11/04/2023

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εσωτερικών
• Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ - ΝΕΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», είναι δημόσιο κτήμα έκτασης 913 στρεμμάτων, στη περιοχή μεταξύ των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Δημιουργήθηκε ύστερα από την παραχώρηση (από το 1993) χρήσης της έκτασης από το ελληνικό δημόσιο. Με το διακριτό του αττικό πράσινο, το σύστημα τεχνητών λιμνών, τους δύο θεσμοθετημένους υγρότοπους αξιόλογης ενδημικής και αποδημητικής ορνιθοπανίδας (μοναδικούς σε αστικό πάρκο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας), αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την δυτικά του Κηφισού, Αττική.

Ο Νόμος 4414/2016 (ΦΕΚ:149/Α/9-8-2016) ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ «ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» διέπει τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, ενώ η εποπτεία του ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής.
Για πολλά χρόνια, η ελλιπής χρηματοδότηση και το ασταθές θεσμικό του πλαίσιο, έθετε εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του σύμφωνα με τον χαρακτήρα του να προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενώ διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, ανεξέλεγκτες ενέργειες, καταπατήσεις και ασύμβατες χρήσεις αποτελούσαν την κυρίαρχη εικόνα.
Υπενθυμίζουμε ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεσμοθετήθηκε νέος φορέας διαχείρισης, υγιής και απαλλαγμένος από τα χρέη του παρελθόντος, ενώ εξασφαλίστηκε πάγια κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του. Αποκαταστάθηκε η δημόσια διαχείρισή του και η ομαλή λειτουργία του, καταγράφηκε και αποτυπώθηκε το σύνολο της περιουσίας του. Με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συντάχθηκε εξειδικευμένη ολοκληρωμένη πρόταση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Πάρκο.

Σήμερα, ο κατά νόμο εποπτεύων πλέον, Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, εξαγγέλλει την πρότασή του για ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» με παρουσιάσεις, ημερίδες και προσχηματικές διαβουλεύσεις, κάνοντας γνωστές τις προθέσεις του για πολυθεαματικά, φαραωνικά έργα και σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης, έργα και σχέδια αντίθετα στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα και σκοπό του Πάρκου. Η πρόταση αυτή μάλιστα δεν έχει συζητηθεί ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του κατά το νόμο υπεύθυνου για τη λειτουργία του, Φορέα Διαχείρισης.
Δεδομένου ότι:
- Το Πάρκο Τρίτση αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και καταφύγιο άγριας πανίδας για τη Δυτική Αθήνα και όλο το λεκανοπέδιο,
- Ο χαρακτήρας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που το Πάρκο έχει από την ίδρυσή του, είναι πολύ ουσιαστικής σημασίας σε εποχές κλιματικής κρίσης,
- Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασής του έχει εγείρει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Αθήνας που αγωνία για τη διασφάλιση του χαρακτήρα του,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τα αναγγελθέντα σχέδια και έργα συνάδουν με το χαρακτήρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Πάρκου;
2. Γιατί δεν έχει εισαχθεί, έως σήμερα, το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής;
3. Γιατί δεν έχει συνεδριάσει, έως σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης να τοποθετηθεί αναφορικά με την πρόταση;
4. Με ποιες ενέργειες θα αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρισης τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα που εμφανίζει το Πάρκο, όπως υποστελέχωση, έλλειψη φωτισμού σε ένα μεγάλο μέρος του, ανυπαρξία νυχτερινής φύλαξης, μόνιμης και επαρκούς υδροδότησης, ελλιπούς πυρασφάλειας, ανυπαρξία συστήματος ανακύκλωσης απορριμμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)