την αγριότητα με την οποία διαπράχθηκαν. Ο Ποινικός Κώδικας στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τον όρο «γυναικοκτονία». Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η νομική καθιέρωση του όρου.

Η λειτουργία κάποιων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι στελεχωμένα μόνο από αστυνομικούς, ενώ πρέπει να είναι και ειδικοί επιστήμονες και ο ρόλος τους είναι επιτελικός. Χρειάζεται ενίσχυση των δομών, επιπλέον ξενώνες και κέντρα κακοποιημένων γυναικών. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να ενισχύσει αποφασιστικά με αρμοδιότητες, με εκπαίδευση και με προσωπικό τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Υπενθυμίζουμε, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επικυρώθηκε, το 2018, η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών (ειδικά των κοριτσιών) είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά υπογραμμίζοντας μια βαθιά έλλειψης σεβασμού – μια αποτυχία των ανδρών να αναγνωρίσουν την ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Όλες και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα, σε μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς πατριαρχία και έμφυλες διακρίσεις.

Ν. Γκαρά, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «8η Μάρτη: Το αίτημα και οι αγώνες των γυναικών για πλήρη ισότητα παραμένουν επίκαιροι»

Σήμερα, 8 Μάρτη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τις γυναίκες, που με τους αγώνες τους, άνοιξαν τον δρόμο για τη χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια. Διεκδικώντας ισότητα. Ίση αντιμετώπιση των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Από τους περήφανους αγώνες των μεταξεργατριών κάποτε στο Σουφλί, μέχρι τη συμμετοχή στα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, οι γυναίκες διεκδικούμε ίσα δικαιώματα, σε όλους τους τομείς: στην εργασία, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, στην επιστήμη, στην πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη διαρκή αύξηση της έμφυλης βίας, με τη σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, να είναι παντελώς απούσα. Μόνο το 2022 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες. Ταυτόχρονα, στον δημόσιο λόγο βλέπουμε να «ανακυκλώνονται» κάθε λογής στερεότυπα σε βάρος των γυναικών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι αγώνες για τη ζωή, για την ισότητα, για μια αλληλέγγυα και υγιή κοινωνία, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διακρίσεις είναι πάντα επίκαιροι. Σε αυτούς τους αγώνες είμαστε μαζί.

Διεκδικούμε την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τη θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία, καθώς και μέτρα ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Διεκδικούμε δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες, χωρίς διακρίσεις. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική πρόληψη και φροντίδα. Εργασία, ίση αμοιβή και ασφάλιση, ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Για να μην λείψει, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, καμία άλλη.

Μήνυμα Ολυμπίας Τελιγιορίδου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η φετινή επέτειος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συμπίπτει με τις ημέρες πένθους για τον άδικο χαμό συμπολιτών μας, στην πλειοψηφία νέων, από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

Σήμερα όλοι μαζί άνδρες και γυναίκες οφείλουμε να υποσχεθούμε πως μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε στον καθημερινό αγώνα για το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής για όλες και όλους.

Η 8η Μάρτη μας υπενθυμίζει πως οφείλουμε να αντισταθούμε απέναντι στα φαινόμενα της έμφυλης βίας, των σεξουαλικών εγκλημάτων ακόμη και απέναντι σε ανήλικα παιδιά, της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, των επαίσχυντων γυναικοκτονιών.

Με τη δύναμη του καθημερινού μας παραδείγματος οφείλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οφείλουμε να αντισταθούμε απέναντι σε κάθε αδικία και κοινωνική ανισότητα.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για ισότητα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για δικαιοσύνη παντού.

Μήνυμα της Τ. Ελευθεριάδου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου γίνεται στη σκιά του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Τα κέρδη, η διαφθορά, η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν τέλει της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, μας οργίζουν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει το διαρκή αγώνα που δίνουμε οι γυναίκες για ίση αντιμετώπιση, ίση συμμετοχή ΠΑΝΤΟΥ, εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και των δημόσιων πολιτικών, ίση αμοιβή στην εργασία, εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο κτλ.

Τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε τον αρμόδιο φορέα για την Ισότητα των Φύλων, θέσπισε την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η οποία παραβιάζει την Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, δημιούργησε την θέση υφυπουργού δημογραφικής πολιτικής και οικογενειακής πολιτικής αντί για της Ισότητας των Φύλων, ισοπέδωσε οποιαδήποτε προηγούμενη νεωτεριστική νομοθετική παρέμβαση για την Ισότητα των Φύλων είχε επικαιροποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες της διαρκούς αύξησης της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας, της αύξησης των γυναικοκτονιών (17 το 2022, 2 από αυτές στην Καβάλα), των περιστατικών σεξιστικής βίας. Πολλές γυναίκες υπό τον φόβο ότι δεν θα τις πάρουν σοβαρά οι αρχές, δυσκολεύονται να καταγγείλουν την κακοποίηση που μπορεί να έχουν δεχτεί καθώς ξέρουν ότι αν το κάνουν ίσως και να μην προστατευτούν.

Η κάθε μια μας ξεχωριστά και όλες μαζί, έχουμε χρέος για την ίδια μας τη ζωή να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι να επιτύχουμε την Πλήρη Ισότητα των Φύλων.​

Ζητάμε άμεσα την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη στην καθημερινότητα της ζωής των γυναικών.

Ζητάμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Δήλωση Αλ.Αυλωνίτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

H Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα υπενθύμισης των αγώνων των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, συμπίπτει σήμερα με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ισχυρό αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.
H σημερινή ημέρα πρέπει να αφιερωθεί σε εκείνη που έχουμε όλοι στη σκέψη μας: Στη γυναίκα-μάνα που θρηνεί τα παιδιά της, εκείνες κι εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Δικαίως η στάση εργασίας για τα δικαιώματα των γυναικών μετατρέπεται φέτος σε 24ωρη απεργία στον αγώνα για προοδευτική αλλαγή που επιζητά ο τόπος μας.
Για να μην υπάρχουν γυναίκες θύματα βίας, γυναίκες που πονούν και μανάδες που θρηνούν, για να φύγουν τα σκοτάδια και οι συγκαλύψεις και να χυθεί άπλετο φως στην κοινωνία.
Για ένα κράτος πρόνοιας, με ασφάλεια και προστασία στους πολίτες και ισότιμη μεταχείριση.
Για δικαιοσύνη παντού και αλληλεγγύη για όλους.​

Σ. Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο, με την ίδια επαναλαμβανόμενη κυκλικότητα , κάνουμε τις ίδιες θλιβερές διαπ​ιστώσεις για τα δικαιώματα και τους αγώνες των γυναικών, για το αυτονόητο: την ισότητα και την κάθαρση των διακρίσεων. Γνωρίζοντας πολύ καλά πως για όλες εμάς η πάλη για τη ζωή , τις ελευθερίες μας ,την αρτιμέλεια μας ,την αξιοπρέπεια μας, είναι σε κάθε στιγμή και σε κάθε δευτερόλεπτο του βίου μας , παλεύουμε και για εκείνες τις επόμενες μέρες, που θα έρθουν και δεν θα υπάρχει η έμφυλη τύφλωση και η παντοδυναμία των σεξιστικών προκαταλήψεων. Και ξέρουμε πολύ καλά πόσο επίμονες είναι οι ανισότητες σε όλες τις υπόλοιπες μέρες του ημερολογίου. Μια μέρα όμως το χρόνο, στις 8 Μαρτίου, ενώνουμε συλλογικά την κραυγή μας, τιμάμε τους αγώνες μας, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή , θα σταματήσουμε να είμαστε ‘’ετήσιες’’ και κομμάτι μιας μέρας μνήμης.

Στις αντιφάσεις, τα παράδοξα και τις σεξιστικές αναπαραστάσεις που τραυματίζουν οριζόντια την κοινωνία, στα πιο συνηθισμένα στερεότυπα και στις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες, φωνάζουμε : Καμιά γυναίκα στο έλεος της Ιστορίας. Καμιά γυναίκα αόρατη στην Ιστορία.

