ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/03/2023

Γ. Ραγκούσης προς Καραμανλή: Ουσιαστικά ισχυρίζεστε ότι κι ακόμη αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε ακριβώς όλα όσα κάνατε, όπως τα κάνατε​

Γ. Ραγκούσης προς Καραμανλή: Ουσιαστικά ισχυρίζεστε ότι κι ακόμη αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε ακριβώς όλα όσα κάνατε, όπως τα κάνατε​



Σημεία τοποθέτησης Γ. Ραγκούση, Τομεάρχη Διαφάνειας και βουλευτή Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το δυστύχημα στα Τέμπη

“κ. Καραμανλή, εάν ισχύουν όλα όσα είπατε γι’αυτό το δυστύχημα, τότε γιατί παραιτηθήκατε; Για ποιο λάθος επιτέλους αναλάβατε την ευθύνη; Ουσιαστικά ισχυρίζεστε ότι κι ακόμη αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε ακριβώς όλα όσα κάνατε, όπως τα κάνατε​“.

Το συμπέρασμα που δυστυχώς προκύπτει και από την απόφαση της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να συγκαλέσει σήμερα την Επιτροπή Θεσμών με το συγκεκριμένο θέμα της Σύμβασης 717 και όχι για τα αίτια της τραγωδίας, της εθνικής τραγωδίας που βιώνουμε από τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και από τις τοποθετήσεις που έκαναν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Γεραπετρίτης, είναι ότι δυστυχώς έχουν αποφασίσει , έχετε αποφασίσει να περπατήσετε αυτόν τον απαράδεκτο δρόμο που σε τελική ανάλυση αποτελεί και προσβολή στη μνήμη των νεκρών, της παραποίησης της πραγματικότητας, της αποφυγής ειλικρινούς ανάληψης ευθύνης για ό,τι έχει συμβεί.

 
Και κ. Καραμανλή πραγματικά ακούγοντάς σας κάποιος εύλογα θα έχει διερωτηθεί εάν ισχύουν όλα όσα είπατε σήμερα εδώ  πρώτη φορά μιλώντας γι’ αυτό το δυστύχημα, τότε γιατί παραιτηθήκατε.
 
Για ποιο λάθος επιτέλους αναλάβατε την ευθύνη;
 
Και το χειρότερο που σαν συλλογισμός απορρέει από όλη σας την τοποθέτηση κ. Καραμανλή είναι ότι ουσιαστικά ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεστε ότι κι ακόμη αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε ακριβώς όλα όσα κάνατε όπως τα κάνατε.
 
Και επ’ αυτού δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή και για τους νεκρούς και για τις οικογένειές τους και για τους τραυματίες και για όσους μετείχαν και βίωσαν αυτό το συγκλονιστικό, τραγικό δυστύχημα.
 
Και εξηγούμαστε.
Και εξηγούμαι κι εγώ προσωπικά κ. Καραμανλή κάνοντας και την εξής διευκρίνιση.
Αυτά που θα ακούσετε τώρα δεν ήταν προαποφασισμένα από εμένα να τα πω, περίμενα πάρα πολύ ειλικρινά πρώτα να σας ακούσω.
 
Έχοντας πλήρως επίγνωση κι εγώ όπως και όλοι οι συνάδελφοι, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, φαντάζομαι και όλων των κομμάτων, ότι είσαστε ατομικά και προσωπικά σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση και κανείς από εμάς δεν έχει δυσκολία αυτό να το κατανοήσει.
 
Αλλά από αυτό το σημείο κ. Καραμανλή μέχρι να αποφασίζεται ακόμη και αυτήν τη στιγμή να έρθετε εδώ και αντί να αναλάβετε την ευθύνη, να μιλήσετε για συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις, να ζητήσετε συγνώμη γι’ αυτά, να φτάνετε μέχρι το σημείο να μας κατηγορείτε για ψέματα και ανακρίβειες  και αναλήθειες, ειλικρινά υπάρχει μια απόσταση που δεν μπορούμε να την περπατήσουμε μαζί κ. Καραμανλή.
 
Δύο πάρα πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα για να τεκμηριωθούν αυτά που λέω.
 
Τί έχουμε ισχυριστεί εμείς από την πρώτη στιγμή που βρήκαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία;
 
Έχουμε ισχυριστεί δημοσίως και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μας το επαναβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι στη Λάρισα μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2019 λειτουργούσε τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, που όχι μόνο κ. Καραμανλή επέτρεπε στον σταθμό της Λάρισας να βλέπει την πορεία των τρένων σε μια απόσταση 105 χλμ. μέχρι το Αιγίνιο της Πιερίας, άρα σε μία απόσταση πολύ βορειότερα από το σημείο που έγινε το δυστύχημα .
 
Αλλά το κυριότερο κ. Καραμανλή ότι ακριβώς αυτό το σύστημα τηλεδιοίκησης που υπήρχε μέχρι τα τέλη Ιουλίου του ’19 στη Λάρισα επέβαλε την ύπαρξη δεύτερου σταθμάρχη τηλεδιοίκησης σε 24ωρη βάση στον σταθμό της Λάρισας, σε ειδική αίθουσα τηλεδιοίκησης που υπήρχε στο άκρο του σταθμού επί της οδού Παλαιολόγου κ. Καραμανλή αν ξέρετε, ο οποίος σταθμάρχης τηλεδιοίκησης πολλές φορές είχε χρειαστεί να διορθώσει τα σφάλματα του πρώτου σταθμάρχη.
 
Και ισχυριστήκαμε αυτό που ισχυρίζονται και καταθέτουν όλοι οι εν ενεργεία και πρώην σταθμάρχες της Λάρισας, ότι εάν αυτό το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, δεν θα είχε γίνει το δυστύχημα και οι 57 αυτοί συμπολίτες θα ζούσαν.
 
Πώς απαντάτε εσείς σε αυτό το οποίο εμείς έχουμε γνωστοποιήσει με πηγή πληροφόρησης αποκλειστική τους εν ενεργεία σταθμάρχες;
 
Με το θράσος του απόλυτου ψέματος.   Του απόλυτου ψέματος.
 
Το οποίο όπως σας διάβασε προηγουμένως το έχει διαψεύσει πρώτα και επίσημα ο ίδιος ο ΟΣΕ με γραπτή του ανακοίνωση.
 
Το διαψεύδει μέχρι και σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης με αυτό το έγγραφο που κατέθεσε. Το οποίο τί λέει;

Ουσιαστικά λέει αυτό ακριβώς το οποίο ισχυρίστηκε και ο ΟΣΕ.
Δεν μιλάει πουθενά κ. Καραμανλή αυτό το έγγραφο του κ. Γεραπετρίτη για σύστημα τηλεδιοίκησης.
 
Λέει : «ανάλυση ηλεκτρονικού αρχείου καταγραφής δεδομένων σηματοδότησης του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας», αυτό ακριβώς που αναφέρει και ο ΟΣΕ στην ανακοίνωσή του.
Άρα υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι το 2019 και υπάρχει απόλυτη πολιτική ευθύνη, που όπως ο ΟΣΕ επιβεβαιώνει αφέθηκε από εσάς αυτό το σύστημα να εγκαταλειφθεί καις την πραγματικότητα να καταργηθεί και μαζί του και ο δεύτερος σταθμάρχης τηλεδιοίκησης.
 
Τι άλλο κάνατε εσείς σήμερα, κ. Καραμανλή;
 
Φέρατε εδώ τις βάρδιες, για να πείτε ότι δεν υπήρχε  δεύτερος σταθμάρχης.
 
