09/03/2023

Ν. Γκαρά: Απαιτείται ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία & την κοινωνία - βίντεο

Βασικά σημεία από την τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο για τη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό

-Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων - Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίε

-Εκφράζουμε όμως και την απαίτηση των πολιτών να αποδοθεί δικαιοσύνη, να δοθούν απαντήσεις, να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες συγκάλυψης των τελευταίων ημερών

-Η σχολική βία, πρόβλημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια - 1 στα 3 παιδιά καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό στο σχολείο - δεν είναι αποκομμένη από το κοινωνικό γίγνεσθαι, τη φτωχοποίηση, τις εξώσεις, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την ανεργία, τον αυταρχισμό

-Η κυβέρνηση 4 χρόνια τώρα επιτίθεται στους νέους, με τα αντιδραστικά νεοφιλελεύθερα, εκπαιδευτικά νομοσχέδια της που πετσοκόβουν τα όνειρά τους, πετώντας τους έξω από τα πανεπιστήμια, υποτιμώντας τα πτυχία, αυξάνοντας τις ανισότητες κλπ

-Είναι η ίδια κυβέρνηση που ξυλοφόρτωνε τους νέους στις πλατείες την περίοδο της πανδημίας, κατέστειλε κινητοποιήσεις, προσήγαγε μαθητές από τις αίθουσες των κινηματογράφων, ενώ με τελεσίγραφα και απειλές αγνοούσε τους εκπαιδευτικούς, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια όποτε αυτοί τολμούσαν να απεργήσουν

-Οι απαντήσεις στο φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, με συνδυασμό πολιτικών, παρεμβάσεων και δράσεων, όπως υπογραμμίζουν και διεθνείς οργανισμοί (UNICEF, UNESCO)

-Εσείς επιλέγετε να αντιμετωπίσετε το τόσο σοβαρό θέμα της σχολικής βίας αποσπασματικά, επιδερμικά, επικοινωνιακά, προεκλογικά – Επενδύετε για άλλη μια φορά στην καταστολή, δεν προβλέπετε κανένα παιδαγωγικό μέτρο

-Η ΟΛΜΕ σας ζητούσε συνάντηση αποκλειστικά για το θέμα της αύξησης της σχολικής βίας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, λόγω και των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, εσείς όμως επιλέξατε να κρύψετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί

-Φέρνετε τώρα ένα νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας προβληματικής πλατφόρμας για την καταγραφή των περιστατικών βίας, χωρίς να συζητάμε για τα μέτρα αντιμετώπισής τους, και κυρίως, αντιμετώπισης των αιτιών που τα προκαλούν

-Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία των εκπαιδευτικών από βίαιες επιθέσεις, φαινόμενο που και αυτό αυξάνει ανησυχητικά, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία ή άλλες ευάλωτες ομάδες που δέχονται στα σχολεία συχνά τη μεγαλύτερη πίεση

-Παραλείπετε επίσης οποιαδήποτε αναφορά ή πρόβλεψη στις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να ασκεί στα παιδιά ή κακή χρήση του διαδικτύου, κατά την ανεξέλεγκτη πλοήγησή τους σε αυτό

-Ο περιορισμός της σχολικής βίας απαιτεί ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο με εξειδικευμένο προσωπικό και φιλολαϊκές, κοινωνικές πολιτικές - Εσείς αφήνετε για μία ακόμη φορά, γονείς και εκπαιδευτικούς, να αντιμετωπίσουν μόνοι τους αυτό το τεράστιο και ευαίσθητο ζήτημα

-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, πέρα από τις 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική αγωγή, προχώρησε και σε προσλήψεις μόνιμων ψυχολόγων, στοχεύοντας και στην επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών

-Η ΝΔ κατάργησε την κοινωνική εκπαίδευση και τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο, κατηγοριοποίησε τα σχολεία σε πρώτης και δεύτερης ταχύτητας, συνέθλιψε τις ανάγκες των μαθητών στις μυλόπετρες της εντατικοποίησης, επέβαλε την Τράπεζα Θεμάτων, αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας κ.α.

-Καταργήσατε ακόμη και τη θεματική εβδομάδα που είχαμε συστήσει για να μπορούν τα παιδιά να ενημερώνονται για θέματα έμφυλης βίας και κακοποίησης

-Η νέα προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα φέρει ένα σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ολιστικό πλαίσιο για την ανάταξη του δημόσιου σχολείου και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρίσκονται στο επίκεντρο, με σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός

-Στόχος μας η καταπολέμηση των ανισοτήτων που γεννούν τη βία στα σχολεία και στην κοινωνία

.