10/03/2023

Π. Κουρουμπλής: Άμεση λύση στην αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των ομογενών παλιννοστούντων και των Ελλήνων τσιγγάνων

Για τα στεγαστικά δάνεια των ομογενών παλιννοστούντων καθώς και των Ελλήνων τσιγγάνων και την αδυναμία αποπληρωμής τους, κάνει λόγο, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι είχαν μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα, στις αρχές του 1990, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπίτι και να συνεχίσουν την ζωή τους στη χώρα μας, μέσω στεγαστικών δανείων – έως του “υπέρογκου” ποσού των 60.000€ - τα οποία είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Στεγαστικά δάνεια επίσης έως 60.000€ χορηγήθηκαν στους Έλληνες τσιγγάνους, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με την 33165/23.6.2006 ΚΥΑ «Ανακαθορισμός και συμπλήρωση των υφιστάμενων όρων χορήγησης στεγαστικών δανείων σε Έλληνες Τσιγγάνους, οι οποίοι διαβιούν σε καταυλισμούς της χώρας, μέσα σε σκηνές, παράγκες ή άλλες κατασκευές που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις μόνιμης κατοικίας».

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής αναδεικνύει την οικονομικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραπάνω δανειολήπτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες δόσεις τους, ενώ μέχρι τότε κάλυπταν με συνέπεια και θυσίες τα στεγαστικά τους δάνεια.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής, οι ομογενείς δανειολήπτες δεν προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους διότι με τη δικαιολογία ότι ήταν εγγυητής το ελληνικό δημόσιο, οι τράπεζες αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν μαζί τους για ευνοϊκότερους όρους, ενώ τα δάνεια των Ελλήνων τσιγγάνων έχουν καταστεί με υπουργική απόφαση, ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά, από τον Μάρτιο του 2020.

«Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης ενέργειας είναι να κινδυνεύουν πολλοί από τους συμπολίτες μας να χάσουν την μοναδική τους κατοικία και σε πολλές περιπτώσεις να αναγκαστούν να φύγουν και από την χώρα ή στην περίπτωση των Ελλήνων Τσιγγάνων, να ξαναγυρίσουν στους καταυλισμούς» τονίζει ο κ. Κουρουμπλής και κλείνοντας την ερώτησή του, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των εν λόγω δανείων.