Φέτος η κραυγή μας θα είναι οργή και λυγμός, για τους ανθρώπους που άφησαν το μέλλον τους στα συντρίμμια του τραίνου. Σήμερα θα είμαστε πολλές και πολλοί, γυναίκες και άνδρες, ενωμένοι με τους νέους ανθρώπους στα συλλαλητήρια, μαζί στην απεργία, στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις ,στις διεκδικήσεις για ίση μεταχείριση, στην πάταξη της διαπλοκής και του αυταρχισμού. Για να κάνουμε το πένθος αλληλεγγύη. Για να ανατάξουμε αυτή την τραυματισμένη χώρα. Για να σηκώσουμε ψηλά τις γυναίκες που έχουν το βάρος των σωμάτων των χαμένων παιδιών στις πλάτες τους.

Δήλωση Α. Ξανθού, βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Ημέρα της Γυναίκας

Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας τιμάται σε όλη τη χώρα σε κλίμα πένθους και οργής μετά την τραγωδία στα Τέμπη. “Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους” γράφει ο Γιάννης Ρίτσος. Η γυναίκα, άρρηκτα συνδεδεμένη με το ίδιο φαινόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης, κατέχει διαχρονικά στην τέχνη τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα δράματα. Ο θρήνος της μάνας σήμερα είναι πιο οδυνηρός και επιδραστικός σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται από επάλληλες κρίσεις.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της Ιστορίας.

Από τη μια, η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ωθεί σε μία νέα βαρβαρότητα, όπου τα κέρδη μπαίνουν πάνω κι από τις ανθρώπινες ζωές, πάνω κι από τη μάνα γη που περιδινίζεται στην κλιματική καταστροφή. Ταυτόχρονα, ενισχύονται και διευρύνονται οι ανισότητες, αυξάνεται η ευαλωτότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, εντείνεται η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και ευνοείται ο εκφασισμός της καθημερινής ζωής.

Από την άλλη όμως, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες και κοινωνοί ενός νέου ρεύματος αλληλεγγύης και μαζικών κινητοποιήσεων, ειδικά των νέων ανθρώπων, που ανεξάρτητα από το αφετηριακό σημείο εκβάλλουν στο ίδιο όραμα για έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλες και όλους.

Είναι φανερό σε ποια πλευρά στεκόμαστε στο κομβικό αυτό σταυροδρόμι.
Η συγκυρία μας καλεί να αφουγκραστούμε και να μετατρέψουμε σε εφαρμοσμένη πολιτική τα προτάγματα του φεμινιστικού κινήματος, τα οποία είναι τελικά προτάγματα πανανθρώπινα, προτάγματα Ισότητας, Αλληλεγγύης, Αξιοπρέπειας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Κ. Μάλαμα Βουλευτή Χαλκιδικής και αν. τομεάρχη Μακεδονίας - Θράκης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας κι οι δυναμικές διαδηλώσεις είναι το έναυσμα ουσιαστικών διεκδικήσεων για όλη την κοινωνία

Το μήνυμα που καλούμαστε όλοι μας να πολλαπλασιάσουμε στην φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι αυτό της δυναμικής διεκδίκησης. Να παλέψουμε για δικαιοσύνη παντού, για πολιτικές που θα βάζουν στο επίκεντρο την πραγματική ισότητα. Για πολιτικές που θα στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα, την μητρότητα, τα νέα ζευγάρια που προσπαθούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν οικογένεια, τους ανθρώπους με οικογένεια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές εκπαίδευσης και σε κοινωνικές πολιτικές. Στις γυναίκες μέλη μονογονεϊκών οικογενειών που παλεύουν για αξιοπρεπή στέγη, για δουλειά με απολαβές αξιοπρέπειας και που αποκλείονται από κοινωνικές παροχές κι επιδόματα. Στις νέες γυναίκες που μάχονται να επιβιώσουν επαγγελματικά σε σεξιστικά περιβάλλοντα. Στις γυναίκες που φοβούνται να καταγγείλουν την βία που υφίστανται. Στις γυναίκες, τέλος, που θρηνούν την απώλεια των οικείων τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Με αυτές τις γυναίκες ενώνουμε σήμερα το μήνυμα μας και διαδηλώνουμε για δικαιοσύνη παντού.

Γ. Παπαηλιού, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Η «Γυναίκα» είναι, βιολογικά και πραγματικά, η πηγή της ζωής

Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και δράσης, εργασιακής, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής, είναι επίκαιροι ακόμη και σήμερα.

