03/04/2023

Γ. Μπαλάφας: καταθέτουμε ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη αύξηση των μισθών, τη μείωση των τιμών, τη ρύθμιση των χρεών

Γ. Μπαλάφας:  καταθέτουμε ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη αύξηση των μισθών, τη μείωση των τιμών, τη ρύθμιση των χρεών

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά Κανάλι Ένα 90.4 (στο δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα)

Για το προεκλογικό κλίμα

Η ΝΔ μη μπορώντας να υπερασπιστεί θετικά το κυβερνητικό της έργ​ο καταφεύγει στη στρατηγική της έντασης. Ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι όνειρο θερινής νυκτός, όσες Κυριακές κι αν γίνουν εκλογές. Επιπλέον, τα ποσοστά της ΝΔ καταρρέουν και, ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης είναι απομονωμένος από κάθε πιθανότητα συνεργασίας. Όλα αυτά οδηγούν τη ΝΔ σε μία στρατηγική λασπολογίας και ψεύδους. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και η επίθεση προς τον υποψήφιο μας Μιθριδάτη. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε κάτι πάνω σε αυτό, αρκούν οι δηλώσεις του ιδίου.

Εμείς, από την άλλη πλευρά, κάνουμε τεκμηριωμένη κριτική στο έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, παράλληλα, καταθέτουμε ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη αύξηση των μισθών, τη μείωση των τιμών, τη ρύθμιση των χρεών κ.λπ. Δεν μας ενδιαφέρει η ένταση. Θέλουμε μία πολιτική αντιπαράθεση πολιτισμένη με επιχειρήματα.

Για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Όσον αφορά το ζήτημα με την τροπολογία για τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τον φράχτη στον Έβρο, θα ήθελα να τονίσω ότι για άλλη μια φορά η ΝΔ σπέρνει ψέματα. Καταρχήν να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Συζητάμε για την επέκταση ενός φράχτη που σήμερα καλύπτει τα 30 από τα 180 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους των συνόρων μας με την Τουρκία.

Όσον αφορά το τι έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι δεν δίνουν χρήματα για τη δημιουργία φραχτών, αλλά για κοινωνική πολιτική, δηλαδή, για την υγεία, την παιδεία κ.λπ..

Αυτή είναι συζήτηση που αφορά τα οργάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι ζήτημα ευρωβουλευτών. Ο Κ. Μητσοτάκης με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζ. Μελόνι προσπάθησαν να θέσουν το ζήτημα την επιδότησης της επέκτασης του φράχτη, καταθέτοντας αίτημα στην Ε.Ε. Οι υπηρεσίες της Ε.Ε απέρριψαν το αίτημα. Μετά τέθηκε στην Κομισιόν από τον επίτροπο της Ελλάδας κ. Σχοινά, αλλά πάλι απορρίφτηκε. Στη συνέχεια συζητήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν έχει, λοιπόν, καμία σχέση με ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδημούλη ή όποιον άλλο προφασίζεται η ΝΔ για ευνόητους λόγους.

Η ουσία είναι ότι την τροπολογία που κατατέθηκε ώστε να μην διοχετευθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο την ψήφισαν και οι μισοί ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, “αδερφού” κόμματος της ΝΔ.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι είμαστε υπέρ της φύλαξης των συνόρων μας αλλά με αποτελεσματικούς τρόπους. Εξάλλου ήταν ο κ. Δένδιας, το 2018, που μίλησε για την αναποτελεσματικότητα του φράχτη. Και το αναφέρω αυτό γιατί τη συζήτηση για φράχτη η ΝΔ επιχειρεί να τη συνδέσει με τον πατριωτισμό. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν και ιδιαίτερα από κόμματα με αμφιλεγόμενους πολιτικούς προγόνους.