12/04/2023

Φάμελλος–Πέρκα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε 4 χρόνια δημιούργησε το απόλυτο αδιέξοδο στο χωροταξικό σχεδιασμό και στη δόμηση

Κοινή δήλωση για το μπάχαλο και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον χωρικό σχεδιασμό και στην εκτός σχεδίου δόμηση

Η Νέα Δημοκρατία απόλυτα συνεπής στην στρατηγική της παραπλάνησης για να καλύπτει μόνο φωτογραφικές εξυπηρετήσεις έχει καταφέρει να προκαλέσει αλαλούμ και στο σχεδιασμό του χώρου στη χώρα μας με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη δόμηση και στις περιουσίες των πολιτών. Με αφορμή την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου.

Το ΥΠΕΝ, αφού δια του υφυπουργού δήλωνε επί σειρά ημερών ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα λύνει το ζήτημα, τελικά δεν κατέθεσε τίποτα, προτιμώντας να εξαπατήσει τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου που θίγονται, και να μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον και να αφήσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους στα νύχια αεριτζήδων.

Είναι όμως εξοργιστικό ότι ενώ η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταθέσει μία ρύθμιση, επέλεξε στο τελευταίο νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή να καταθέσει τροπολογία για άλλα θέματα, κυρίως για άδικες εξυπηρετήσεις, την οποία δεν τόλμησε ο υπουργός να την υποστηρίξει στη Βουλή!!

Τα αδιέξοδα στο σχεδιασμό του χώρου ξεκίνησαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Με τον νόμο Χατζηδάκη ν. 4759/2020 ξεκίνησε- χωρίς πρόγραμμα- «η δήθεν κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης» δίνοντας παράταση παρεκκλίσεων για αγροτεμάχια/οικόπεδα για 2 χρόνια.

Το Δεκέμβριο του 2022 η κυβέρνηση έδωσε «δήθεν» παράταση στους ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων με προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών έως τις 30η Σεπτεμβρίου 2023 να υποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Έτσι το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε το μπάχαλο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Γιατί πολύ απλά βραχυκυκλωσε όλες τις πολεοδομικές μελέτες που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να θέσει και άλλα απαγορευτικά στοιχεία και για τις περιουσίες τεσσάρων στρεμμάτων που δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο. Ένα πρόβλημα χαρακτηρισμού των οδών, που ανατέθηκε στο ΤΕΕ για επίλυση κάποτε στο μέλλον. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και 3 χρόνια το πρόβλημα αλλά δεν έκανε τίποτα!

Έτσι όμως άλλες πολεοδομίες σηκώνουν (δικαίως) τα χέρια ψηλά και δεν εκδίδουν άδειες ενώ άλλες συνεχίζουν και εκδίδουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2020 είχε θέσει το θέμα της προχειρότητας και της υποκρισίας από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ, σχετικά με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Και είχαμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για να υπάρχουν ρυθμίσεις και κανόνες για όλους χωρίς εξαιρέσεις και φωτογραφικές διατάξεις.

Εξάλλου ως κυβέρνηση είχαμε από το 2018 δρομολογήσει την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση αλλά και την στήριξη των Δήμων (αυτοί θα είχαν την ευθύνη εκπόνησης και όχι το ΤΕΕ) για την εκπόνηση τους μέχρι την έκδοση ΠΔ.

Όλα αυτά τα ακύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ παγώνοντας το χωρικό/πολεοδομικό σχεδιασμό και μειώνοντας έτσι την ασφάλεια δικαίου για πολίτες και επιχειρήσεις.

Η απορρύθμιση του σχεδιασμού στην πατρίδα μας και οι αποσπασματικές ρυθμίσεις ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για διευκολύνσεις, ρουσφέτια και χατίρια σε μεγάλους και κολλητούς του Μαξίμου, αφήνοντας μετά από 4 χρόνια αδικίες και αδιέξοδα και ένα μεγάλο πλήγμα στο κράτος δικαίου, στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον.