ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/04/2023

Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι Αλλαγή ή Μητσοτάκης

Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι Αλλαγή ή Μητσοτάκης



Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας


Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Πύργο Ηλείας

.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

- Δεν υπάρχει σενάριο ηττας του συστηματος Μητσοτακη χωρις καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

- Πέρα από την Ελλάδα της αδικίας και της αισχροκέρδειας υπάρχει και η Ελλάδα της προκοπής και της δημιουργίας
Απαντάμε αποφασιστικά στο δίλημμα: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ, ή ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ. Ξεσπιτώνουμε την ασυδοσία και ρυθμίζουμε τα χρέη για να επιστρέψουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους

- 4 χρόνια κόστισαν ακριβά σε φτώχεια, δυστυχία, ανασφάλεια, φόβο, ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Τραυμάτισαν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την εμπιστοσύνη, την κοινωνική συνοχή. Μ’ αυτόν τον κατήφορο πρέπει να τελειώσουμε. Και θα τελειώσουμε στις 21 του Μάη.
- Στις 21 του Μάη γυρνάμε τη πλάτη στην αδικία. Ως εδώ!
- Πέρα από την Ελλάδα της αδικίας και της αισχροκέρδειας υπάρχει και η Ελλάδα της προκοπής και της δημιουργίας.
- Δεν είναι οι Πάτσηδες και οι Παπαθανάσηδες. Δεν είναι τα γαλάζια γκόλντεν μπόυς. Δεν είναι οι πρίγκιπες και οι γόνοι που μας κυβερνάνε. Ούτε οι δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν θησαυρίσει δισεκατομμύρια τη περίοδο της πληθωριστικής κρίσης.
- Δεν είναι η Ελλάδα της αδιαφάνειας και του ρουσφετιού, που αδιαφορεί ακόμα και για της ζωές των ανθρώπων, δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει.
- Αυτή η Ελλάδα που δε μας αξίζει, φανερώθηκε πριν από ένα μήνα στα Τέμπη. Μαζί φανερώθηκε η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα του δήθεν επιτελικού κράτους, αλλά και η ανευθυνότητα του Αρχιεπιτελάρχη.
- Όλοι οι Έλληνες έχουμε ευθύνη εκτός από τον κο Μητσοτάκη.
- Ο άλλος γόνος, ο κος Καραμανλής τι έκανε; Έβριζε τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέκα ημέρες πριν το δυστύχημα στη Βουλή.
- Μετά του είπαν να παραιτηθεί, υποκριτικά, για να γλιτώσει. Και δέκα ημέρες μετά ανακοίνωσε ξανά την υποψηφιότητά του, γιατί ήταν λέει πετυχημένος υπουργός. Η υποκρισία και η κοροϊδία στο απόγειό της.
- Ο κος Μητσοτάκης 4 χρόνια τώρα σε όλα τα κρίσιμα παριστάνει τον ανήξερο. Αφού ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται γενικά άγνοια, ας τον κρίνει ο λαός ανεξεταστέο. Κι ας τον στείλει στις 21 του Μάη στο σπίτι του να μελετήσει ποια χώρα κυβέρνησε και πού την οδήγησε.


- Ό,τι και να κάνουν, ο κύβος ερρίφθη.
- Ο λαός μας θα σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Είναι Αλήθεια ή συγκάλυψη. Είναι εντιμότητα, ή διαφθορά. Είναι Δικαιοσύνη ή αδικία. Είναι Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Αλλαγή ή Μητσοτάκης.
- Ο λαός μας θα απαντήσει συντριπτικά: Αλήθεια, εντιμότητα, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία. Ο λαός μας θα απαντήσει με νίκη ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
- Έχουμε το όραμα, το πρόγραμμα, το Εθνικό Σχέδιο, να δικαιώσουμε τις απαντήσεις και τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας.
- Το πρόγραμμά μας δεν είναι κάποια επεξεργασία του γραφείου. Δεν είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε γραφειοκράτες της εξουσίας.
- Είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Και όλες οι θέσεις και οι προτάσεις μας, οι δεσμεύσεις και οι πολιτικές μας, έχουν θεμέλιο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Έχουν διαμορφωθεί σε καθημερινό διάλογο με την κοινωνία και τις ανάγκες της.
- Παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό τις θέσεις μας για τη καταπολέμηση της ακρίβειας, για το νέο ΕΣΥ, για τη Στεγαστική κρίση.
- Πριν λίγα εικοσιτετράωρα παρουσιάσαμε την πρόταση μας για προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
- Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό, αλλά απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο. Με υπολογισμένες όλες τις παραμέτρους. Ένας «φράχτης» στην κεκτημένη ταχύτητα της ΝΔ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και των αρπακτικών, που πολλαπλασιάζει το ιδιωτικό χρέος, υπονομεύει την οικονομία και αποσταθεροποιεί την εμπιστοσύνη και την κοινωνία.
- Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Και τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 111 δισεκατομμύρια.
- Οι πλειστηριασμοί απειλούν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές - η μισή Ελλάδα χρωστάει - σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.


- Έχει τα κότσια ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε για αυτά σε ένα δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο σε ένα ντιμπέιτ; Ή θα κρυφτεί πίσω από τις προβοκάτσιες που στήνουν οι υπουργοί του;
- Δεν είναι ανεκτό πλέον, κοράκια, funds, servicers, Πάτσηδες να λεηλατούν τα σπίτια όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στους κανόνες της αγριότητας, που έχει επιβάλει η ΝΔ.
- Θα αλλάξουμε τους κανόνες. Και θα διασφαλίσουμε κάθε δυνατή προστασία στους δανειολήπτες και όχι στα funds και τις τράπεζες.
- Δημιουργούμε Υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής. Συστήνουμε Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
- Προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων.
- Βάζουμε κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης στις δραστηριότητες των funds.
- Επιβάλουμε φορολογία στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
- Με ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, προστατεύουμε τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτικής γη από τους πλειστηριασμούς.
- Απαντάμε έτσι αποφασιστικά στο δίλημμα: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ, ή ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ.
- Ξεσπιτώνουμε την ασυδοσία και ρυθμίζουμε τα χρέη για να επιστρέψουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους.
- Χθες έγινε επίσης το ίδιο με τις προτάσεις μας για την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών. Δημιουργούμε μια Διαύγεια για όλα τα δημόσια έργα. Θα βάλουμε τέλος στην αδιαφάνεια και τις συμφωνίας κάτω από το τραπέζι. Θα δώσουμε χώρο στο σεβασμό και του τελευταίου ευρώ, αλλά και στο σεβασμό της ασφάλειας των ανθρώπων.
- Το σχέδιό μας θέτει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής. Για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα διανέμεται δίκαια.
- Ανάπτυξη σήμερα, στο σύγχρονο κόσμο της γνώσης και της καινοτομίας, σημαίνει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Ανάπτυξη σημαίνει να επενδύουμε σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους.
- Πάντα και παντού, η πυξίδα μας είναι η δικαιοσύνη.
- Η προοδευτική κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της θητείας της, θα καταργήσει τις ρυθμίσεις και τους νόμους της Δεξιάς, που επιβάλλουν καθεστώς αδικίας.
- Πράξη πρώτη: Λέμε Ως εδώ στην αδικία. Λέμε Ως εδώ σε ότι μας πληγώνει. Ως εδώ στο εργασιακό καθεστώς ζούγκλας. Στη λεηλασία της πρώτης κατοικίας. Στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Στη φορολογική ασυλία των εταιρειών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στην απαξίωση και τη διάλυση του ΕΣΥ. Στο διωγμό των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Στις παρεμβάσεις και τις απειλές στη δικαιοσύνη. Στην υπονόμευση των θεσμών και του κράτους δικαίου.
- Προχωράμε στις αναγκαίες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις για να φέρουμε ξανά στον τόπο το αίσθημα του δίκιου.

- Τη δικαιοσύνη παντού.
- Και δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:
• Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.
Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.
• Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
• Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
• Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

- Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:
• Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
• Αύξηση των μισθών και στον δημόσιο τομέα κατά 10 % που έχει να δει αυξήσεις μια δεκαετία.
• Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
• Επαναφορά του οχτάωρου και ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς υπέρ των εργαζομένων

- Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:
• Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
• Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
• Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Κάνοντας την Εθνική Τράπεζα αυτό που λέει το όνομα της “Εθνική”, να δουλεύει για το δημόσιο συμφέρον. Σήμερα το 96% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τράπεζα.

- Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:
• Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
• Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
• Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
• Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
• Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

- Δικαιοσύνη για τις μητέρες σημαίνει:
• Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
• Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
• Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

- Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:
• Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
• Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

- Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:
• Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
• Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
• Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ.

- Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:
• 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
• Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
• Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
• Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
• Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ με κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

- Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:
• Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.
Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
• Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
• Αναδιοργάνωση, εκδημοκρατισμός και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.
• Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.
Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.

