ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/05/2023

Αλ. Τσίπρας: Θα εκπλαγείτε θετικά με την κυβέρνηση που θα σχηματίσω, η Αριστεία μετατοπίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: Θα εκπλαγείτε θετικά με την κυβέρνηση που θα σχηματίσω, η Αριστεία μετατοπίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ



Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

.

Πρωθυπουργό, ο οποίος αμφισβητεί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ την ίδια ώρα που αναδεικνύει τα fake news της «Ενημέρωσης 108», δεν μπορεί να τον πάρει κανείς στα σοβαρά.
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022 μειώθηκε κατά 7,5%. Πού πήγαν οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για καλύτερους μισθούς;
Κάθε μέρα αλλάζει το κόστος του προγράμματός μας, κατά τη ΝΔ. Στη ΔΕΘ το είχαν κοστολογήσει 25 δισ. ευρώ, μετά ανέβηκε στα 45 δισ. ευρώ, προχθές ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι 85 δισ. ευρώ, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης το πήγε στα 70 δισ. ευρώ.


Θέλετε την αλήθεια; Το πρόγραμμά μας κοστίζει το μισό από όσο οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί που έκανε η ΝΔ: 5,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιες κατηγορίες. Δεν θα αναμετρηθούμε με την παράνοια. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον πολέμιο της Ακροδεξιάς που έχει στο εσωτερικό του Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και να λέει ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της Αριστεράς, «ψαρεύουν» στην Ακροδεξιά. Είναι ντροπή να το λέει αυτό.


Θα εκπλαγείτε θετικά με την κυβέρνηση που θα σχηματίσω.
Η αριστεία έχει μετατοπιστεί σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση προς τα εμάς. Ο κ. Μητσοτάκης, που μιλούσε για «άριστους», έκανε σκληρά κομματικά ψηφοδέλτια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζί του μια σειρά από επιστήμονες κύρους που όλοι τους γνωρίσαμε την περίοδο της πανδημίας. Ηλιόπουλος, Λινού, Τσακρής, Γεροτζιάφας. Και τόσα άλλα βαριά βιογραφικά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Γεια σας κ. Πρόεδρε. Καλημέρα σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα, καλημέρα. Καλώς σας βρήκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς πάει ο προεκλογικός αγώνας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω μια αδυναμία στους “Αταίριαστους”, διότι θα έχει ένα ενδιαφέρον εσείς ως “Αταίριαστοι”, να φωνάξετε άλλους δύο αταίριαστους της πολιτικής, εμένα και τον κ. Μητσοτάκη να κουβεντιάσουμε ανοιχτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με πολύ μεγάλη χαρά. Δεν το συζητάμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μιλήσουμε για τα προγράμματά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά νομίζω ότι δεν θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης. Το αποφεύγει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε εάν θα γίνουν δεύτερες εκλογές. Στις δεύτερες εάν θα γίνει το debate αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελπίζω να μη χρειαστεί να γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ξεκινήσουμε. Σήμερα ουσιαστικά θα κάνουμε ένα debate. Υπάρχει ένα debate. Το πρωί έδωσε συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης στο ΟΡΕΝ. Τώρα εσείς είστε σε εμάς, έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα και έχει και η μέρα αρκετά πράγματα, έτσι κι αλλιώς η επικαιρότητα.
Θέμα πρώτο, το θέμα Κασιδιάρη. Μου έχει στείλει ο Αντώνης Αντζολέτος επ’ ακριβώς τι έχει πει ο Μητσοτάκης το πρωί για την ιστορία του κόμματος Κασιδιάρη. Σας εγκαλεί, πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο. Και δεύτερο, λέει ότι τα ακραία στοιχεία όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Βαρουφάκης ψαρεύει και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα για να υπερασπιστεί ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να μπει στη Βουλή. Θέλει να το παίζει δίπορτο. Και έχει πολλές αναρτήσεις, λέει, στο διαδίκτυο, που υπάρχουν ακραίοι που λένε ότι θα ψηφίσω Τσίπρα επειδή μας κόβει ο Μητσοτάκης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατηγορίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την Αριστερά, γιατί και το ΚΚΕ δεν ψήφισε τις απανωτές τροπολογίες. Και το γεγονός ότι χρειάστηκε να καταθέσει τρεις τροπολογίες για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απαγόρευσης καθόδου του κόμματος του κ. Κασιδιάρη δείχνει ότι κάτι δεν έκανε καλά.