Και αυτό, διότι, παρά τη θεσμική κατοχύρωσή τους, αυτά δεν διασφαλίζονται στην πράξη, αφού εξακολουθούν να προσκρούουν στην πατριαρχική αντίληψη επί της οποίας έχει δομηθεί το ισχύον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, αλλά και σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που αναπαράγονται στην καθημερινή ζωή.

Επιπλέον οι αγώνες είναι και ενεργοί για την προοπτική μιας άλλης κοινωνικής αντίληψης και πρακτικής, κατά τις οποίες η Γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται, βάσει του φύλου αλλά βάσει της ανθρώπινης υπόστασής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να εξαντλείται σε μία ημέρα, σε μία εκδήλωση εκφώνησης τυπικών λόγων.

Πρέπει να γίνει καθημερινότητα, καθημερινό βίωμα και καθημερινή πρακτική στην πραγματική ζωή, ώστε να παύσουν οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών, όπως και κατά άλλων κοινωνικών ομάδων.

Η καλλιέργεια αντίστοιχου πνεύματος, στην οικογένεια και την εκπαίδευση, αποτελεί προϋπόθεση, για να γίνει κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», μπορεί να αναδειχθεί ο ρόλος της ως ισότιμου παράγοντα στην κοινωνία.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ημέρα διεκδίκησης, όχι άλλη μια εμπορική γιορτή

Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας βρίσκει τη χώρα να πενθεί τα δεκάδες θύματα στα Τέμπη.
Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα διεκδίκησης των γυναικών που διαδηλώνουν για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην εργασία, ενώνοντας τις φωνές τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για τα δικαιώματά τους.

Έχει ισχυρό πολιτικό μήνυμα και δεν είναι άλλη μια εμπορική γιορτή ή αφορμή για να εκδηλώσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες, γιατί η ίδια πραγματικότητα επιβεβαιώνει τη σημασία του μηνύματός της.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση του γενικού δείκτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων παρουσιάζοντας βραδυκίνητη πρόοδο, σε σχέση με άλλες χώρες, στους ευρωπαϊκούς δείκτες ισότητας φύλων.

Χρειάζονται στιβαρές πολιτικές με συνέχεια και συνέπεια για τη στήριξη της μητέρας, της εργαζόμενης, της άνεργης, της γυναίκας που ζει σε απομακρυσμένη περιοχή, της γυναίκας του πρωτογενή τομέα, της γυναίκας που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της, της γυναίκας που κακοποιείται.
Επομένως, η 8η Μαρτίου θα πρέπει να είναι ημέρα περισυλλογής και απολογισμού και εφαλτήριο για νέες διεκδικήσεις και κατακτήσεις.

 

Η Ρένα Δούρου για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών: “Ισχυρές πόλεις, ισχυρές περιφέρειες πρέπει να σημαίνουν ισχυρά γυναικεία δικαιώματα”

“Ισχυρές πόλεις, ισχυρές περιφέρειες πρέπει να σημαίνουν ισχυρά γυναικεία δικαιώματα, πρέπει να σημαίνουν ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλες, όλους, όλ@”, παρατήρησε μεταξύ άλλων στη δήλωσή της για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος για θέματα Ισότητας Φύλου, του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές οφείλουν να επεξεργαστούν ολοκληρωμένες στρατηγικές για πολιτικές ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στη βάση της έμφυλης ισότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην ζωή των πόλων και των περιφερειών”. “Όταν όλο και περισσότερες γυναίκες μετέχουν στη δημόσια και πολιτική ζωή, τότε κερδισμένη είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”.

“Είναι ευθύνη των τοπικών αρχών, δημάρχων και συμβούλων να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν παραβλέπουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών και ότι αναπτύσσονται με τον πιο συμπεριληπτικό τρόπο, με έμφυλη ευαισθησία, στη βάση της γυναικείας προοπτικής και γνώσης”, υπογράμμισε η ίδια.