- Δικαιοσύνη για τον Πολιτισμό σημαίνει :
• Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
• Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
• Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

- Δικαιοσύνη για τη Δικαιοσύνη σημαίνει:
• Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους..
• Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
• Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Και για να έρθουμε και στον τόπο σας.

- Τι σημαίνει δικαιοσύνη για την Ηλεία.

• Σημαίνει ενίσχυση των Νοσοκομείων του νομού με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
• Σημαίνει επαναλειτουργία των σχολών που έκλεισαν με το έτσι θέλω το 2019.
• Σημαίνει πλάνο για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Σημαίνει στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, με προτεραιότητα την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.
• Σημαίνει να προχωρήσουν οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού καθώς και του εκσυγχρονισμού Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων και Δικτύων Υποδομών Περιοχής Λίμνης Καϊάφα που εμείς βάλαμε σε ράγες υλοποίησης και σήμερα ο ανάδοχος του έργου έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης, με την αιτιολογία της συσσώρευσης ανεξόφλητων λογαριασμών από μέρους της Πολιτείας.
• Σημαίνει τέλος στις παλινωδίες στα έργα των οδικών αξόνων «Πάτρα-Πύργος», «Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα», και «Αρχαία Ολυμπία - Βυτίνα – Τρίπολη», που ήδη έχουν φέρει μεγάλες καθυστερήσεις και διόδια, εκτοξεύοντας, παράλληλα, το κόστος κατασκευής.
• Το ίδιο ισχύει και για τις ελλείψεις και αστοχίες στο έργο βελτίωσης στην υφιστάμενη εθνική οδό Πατρών-Πύργου και τον αποκλεισμό από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.
• Σημαίνει τέλος, άμεση λύση για τα δάνεια των πυρόπληκτων της μεγάλης καταστροφής του 2007 στον τόπο σας, για τους οποίους είχαμε δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης και παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται κάθε προσπάθεια ρύθμισης.

- Η δικαιοσύνη ήταν πάντα η ψυχή της Αριστεράς. Η ψυχή της δημοκρατικής Ελλάδας.
- Και στεκόμαστε σήμερα μπροστά στον ελληνικό λαό με καθαρό μέτωπο. Καθαρά χέρια. Καθαρό μητρώο.
- Έχουμε το σχέδιο. Το πρόγραμμα. Συγκεκριμένο και ρεαλιστικό.
- Έχουμε τους ανθρώπους. Την ωριμότητα και την εμπειρία από τις μάχες που έχουμε δώσει ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Αλλά και από τα λάθη που έχουμε κάνει.
- Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε.

- Ο οδικός μας χάρτης προς τη δικαιοσύνη, όμως, έχει μια προϋπόθεση. Τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική. Νίκη καθαρή και αδιαμφισβήτητη, που θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας της επομένη των εκλογών.
- Όποιος επιθυμεί την αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση, οφείλει να γνωρίζει ότι ήττα της δεξιάς σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήττα Μητσοτάκη σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεν υπάρχει σενάριο ήττας του συστήματος που μας κυβερνά χωρίς νίκη και μάλιστα καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Η κάθε ψήφος στις 21 του Μάη, με την απλή αναλογική, είναι δυο φορές πιο κρίσιμη.

- Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα σημάνει μόνο την αλλαγή αλλά με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της πατρίδας μας σε μια άλλη εποχή.
- Εποχή ισότητας κάθε ψήφου και κάθε ψηφοφόρου. Εποχή ενότητας και συναινέσεων για την πρόοδο. Εποχή που η τοξικότητα και η αλαζονεία υποχωρούν και μπαίνει μπροστά η συνεργασία. Εποχή που οι πολιτικές φιλοδοξίες υποτάσσονται στην ανάγκη ενός κοινού προγράμματος ανάταξης της πατρίδας. Στο κοινό καλό.
- Ο κύριος Μητσοτάκης έχει εκδηλώσει δημόσια την εμμονή του σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Άλλαξε για το λόγο αυτό και τον εκλογικό νόμο. Προαναγγέλλει περιπέτειες επιδιώκοντας και προεξοφλώντας δεύτερες και τρίτες εκλογές. Επιμένει στη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, σε κυβερνήσεις μειοψηφίας, στην αλαζονεία της εξουσίας που αποδείχτηκε καταστροφική.
- Αυτοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στα μνημόνια. Σε πρακτικές καταστολής και περιστολής της δημοκρατίας.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έρχεται με το πρόγραμμα, τις θέσεις του, την επιμονή του στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, να απαντήσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο στις ανάγκης της εποχής.
- Αντιτάσσουμε θέσεις και προτάσεις και πρόγραμμα στην τεχνητή πόλωση και την οξύτητα. Την αυστηρή κριτική στις συκοφαντίες και τα fake news.
- Κυβερνήσεις μειοψηφίας, που στο παρελθόν ονομάστηκαν αυτοδυναμίας, το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν την αδικία και τις παθογένειες.
- Ο μεγάλος στόχος για δικαιοσύνη παντού απαιτεί ισχυρή λαϊκή στήριξη. Ισχυρές πλειοψηφίες. Σταθερές κυβερνήσεις με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή.
- Τέτοια στις σημερινές συνθήκες μόνο η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μπορεί να είναι. Μια κυβέρνηση που να ενώνει αντί να διχάζει. Να εμπνέει αντί να εξαπατά. Να αλλάζει όσα πρέπει να αλλάξουν. Να βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα και το κοινό καλό.
- Και όσοι σήμερα λένε ότι δεν θα πάνε με τον έναν ή τον άλλο, μην τους ακούτε. Ανάμεσα στην προεκλογική περίοδο και την μετεκλογική περίοδο μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία.
- Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει: αυξήσεις στους μισθούς, μειώσεις στις τιμές, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.
- Την 21η του Μάη μια νέα άνοιξη έρχεται για την Ελλάδα. Θα νικήσουμε!

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον Πύργο Ηλείας, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρί

Πολίτες της Ηλείας, σας ευχαριστώ θερμά γι` αυτή τη συγκλονιστική υποδοχή. Η σημερινή σας παρουσία, η σημερινή μας συγκέντρωση στέλνει ένα πολύ μήνυμα, που κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει.

Αυτό είναι μήνυμα νίκης, είναι μήνυμα και αλλαγής στις 21 του Μάη έρχεται η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Και καμία μέτρηση, καμία δημοσκόπηση από αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν μπορεί να παραβλέψει αυτό που γίνεται σήμερα εδώ στον Πύργο της Ηλείας.

Φίλες και φίλοι, πολίτες του Πύργου πολίτες της Ηλείας, τις τελευταίες μέρες γυρνάω όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, από πόλη σε πόλη, όπου κι αν πήγα τις τελευταίες μέρες είδα τον ψίθυρο να γίνεται φωνή, είδα τη φωνή σύνθημα, είδα το σύνθημα να γίνεται απόφαση νίκης και αλλαγής στις ερχόμενες εκλογές. Και σε όποιο μέρος κι αν πήγα, το συναίσθημα των ανθρώπων είναι ένα σας διαβεβαιώνω: Ως εδώ! Ως εδώ, με την κατρακύλα, ήρθε η ώρα της αλλαγής! Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης, δικαιοσύνη παντού!

Και από εδώ, από την πόλη σας, την πόλη όπου σμίγει η ιστορία με το σήμερα, θέλω ένα πω: Η δικαιοσύνη και η αλλαγή στον τόπο μας χρειάζεται τον πύργο της! Τον δικό σας Πύργο, είστε ιστορικά ο Πύργος της αλλαγής και της Δικαιοσύνης στον τόπο μας. Είστε και θα είστε διαχρονικά.Ο Πύργος, το κάστρο, ο πύργος της δημοκρατικής Παράταξης στον τόπο μας, αυτό είναι ο τόπος σας και γι` αυτό σας τιμούμε.

Όσο περνάνε οι μέρες, πολίτες της Ηλείας, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι η χώρα μας βαδίζει πια στον δρόμο της πολιτικής αλλαγής και, να το πω διαφορετικά, στον δρόμο της απαλλαγής από τη Δεξιά και την πολιτική της, αλλά από την πιο καταστροφική εκδοχή που έχει γνωρίσει ο τόπος, της Δεξιάς.

Τέσσερα χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη κόστισαν ακριβά σε φτώχεια, δυστυχία, ανασφάλεια, φόβο, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές. Τραυμάτισαν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την εμπιστοσύνη, την κοινωνική συνοχή.