Εμείς, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, όχι όμως για να κάνουν καμπάνια προεκλογική από τη φυλακή, διότι τρία χρόνια τώρα κάνει καμπάνια ο κ. Κασιδιάρης και τώρα το θυμηθήκανε. Πρέπει να είναι στη φυλακή. Εκεί είναι η θέση τους, διότι είχαν μια εγκληματική οργάνωση, όπως αποφάνθηκε η ελληνική δικαιοσύνη. Με ένα πάρα πολύ απλό τρόπο μπορούσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει με τεράστια πλειοψηφία, πιστεύω, να μην κατέβει ο κ. Κασιδιάρης και οποιοδήποτε κόμμα τον είχε στο συνδυασμό του. Με μια απλή προσθήκη σε τροπολογία που καταθέσαμε που έλεγε ότι δεν θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές κανένα κόμμα που θα έχει στους συνδυασμούς του καταδικασμένο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά ο συνδυασμός της πρότασης Αλεβιζάτου – Κοντιάδη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ή μια σειρά από συνταγματολόγους είχαν καταθέσει αυτή την πρόταση. Το να ορίσεις τους δικαστές και τον Άρειο Πάγο να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής και το ποια κόμματα μπορούν να κατέβουν ή δεν μπορούν να κατέβουν, και ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός και ποιος δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός. Αυτό μας οδηγεί σε μια περιπέτεια. Και νομίζω ότι αυτή η περιπέτεια τέσσερις μήνες τώρα που το συζητάμε έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη. Έχει φουσκώσει την Ακροδεξιά, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης όλου του πολιτικού συστήματος ο Κασιδιάρης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτός ήταν ο λόγος που δεν καταθέσατε υπόμνημα εσείς στον Άρειο Πάγο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να καταθέσουμε υπόμνημα; Για κάτι το οποίο δεν ψηφίσαμε; Εμείς δεν υπερψηφίσαμε αυτή την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Και να σας πω και κάτι άλλο. Εξόχως προβληματικό θεωρούμε όλο αυτό το οποίο βλέπουμε αυτές τις μέρες. Πριν από 20-30 μέρες, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, αλλά νομίζω λίγο πριν το Πάσχα, είχε βγει με καταγγελία ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του 1ου Τμήματος, πρώην Αντιπρόεδρος – παραιτήθηκε – ο κ. Τζανερρίκος και κατήγγειλε την κυβέρνηση και προσωπικά, εάν δεν κάνω λάθος, τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Γεραπετρίτη, ότι τον κάλεσε εξωδίκως σε καφέ πέριξ του Μαξίμου για να του ζητήσει να διευθετήσει το ζήτημα. Και μάλιστα του έταξε και κάποια θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, μετά την αφυπηρέτησή του από το δικαστικό σώμα. Νομίζω ότι όλο αυτό το πράγμα, κατά την άποψή μου είναι μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, η οποία δεν μπορεί να σταθεί και φουσκώνει την Ακροδεξιά. Διότι αν θέλεις να αντιμετωπίσεις και να υπερασπιστείς τη δημοκρατία, δεν αξιοποιείς μεθόδους οι οποίες είναι εξωθεσμικές ή παραθεσμικές. Δεν κάνεις καλό στη δημοκρατία χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθόδους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, ο αντίλογος εδώ, κ. Πρόεδρε, είναι ότι έγιναν οι τροπολογίες, όπως λέτε εσείς, χρειάστηκαν τρεις τροπολογίες, οπότε κάτι έγινε λάθος. Φτάσαμε μέχρι εδώ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέθεσαν υπόμνημα και επιτρέπετε τώρα στο Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη να λένε ότι εμείς συμμετείχαμε με αυτό τον τρόπο, μέσω του υπομνήματος στο κόψιμο Κασιδιάρη, κάτι στο οποίο δεν συμμετείχε ο Τσίπρας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Τι να κάνουμε τώρα; Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον πολέμιο της Ακροδεξιάς, που έχει στο εσωτερικό του τον κ. Βορίδη, τον κ. Πλεύρη, τον κ. Γεωργιάδη και να λέει ότι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της Αριστεράς ψαρεύουν στην Ακροδεξιά. Είναι ντροπή να το λέει αυτό, αλλά τι να κάνουμε! Εμείς θα κάτσουμε να αναμετρηθούμε με την παράνοια; Αυτό είναι παράνοια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε παρακάτω. Πιστεύετε ότι ...