ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/03/2023

Σ. Φάμελλος: Απαιτείται ένα ισχυρό «σήμα» ότι το «πάρτι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τελείωσε

Σ. Φάμελλος: Απαιτείται ένα ισχυρό «σήμα» ότι το «πάρτι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τελείωσε



Συνέντευξη Σ.Φάμελλου βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο περιοδικό «Ανάπτυξη» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία φάνηκε ότι οι αυξήσεις, ειδικότερα στις τιμές ρεύματος, αποτελούσαν πολιτική της επιλογή. Η ΔΕΗ αντί να επιτελεί το διαχρονικό κοινωφελή, κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο μετατράπηκε με επιλογή Μητσοτάκη σε ακραία κερδοσκοπική εταιρεία. Δεν συγκράτησε τις τιμές αλλά έγινε σημαιοφόρος της αισχροκέρδειας. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ με ευθύνη και επιλογή Μητσοτάκη. Τα δισεκατομμύρια αυτά έχουν παραχθεί και παράγονται στην πλάτη των καταναλωτών που έχουν πλέον γονατίσει από την ακρίβεια σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και εις βάρος της οικονομίας αφού πρόκειτα​ι για χρήματα που έχει «στερηθεί» η αγορά» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε για το περιοδικό «Ανάπτυξη» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), στην Εύη Παπαδοσηφάκη.

Ξεκαθαρίζει ότι το «πάρτι» αισχροκέρδειας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, θα τελειώσει οριστικά αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μία προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημειώνει ακόμη ότι αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ενίσχυση του πλουραλισμού της και της διαφάνειας και κυρίως με ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με καθορισμό ανώτατου συντελεστή κέρδους, επανάκτηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ από το Δημόσιο και ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο Σ.Φάμελλος τονίζει στη συνέχεια ότι, σχετικά με την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές, οι ανάγκες νοικοκυριών, ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρήσεων συμπίπτουν. «Και αυτό απαιτεί και η βιωσιμότητα της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Επίσης στο αναπτυξιακό επίπεδο μία ισχυρή πολιτεία με δημοκρατικούς θεσμούς και εργαλεία κράτους δικαίου, όπως είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, το κτηματολόγιο, η οργάνωση των χρήσεων γης και οι δασικοί χάρτες, δημιουργούν επίσης ξεκάθαρους κανόνες και οφέλη και προκοπή για όλους. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και σε υπηρεσίες του δημοσίου που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε ισοτιμία και διαφάνεια».

Επισημαίνει τέλος πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει αποδείξει ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας για τη χώρα και έβαλε πλάτη στα δύσκολα μετά τη χρεωκοπία που ζήσαμε την περίοδο των μνημονίων και τα κατάφερε. Έτσι και τώρα. Την επόμενη των εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτη δύναμη θα έχουμε μια συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την επόμενη ημέρα σε μια ισχυρή πολιτεία δικαίου για όλους».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Απαιτείται ένα ισχυρό «σήμα» στην αγορά ότι το «πάρτι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τελείωσε


-Στην Ελλάδα, όπως έχετε αναφέρει, ξεκίνησε το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια, πολλούς μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Από τον Ιούλιο του 2021 άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές ρεύματος. Εξηγήστε μας που αποδίδετε αυτή την κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία φάνηκε ότι οι αυξήσεις, ειδικότερα στις τιμές ρεύματος, αποτελούσαν πολιτική της επιλογή. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, τον Σεπτέμβριο του 2019, ώθησε τις τιμές προς τα πάνω και αύξησε φυσικά και το περιθώριο κέρδους των παρόχων. Ακολούθησε η χωρίς έλεγχο και ρύθμιση εφαρμογή του νέου, ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του Target Model, τον Νοέμβριο του 2020, με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ΔΕΗ αντί να επιτελεί το διαχρονικό κοινωφελή, κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο μετατράπηκε με επιλογή Μητσοτάκη σε ακραία κερδοσκοπική εταιρεία. Δεν συγκράτησε τις τιμές αλλά έγινε σημαιοφόρος της αισχροκέρδειας. Στη μελέτη της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη της περιόδου ΟΚΤ21-ΜΑΡ22 που κατατέθηκε στη Βουλή αποδεικνύεται ότι η ΔΕΗ έχει τα 730 εκατ. ευρώ από τα 927 εκατ. ευρώ όλων των ηλεκτροπαραγωγών, δηλαδή περίπου το 80%.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ με ευθύνη και επιλογή Μητσοτάκη. Τα δισεκατομμύρια αυτά έχουν παραχθεί και παράγονται στην πλάτη των καταναλωτών που έχουν πλέον γονατίσει από την ακρίβεια σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και εις βάρος της οικονομίας αφού πρόκειται για χρήματα που έχει «στερηθεί» η αγορά.


Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει ακόμη και σήμερα να μην λαμβάνει καμία πρωτοβουλία ώστε να μειώσει τις τιμές ρεύματος και συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ακρίβεια με χρήματα που ανακυκλώνει από τους καταναλωτές.


- Το «πάρτι αισχροκέρδειας στην ενέργεια» όπως χαρακτηρίζετε την διαμορφωμένη κατάσταση στην αγορά ενέργειας της χώρας μας πώς πιστεύετε ότι μπορεί να σταματήσει; Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθηθεί, ουσιαστικά, η επιχειρηματικότητα;

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το «πάρτι» αισχροκέρδειας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, θα τελειώσει οριστικά αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μία προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ενίσχυση του πλουραλισμού της και της διαφάνειας και κυρίως με ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με καθορισμό ανώτατου συντελεστή κέρδους.

Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής της αγοράς με εργαλεία ελέγχου των υπερκερδών ex ante και ex post, με στήριξη των ΑΠΕ, των ενεργειακών κοινοτήτων, της αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης και της αποθήκευσης Απαιτείται και ένα ισχυρό «σήμα» και μήνυμα στην αγορά ότι τα «παιχνίδια» και το «πάρτι» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τελείωσε.

Η Ρυθμιστική Ανεξάρτητη Αρχή θα ενισχυθεί και θα έχει ισχυρό ρόλο στον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία το καλοκαίρι ψήφισε νομοθετική ρύθμιση για να παρακάμψει και να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του φυσικού μονοπωλίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή του δικτύου φυσικού αερίου.

Κεντρικό ρόλο στη μείωση των τιμών ενέργειας έχει και η επανάκτηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ από το Δημόσιο. Για να λειτουργεί ξανά με βάση το διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, να προσφέρει δηλαδή πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας σε προσιτές τιμές. Να αξιοποιήσει τη δύναμή της και την τεχνογνωσία της για να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές, να στηρίζει το πρασίνισμα της ηλεκτροπαραγωγής και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, να στηρίζει τους ευάλωτους καταναλωτές και να μη λειτουργεί ως μέρος του καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας και αμιγώς κερδοσκοπικά, όπως επιλέγει η Νέα Δημοκρατία.

- Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι μεγάλοι όμιλοι αλλά και τα νοικοκυριά χρειάζονται διαφορετικό χειρισμό. Ποια είναι η πρόταση σας με βάση τα περιθώρια στον δημοσιονομικό χώρο;

Σχετικά με την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές, οι ανάγκες νοικοκυριών, ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρήσεων συμπίπτουν. Και αυτό απαιτεί και η βιωσιμότητας της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για υψηλό κόστος καυσίμων, που πλήττει οριζόντια όλους και όλες ενώ, τα 2 διυλιστήρια θα καταγράψουν 3 δισεκατομμύρια κερδοφορία το 2022.

Τα μέτρα λοιπόν που σάς περιέγραψα παραπάνω καλύπτουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις για όσο το δυνατόν προσιτή και πράσινη ενέργεια για όλους.

Επίσης στο αναπτυξιακό επίπεδο μία ισχυρή πολιτεία με δημοκρατικούς θεσμούς και εργαλεία κράτους δικαίου, όπως είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός., το κτηματολόγιο, η οργάνωση των χρήσεων γης και οι δασικοί χάρτες, δημιουργούν επίσης ξεκάθαρους κανόνες και οφέλη και προκοπή για όλους. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και σε υπηρεσίες του δημοσίου που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε ισοτιμία και διαφάνεια.

Από την άλλη είναι προφανές, και από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 κι 2022 ότι η κρίση ακρίβειας πλήττει ιδιαίτερα από τα φτωχά έως και τα μεσαία νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Άρα απαιτούνται ιδιαίτερα εργαλεία όπως πχ η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για δράσεις όπως η ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αυτοπαραγωγή και η αυτοκατανάλωση ενέργειας, που λείπουν από το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Και φυσικά η επιστροφή των άδικων υπερκερδών στο ρεύμα με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά, η άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όσο διαρκεί η κρίση και ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κέρδη των διυλιστηρίων χωρίς δημοσιονομικό αποτύπωμα. Υπάρχουν λοιπόν μέτρα χωρίς δημοσιονομικό αποτύπωμα. Βούληση της κυβέρνησης να τα εφαρμόσει δεν υπάρχει.

- Η επιχειρηματική κοινότητα επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι θέλει την πολιτική σταθερότητα. Ενόψει των εκλογών εκτιμάτε ότι μία πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διασφαλίζει το σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα και άρα και τη σταθερότητα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει αποδείξει ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας για τη χώρα και έβαλε πλάτη στα δύσκολα μετά τη χρεωκοπία που ζήσαμε την περίοδο των μνημονίων και τα κατάφερε.

Έτσι και τώρα. Την επόμενη των εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτη δύναμη θα έχουμε μια συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την επόμενη ημέρα σε μια ισχυρή πολιτεία δικαίου για όλους. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες το συνεκτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ενέργεια, ακρίβεια, παραγωγική ανασυγκρότηση, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία, δημογραφικό. Το κυριότερο: Εγγυόμαστε για την επιστροφή τους κράτους δικαίου στη χώρα μας. Για την ισονομία και τη δικαιοσύνη. Αυτό δηλαδή που επιζητά η υγιής επιχειρηματικότητα. Για να φύγουμε επιτέλους από τη λογική των κολλητών που εγκαθίδρυσε η ΝΔ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