Με αυτόν τον κατήφορο πρέπει να τελειώσουμε και θα τελειώσουμε στις 21 του Μάη, με την αποφασιστική δήλωση, που θα προσυπογράφει η ψήφος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας:

Στις 21 του Μάη γυρνάμε τη πλάτη στην αδικία και λέμε ως εδώ:
· Ως εδώ, με το καθεστώς της αδιαφάνειας, της οικογενειοκρατίας, του κομματισμού, της διανομής των ιματίων του κράτους, που σφραγίζουν την κυβερνητική θητεία του κυρίου Μητσοτάκη.
· Ως εδώ, με ένα κράτος που ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία στους πολίτες. Με ένα κράτος που το μεταχειρίζονται άλλωστε σαν να είναι ατομική ιδιοκτησία της αγίας οικογένειας που μας κυβερνά.
· Ως εδώ με μια κυβέρνηση που διαλύει κάθε δομή κοινωνικής προστασίας, ξεπουλά στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και την ίδια στιγμή μοιράζει δισεκατομμύρια που δεν της ανήκουν, στα δικά της παιδιά, τους κομματικούς αξιωματούχους και την κρατικοδίαιτη ελίτ.
· Ως εδώ με το παρακράτος, γιατί ζήσαμε πολλά αυτά τα τέσσερα χρόνια, είδαν πολλά τα μάτια μας που δεν πιστεύαμε ότι στις μέρες μας μπορούσαν να συμβαίνουν, συνέβαιναν ίσως παλαιότερα την εποχή της δικτατορίας, την σκοτεινή δεκαετία του ’60, αλλά όχι στις μέρες μας, τα είδαμε κι αυτά, αναφέρομαι στο παρακράτος των υποκλοπών, που είχε έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και αυτουργό τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.
· Ως εδώ με τα καρτέλ που απολαμβάνουν υπερκέρδη και αισχροκερδούν με χορηγό την ίδια την κυβέρνηση.

Και ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα δεν είναι αυτή με «η» και δεν είναι αυτοί με «οι» που μας κυβερνάνε. Όχι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα.

Ξέρουμε ότι πέρα από την Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της αδικίας, του παρακράτους, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, υπάρχει και η Ελλάδα της προκοπής, η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα της Δικαιοσύνης.
· Η Ελλάδα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που στην περίοδο της πανδημίας δούλευαν 15 ώρες με κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν ζωές.
· Η Ελλάδα είναι οι πάππου προς πάππου αγρότες που επιμένουν να δουλεύουν τη γη, να ζουν από αυτή, να μοχθούν για να αφήσουν μια καλύτερη ζωή στα παιδιά τους.
· Η Ελλάδα είναι οι νέες μητέρες που παλεύουν στους χώρους δουλειάς απέναντι σε κάθε είδους διακρίσεις και εργάζονται 15 ώρες τη μέρα για να μεγαλώσουν παιδιά και να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα.
· Η Ελλάδα είναι οι έμποροι και καταστηματάρχες που παλεύουν κάθε μέρα να βγάλουν άκρη με την εφορία και τις τράπεζες, για να κρατήσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, που με τόσο κόπο έχουν φτιάξει.
· Η Ελλάδα είναι οι επιστήμονές μας, τα νέα παιδιά στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη, με τεράστιο προσωπικό κόστος.
· Η Ελλάδα είναι οι μαθητές που κάνουν αυτές τις μέρες όνειρα μέσα στο άγχος, λίγο πριν τις πανελλαδικές.
· Η Ελλάδα είναι οι νέοι και οι νέες που φεύγουν για σεζόν το καλοκαίρι στα νησιά, για να δουλέψουν ήλιο με ήλιο και να μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα.
· Η Ελλάδα είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που βγάζουν από το υστέρημα τους για να στηρίξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στις δύσκολες στιγμές.

Αυτοί είναι η Ελλάδα.

Δεν είναι οι Πάτσηδες και οι Παπαθανάσηδες, δεν είναι τα γαλάζια golden boys, δεν είναι οι πρίγκηπες και οι γόνοι που μας κυβερνάνε. Ούτε βέβαια οι δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, που τον τελευταίο χρόνο έκαναν κέρδη εικοσαετίας από 1 δισ. η κάθε μία. Αυτοί, που την περίοδο της πληθωριστικής κρίσης, που η μέση οικογένεια δεν έχει να βγάλει το μήνα, θησαυρίζουν. Όχι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα.

Δεν είναι η πατρίδα μας η χώρα των ανισοτήτων, της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας, της αδικίας, δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Η Ελλάδα που αδιαφορεί ακόμα και για της ζωές των ανθρώπων δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί αυτή η Ελλάδα φανερώθηκε πριν από ένα μήνα, στο δραματικό, τραγικό αυτό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών. Και μαζί φανερώθηκε η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα του δήθεν επιτελικού κράτους, αλλά και η μέγιστη ανευθυνότητα του αρχιεπιτελάρχη του επιτελικού κράτους.

Σε αυτό τον τόπο όλοι οι Έλληνες έχουμε ευθύνη, ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη, 10 εκατομμύρια ευθύνες. Μία μονάχα λείπει: η ευθύνη του πρωθυπουργού της χώρας. Δεν είχε ποτέ τέσσερα χρόνια το σθένος να αναλάβει την ευθύνη για κάτι.

Την πρώτη μέρα ο ανεύθυνος πρωθυπουργός μας είπε ότι έφταιγε ο σταθμάρχης, πολύ βολικό. Τη δεύτερη μέρα μας είπε ότι έφταιγε η Ρυθμιστική Αρχή των σιδηροδρόμων. Την τρίτη μέρα, τι πιο σύνηθες, ότι έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τέσσερα χρόνια πριν. Την τέταρτη μέρα μας είπε ότι όλοι φταίμε. Όλοι: το πολιτικό σύστημα, οι παθογένειες, οι διαχρονικές ευθύνες, όλοι. Άρα τι; Κανένας συγκεκριμένα.

Και δεν έχει ευθύνη φίλες και φίλοι ο κ. Μητσοτάκης, γιατί άραγε; Γιατί μας είπε ότι δεν είχε ευθύνη; Γιατί δεν ήξερε, λέει. Δεν ήξερε για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Και ο άλλος που ήξερε, ο άλλος γόνος -από αυτούς που μας κυβερνάνε γιατί είναι πολλοί οι γόνοι στο πολιτικό μας σύστημα και είναι όλοι σε αυτή τη συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- που ήξερε, τι έκανε; Έβριζε τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον ρωτούσαν για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου δέκα ημέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα. Και τους έλεγε: «Είναι ντροπή να θέτετε ζητήματα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την ασφάλεια των επιβατών».

Μετά, όταν έγινε το δυστύχημα του είπαν να παραιτηθεί, υποκριτικά, για να γλιτώσει. Και δέκα ημέρες μετά, ανακοίνωσε ότι τόσο διήρκεσε η παραίτησή του και έθεσε ξανά υποψηφιότητα, γιατί, λέει, ήταν ένας επιτυχημένος υπουργός. Η υποκρισία και η κοροϊδία στο απόγειό της!

Τουλάχιστον αυτός ο γόνος είπε ότι ήξερε. Ο άλλος δεν ήξερε τίποτα! Γιατί, ξέρετε, ο κ. Μητσοτάκης δεν παριστάνει τον ανήξερο μονάχα στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο τέσσερα χρόνια τώρα, σε όλα τα κρίσιμα θέματα που έρχονται στην επικαιρότητα και απαιτούν τη δική του παρέμβαση.

Να σας θυμίσω τι άλλο δεν ήξερε;
· Δεν ήξερε ότι έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι άνθρωποι που διασωληνώνονται οι συμπολίτες μας, πεθαίνουν. Δεν το ήξερε αυτό, ενώ είχε τη μελέτη του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα στο συρτάρι του. Δεν το ήξερε.
· Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έχει στήσει παρακράτος μέσα στο Μαξίμου και παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα. Ούτε αυτό το ήξερε.
· Δεν ήξερε ότι η υπουργός του, η κ. Μενδώνη, ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του πολιτισμού μας τον κ. Λιγνάδη. Ούτε αυτό το ήξερε.
· Δεν ήξερε τι έκαναν ο κ. Πάτσης, η κ. Νικολάου, ο κ. Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων στην κυβέρνησή του.

Τι να πω!

Θα πω το εξής όμως: αφού διαρκώς επικαλείται γενικά και αόριστα την άγνοια, ας τον κρίνει τότε ο ελληνικός λαός ανεξεταστέο και ας τον στείλει στις 21 του Μάη στο σπίτι του να μελετήσει ποια χώρα κυβέρνησε τόσα χρόνια και πού οδήγησε αυτή τη χώρα.

Η πραγματικότητα όμως που ζούμε φίλες και φίλοι, το φωνάζει πια, η ανάγκη το φωνάζει πια: δεν μπορεί άλλο αυτός ο λαός να συνεχίσει με κοροϊδία, με ψέμα, με υποκρισία. Κάθε μέρα όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι, το συνειδητοποιούν αυτό. Συνειδητοποιούν ότι έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο. Και νομίζω ότι αυτό είναι το συναίσθημα των πολιτών. Δεξιοί, Κεντρώοι, Αριστεροί θέλουν να αλλάξει κάτι από τη ζωή τους, δεν αντέχουν άλλο. Και αυτό το συναίσθημα, νομίζω, μεταφέρετε σήμερα εσείς εδώ σε αυτή την συγκέντρωση και δικός μας στόχος είναι να δώσουμε πολιτικό νόημα, πολιτικό πρόταγμα σε αυτό το συναίσθημα.

