ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/04/2023

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου



Χ. Καφαντάρη: Θλιβερή επέτειος του πραξικοπήματος 21ης Απριλίου

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Σήμερα είναι η θλιβερή επέτειος μιας από τις πιο μαύρες σελίδες  της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Η επέτειος της επιβολής της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, που πρόλαβε την κίνηση που προετοίμαζε ο πρόσφατα αποθανών «άναξ», . Είναι η επέτειος της  κατάλυσης της Δημοκρατίας και  των ελευθεριών των Ελλήνων.

Ο αγώνας ενάντια στην επταετή δικτατορία  των άφρονων συνταγματαρχών, συνοψίστηκε στο γνωστό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», που  παραμένει πάντα επίκαιρο.

Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, υπουργών της ίδιας του κυβέρνησης, ακόμα, και του ίδιου του αρχηγού των ΕΔ, πλήττει την ίδια την Δημοκρατία, υποβαθμίζει παράλληλα και  το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τα υπερκέρδη των «λίγων», υποβαθμίζει το Περιβάλλον και τις δημόσιες δομές υγείας και παιδείας. Πιστή στο δόγμα των ιδιωτικοποιήσεων, η ΝΔ  έβαλε στο στόχαστρο και την ίδια  τη βάση της ζωής, το Νερό.

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Παρά την ιδεοληψία και το κάλπικο σύνθημα της αυτοδυναμίας, ο λαός μας, εξακολουθεί  να αγωνίζεται μέχρι την  δικαίωση, που θα έρθει με μια δημοκρατική-προοδευτική κυβέρνηση, που ο λαός θα επιβάλει στις επερχόμενες εκλογές, βάζοντας φρένο στην ακροδεξιά και τον Φασισμό …

 

​Δήλωση Χ. Μαμουλάκη για την 21η Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε!

Μήνυμα του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, για την συμπλήρωση 56 ετών από τη χούντα των Συνταγματαρχών:

«Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή. Άλλωστε, λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Ο αγώνας των ανθρώπων που δεν έσκυψαν το κεφάλι και πάλεψαν απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών, παραμένει παράδειγμα προς μίμηση. Η ζοφερή επέτειος της 21ης Απριλίου του 1967, θα θυμίζει για πάντα τα δεσμά της Δημοκρατίας. Τον φόβο, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τον θάνατο για 7 ολόκληρα χρόνια στην πατρίδα μας. Αλλά και το πώς ο Ελληνικός λαός έδωσε έναν ακόμα νικηφόρο αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό. Έναν αγώνα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Παντού και για κάθε πολίτη!

Απέναντι σε αυτές τις Ηρωίδες και τους Ήρωες της σύγχρονης ιστορίας μας, απέναντι σε όλους όσοι στάθηκαν χωρίς φόβο απέναντι στα τανκς, πληρώνοντας ακόμη και με τη ζωή τους το τίμημα της δικής μας ελευθερίας αφήνοντας ως παρακαταθήκη την πίστη στη Δημοκρατία, οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Αλλά και το να διατηρούμε μονίμως στο περιθώριο τους νοσταλγούς εκείνης της μαύρης περιόδου.

Δεν ξεχνάμε!».

Δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Παπαηλιού, για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 ανακαλεί  μνήμες  μιας εποχής τραγικής για τον τόπο, από την  οποία μπορούν να αντληθούν διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.

Εγγενή στοιχεία κάθε δικτατορικού καθεστώτος, και αυτού της  21 ης Απριλίου 1967, είναι ο αυταρχισμός, η βία, ο στραγγαλισμός των ελευθεριών, η μονοφωνία, η «σιγή νεκροταφείου», η απαγόρευση και ο αποκλεισμός ιδεών, απόψεων και δράσεων που δεν είναι συμβατές με την αντίληψη των σφετεριστών της Δημοκρατίας.