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει στη “Δεξιά πολυκατοικία” αυτές τις μέρες υπάρχει ένας μεγάλος αναβρασμός και εδώ δεν βλέπουμε να απορρίπτεται το κόμμα Βαρουφάκη, που ορθώς πρέπει. Το κόμμα, με συγχωρείτε, του Κασιδιάρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην γίνει κάνα λάθος, κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε δέκα κόμματα στα αριστερά μας, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε την ιδέα να αποκλείονται τα κόμματα της Αριστεράς μας για να ενισχυόμαστε εμείς. Εδώ έχουμε κόμματα στη “Δεξιά πολυκατοικία”, που το ένα μετά το άλλο -και δεν έχει Κασιδιάρη καταδικασμένους-, είναι το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου εκτός, είναι το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου εκτός. Βλέπω να ασκούνται περίεργες πιέσεις δικαστικές με έρευνες δικαστικές στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Δηλαδή, βλέπω μια μεγάλη αναταραχή που κατά την άποψή μου όλα αυτά γίνονται...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα εκεί;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι φυσικό αυτό το πράγμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υποκινούνται από κάπου; Υποκινούνται εν πάση περιπτώσει από τη ΝΔ, από τον Μητσοτάκη για να κερδίσει ψήφους από εκεί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν λέω κάτι περίεργο. Λέω ότι βλέπω μια κινητικότητα, η οποία κατά την άποψή μου δεν είναι φυσιολογική. Και θεωρώ, μάλιστα, για το κόμμα του κ. Βελόπουλου, υπήρξε καταγγελία επίσημη του αρχηγού του κ. Βελόπουλου ότι υπήρξε σχέδιο αποστασίας, ότι υπήρχαν τρεις βουλευτές οι οποίοι είχαν από τώρα δεχτεί. Έτσι λέει ο κ. Βελόπουλος, δεν μπορεί να ξέρω εγώ εάν ισχύει ή όχι. Αλλά λέω ότι αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα λίγο πριν τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, βλέπετε δάχτυλο Μητσοτάκη πίσω από όλα αυτά. Από αυτή την κινητικότητα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μια μεγάλη πίεση και θέλουν να διεμβολίσουν να εξαφανίσουν αν μπορούν, οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους, διότι έχουν κάνει μια στρατηγική επιλογή να κατέλθουν σε αυτές τις εκλογές με μια δεξιά, ακραία δεξιά ρητορική, που ξεκίνησε από τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο, από την αντιγραφή μεθόδων που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Άρα, αισθάνονται έναν μεγάλο ανταγωνισμό με κόμματα στα δεξιά τους, τον οποίο ανταγωνισμό τον αντιμετωπίζουν με ένα τρόπο, ο οποίος κατά την άποψή μου δεν είναι φυσιολογικός. Διότι σε τελική ανάλυση εγώ πιστεύω ότι αυτός ο οποίος έχει αποφασίσει, για παράδειγμα, να μην ψηφίσει τη ΝΔ, δεν θα έχει θέμα αν δεν βρίσκεται ένα κόμμα που προτιμά στα δεξιά του. Θα πάει να ψηφίσει ένα άλλο κόμμα, ή δεν θα πάει να ψηφίσει καθόλου. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια στρατηγική λανθασμένη, μια στρατηγική που δεν κάνει, σε τελική ανάλυση, καλό στη δημοκρατία μας, δεν είναι ωραία πράγματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εδώ λέτε ότι υπάρχει μια στρατηγική να τεθούν εκτός κόμματα; Για να το έχουμε καθαρό και να τελειώσουμε με το θέμα Κασιδιάρη να πάμε παρακάτω στη συζήτηση. Στον κ. Κασιδιάρη πρέπει να επιτραπεί να κατέβει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα με σαφήνεια, όχι. Η πρώτη μου λέξη ήταν ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή. Ότι εκεί είναι η θέση τους. Ότι δεν θα έπρεπε καν να έχει επιτραπεί στον κ. Κασιδιάρη να κάνει καμπάνια και προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή. Εξήγησα με τον πιο απλούστατο τρόπο ότι θα έπρεπε να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό. Και η γνώμη μου είναι, από εκεί και πέρα, ότι είναι άλλο να έχεις υπόδικους καταδικασμένους ή τη Χρυσή Αυγή, και άλλο να έχεις απόψεις που μπορεί κανείς να διαφωνεί κάθετα με τις απόψεις όλων αυτών που αναφέρθηκα πιο πριν, της κυρίας Λατινοπούλου, ή του κ. Μπογδάνου, αλλά εν πάση περιπτώσει σε μια δημοκρατία έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν και να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε παρακάτω. Πάμε τώρα στην “Αριστερή πολυκατοικία”.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λοιπόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Βαρουφάκη τον συναντήσατε; Γιατί υπάρχει δημοσίευμα, υπάρχει συζήτηση...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον συναντήσατε χθες Πρωτομαγιά στο Σούνιο; Γράφει η εφημερίδα Απογευματινή σήμερα ότι συναντηθήκατε χθες Πρωτομαγιά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πιάσαμε τον Μάη!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω τι κάνατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα συναντηθήκατε, θα μας πείτε και τι κάνατε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφέρθηκα πριν από λίγο σε μεθόδους Τραμπ. Αυτές είναι οι τραμπικές μέθοδοι. Τα fake news. Βγάζει λοιπόν η Απογευματινή του κ. Κουρτάκη ένα δημοσίευμα, το αναπαράγουν κάποιοι παπαγάλοι σε ραδιόφωνα το πρωί -συγγνώμη γι’ αυτή την έκφραση, αλλά εν πάση περιπτώσει ας μου επιτραπεί. Τους συμπαθώ όλους τους συναδέλφους σας, αλλά κάποιες στιγμές γίνονται και γραφικοί. Και έρχεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη να διερωτηθεί γι’ αυτό. Εγώ κατανοώ τη δυσκολία που έχει ο κ. Μητσοτάκης, διότι έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο στη Γερμανία, τον κ. Σόιμπλε. Δεν είναι πια στα πράγματα. Είναι άλλοι. Είναι ο Σολτς που πήγα εγώ και τον συνάντησα πριν από λίγες μέρες και μιας που έχασε τον κ. Σόιμπλε τι του έχει μείνει; Το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη, που στα θέματα του νομίσματος είχε την ίδια γραμμή το ’15 με τον κ. Σόιμπλε. Αλλά αυτόν τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη – Βαρουφάκη δεν μπορώ να τον εξηγήσω. Είναι ανεξήγητος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μονόπλευρος ή αμφίπλευρος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε πρώτη φάση, για να είμαι ειλικρινής, φαίνεται ότι είναι μονόπλευρος. Εννοώ ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επισείσει το μπαμπούλα Βαρουφάκη, αλλά νομίζω ότι και ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές. Δηλαδή είναι δυνατόν το 2023 να ξαναφέρει αυτή τη συζήτηση για σχέδια “Δήμητρα” και σχέδια δραχμής;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν συναντηθήκατε πρώτον και δεύτερον θα γίνουν οι εκλογές: σε τρεις μέρες θα λύσετε τα θέματα των προγραμμάτων; Ή πρέπει όντως να συναντηθείτε πριν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν κάνω συναντήσεις, ειδικότερα με αρχηγούς κομμάτων, στα κρυφά. Αυτές οι συναντήσεις, όταν είναι να γίνουν και εάν είναι να γίνουν, θα γίνουν φανερά. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το γεγονός ότι έχουμε απλή αναλογική, δεν σημαίνει ούτε ότι θα έχουμε χαλαρή ψήφο, γιατί η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση. Κατά πάσα βεβαιότητα θα βγάλει κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πεπεισμένος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε μπορώ να μιλήσω για το 100% αλλά λέω, κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σ’ αυτή τη λογική της χαλαρής ψήφου. Αλλά ούτε μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτή δεν είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία.
Είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία. Πάντοτε έτσι είναι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει η απλή αναλογική, υπάρχει ανταγωνισμός πριν τις εκλογές. Και μετά τις εκλογές, με βάση αυτό που θα βγάλει η λαϊκή ετυμηγορία, τα κόμματα θα προστρέξουν στη βάση των προγραμματικών συγκλήσεων για να διαμορφώσουν και να δουν ποιες δυνατότητες υπάρχουν να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα τετραετίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το πιάσουμε το θέμα των συνεργασιών μετά. Διαψεύδετε κατηγορηματικά, νομίζω η ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και ανακοίνωση, η κ. Τσαπανίδου, για τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, μας το είπε και ο Πρόεδρος εδώ. Είπε και κάτι άλλο κ. Μητσοτάκης το πρωί στο ΟΡΕΝ. Είπε ότι αν εφαρμοστεί το μισό πρόγραμμα το δικό σας, αυτά που προτείνετε, η χώρα θα χρεοκοπήσει μέσα σ’ ένα μήνα. Επίσης το κοστολόγησε 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι γίνεται; Κάθε μέρα αλλάζει ο λογαριασμός. Τον Σεπτέμβριο, όταν είχα εξαγγείλει τα ίδια στη ΔΕΘ το είχε κοστολογήσει 25, μετά ανέβηκε στα 45, προχθές ο κ. Σκέρτσος είπε ότι είναι 85, τώρα πήγε 70. Η κοστολόγηση των μέτρων ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη έχει σκαμπανεβάσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι λοιπόν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει, κοστίζει περίπου το μισό απ’ όσο οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί που έκανε η Νέα Δημοκρατία, 5,5 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση. Αλλά, πριν πάμε στο πρόγραμμα αυτό, είπατε μια φράση, «θα χρεοκοπήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ έναν μήνα, είπε ο πρωθυπουργός.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σ’ ένα μήνα μάλιστα. Το λέει ο επικεφαλής της παράταξης που χρεοκόπησε δυο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015. Το 2009 αφήνοντας ένα έλλειμμα 14%. Και το 2015, αφήνοντας σε μια κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά, με άδεια Ταμεία και με τις τράπεζες πριν καταρρεύσουν.
Τα ίδια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης –γιατί το «χρεοκοπία» πού οδηγεί; Το έχει πει άλλωστε ανοιχτά ότι «αν εφαρμοστούν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας θα πάμε σε μνημόνια». Μα, ο ίδιος δεν έλεγε όταν εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια και είχαμε φέρει τη ρύθμιση του χρέους, ότι υπογράψαμε 4ο; Τα θυμάστε; Δεν έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κ. Πρόεδρε, αυτό το θυμόμαστε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λοιπόν, αυτό το 4ο μνημόνιο είναι που εφήρμοσε ο ίδιος τώρα και είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 50-60 δισεκατομμύρια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 4ο μνημόνιο δεν υπογράψατε τότε, μετά το δημοψήφισμα; Τι υπογράψατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συγνώμη, έχετε χάσει τον αριθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι τον έχουμε χάσει. 10 χρόνια με τα μνημόνια...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 2ο μνημόνιο ήταν αυτό το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε σε 3ο μνημόνιο, το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε βήμα το 2ο, το οποίο ήταν και πολύ σκληρό. Μας είπε, λοιπόν, όταν ολοκληρώσαμε το 3ο μνημόνιο, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια οριστικά, όταν ρυθμίσαμε το χρέος, δηλαδή το 2018, όταν είχαμε κάνει την εκδήλωση στο Ζάππειο που, τηρώντας το στοίχημα που είχα βάλει με δημοσιογράφους, φόρεσα και γραβάτα, τι είχε πει; Ότι υπέγραψε 4ο ο Τσίπρας. Και τώρα λέει τα ίδια.
Κοιτάξτε, έχει πει μια ωραία φράση ο Αβραάμ Λίνκολν. Ότι κάποιος μπορεί να τους κοροϊδεύει όλους μια φορά, να κοροϊδεύει λίγους πολλές φορές, αλλά όλους για πάντα δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει, δεν γίνεται. Ο μπαμπούλας της δραχμής και των μνημονίων... Το έκαναν το ’12, το έκαναν το ’15, νομίζω σε μια παράταξη η οποία ανέλαβε να ξελασπώσει τη χώρα και να πλύνει τα άπλυτα δεκαετιών, να ρυθμίσει το χρέος, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να έχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να κλείσει τις τράπεζες. Αυτό το ξεχάσαμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι τράπεζες διασώθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2015, είπατε πριν, μας άφησαν άδεια Ταμεία και τράπεζες χρεοκοπημένες. Όλοι θυμόμαστε πότε έκλεισαν οι τράπεζες, κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι τράπεζες διασώθηκαν όμως. Διότι εσείς που με κατηγορούσατε τότε ότι έκανα κωλοτούμπα, έκανα μια επιλογή η οποία ήταν προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας οι τράπεζες όμως. Είναι γεγονός αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τίμησα την εντολή του ελληνικού λαού μέχρι κεραίας και φτάσαμε πράγματι στα άκρα, σε μια σκληρή αντιμετώπιση που είχαμε τότε από τον σύμμαχο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σόιμπλε, που έλεγε «βάστα γερά». Γερούν γερά και βάστα Σόιμπλε, λέγαμε τότε. Όταν λοιπόν φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, εγώ έκανα αυτό που έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός έχει ευθύνη απέναντι στη χώρα, στην πατρίδα, στην κοινωνία, να προστατεύσει την κοινωνία και να φέρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα έδινε διέξοδο και προοπτική.
