05/04/2023

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία Ξενογιαννακοπούλου - Νοτοπούλου σχετικά με την ανάγκη να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την ανάγκη να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου σχετικά με την ανάγκη να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

- Σύμφωνα με το από 03/04/2023 Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, δυστυχώς η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε αρνητικά για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.

- Η πραγματικότητα στον κλάδο κάθε άλλο παρά ευοίωνη μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σίγουρα δεν έχουν όλοι “το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος” κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.

- Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο έχουν παγιωθεί πάνω από 60.000 με αυξητικές τάσεις. Οι εργασιακές συνθήκες θυμίζουν μεσαίωνα, αφού κάθε εργαζόμενος καλείται να δουλεύει για έξι εργαζόμενους λόγω των κενών που υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι. Η κλαδική συλλογική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10,5% σωρευτικά για δύο έτη, παραμένει στο συρτάρι του Υπουργού Εργασίας από τις 15/12/2022, οπότε και κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών του χώρου.

- Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται την επιμήκυνση του χρονικού ορίου του επιδόματος ανεργίας για δύο επιπλέον μήνες για 80.000 εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό, παραβλέποντας ότι για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο του 2022 και για το υπόλοιπο 20% τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει εισόδημα γι αυτούς. Οσοι δε τυχεροί επαναπροσληφθούν τον Απρίλιο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2023!

- Δεδομένου ότι, ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία για τη χώρα μας.

- Δεδομένου ότι, οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού θυμίζουν μεσαίωνα και η κυβέρνηση αρνείται επιμελώς οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή τους.

- Δεδομένου ότι, από τις 15/12/2022 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας η σχετική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε θα καταστήσει ως γενικώς υποχρεωτική την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας;

2. Θα υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχος για την εφαρμογή της από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς;

3. Θα επανέλθει η χρονική ισχύς του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Δεδομένου ότι, ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία για τη χώρα μας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Οι ερωτώντες Βουλευτές