Σας ρωτάω πάρα πολύ σοβαρά και θα σας παρακαλέσω για δική σας αυτοπροστασία πριν απαντήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η σας η απάντηση προφανώς θα τεθεί υπόψη κάποια στιγμή και του ανακριτή:
 
Αυτές εδώ οι βάρδιες που δώσατε σήμερα στη Βουλή είναι και οι βάρδιες που αφορούν τον σταθμάρχη τηλεδιοίκησης, κ. Καραμανλή;
 
Διότι δεν αφορούν τις βάρδιες του σταθμάρχη τηλεδιοίκησης αυτές οι βάρδιες που δώσατε σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο.
 
Αφορούν τις βάρδιες του πρώτου σταθμάρχη.
 
Όμως η συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει και που υπάρχει αυτήν την στιγμή στη χώρα είναι για το να υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης τηλεδιοίκησης.
 
Και για τις πομπώδεις και εντελώς εξωφρενικές για την αλαζονεία τους δηλώσεις και δήθεν προκλήσεις συνδικαλιστικές του κ. Γεραπετρίτη, κ. Πρόεδρε, που λέει να πάμε όλοι μαζί, να πάμε δέκα φορές.
 
Αλλά πιο σύντομα θα μπορέσει να γίνει, αν δεχτείτε να έρθουν εδώ το συντομότερο δυνατό όλοι αυτοί εδώ οι σταθμάρχες, που αναφέρει σ΄αυτές τις βάρδιες ο κ. Καραμανλής σήμερα στον πίνακα με τις βάρδιες που έδωσε, να δώσουν εδώ μέσα κατάθεση, να πουν τη γνώμη τους , να πουν αν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι το 2019 , αν καταργήθηκε και το κυριότερο, αν υφίστατο στις 28 Φεβρουαρίου να θα είχαμε αποφύγει το δυστύχημα αυτό ή δεν θα το είχαμε αποφύγει.
 
Αυτά όλα τα ονόματα:
Ο Κατσιαντώνης Μιχαήλ, ο Μπαλατσούκας Νικόλαος, η Τζοβάρα Ελένη και οι υπόλοιποι να έρθουν εδώ να μιλήσουν, για να δείτε  τότε πώς θα συντριβούν όλα τα ψέματα , όλες οι ανακρίβειες, οι αναλήθειες με τις οποίες έχετε δημιουργήσει όλη αυτή την ατμόσφαιρα σύγχυσης στον ελληνικό λαό συνειδητά όλο αυτό το διάστημα, προσβάλλοντας επαναλαμβάνω με τον χειρότερο τρόπο τη μνήμη των νεκρών.
 
Γιατί όλα αυτά τα ξέρετε ότι είναι αλήθεια και γι΄αυτό θα τα υποβάλουμε και με τη μορφή ερώτησης .

Γιατί δεν περιμένουμε απάντηση, την ξέρουμε την αλήθεια για όλα αυτά.
Θέλετε κάτι ακόμη για τον κ. Γεραπετρίτη που έφυγε;

Λέει και σε δήλωση που έκανε και σήμερα εδώ και που έκανε και στο παρελθόν, όταν είχε τις αντιπαραθέσεις με τον κ. Παππά, λέει:
 «Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει και ενώπιον της Βουλής αρμόδιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και στη συνέντευξη την οποία παραχώρησα, το σύστημα τοπικής τηλεδιοκξησης, που μόνο αυτός το ονομάζει και ο κ. Καραμανλής σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης, δεν το ονομάζει ούτε ο ΟΣΕ ούτε οι σταθμάρχες ούτε κανένας, στη Λάρισα λέει λειτουργούσε απολύτως την κρίσιμη νύχτα, έχει πει και το είπε κι εδώ, λειτουργούσε απολύτως, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
 
Συνέντευξη στην Ελευθερία της Λάρισας του σταθμάρχη από το Παλαιοφάρσαλο , ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στον τόπο του εγκλήματος, που ήταν η θέση του ΟΣΕ στη Λάρισα.
 