Θέλω να σας εκφράσω τη σιγουριά μου, ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή. Ό,τι και να κάνουν πια, όσο και κοροϊδέψουν, όση υπεροπλία και να έχουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -που έχουν, ας την έχουν να την χαρούν- όσο υπεροπλία κι αν έχουν στα χρήματα που θα δαπανήσουν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία -ας τα έχουν να τα χαίρονται- όση υπεροπλία κι αν έχουν και όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν -γιατί θα στήσουν- όσο και να βγάλουν διακεκριμένους δημοσιολόγους και δημοσκόπους να μας πουν ότι για άλλη μια φορά θα επανέλθει ο Μωυσής… να το ξέρετε: μας τελείωσε ο Μωυσής. Δεν πείθεται πια ο κόσμος ό,τι και να κάνουν. Ο κύβος ερρίφθη! Ο λαός μας θα σταθεί για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας και η Ελλάδα θα μπει επιτέλους σε ένα άλλο δρόμο.

Γιατί ξέρετε, φίλες και φίλοι, το δίλημμα αυτών των εκλογών δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία, είναι κάτι πιο βαθύ. Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι:
ü αλήθεια ή συγκάλυψη,
ü εντιμότητα, ή διαφθορά;
ü δικαιοσύνη ή αδικία;
ü δημοκρατία ή οικογενειοκρατία;
ü αλλαγή ή Μητσοτάκης;

Και ο ελληνικός λαός συντριπτικά θα απαντήσει: Αλλαγή, αλήθεια, εντιμότητα, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία. Συντριπτικά θα δώσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε το όραμα, έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε το Εθνικό Σχέδιο να δικαιώσουμε τις απαντήσεις του ελληνικού λαού σε αυτά τα διλήμματα, αλλά και τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού. Είναι δίκαιες αυτές οι απαιτήσεις, είναι εύλογες αυτές οι απαιτήσεις.

Για να δημιουργήσουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο ένα κράτος ισχυρό, δίκαιο και αποτελεσματικό, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Κοιτάξτε τώρα, ειρωνεία της τύχης, αυτοί που μας έλεγαν και διαδήλωναν «Μένουμε Ευρώπη» απομάκρυναν τη χώρα από την Ευρώπη και από την έννοια του ευρωπαϊκού κράτους Δικαίου, μίλια μακριά και είμαστε εμείς τώρα που ζητάμε τι; Το αυτονόητο, να ξαναγίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό ζητάμε, αυτό ζητάει ο μέσος πολίτης.

Για να βάλουμε την οικονομία σε ράγες βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, να ενισχύσουμε αποφασιστικά την κοινωνική προστασία, να δυναμώσουμε την ίδια τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς της, να γίνουμε μια χώρα κανονική.

Και ξέρετε, σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό το μεγάλο στοίχημα, σε αυτό το μεγάλο διακύβευμα δεν ερχόμαστε απροετοίμαστοι. Το πρόγραμμά μας δεν είναι κάποια επεξεργασία του γραφείου ή του κομματικού σωλήνα. Δεν είμαστε άλλωστε και δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε γραφειοκράτες της εξουσίας.

Είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Και όλες οι θέσεις και οι προτάσεις μας, οι δεσμεύσεις και οι πολιτικές μας, έχουν ως θεμέλιο την κοινωνία και τις ανάγκες της. Έχουν διαμορφωθεί σε καθημερινό διάλογο με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για τη καταπολέμηση της ακρίβειας, για το νέο, ισχυρό, αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη ο τόπος, τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που πλήττει κυρίως τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια.

Και πριν λίγα εικοσιτετράωρα παρουσιάσαμε τις θέσεις μας, τις βάλαμε στη δοκιμασία της δημοσιότητας και του διαλόγου με εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών ομάδων, για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Και θέλω να πω δυο λόγια γι` αυτό το πρόγραμμα, γι` αυτές τις προτάσεις. Γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη τη χώρα. Ξέρω ότι δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε γι` αυτά. Η στρατηγική του ξέρετε ποια είναι; Δεν είναι να αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν είναι διεφθαρμένος, είναι να ρίχνει λάσπη για να προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι όλοι είμαστε, όλοι το ίδιο είναι.

Ε, λοιπόν όχι, δεν είμαστε καθόλου το ίδιο και δεν θα πέσουμε όμως σε αυτή την παγίδα. Εμείς θα επιμείνουμε με θέσεις προγραμματικές, με προτάσεις, θα εξηγούμε σε κάθε μας βήμα στον ελληνικό λαό τι θα κάνουμε αν βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης.

Το σχέδιό μας για τα κόκκινα δάνεια είναι ένα σχέδιο ριζοσπαστικό, αλλά απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο, με υπολογισμένες όλες τις παραμέτρους. Είναι ένας «φράχτης» στην κεκτημένη ταχύτητα της Νέας Δημοκρατίας υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και των αρπακτικών, που πολλαπλασιάζει το ιδιωτικό χρέος, υπονομεύει την οικονομία και αποσταθεροποιεί την εμπιστοσύνη και την κοινωνία.

Το ιδιωτικό χρέος τα 4 αυτά χρόνια της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ τα 4 χρόνια του κ. Μητσοτάκη. Τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει συνολικά στα 111 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πλειστηριασμοί πια απειλούν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς 700.000 ακίνητα έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των funds με έδρα το εξωτερικό.

Συνολικά 4.200.000 συμπολίτες μας έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές -η μισή Ελλάδα χρωστάει!- σε τράπεζες, σε Funds, στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατομμύριο τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Θα μιλήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Είναι διατεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης, έχει τα κότσια να έρθει σε έναν δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο, να έρθει σε ένα debate πριν τις εκλογές να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα, με πρόγραμμα; Ή θα κρύβεται πίσω από τη λάσπη και την προπαγάνδα, πίσω από τις καθημερινές προβοκάτσιες που εξαπολύουν οι υπουργοί του;

Τον προκαλούμε! Τον προκαλούμε, ιδίως για το ζήτημα αυτό. Γιατί δεν είναι ανεκτό πλέον, κοράκια, funds, servicers, Πάτσηδες να λεηλατούν τα σπίτια όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στους κανόνες της αγριότητας, που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του.

Εμείς λοιπόν έχουμε σχέδιο να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες και να διασφαλίσουμε κάθε δυνατή προστασία στους δανειολήπτες και όχι προνόμια στα Funds και τις Τράπεζες.

Το σχέδιό μας είναι:
¥ Να δημιουργήσουμε υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής.
¥ Να συστήσουμε Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θέλουμε να γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης της κοινωνίας και των αναγκών της και όχι εργαλείο για να εξυπηρετεί μονάχα μια χούφτα μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων.

Μέσω αυτού του διαρθρωτικού Ταμείου θα υποστηρίζουμε με χρήμα στοχευμένες επιδοτήσεις:
˗ τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
˗ τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών, γιατί σήμερα που τα κυμαινόμενα επιτόκια έχουν πάει στο Θεό, υπάρχουν δανειολήπτες που πλήρωναν 400 και φτάνουν να πρέπει να πληρώσουν 650 €, έπρεπε να πληρώσουν 500 και φτάνουν να πρέπει να πληρώσουν 650 € και δεν αντέχουν και γίνονται κι αυτοί κόκκινοι
˗ Και βεβαίως θα χρηματοδοτήσουμε και τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής, που έχουμε εξαγγείλει.