Και πράγματι, κανείς δεν πίστευε τότε -πήγαμε στις εκλογές, ο ελληνικός λαός έκρινε, το 2015 τον Σεπτέμβρη- και ολοκληρώσαμε μια συμφωνία η οποία ήταν μεν δύσκολη, κάποιοι έλεγαν ότι είναι ακατόρθωτο να την ολοκληρώσουμε, με την κοινωνία όρθια, με τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό, με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, με την αναβάθμιση κατά 2 επενδυτικές βαθμίδες κατά τη δική μας θητεία και με 37 δισεκατομμύρια στα Ταμεία, όταν τα βρήκαμε άδεια.
Τώρα, λοιπόν, κριθήκαμε γι` αυτά, το ’19. Πάμε να δούμε τι γίνεται σήμερα και θα κριθούμε για το σήμερα. Έχουμε λοιπόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό; Τι έταζε στη μεσαία τάξη το 2019 ο κ. Μητσοτάκης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έταζε; Μείωση φόρων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες δουλειές, έταζε καλύτερο εισόδημα και καλύτερους μισθούς και ασφάλεια. Αυτά τα τρία, βασικά. Και μείωση φόρου. Πάμε να τα δούμε ένα ένα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε από τη μείωση φόρων πρώτα. Και ειδικά στη μεσαία τάξη, που γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης. Οι περισσότεροι φόροι στη μεσαία τάξη επεβλήθησαν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τα δούμε με αριθμούς και με στοιχεία, είμαι στη διάθεσή σας να τα κουβεντιάσουμε. Απλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το γεγονός ότι η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Κουπόνια για να πας στο σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρώσεις το ρεύμα, κουπόνια για τη βενζίνη, κουπόνια παντού. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο ζει σήμερα η μεσαία τάξη είναι αυτό το οποίο υποσχέθηκε και αυτό το οποίο προσδοκούσε από τον κ. Μητσοτάκη. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-19 πράγματι επιβάρυνε τη μεσαία τάξη -γιατί εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο κι έχω κάνει και την αυτοκριτική μου γι` αυτό-, τότε όμως είχαμε έναν εθνικό στόχο ο οποίος ήταν να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια. Και είχαμε ένα δεδομένο πλαίσιο, δημοσιονομικής επιτήρησης και έπρεπε να έχουμε πλεονάσματα.
Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε. Και εξαιτίας της πανδημίας, δεν είχε κανένα περιορισμό. Είχε, επαναλαμβάνω, την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δισ., όταν εμείς την υποχρέωση να μαζέψουμε 40. Και τι έγινε λοιπόν με τη μεσαία τάξη; Πάμε να δούμε για τους φόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μειώθηκαν οι φόροι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να δούμε. Έχετε εικόνα του γεγονότος ότι την περίοδο 1019-23 σε σχέση με την περίοδο 2015-19, ο μέσος όρος της ετήσιας επιβάρυνσης φορολογικής, είναι επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015-19;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πληρώνουμε 2,8 παραπάνω;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παραπάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω έμμεσων φόρων, λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Λέει ο κ. Μητσοτάκης, «ναι, αυτό όμως οφείλεται στην ανάπτυξη». Για καθίστε, εμείς αφήσαμε τη χώρα το ’18, 1,6% ανάπτυξη, το ’19 1,8%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην τετραετία, διότι είχαμε και μια μεγάλη βουτιά, είναι 1,8%. Προσέξτε τώρα, πού οφείλεται αυτό: Οφείλεται στην τρομακτική υπερφορολόγηση από τους έμμεσους φόρους. Είδαμε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είμαστε ίσως αν όχι η μόνη, απ’ τις λίγες χώρες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ευθέως. Είπε ότι είναι ψευδή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλη μια τραμπική στάση αυτή, άλλη μια τραμπική επιλογή. Δηλαδή ο πρωθυπουργός ο οποίος έρχεται να αμφισβητήσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και να αναδείξει τα fake news που βγάζουν η «Ενημέρωση 108», δεν μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός που θα πάρεις στα σοβαρά. Τι θα συζητήσουμε δηλαδή, αν αμφισβητεί ακόμα και τον ΟΟΣΑ;
Τι είπε ο ΟΟΣΑ προχθές; Είπε ότι ο μέσος πραγματικός μισθός του 2022 μειώθηκε 7,5%. Ο μέσος πραγματικός μισθός. Να μιλήσουμε για το εισόδημα των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων; Τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ, είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης το 2022 έως και 40%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν. Πού πήγαν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε συγγνώμη τώρα: Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί, φορολογικοί συντελεστές σε Φυσικά Πρόσωπα και σε εταιρείες έχουν μειωθεί, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο και έρχεστε εσείς τώρα, είναι λίγο οξύμωρο, η αλήθεια είναι, να μιλήσετε επίσης για μείωση φόρων, που δεν είχατε μειώσει όταν ήσασταν πρωθυπουργός. Δεν είναι οξύμωρο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ όταν ήμουν πρωθυπουργός, είχα μια σαφή υποχρέωση και έναν σαφή εθνικό στόχο. Και είχα δεσμεύσεις, περιορισμούς. Είχαμε την τρόικα, είχαμε από πάνω μας τον Σόιμπλε, τη Λαγκάρντ, τα θυμάστε όλα αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε τίποτε απ’ αυτά.
Και πρέπει να σας πω ότι οι χώρες εκείνες που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναλογίας από το 60-40 που έχει φτάσει η χώρα μας, έμμεσους προς άμεσους φόρους, είναι τριτοκοσμικές χώρες. Αυτές που δεν μπορούν να έχουν φορολογικό σύστημα, δεν μπορούν να φορολογήσουν άμεσα. Διότι η άμεση φορολογία είναι δίκαιη, ή θα μπορούσε να είναι δίκαιη αν έχω μια σοβαρή και δίκαιη κυβέρνηση. Δηλαδή, έχεις λεφτά κ. Κούτρα; Θα δώσεις κάτι παραπάνω. Δεν έχεις λεφτά; Δεν θα δώσεις κάτι παραπάνω. Άρα, να είναι προοδευτικοί ανάλογα με το εισόδημά σου. Η έμμεση φορολογία είναι, έχεις δεν έχεις λεφτά, θα πληρώσεις το ίδιο εσύ που έχεις λεφτά μ’ εσένα που δεν έχεις λεφτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα θα καταργηθούν αυτά ή θα μειωθούν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε, όταν αυξάνεται πληθωρισμός, τώρα φτάνουμε συνεχόμενα να έχουμε στα τρόφιμα 14% πληθωρισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εισαγόμενο, λέει η κυβέρνηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα το κουβεντιάσουμε αυτό, αν μου επιτρέψετε, μετά, ξεχωριστά. Αλλά να καταλάβετε το παράδειγμα που θέλω να δώσω για να καταλάβουμε ποιος είναι ο μηχανισμός υπερφορολόγησης. Διότι εδώ, έχουμε μια κρατική αισχροκέρδεια, 4,5 δις παραπάνω τα έσοδα του 2022 από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ. Διότι όταν ένα προϊόν κάνει 100 ευρώ και έχεις 24% ΦΠΑ, παίρνεις 24, όταν φτάνει να κάνει 200, παίρνεις 48, παίρνεις τα διπλάσια. Άρα λοιπόν έπρεπε να μειωθούν, όπως έγινε σε όλες -στις περισσότερες, να είμαι απόλυτα ειλικρινής- στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Με αυτό τον τρομακτικό πληθωρισμό, μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι, μειώθηκε η έμμεση φορολογία, μειώθηκε ο ΦΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν μπορείτε να μειώσετε το ΦΠΑ; Σας έχουν κάνει την ανάλογη ερώτηση όταν ήσασταν πρωθυπουργός. Δεν μπορούσατε να μειώσετε τον ΦΠΑ, λέγατε «δεν γίνεται να μειώσω τον ΦΠΑ, θα το φάνε οι μεσάζοντες».