Σήμερα, υπό άλλες, διαφορετικές συνθήκες, και συγκεκριμένα υπό καθεστώς νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που οδηγεί στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας,  τα ίδια στοιχεία με άλλο μανδύα εμφανίζονται ως «κανονικότητα» και οδηγούν σε ένα εφιαλτικό «1984».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποκλοπές, η μονόπλευρη προβολή της μιάς άποψης, ο εξοβελισμός ή η διαστρέβλωση των άλλων, η αστυνομική βία συνιστούν «σήματα κατατεθέντα» του «συστήματος Μητσοτάκη» της απερχόμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της οπισθοδρόμησης, προκειμένου να ενισχύσουν τα «μεγάλα και ισχυρά» συμφέροντα της ολιγαρχίας  που εκπροσωπούν, επιχειρούν να μετατρέψουν την πολλαπλή κρίση, που η πολιτική τους δημιουργεί και επιτείνει, σε ευκαιρία οικοδόμησης ενός καθεστώτος μιάς «ανάπηρης» δημοκρατίας.  

Εξάλλου ο  φασισμός και η ακροδεξιά, που παραπέμπουν ανοιχτά στην παράδοση και τις πρακτικές της χουντικής περιόδου και άλλων περιόδων βαρβαρότητας, καραδοκούν.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν χρέος να επαγρυπνούν, ώστε να τις  αποκρούσουν.

Οι κοινωνικές δυνάμεις της παραγωγικής δημιουργίας, της εργασίας, της περιφέρειας, της νεολαίας και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, οφείλουν να αντιταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής  διακυβέρνησης, με τη στήριξη και τη συμμετοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας.


Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την επέτειο της 21ης Απριλίου


56 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κατάλυση της Ελληνικής Δημοκρατίας με την επιβολή του καθεστώτος  της 21ης Απριλίου. Με κορωνίδα την τριανδία των Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέζου, η Χούντα των συνταγματαρχών επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα καθεστώς καταναγκαστικό και βαθιά αντιδημοκρατικό.

Ένα καθεστώς τρομοκρατίας και βασανιστηρίων, που σημάδεψε με τα μελανότερα χρώματα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ολοκληρώθηκε με την αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και την τραγωδία της εισβολής στην Κύπρο.

Σήμερα τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν, εκδιώχθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, κρατώντας τη φλόγα της Δημοκρατίας αναμμένη μέσα στο σκοτάδι της Χούντας.

Τιμούμε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την απαλλαγή της χώρας από την ακραία καταστολή και την ανελευθερία. Τους νέους και τις νέες που αυταπάρνηση και αυτοθυσία ονειρεύτηκαν και πάλεψαν για την επαναφορά της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στη χώρα.

Σήμερα, μπροστά στις πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις, μπροστά στην κρίσιμη διεθνή συνθήκη, αλλά και μπροστά στην αδιαφάνεια και τη «σκιά» που έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ανάγκη για προάσπιση της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο ελληνικός λαός διαθέτει ιστορική μνήμη, ώστε να γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ανατρέπει όσους απειλούν την κοινωνική ομαλότητα, όσους δεν σέβονται τη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία, όσους βάζουν τα συμφέροντα των λίγων πάνω από τα συμφέροντα των πολλών.

Γνωρίζουμε ότι οφείλουμε να διεκδικούμε πάντα, ατομικά και συλλογικά, αδιαπραγμάτευτη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη παντού.

Ν. Ηγουμενίδης για την 21η Απριλίου: Δεν επιτρέπεται κανένα σκόντο στη Δημοκρατία μας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα 56 χρόνια από την ημέρα της βίαιης και επαίσχυντης κατάλυσης της δημοκρατίας. Από την ημέρα έναρξης μιας νέας φρίκης για χιλιάδες εξόριστους και φυλακισμένους. Από την αποφράδα μέρα που οδήγησε σε νεκρούς, στην απώλεια της Κύπρου και στον τραυματισμό της δημοκρατίας μας. Δεν επιτρέπεται σήμερα καμία λήθη. Δεν επιτρέπεται σήμερα κανένα σκόντο σε βάρος της δημοκρατίας. Έχουμε χρέος να επαγρυπνούμε για την δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας».