Τι λέει ο σταθμάρχης που ονομάζεται Γεώργιος Ζήνδρος;
Λέει ότι η αμαξοστοιχία 62, κ. Καραμανλή, δηλαδή η τραγική αμαξοστοιχία έφτασε μέχρι την είσοδο της Λάρισας με τηλεγράφημα δικό μου από τη γραμμή καθόδου.
 
Στη Λάρισα ο κλειδούχος στο ύψος του μηχανοστασίου το έβαλε στην άνοδο.
 
Αυτό το κλειδί έχει θέματα κι έτσι γύρισε με μανιβέλα.
 
Γύρισε με μανιβέλα το κλειδί τη μέρα που οι Υπουργοί σας εδώ διαβεβαιώνουν  ότι αυτό που κακώς κάκιστα ψευδέστατα  ονομάζετε σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά ακόμη κι αυτό, που είναι σύστημα σηματοδότησης , όπως λέει επίσημα ο ΟΣΕ δεν λειτουργούσε απολύτως, γιατί η αμαξοστοιχία 62 μπήκε με μανιβέλα στον σταθμό της Λάρισας.
 
Άρα ακόμη και σ΄αυτό το σημείο έχει βαρύτατη ευθύνη προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης που συνεχίζει να διακινεί αυτά τα ψέματα, τα ολέθρια  ψέματα.
 
Και τελευταίο: Γιατί τα κάνετε όλα αυτά, κ. Καραμανλή;
 
Ξέρετε γιατί;
 
Γιατί νομίζετε ότι αν εσείς υποστηρίξετε ψευδώς ότι υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης τον Φεβρουάριο του 2023, τότε που πέφτουν όλες οι ευθύνες;
 
Στον σταθμάρχη, ο οποίος αν είχε κάνει α πολύ σωστά τη δουλειά του, τότε θα είχαν πάει όλα καλά, διότι  το σύστημα τηλεδιοίκησης, που εσείς το ονομάζετε  ψευδέστατα  έτσι, θα είχε επιτρέψει η αμαξοστοιχία αυτή να μπει στη γραμμή ανόδου και όχι στη γραμμή καθόδου.
Ισχύει αυτό;
 
Όχι βεβαίως για τον απλούστατο λόγο κ. Καραμανλή ότι όσο περισσότερο προσπαθείτε να ρίχνετε τα βάρη στον Βασίλειο Σαμαρά, τον μοιραίο σταθμάρχη, τόσο περισσότερο φορτώνεστε την πολιτική ευθύνη για τη ρουσφετολογική και παράνομη μετάταξη που του κάνατε να βρεθεί σ΄αυτή τη θέση, σ΄αυτό το πόστο.
 
Όσο περισσότερο  νομίζετε  δηλαδή ότι εσείς ρίχνετε τα βάρη στον σταθμάρχη προσωπικά, τόσο περισσότερο κόβετε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεστε.
 
Γιατί επίσης η βαθύτατη πολιτική σας  και προσωπική ευθύνη κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησης στο σύνολό της κι ενός συστήματος βαθέος κράτους που κινήθηκε συνίσταται πέραν των άλλων καις το γεγονός ότι τοποθετήσατε με ρουσφετολογικό και παράνομο τρόπο αυτόν τον άνθρωπο σ΄αυτή τη μοιραία θέση.
 
Άρα λοιπόν αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα, η προσπάθεια που κάνετε ψευδέστατα να ισχυριστείτε ότι υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης για αν τα φορτώσετε στον σταθμάρχη, είναι τελικά ένας φαύλος κύκλος στον οποίο έχετε μπει και το χειρότερο το οποίο κάνετε, κ. Καραμανλή είναι ότι εξοργίζετε τον ελληνικό λαό και πολύ περισσότερο αυτούς τους αδικοχαμένους ανθρώπους, τη μνήμη των οποίων  τιμούν οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους, οι γείτονές τους, οι συμμαθητές τους, όσοι τους γνώριζαν.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