Και τι κάνουμε; Πρώτα απ` όλα βάζουμε κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης στις δραστηριότητες των funds. Διότι σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσο έχουν αγοράσει τα δάνεια των ανθρώπων. Βάζουμε λοιπόν κανόνες διαφάνειας. Τους επιβάλουμε φορολογία στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίες δεν φορολογούνται σήμερα.
Και με ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, προστατεύουμε τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτικής γη από τους πλειστηριασμούς. Σταματάει να είναι εκτεθειμένη η πρώτη κατοικία. Επανερχόμαστε στο καθεστώς της προστασίας της πρώτης κατοικίας και απαντάμε με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στο δίλημμα:
Προστασία στη στέγη ή στέγη στην ασυδοσία; Εμείς ξεσπιτώνουμε την ασυδοσία και ρυθμίζουμε τα χρέη για να επιστρέψουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους.
Δίνουμε ρυθμίσεις βιώσιμες για τον δανειολήπτη και ρυθμίσεις που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, καθώς όπως είπα είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο και η άλλη πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει η προοπτική των υπερκερδών και της αισχροκέρδειας. Ένα εύλογο κέρδος είναι ανεκτό, αλλά όχι υπερκέρδη. Τέλος με το πάρτι των υπερκερδών και δεν θα οδηγήσουμε σε λεηλασία της πρώτης κατοικίας, στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και περιουσίας που έχει δει ο τόπος μας από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Δεν θα οδηγήσουμε εκεί την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το σχέδιό μας για τα κόκκινα δάνεια.
Μόλις χτες καταθέσαμε και τις προτάσεις μας για την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών και των δημοσίων έργων, δημιουργώντας μια “Διαύγεια” για όλα τα δημόσια έργα, για τις συμβάσεις και την πορεία ολοκλήρωσής τους, αλλά και για τη συντήρησή τους.
Αυτό σημαίνει ότι θα βάλουμε τέλος στην αδιαφάνεια και τις συμφωνίας κάτω από το τραπέζι και θα δώσουμε χώρο στο σεβασμό και του τελευταίου ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά και στο σεβασμό της ασφάλειας του πολίτη.
Το σχέδιό μας θέτει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας. Για να παράγει η Ελλάδα περισσότερο πλούτο, που θα διανέμεται δίκαια.
Γιατί ανάπτυξη, σήμερα, στον σύγχρονο κόσμο της γνώσης και της καινοτομίας, σημαίνει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλής κατάρτισης νέους επιστήμονες. Ανάπτυξη σημαίνει να επενδύουμε σε ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους.
Σημαίνει να ενισχύσουμε και να επιβραβεύουμε στην πράξη την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, επενδύσεις που πιάνουν τόπο, εγχειρήματα που ανοίγουν νέες δυνατότητες. Όχι επενδύσεις της αρπακτής για λίγους και αρεστούς.
Και να ξέρετε ότι παντού και πάντα η δική μας πυξίδα είναι μία: Η δικαιοσύνη.
Το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέας και κάθε νέου να σπουδάσει σε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο και το πτυχίο τους να έχει αξία, το δικαίωμα των ανθρώπων της τέχνης να έχουν αντίκρισμα οι σπουδές τους και να βρίσκουν στήριγμα στην πολιτεία. Το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Και είναι κρίσιμο αυτό ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας που έχει αφήσει σε ακόμη χειρότερη κατάσταση τα δημόσια Νοσοκομεία.
Πολίτες της Ηλείας, το Εθνικό Σχέδιο που σας παρουσιάζω σήμερα και σας καλώ να προσυνυπογράψουμε προβλέπει πρώτα απ’ όλα, ότι η προοδευτική κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της θητείας της, θα καταργήσει τις ρυθμίσεις και τους νόμους της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, που επιβάλλουν αυτό το καθεστώς της αδικίας.
Πρώτη πράξη αυτού του σχεδίου: Λέμε ως εδώ στην αδικία, λέμε ως εδώ σε ό,τι μας πληγώνει. Άρα: ως εδώ στο εργασιακό καθεστώς ζούγκλας, στη λεηλασία της πρώτης κατοικίας, στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, στη φορολογική ασυλία των εταιρειών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τα είδη πρώτης ανάγκης. Λέμε ως εδώ στην απαξίωση και τη διάλυση του ΕΣΥ, στο διωγμό των ανθρώπων του πολιτισμού στις παρεμβάσεις και στις απειλές στη Δικαιοσύνη, στην υπονόμευση των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Καταργούμε άμεσα όλο αυτό το πλέγμα της αδικίας που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και μετά προχωράμε στις μεγάλες, στις αναγκαίες θεσμικές τομές, στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να φέρουμε ξανά το αίσθημα της Δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία.
Επιτρέψτε μου όμως να προσπαθήσω να σας περιγράψω όσο πιο σύντομα μπορώ τι σημαίνει αυτό το σύνθημα που γράφουμε παντού, το «Δικαιοσύνη παντού», τι σημαίνει στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας.
Ας ξεκινήσω από τι μπορεί να σημαίνει στην κοινωνία δικαιοσύνη. Στην περίοδο της ακρίβειας φίλες και φίλοι, δικαιοσύνη στην κοινωνία πρώτα απ` όλα σημαίνει:
· Άμεσα, δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Γιατί μπορεί να μας λένε ότι η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο, όμως η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι φαινόμενο που έχει της σφραγίδα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και τη βλέπουμε αυτή την αισχροκέρδεια παντού πρώτα απ` όλα στους λογαριασμούς του ρεύματος.

· Γι` αυτό δικαιοσύνη στην κοινωνία και στην οικονομία σημαίνει κρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

· Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

· Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην εργασία; Σημαίνει:
· Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

· Αύξηση των μισθών και στο δημόσιο τομέα που έχουν να δουν αυξήσεις μια δεκαετία, 10 %

· Θέσπιση του μηχανισμού αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, ώστε να ανεβαίνουν οι μισθοί ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Τι σημαίνει δικαιοσύνη συνολικά στην οικονομία; Σημαίνει;
· Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

· Σημαίνει πρώτα απ` όλα μείωση αυτών των υπερβολικά υψηλών σε συνθήκες ακρίβειας έμμεσων φόρων, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάνω από 4 δισ. ευρώ το ’22 αυξήθηκαν τα έσοδα στα δημόσια Ταμεία, ακριβώς επειδή άφησε υψηλούς τους έμμεσους φόρους ιδίως τον ΦΠΑ ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί; Τι τα έκανε αυτά τα 4 δισ. ευρώ; Τα έδωσε σε στοχευμένες επιδοτήσεις, όχι για να έρθουν στην τσέπη του καταναλωτή, αλλά προκειμένου ο καταναλωτής να πληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος, να πληρώνει στο σούπερ μάρκετ, να πληρώνει στο πρατήριο της βενζίνης. Άρα, τα 4 αυτά δισ. τα πήρε από τους πολλούς, για να τα δώσει σε λίγους και ισχυρούς. Αυτό ήταν το σχέδιο της αναδιανομής του πλούτου και αυτό το σχέδιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

· Επίσης σημαίνει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, γιατί είναι ένας άδικος φόρος.

· Σημαίνει όμως και ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Διότι σήμερα οι μικρομεσαίοι, οι αδύναμοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες. Γιατί σήμερα οι τράπεζες δεν δανείζουν στο 96% των επιχειρήσεων στη χώρα και καμία οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας και να τη στηρίζει. Με ένα δημόσιο πυλώνα. Πως; Κάνοντας την Εθνική Τράπεζα, αυτό που λέει το όνομά της: Εθνική. Να δουλεύει για το εθνικό συμφέρον, να δουλεύει για το δημόσιο καλό και να καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της κοινωνίας.

Θέλουμε όμως να φέρουμε δικαιοσύνη και στον συνταξιούχο. Τα μεγάλα θύματα εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη, ξέρετε ποια ήταν; Η μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι. Εξελέγην πρωθυπουργός με σημαία τη μεσαία τάξη και σήμερα η μεσαία τάξη έφτασε στην κατάντια να ζει με κουπόνια: κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια στα πρατήρια της βενζίνης, κουπόνια παντού.
Η δεύτερη μεγαλύτερη απάτη ήταν όσα έταξε στους συνταξιούχους. Θυμάστε τι μας έλεγε εμάς όταν σε περίοδο μνημονίων, που προσπαθούσαμε να ξύσουμε το πάτο του βαρελιού και είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, αντισταθήκαμε. Αντισταθήκαμε, όταν ήθελαν να μας οδηγήσουν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και θυμάστε τι έλεγαν τότε κάποιοι άθλιοι από το βήμα της Βουλής; Ότι «πουλήσαμε τη Μακεδονία για να κρατήσουμε τις συντάξεις»! Αυτά έλεγε η άθλια προπαγάνδα τους.
Όταν κρατήσαμε μια περήφανη, πατριωτική στάση σε ένα ζήτημα το οποίο θα χρεώνονταν στην Ελλάδα και για τις επόμενες δεκαετίες και που σήμερα, με αυτή την παγκόσμια κρίση στην Ουκρανία, που θέλουν ακόμη και οι σκανδιναβικές χώρες να μπουν στο ΝΑΤΟ, θα υποχρέωναν όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην Ελλάδα, να βάλει τους βόρειους γείτονές μέσα, με την τότε συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή «Μακεδονία». Μακεδονία θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας και υποχείριο τρίτων δυνάμεων θα ήταν, μια Λιβύη με την Τουρκία να αλωνίζει, θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας.
Τα ακούτε αυτά; Πατριδοκάπηλοι, υπερασπιστές που πουλάτε πατριωτισμό στα εύκολα, αλλά κρύβεστε στα δύσκολα; Κρύβεστε, όταν το πατριωτικό συμφέρον σας καλεί να πάρετε ευθύνη.
Πουλήσαμε λοιπόν τη Μακεδονία, αυτό ήταν το ένα ανέκδοτο! Το άλλο ανέκδοτο ότι δίναμε ψίχουλα. Μάλιστα! Και τι έλεγαν αυτοί όταν δίναμε εμείς ψίχουλα; Την 13η σύνταξη έτσι την είχαν ονομάσει. Που αυτές ήταν οι δυνατότητες της οικονομίας τότε 1,1 δισ. ευρώ, ήταν για 500.000 συνταξιούχους ολόκληρη. Για τους υπόλοιπους ήταν χαμηλότερη ανάλογα με τις συντάξεις, αλλά ήταν 1,1 δισ. ευρώ.
Δεσμεύτηκαν προεκλογικά ότι θα την κρατήσουν. Και όσο την είδατε εσείς το 2019, το 2020, το 2021, το 2022 άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς. Δεσμεύτηκαν ότι θα την κρατήσουν και τέσσερα χρόνια δεν είδε κανένας συνταξιούχος αυτό το σημαντικό επίδομα ενίσχυσης, 4,5 δις ευρώ έφυγαν από την τσέπη των συνταξιούχων.
Είπαν ότι θα δώσουν τα αναδρομικά. Το θυμάστε; Και μάλιστα όταν ξεκίνησαν οι προσφυγές, βγήκαν και είπαν «μην κάνετε προσφυγές, όλοι θα πάρετε το ίδιο». Όταν κρίθηκε από το Δικαστήριο δικαιώθηκαν αυτοί που προσέφυγαν και οι υπόλοιποι δεν έχουν ούτε δώρο, ούτε επικουρική. 2,5 δισ. ευρώ. Αθροιστικά: 7 δις λιγότερα στην τσέπη του Έλληνα συνταξιούχου τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η μεγάλη απάτη.
Εμείς λοιπόν λέμε δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους σημαίνει:
· Επαναφορά της 13ης σύνταξης σε ετήσια βάση.