“Οι κοινότητες της Ευρώπης συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με μυριάδες κρίσεις. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις που έχουν στις τοπικές κοινωνίες ο πόλεμος, οι οικονομικές δυσκολίες, η πανδημία και η κλιματική κρίση. Χωρίς να παραβλέπουμε τον “ακήρυκτο πόλεμο” κατά των γυναικών στην Ευρώπη στη διάρκεια της μεταπανδημικής περιόδου, όπως εκφράζεται από τον ανοδικό αριθμό των γυναικοκτονιών, σύμφωνα με το European Data Journalism Network. Στο πλαίσιο όλων αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από αυτές τις κρίσεις, αποδεικνύονται σημαντικοί παράγοντες αλλαγής, κινητήριες δυνάμεις ανάκαμψης και καταλύτες για την αντιμετώπιση των κρίσιμων συνθηκών”. “Οι γυναίκες αποδεικνύουν συστηματικά ότι μπορούν να ξεπερνάνε εμπόδια, να προσαρμόζονται και να λειτουργούν με καινοτόμους τρόπους κόντρα στις δυσκολίες, στις ελλείψεις στην κάλυψη άμεσων, ζωτικών αναγκών. Μετά από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, γυναικείες οργανώσεις επιχειρούν να στηρίξουν τα θύματα στις κατεστραμμένες περιοχές, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες και υποδομές υγείας”.

Μήνυμα Γ. Πούλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει την ελληνική κοινωνία σε κλίμα οδύνης και θυμού. Η απαίτηση για τη δικαίωση των νεκρών συνυπάρχει με τον αγώνα του γυναικείου κινήματος  για ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη!
Διεκδικούμε προοδευτικές πολιτικές που θα στηρίξουν τη γυναίκα στην εργασία, την οικογένεια, τη μητρότητα, την εκπαίδευση και την προσωπική εξέλιξη!
Το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επικεντρώνεται στον νέο τομέα έμφυλης ανισότητας, την τεχνολογία και το ψηφιακό χάσμα. Το διαδίκτυο έχει προστεθεί στα πεδία ευαλωτότητας των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών!
Να βάλουμε τέλος στην ενδοοικογενειακή βία, τις γυναικοκτονίες, στον σεξισμό, την σεξουαλική παρενόχληση και τις ανισότητες στην εργασία!

Δημήτρης Γάκης: Αγώνας των γυναικών για «ΨΩΜΙ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ»

Η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής είναι μέρα τιμής, είναι μέρα πένθους και πόνου. Η χώρα μας καλύπτεται από ένα πέπλο θλίψης και οργής που προκάλεσε το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά και η αλαζονική αντιμετώπιση του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τα στρατευμένα - πετσωμένα ΜΜΕ. Ο ελληνικός λαός όμως σήμερα με τις μεγαλειώδης του συγκεντρώσεις και με μπροστάρη τη νεολαία έδειξε ότι θέλει την τιμωρία των ενόχων και την λήψη μέτρων που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.
Τιμούμε όμως σήμερα, 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας .
Τιμούμε τη μνήμη των εργαζόμενων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίση αμοιβή για ίση εργασία, φωνάζοντας το σύνθημα
“ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ”
Ήταν το σύνθημα που, μέσα σε δύο λέξεις, ζωγράφιζε την εικόνα της σύγχρονης γυναίκας του 20ού αιώνα.
“ΨΩΜΙ” δηλαδή δουλειά, περηφάνια, αξιοπρέπεια,
“ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ” δηλαδή σεβασμός, συντροφικότητα, υποστήριξη στους πολλαπλούς ρόλους.
Τιμούμε τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες.
Δεν ξεχνάμε ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα οι πατριαρχικές αντιλήψεις και δομές σε πολλές περιπτώσεις να καταπιέζουν, να θέτουν φραγμούς, να προσβάλλουν, να ασκούν βία ακόμη σε ακραίες περιπτώσεις, όπως δυστυχώς είδαμε, τη χρονιά που πέρασε.
Αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και σχεδιάζουμε πολιτικές για τη θεσμική και ουσιαστική κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων και την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς, στην εργασία και τη μόρφωση, στην πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.
Αξιοποιούμε, τέλος, και αναδεικνύουμε το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της γυναικείας δημιουργίας και την οργανωμένη προσφορά των γυναικείων συλλόγων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

 Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση που διοργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών (FEMM) του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