Μήνυμα του Γιάννη Μπαλάφα για τα 56 χρόνια από την αποφράδα 21η Απριλίου 1967 και τη σκοτεινή επταετία της χούντας των συνταγματαρχών
Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, παραβρέθηκε σήμερα στην ετήσια εκδήλωση κατάθεσης στεφάνου του ΣΦΕΑ, στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΑΣ, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών και αγωνιστριών του αντιδικτατορικού αγώνα και, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

21 Απριλίου 1967 -21 Απριλίου 2023

Πέρασαν 56 χρόνια από την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών που κράτησε μέχρι το 1974.

Δεν ξεχνάμε!

Θυμόμαστε πάντα όσους έδωσαν τη ζωή τους, όσους αντιστάθηκαν στη δικτατορία. Θυμόμαστε πάντα και δεν ξεχνάμε όσους θυσίασαν την ελευθερία τους, όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού λαού.

Δεν ξεχνάμε ακόμα και όσους στήριξαν τη δικτατορία και τα ιδεολογικά παιδιά τους που σήμερα επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Γι’ αυτό και δεν έχουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο γιατί μισούν τη δημοκρατία, μισούν τον κοινοβουλευτισμό.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ποτέ δεν είμασταν.

Ούτε τότε, ούτε τώρα!

Αντλούμε διδάγματα από το χτες της αντίστασης και της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Οι αγώνες για ελευθερία, οι αγώνες για δημοκρατία είναι η μήτρα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας.

Δεν ξεχνάμε!

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες, από όσους παίρνουν θέση, όχι από όσους κρατούν ίσες αποστάσεις...

 

Δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου

21η Απριλίου 1967
H φασιστική δικτατορία επιβλήθηκε στη χώρα μας από την κλίκα των Συνταγματαρχών με τα τανκς στους δρόμους, τους αγωνιστές στις φυλακές και στις εξορίες και το λαό μας αιφνιδιασμένο να προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να αντιδράσει.

21η Απριλίου 2023
56 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε…
Οι παλαιότεροι ανακαλούμε στη μνήμη μας τι ζήσαμε, οι νεότεροι τις γνώσεις μας και οι νέοι και νέες τα ακούσματα μας και όλοι και όλες μαζί να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά, το φασισμό και το ναζισμό που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Αλ.Αυλωνίτης : Μόνιμος και γόνιμος ο αγώνας εμβάθυνσης της Δημοκρατίας μας
Η μαύρη επέτειος της επιβολής του ξενοκίνητου δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε με αγώνες και με το αίμα των Ελλήνων. Τίποτα δεν χαρίστηκε στον ελληνικό λαό.
Μας υπενθυμίζει ακόμα την αξία του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου σε μια ελεύθερη και θωρακισμένη από τους ακραίους εχθρούς της, Πολιτεία.


Για αυτό και είναι μόνιμη και γόνιμη πάντα, η ανάγκη να
διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού και να εμβαθύνουμε την δημοκρατία και τις λειτουργίες της.


Η Δημοκρατία των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, η Δημοκρατία της χειραγωγούμενης Δικαιοσύνης, η Δημοκρατίας της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, είναι μια νόθα Δημοκρατία που δεν αρμόζει στη χώρα μας.


Μπροστά σε όποιον εκλογικό κίνδυνο παραμονεύει προκειμένου να ξεπηδήσουν οι οπαδοί της μισαλλοδοξίας και των αντιδημοκρατικών ιδεών, οφείλουμε να σταθούμε με ενότητα και ειλικρίνεια δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες
τους, έτσι ώστε να μην αποτελέσουν την εύκολη λεία τους.


Σήμερα, τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τους μάρτυρες εκείνους και εκείνες που μέσα στην αντιδικτατορική πάλη δεν λύγισαν, έμειναν όρθιοι μέσα στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στις
φυλακές και τις εξορίες, έχοντας υποστεί φρικτά βασανιστήρια.


ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

 

Γιάννης Αμανατίδης: 56 χρόνια μετά ο αγώνας για περισσότερα δικαιώματα και δημοκρατία παραμένει επίκαιρος

Αυτή η μέρα, στην πόλη μας, απαιτεί να σκεφτούμε και να τιμήσουμε την αντιδικτατορική δράση και τον αγώνα που έδωσαν, με παρρησία και ανιδιοτέλεια, εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες, στη Θεσσαλονίκη.