· Απόδοση όλων των αναδρομικών

· Αύξηση όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

· Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά και όσοι έχουν την προσωπική διαφορά να παίρνουν αυξήσεις.

· Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που κοστίζει πολλά δις στο Ελληνικό δημόσιο.

Θέλω όμως να πω και δυο λόγια για το τι σημαίνει δικαιοσύνη πιο εξειδικευμένα για τα νέα ζευγάρια και για τις μητέρες. Δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:
· Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb

· Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνης για τις μητέρες σημαίνει:
· Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
· Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
· Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, ώστε όλα τα ζευγάρια να έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά τους σε δημιουργική απασχόληση ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Δικαιοσύνη όμως χρειαζόμαστε στην υγεία και στην παιδεία, ιδίως μετά την πανδημία. Επισκέφθηκα το νοσοκομείο σας εδώ στον Πύργο, αλλά και σε κάθε σχεδόν πόλη που έχω βρεθεί επισκέπτομαι τα δημόσια νοσοκομεία και σπαράζει η καρδιά μου και είναι πραγματικά ήρωες οι άνθρωποι που τα κρατάνε όρθια, γιατροί και νοσηλευτές.

Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη στην υγεία χωρίς προσλήψεις.
· Χωρίς άμεση πρόσληψη 5.500 υγειονομικών λέμε εμείς και επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

· Χωρίς μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

· Χωρίς ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

· Χωρίς αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δικαιοσύνη για παιδεία σημαίνει ενίσχυση των σχολείων Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας αλλά και των πανεπιστημίων της χώρας. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στους δασκάλους και στους καθηγητές και στους γιατρούς, χρειαζόμαστε προσλήψεις δασκάλων, καθηγητών και γιατρών. Όχι άλλων αστυνομικών! Γιατρών, δασκάλων και καθηγητών, αυτό έχει ανάγκη η χώρα, η κοινωνία. Γι` αυτό προβλέπουμε:
· 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

· Διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, αλλά διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ (δηλαδή των Καθηγητών) σε βάθος τετραετίας.

Να το πω διαφορετικά: εμείς την πανεπιστημιακή Αστυνομία, τους αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια θα τους βάλουμε στη γειτονιά εκεί όπου το έγκλημα θεριεύει, εκεί όπου η ανασφάλεια θεριεύει, να πάνε να κυνηγήσουν τους εγκληματίες. Όχι τους φοιτητές! Και στους φοιτητές θα δώσουμε Καθηγητές για να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας καλύτερα και να μπορέσουν να έχουν περισσότερους φοιτητές. Διότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τι κατάφεραν; Κατάφεραν να περιορίσουν κατά 20.000 τον χρόνο τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, να στέλνουν πελατεία στα κολλέγια και να κλείνουν οι Σχολές στην Περιφέρεια και έχετε ιδίαν εμπειρία από αυτό.

Δικαιοσύνη στην παιδεία σημαίνει:

· Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

· Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

· Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Θέλω να πω όμως δυο λόγια και για το τι σημαίνει δικαιοσύνη στο κράτος. Και αυτό είναι επίκαιρο μιας και στα Τέμπη είδαμε όλες τις παθογένειες, όλες τις κακοήθειες του ελληνικού κράτους. Δικαιοσύνη στο κράτος σημαίνει:
· Αντικατάσταση του δήθεν επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.

· Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.
· Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απ` ευθείας αναθέσεων.

9 δισ. ευρώ, φίλες και φίλοι, την ώρα που η ελληνική κοινωνία στέναζε με την πανδημία, αυτοί βρήκαν ευκαιρία να περάσουν νόμους για να πολλαπλασιάσουν τις απευθείας αναθέσεις. Και έχουμε ρεκόρ 9 δισ., μπορεί να είναι και περισσότερα πλέον απευθείας αναθέσεις, κλειστοί διαγωνισμοί και εταιρείες που φτιάχτηκαν τρεις μέρες πριν από τους διαγωνισμούς από δικούς τους ανθρώπους για να πάρουν έργα και είναι ντροπή αυτό που έγινε.

Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια μετρώντας και το τελευταίο ευρώ και αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια Ταμεία. Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μας να ενισχύσουμε ημέτερους, να γιγαντώσουμε ένα πελατειακό κράτος. Εμείς κυβερνήσαμε με την υποχρέωση να μαζέψουμε 37 δισ. και όταν εμείς τα μαζέψαμε, ήρθαν αυτοί με την ευχέρεια να σπαταλήσουν 50.

Αυτή είναι η διαφορά μας: εμείς να συμμαζεύουμε τα άπλυτά τους και αυτοί να έρχονται και να μας ξαναφήνουν άπλυτα!

Θέλουμε να χτυπήσουμε αυτές τις παθογένειες. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι δικαιοσύνη στο κράτος σημαίνει δίκαιο, αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος. Αλλά αυτό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τομές και παρεμβάσεις στο σκληρό πυρήνα του κράτους.
· Χωρίς ολική αναδιοργάνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
-που στις μέρες του κ. Μητσοτάκη ξαναέγινε ΚΥΠ Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών για λογαριασμό του καθεστώτος του- διαφανή και δημοκρατική, που θα επανέλθει στον ιδρυτικό της στόχο, δηλαδή στην εθνική ασφάλεια και στη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

· Θέλουμε μια Ελληνική Αστυνομία δημοκρατική, η οποία θα αναδιοργανωθεί και θα καθαρθεί από τους επίορκους αστυνομικούς.

Γιατί η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να καταπολεμά το έγκλημα και όχι να συνεργάζεται με τους εγκληματίες. Αυτή ήταν η δική μας διαφορά. Στα χρόνια μας επιχειρήσαμε να συγκρουστούμε την Greek Mafia, αυτοί έβαλαν την Greek Mafia να διοικεί και την ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Θέλω όμως να κλείσω στην εξήγηση του τι μπορεί να σημαίνει Δικαιοσύνη στην καθημερινότητά μας, λέγοντας και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη ούτε στο κράτος, ούτε στην κοινωνία αν δεν υπάρξει τελικά δικαιοσύνη και στη Δικαιοσύνη.
Και βλέπουμε τούτες τις μέρες πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται στους λειτουργούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Βλέπουμε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους σε κάθε τους βήμα έχουν στόχο να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και βλέπουμε κάποιες προκλητικές για την ελληνική κοινωνία αποφάσεις.
Βλέπουμε ότι ένας πολίτης που θέλει να βρει το δίκιο του θα πρέπει να περιμένει επτά-δέκα χρόνια, αλλά τα funds μέσα σε ένα μόλις μήνα, βγήκε η απόφασή τους από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Να, η ταχύτητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, εξαιρετική ταχύτητα!
Ξέρετε όμως κάτι; Η δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη θα έρθει από ένα αποφασιστικό σχέδιο ενίσχυσης των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Γιατί μπορεί να ήταν αυτοί, οι λίγοι οι μετρημένοι, που αποφάσισαν στο άψε – σβήσε να δικαιώσουν τα Funds αλλά είναι και εκατοντάδες άλλοι δικαστές, που με τον νόμο Κατσέλη που έσωσε την περιουσία της ελληνικής μεσαίας τάξης, έβγαλαν 100.000 αποφάσεις υπέρ των ιδιοκτητών. Άρα υπάρχουν δικαστές και δικαστές…
Υπάρχουν οι εισαγγελείς… ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που όταν λέμε ότι «δεν τον εμπιστευόμαστε και τόσο» μας λένε «δεν εμπιστεύεστε την Ελληνική Δικαιοσύνη;» και εμείς απαντάμε δεν είναι αυτός ο κύριος, η Ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι οι δεκάδες δικαστές, οι εκατοντάδες δικαστές που με ήσυχη τη συνείδησή τους αποφασίζουν και απονέμουν τη Δικαιοσύνη.
Άρα δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη θα έχουμε:
· Με ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της

