28/03/2023

Κόκκαλης - Ξανθόπουλος: Αστοχίες και λάθη της Κυβέρνησης στερούν τη δυνατότητα συμμετοχής στους υποψήφιους του γραπτού διαγωνισμού εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων για τις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Αστοχίες και λάθη της Κυβέρνησης στερούν τη δυνατότητα συμμετοχής στους υποψήφιους του γραπτού διαγωνισμού εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων για τις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων»
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 7/9.3.2023, τεύχος ΑΣΕΠ, «Προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ),» στο σημείο σχετικά με τα «Απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό» αναφέρεται ότι απαιτείται γνωμάτευση σωματικής και ψυχικής υγείας του υποψηφίου η οποία «πιστοποιείται, αντιστοίχως, με γνωματεύσεις: α) παθολόγου ή γενικού ιατρού κατά την παρ. 2 του άρθρου 7 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007 (Α’ 26)] και β) ψυχιάτρου Διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή του νόμιμου αναπληρωτή του».

Πλήθος ενδιαφερομένων υποψηφίων για συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό, απευθύνονται στις αρμόδιες δομές για την πιστοποίηση της ψυχικής τους υγείας, αλλά δυστυχώς είναι αδύνατος μέχρι και ο προγραμματισμός ραντεβού για την εξέταση τους από τον εκάστοτε Διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής του κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή του νόμιμου αναπληρωτή του. Δεδομένου ότι ο αριθμός των ψυχιάτρων που μπορούν να πιστοποιήσουν αρμοδίως τις γνωματεύσεις των υποψηφίων είναι ελάχιστος, καθίσταται ανέφικτη η εξέταση όλων των υποψηφίων για συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό και κατά συνέπεια αποκλείονται από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σ ’αυτόν, χωρίς την παραμικρή δική τους υπαιτιότητα.
Σοβαρό πρόβλημα για διαθέσιμα ραντεβού για ψυχιατρική γνωμάτευση, υπάρχει και στις δημόσιες δομές της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων να μην μπορούν καν να υποβάλλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Στην Π.Ε. Λάρισας όμως, δεδομένου του αυξημένου φόρτου εργασίας των ψυχιάτρων για την κάλυψη των αναγκών ψυχολογικής υποστήριξης που προέκυψαν λόγω του πρόσφατου τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, είναι αδύνατη η πραγματοποίηση οποιουδήποτε ραντεβού για εμπρόθεσμη γνωμάτευση της ψυχικής υγείας των υποψηφίων έως τις 29.03.2023, όπως προβλέπεται την σχετική προκήρυξη.

Επειδή η υποβολή της γνωμάτευση της ψυχικής υγείας των υποψηφίων είναι προ-απαιτούμενη για την αποδοχή της αίτησης συμμετοχής τους στον διαγωνισμό.
Επειδή είναι αδύνατη η εξέταση και γνωμάτευση εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος όλων των υποψήφιων συμμετεχόντων στον εν λόγω διαγωνισμό από τους ψυχιάτρους Διευθυντές ψυχιατρικών κλινικής κρατικών ή πανεπιστημιακών νοσοκομείων ή των νόμιμων αναπληρωτών τους.
Επειδή οι αστοχίες και η ανευθυνότητα της κυβέρνηση στερούν και αποκλείουν πλήθος υποψηφίων από τη δυνατότητα συμμετοχή τους στον γραπτό διαγωνισμό.
Επειδή είναι άδικος ο αποκλεισμός υποψήφιων από μεροληψία της Πολιτείας και χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε δική τους υπαιτιότητα.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την εμπρόθεσμη δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες στις δομές για έκδοση των απαραίτητων γνωματεύσεων πιστοποίησης για τη συμμετοχή τους στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αρθεί η αδικία αποκλεισμού συμμετοχής των υποψηφίων στο γραπτό διαγωνισμό λόγω αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που η ίδια θέσπισε ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενος υποψηφίους η συμμετοχή τους στον γραπτό διαγωνισμό για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ);

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κόκκαλης Βασίλειος