Κι ενώ στην περίπτωση της Αθήνας, για το πρώην ανακριτικό κολαστήριο ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραχωρήθηκε η κυριότητα των κτιρίων στην Περιφέρεια και μετά στο Σύνδεσμο (ΣΦΕΑ), στην Θεσσαλονίκη η Έκθεση Τεκμηρίων για την Αντιδικτατορική Αντίσταση, που λειτουργεί από το 2017, με συμμετοχή της Βουλής, βρίσκεται, υπό διωγμό και απειλήθηκε με έξωση.

Είναι άμεση η ανάγκη ανακήρυξης χώρου ιστορικής μνήμης της αντιδικτατορικής δράσης, εντός του Πολεμικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης, έστω και αργά 56 χρόνια μετά.

Επειδή 56 χρόνια μετά, η φλόγα της αντίστασης, ο αγώνας για τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, παραμένει επίκαιρος, όπως σημειώνει και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Και να μην ξεχνάει κανείς και καμία, πως παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις σπίλωσης του αντιδικτατορικού κινήματος και απαξίωσης της αιματοβαμμένης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι αξίες αυτές παραμένουν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς νέους και νέες.

Λευτέρης Αβραμάκης: «56 χρόνια μετά τη δικτατορία, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά αγώνες για τη Δημοκρατία»
Έχουν περάσει 56 χρόνια από την ημέρα κατάλυσης της δημοκρατίας και της επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Οι αγώνες όσων αντιστάθηκαν, οι μνήμες όσων βασανίστηκαν, ο ξεσηκωμός της νεολαίας στο Πολυτεχνείο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι η ιστορική παρακαταθήκη όλων μας.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με την αδιαφάνεια που επικράτησε, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την επισταμένη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, τον κομματικό έλεγχο που ασκήθηκε σε κρίσιμες υπηρεσίες εθνικής σημασίας όπως η ΕΥΠ, τις υποκλοπές με θύματα δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού, την υιοθέτηση πρακτικών SLAPP δηλαδή τις εξοντωτικές οικονομικά αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων που έλεγχαν ως οφείλουν την εκτελεστική εξουσία, την αδιαφανή χρηματοδότηση ΜΜΕ για να φιλοτεχνούν μια δήθεν επιτυχημένη κυβέρνηση, τις διαγραφές οφειλών μεγαλοεπιχειρηματιών και εκδοτών ή τη μη αναζήτηση αυτών, όπως και την προκλητική δανειοδότηση κομμάτων και πολιτικών προσώπων, την εκτός κάθε ενσυναίσθησης δικαίου παροχή ασυλίας σε μια σειρά προσώπων (λοιμοξιολόγοι, τραπεζικά στελέχη, εμπειρογνώμονες για την τραγωδία των Τεμπών), είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις αντιδημοκρατικής και αντιθεσμικής λειτουργίας του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του.
Μόλις χθες το πόρισμα καταπέλτης εναντίον της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη, η κατάθεση κόλαφος για τις κυβερνητικές πρακτικές στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, αλλά και η αδράνεια της κυβέρνησης επί ένα χρόνο να αντιδράσει για το Turkaegean, είναι ενδεικτικά της προσπάθειας ελέγχου της ροής των ειδήσεων ώστε να μην αποκαλύπτονται ζητήματα που επιφέρουν πολιτικό κόστος στον κ Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, η φτωχοποίηση όλο και περισσότερων προς όφελος των καρτέλ αλλά και η ανασφάλεια που προκαλεί η εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι στοιχεία που πλήττουν τη Δημοκρατία αφού στερούν από πολίτες της χώρας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην παιδεία, το δικαίωμα στη στέγαση, στην επαρκή και ασφαλή τροφή, στην ενέργεια, στο νερό κ.ά.
Ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα δώσει την ηχηρή και δημοκρατική απάντηση επιλέγοντας Δικαιοσύνη Παντού και προοδευτική διακυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να διασφαλιστεί η ελευθερία του τύπου, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό κράτος, να νιώσουν οι Έλληνες πολίτες ασφαλείς έναντι κάθε κρίσης. Με δύο λόγια για να γίνει η ελληνική Δημοκρατία ισχυρή και πάλι.

 


 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