· Με επιτάχυνση της απονομής της, με ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

· Με κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Έτσι θα έχουμε δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη.
Εγώ θα τα πω, αλλά κι εσείς πρέπει να τα πείτε στην κάλπη! Και μέχρι την κάλπη να τα πείτε σπίτι σπίτι, στόμα με στόμα θα φέρουμε το μήνυμα της αλλαγής.
Θέλω σε αυτό το σημείο όμως να πω και δυο λόγια για τον τόπο σας, για τον πύργο της δημοκρατίας, της δικαιοσύνη και της αλλαγής, για την Ηλεία της δημοκρατίας. Τι μπορεί να σημαίνει δικαιοσύνη για την Ηλεία;
· Σημαίνει πρώτα απ` όλα σημαίνει ενίσχυση των Νοσοκομείων του νομού με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
· Σημαίνει επαναλειτουργία των Σχολών που έκλεισαν με το έτσι θέλω το 2019 από τον επόμενο χρόνο θα επαναλειτουργήσουν.
· Σημαίνει ένα ειδικό πλάνο ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
· Σημαίνει στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, με προτεραιότητα την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.
· Σημαίνει να προχωρήσουν οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού καθώς και του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής λίμνης Καϊάφα που εμείς βάλαμε σε ράγες υλοποίησης και σήμερα ο ανάδοχος του έργου έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης, με την αιτιολογία της συσσώρευσης ανεξόφλητων λογαριασμών από μέρους της πολιτείας.
· Σημαίνει να βάλουμε ένα τέλος στις παλινωδίες στα έργα των οδικών αξόνων «Πάτρα - Πύργος», «Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα», και «Αρχαία Ολυμπία - Βυτίνα – Τρίπολη». Έργα που ήδη έχουν τεράστιες καθυστερήσεις και έργα που πρέπει να γίνουν χωρίς διόδια για τους πολίτες του Πύργου, τους πολίτες της Ηλείας.
· Το ίδιο ισχύει και για τις ελλείψεις και αστοχίες στο έργο βελτίωσης στην υφιστάμενη εθνική οδό Πατρών - Πύργου και τον αποκλεισμό του τόπου σας από ένα το σύγχρονο σιδηροδρομικό Δίκτυο, που έχει ανάγκη.

Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά να πούμε τα βασικά. Γιατί ξέρετε το όραμα της Δικαιοσύνης μπορεί να βρει έκφανση σε πολλά καθημερινά πράγματα στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Εγώ θέλω να πω τα βασικά τώρα εδώ γιατί μπορώ να κάτσω δυο ώρες να μιλάω.

Τέλος, δικαιοσύνη στον τόπο σας σημαίνει να δώσουμε επιτέλους μετά από 16 χρόνια άμεση λύση για τα δάνεια των πυρόπληκτων της μεγάλης καταστροφής του 2007 στον τόπο σας, για τους οποίους είχαμε δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης. Και παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται κάθε προσπάθεια ρύθμισης.

Φίλες και φίλοι, προσπάθησα να παρουσιάσω σε γενικές γραμμές τους βασικούς άξονες του σχεδίου μας. Ενός σχεδίου για να επανέλθει η δικαιοσύνη παντού και νομίζω ότι η δέσμευσή μας είναι η κάθε λέξη αυτού του σχεδίου να γίνει πράξη.

Το λέμε και το πιστεύουμε αυτό γιατί ξέρετε για εμάς αυτό που έχουμε αποφασίσει να έχουμε ως κεντρικό σύνθημα, τη δικαιοσύνη, δεν είναι κάτι το οποίο το αποφάσισαν κάποιοι επικοινωνιολόγοι. Είναι αυτό που αισθανόμαστε ότι ζητάει σήμερα η ελληνική κοινωνία, αλλά είναι ταυτόχρονα για μας και κάτι που εκφράζει τα πιστεύω, τις αξίες, τις ιδέες μας. Δεν είναι μια εμάς η νέα ευκαιρία, ούτε αναλώσιμο προεκλογικής χρήσης. Η δικαιοσύνη ήταν πάντοτε η ψυχή της Αριστεράς, ήταν πάντοτε η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης στον τόπο μας.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω. Ήταν η ψυχή της Ελλάδας που άντεξε στα πιο δύσκολα χρόνια και η ψυχή του λαού της που όρθωσε ανάστημα και έδωσε μάχη για δικαιοσύνη και ελευθερία απέναντι σε κάθε δύσκολη συγκυρία, από τα μαύρα χρόνια της κατοχής, τα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς, τα χρόνια του “1-1-4” και της αποστασίας μέχρι τα χρόνια της δημοκρατίας και της αλλαγής.

Η Αριστερά και η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτόν το τόπο, έχει βαθιές ρίζες της στην ιστορία και τη δικαιοσύνη. Και στεκόμαστε σήμερα μπροστά στον ελληνικό λαό πάνω απ` όλα με καθαρό μέτωπο, με καθαρά χέρια, με καθαρό μητρώο, με εντιμότητα. Καλώντας τη δημοκρατική Ελλάδα όχι να μας εξουσιοδοτήσει εν λευκώ στην πορεία της αλλαγής και της δικαιοσύνης, αλλά τους καλούμε όλους και όλες να πάρουμε μαζί αυτό τον δύσκολο δρόμο, αλλά δημιουργικό δρόμο, ελπιδοφόρο δρόμο.

Να πάρουμε μαζί αυτό τον δρόμο. Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε μπροστά μας. Μόνο όταν ο καθένας από εμάς γίνει η αλλαγή και η δικαιοσύνη που προσδοκούμε και μπορεί το σχέδιό μας να γίνει πράξη.

Θέλουμε να είμαστε όλοι και όλες μέρος, εργαλείο, εμπροσθοφυλακή αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Έχουμε το σχέδιο, έχουμε το πρόγραμμα, είναι συγκεκριμένο, είναι ρεαλιστικό, είναι συγκρουσιακό με συμφέροντα, αλλά έχουμε συνηθίσει από συγκρούσεις, είναι βιώσιμο, είναι εφαρμόσιμο, μπορεί να γίνει πράξη, έχουμε και τους ανθρώπους.

Έχουμε πια την ωριμότητα και την εμπειρία από τις μάχες που έχουμε δώσει ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, αλλά και από τα λάθη που έχουμε κάνει. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε και πιστεύω ότι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Ο οδικός μας χάρτης προς τη δικαιοσύνη, όμως, έχει μια προϋπόθεση και θέλω να σας το πω αυτό και να το επισημάνω και να σταθώ λίγο σε αυτό. Για να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο, για να μπορέσουμε να σηκώσουμε λίγο παραπάνω αυτό τον τόπο και να δώσουμε προοπτική δικαιοσύνης και ελπίδας στους νέους ανθρώπους περισσότερο, υπάρχει μία προϋπόθεση: Στις εκλογές της 21ης του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτος, πρώτος και με διαφορά. Να νικήσουμε αυτή την εκλογική μάχη.

Το λέω αυτό γιατί μπορεί πολλοί συμπολίτες μας να πουν «εντάξει είναι εκλογές με απλή αναλογική», ναι είναι εκλογές με απλή αναλογική γιατί όραμά μας είναι η ισοτιμία της ψήφου, ισότητα και δικαιοσύνη παντού. Εκλογές με απλή αναλογική όμως δεν σημαίνει ψήφος διαμαρτυρίας για τον πολύ απλό λόγο αν ψηφίσει κανείς με τη λογική της διαμαρτυρίας, τότε το βόλι που θα ρίξει δεν θα πάει στο στόχο για τον οποίο διαμαρτύρεται.

Διότι η διαμαρτυρία που θα πιάσει τόπο, είναι η ψήφος που θα δώσει ήττα στο καθεστώς Μητσοτάκη, άρα νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική-Συμμαχία.

Και αν κάποιοι νεώτεροι ξέχασαν, ήρθαν αυτοί που μας κυβερνάνε τέσσερα χρόνια να μας το θυμίσουν σε όλους!

Έλεγα λοιπόν ότι όποιος και όποια, όποιος δημοκράτης προοδευτικός ή μη, ακόμη και Κεντρώος, ακόμη και Δεξιός -εγώ ξέρετε γνωρίζω πάρα πολλούς Δεξιούς που ψήφισαν αυτή την Κυβέρνηση το ’19 πιστεύοντας ότι θα φέρει κάτι καλύτερο και είναι σήμερα απογοητευμένοι. Ντρέπονται για πράγματα που έκανε το καθεστώς Μητσοτάκη, ντρέπονται για τις υποκλοπές, ντρέπονται για την αισχροκέρδεια, ντρέπονται για την κατάλυση του κράτους Δικαίου, ντρέπονται για τη συρρίκνωση δημοκρατικών δικαιωμάτων, ντρέπονται γι` αυτή την προπαγάνδα που έχει καταντήσει τη χώρα μας στην 108η θέση των Μέσων Ενημέρωσης, ντρέπονται για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες και στους συντηρητικούς πολίτες, όποιος επιθυμεί να αλλάξουν τα πράγματα, οφείλει να γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξουν αν δεν ηττηθεί αυτό το καθεστώς που μας κυβερνάει και η ήττα της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήττα του κ. Μητσοτάκη σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει σενάριο ήττας του συστήματος που μας κυβερνά χωρίς νίκη και μάλιστα καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 21ης του Μάη.

Γι` αυτό εγώ θα σας έλεγα να περάσετε το μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι η κάθε ψήφος στις 21 του Μάη, ιδίως με την απλή αναλογική, είναι δυο φορές πιο κρίσιμη. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σημάνει μόνο την αλλαγή, αλλά με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας - κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε αν έρθουμε πρώτοι- θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της πατρίδας και του πολιτικού συστήματος σε μια νέα εποχή.

Σε μια εποχή ισότητας κάθε ψήφου και κάθε ψηφοφόρου, αλλά και ενότητας και συναινέσεων με στόχο την πρόοδο και το κοινό καλό. Μια εποχή που η τοξικότητα και η αλαζονεία θα υποχωρήσουν και θα μπει μπροστά η έννοια της συνεργασίας. Μια εποχή που οι πολιτικές φιλοδοξίες θα υποτάσσονται στην ανάγκη ενός κοινού προγράμματος ανάταξης της πατρίδας, θα υποτάσσονται στο κοινό καλό.

Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης: «οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι αστάθεια». Αλήθεια; Είναι ασταθείς οι ευρωπαϊκές χώρες που πορεύονται χρόνια τώρα με Κυβερνήσεις συνεργασία; Είναι ασταθής χώρα η Γερμανία, που για χρόνια τώρα έχει κυβερνήσεις συνεργασίας;

Μήπως τελικά αυτό που εννοούν σταθερότητα, είναι σταθερότητα στη ρεμούλα, στη μίζα, στην αλαζονεία, στην αισχροκέρδεια; Αυτό εννοούν σταθερότητα; Διότι δεν μπορεί να είναι σταθερότητα το να μας απειλεί ότι θα μας πάει σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές και σε τέταρτες αν χρειαστεί, όπως έκανε ο συγχωρεμένος ο πατέρας του, μέχρι να κερδίσει. Δεν είναι αυτό σταθερότητα.

Σταθερότητα είναι την επόμενη των εκλογών να βάλουμε κάτω τα προγράμματά μας, να δούμε τις συγκλίσεις μας και να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής βιώσιμη, κυβέρνηση τετραετίας.

Διότι θα υποστηρίζεται καθώς θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας από πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων, αυτό που θα αντανακλά στα κόμματα που τη στηρίζουν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μάθει να ονομάζουμε «Κυβερνήσεις αυτοδύναμες», ποιες; Τις κυβερνήσεις μειοψηφίας του λαού, είτε με 35% είτε με 40%. Δεν ήταν πλειοψηφία, ήταν μειοψηφία, αλλά τις ονομάζαμε αυτοδύναμες.

Τώρα για πρώτη φορά υπάρχει αυτή η μεγάλη ευκαιρία και αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή στον τόπο να δούμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε, να δούμε οι προοδευτικές δυνάμεις ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε κουβέντες σταράτες και αληθινές, να βάλουμε κάτω αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος τα προγράμματά μας για να δώσουμε διέξοδο και προοπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αυτή την εκλογική μάχη με το πρόγραμμα, τις θέσεις του, την επιμονή του στην ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας για να απαντήσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο στις ανάγκης της εποχής.

Αντιτάσσουμε θέσεις και προτάσεις, αντιτάσσουμε πρόγραμμα στην τεχνητή πόλωση και την οξύτητα. Την αυστηρή κριτική στις συκοφαντίες και τα fake news, την αποκάλυψη και την αλήθεια στη συγκάλυψη και το ψέμα. Την εμπιστοσύνη στην κοινωνία στην κατάχρηση της επικοινωνίας.

Και επιμένουμε ότι αυτός ο μεγάλος στόχος, αυτό το μεγάλο όραμα για «Δικαιοσύνη παντού», μπορεί να γίνει πράξη με μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία που απαιτούν ισχυρή λαϊκή στήριξη, ισχυρές πλειοψηφίες, σταθερές κυβερνήσεις με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή.

Νομίζω ότι μια τέτοια κυβέρνηση με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή, μπορεί να είναι αυτή που θα προκύψει την επόμενη των εκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος και έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα.

Και να είστε βέβαιοι ότι αυτοί οι οποίοι σήμερα λογικά κάνουν τη δουλειά τους, είναι ανταγωνιστική διαδικασία οι εκλογές, λένε διάφορα λόγια, βάζουν πολλές φορές το κάρο μπροστά από το άλογο, μας λένε ότι «δεν θα πάνε με τον έναν, δεν θα πάνε με τον άλλον». Καλά, λένε ότι δεν θα πάνε με τον Μητσοτάκη, αλλά το θέμα είναι να μας πουν ότι δεν θα πάνε και με τις πολιτικές του Μητσοτάκη, όχι μόνο τα πρόσωπα. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα το πρόβλημα, οι πολιτικές είναι το ζήτημα.

Αλλά ό,τι και να λένε σήμερα, μην τους ακούτε. Διότι ανάμεσα στην προεκλογική περίοδο και στη μετεκλογική περίοδο μεσολαβεί ένα κορυφαίο γεγονός: είναι η λαϊκή ετυμηγορία, είναι η γιορτή της δημοκρατίας, είναι η ώρα που ο πολίτης παίρνει την τύχη στα χέρια του.

Και νομίζω ότι οι πολίτες θα κάνουν την ορθή επιλογή και θα δώσουν αυτή τη μεγάλη προοπτική στον τόπο, να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα ενώνει αντί να διχάζει, η οποία θα εμπνέει αντί να εξαπατά, η οποία θα αλλάζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν και θα βάζει πάνω απ` όλα την πατρίδα και το κοινό καλό.

Για μια τέτοια προοπτική σας καλώ να δώσουμε αυτή τη μάχη και σας είπα και πριν αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε μέχρι τέλους, σπίτι σπίτι, χώρο δουλειάς τον χώρο δουλειάς, να μην διστάσουμε να τη δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις γιατί θα είναι μια κρίσιμη μάχη μέχρι το τέλος, ψήφο ψήφο.

Και ξέρετε κάτι; Να θυμάστε τέσσερα πράγματα: γιατί εγώ σήμερα μπορεί να σας ανέλυσα το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που πρέπει να σας μείνει και αυτό που πρέπει να μεταφέρετε στους πολίτες του Πύργου, στους πολίτες της Ηλείας, σε όλους όσους θα δείτε μπροστά σας και να μεταφέρετε αυτό το κλίμα του ενθουσιασμού που είχαμε σήμερα σε αυτή τη κατάμεστη αίθουσα, τέσσερα πράγματα να θυμάστε:

Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει:

1. Αυξήσεις στους μισθούς

2. Μειώσεις στις τιμές

3. Ρύθμιση στο χρέος

4. Και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, δημοκρατικό, βιώσιμο κράτος.

Και να θυμάστε ότι την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που για πολλούς δημοκράτες πολίτες ήταν ένα όραμα: να έχουμε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Να θυμάστε ότι θα γίνει πράξη.

Για μια τέτοια προοπτική σας καλώ να δώσουμε αυτή τη μάχη και να τη δώσουμε χωρίς δισταγμό από σπίτι σε σπίτι, από χωριό σε χωριό, από γειτονιά σε γειτονιά, με όπλο την αλήθεια και τη σοβαρότητα, την αλήθεια και την αποφασιστικότητα την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Και να είστε βέβαιοι στις 21 του Μάη μια νέα άνοιξη έρχεται στην Ελλάδα, στις 21 του Μάη θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τη νίκη της δημοκρατίας, τη νίκη της δημοκρατικής Παράταξης, τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Να είστε καλά, καλή δύναμη σε όλους, καλό αγώνα.

Φεύγω από τον Πύργο της δικαιοσύνης και της αλλαγής πεπεισμένος ότι η αλλαγή είναι μπροστά μας, η αλλαγή έρχεται.

Να είστε καλά, καλή δύναμη. Καλούς αγώνες να έχουμε και με τη νίκη! Καλή Ανάσταση να έχουμε και καλή λευτεριά!

Γεια σας.

Φωτογραφίες: Γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο Ηλείας




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