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν εγώ ήμουν πρωθυπουργός, ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν στο 1%, μπορεί και αρνητικός, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, δεν είχε κανένα νόημα και δεν μπορούσες να μπεις σ’ αυτή τη λογική. Όταν ο πληθωρισμός είναι στο 10%, στο 11%, στο 12% -εμείς δεν είχαμε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν στις εκλογές της 21ης Μαΐου προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση Τσίπρα, με τα κόμματα τα οποία θα συνεργαστείτε, από τα πρώτα μέτρα θα είναι η μείωση ΦΠΑ και η κατάργηση του ΕΦΚΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμέσως;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αμέσως, ναι. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, εφαρμόστηκε και μηδενικός ΦΠΑ σε τρόφιμα πολύ μεγάλης ανάγκης, βασικής ανάγκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν δούλεψε αυτό, λέει ο Γεωργιάδης, και τροφοδότησε και τον πληθωρισμό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τι θα πει ο κ. Γεωργιάδης; Ότι δούλεψε θα πει; Ότι δεν δούλεψε θα πει, κάπως πρέπει να δικαιολογήσει την επιλογή Μητσοτάκη να διατηρεί υψηλά τον ΦΠΑ για να προχωρά σε μια πολύ μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος. Διότι όταν παίρνει απ’ τη μεσαία τάξη κι από τα αδύναμα στρώματα 4,5 δισ., κάπου τα πάει αυτά τα 4,5 δισ. Πού τα πάει; Δίνει επιδοτήσεις για να πληρώνουμε το ρεύμα, τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ, αλλά με τη σειρά τους αυτοί που παίρνουν τα χρήματα αυτά, να διατηρούν υψηλά τις τιμές. Αυτό είναι το κόλπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ο λογαριασμός που μας έρχεται, είναι όπως ήταν πρόπερσι, κ. Πρόεδρε. Δεν είναι αυτό υπέρ του πολίτη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι το κόλπο. Ο λογαριασμός που παίρνει η εταιρεία της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης, είναι αυτός που ήταν όταν αυξήθηκαν 250% οι τιμές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι οι λογαριασμοί έφτασαν στα επίπεδο προ διετίας –γιατί παίρνουμε λογαριασμό, παίρνετε λογαριασμό, άκουσα και μια συνέντευξή σας, δεν έχει μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους πολίτες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει μειωθεί το κόστος ενέργειας αλλά δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδο προ κρίσης. Ανεβήκαμε 200% και μετά έγινε μια μείωση και φτάσαμε ώστε η συνολική αύξηση να μην είναι 200%, να είναι 70%. Αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το προ διετίας.
Άρα, για τις επιχειρήσεις η αύξηση παραμένει πάρα πολύ υψηλή. Πηγαίνετε να ρωτήσετε κάποιον επιχειρηματία, έναν αρτοποιό τι πληρώνει ρεύμα. Άρα λοιπόν, εγώ περιγράφω το μηχανισμό. Μέσω της επιδότησης, φαίνεται και καλή η κυβέρνηση διότι επιδοτεί, τα χρήματα αυτά δεν παραμένουν στην τσέπη του καταναλωτή τον οποίο επιδοτεί, πηγαίνουν για να πληρώνεται ο λογαριασμός, ώστε οι εταιρείες ενέργειας να κρατάνε υψηλά την τιμή.
Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι εδώ απαντώ στο ερώτημα, εισαγόμενη ή όχι η ακρίβεια, η ακρίβεια ναι, εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια όμως ελληνική. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη τιμή ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων, αυτό δηλαδή που παίρνει η εταιρεία, σε όλη την Ευρώπη και να έχει για το τέλος του 2022, την ακριβότερη τιμή στη χονδρική, 240 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ η 2η, η Ιταλία, έχει 175. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε: Άμεσα μείωση ΦΠΑ, άμεσα κατάργηση ΕΦΚΑ στα καύσιμα, άμεσα αύξηση κατώτατου μισθού, 13η σύνταξη, ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και θα πούμε για την Εθνική Τράπεζα και για τη ΔΕΗ ξεχωριστά. Και λένε από την κυβέρνηση: Για να τάζει αυτά ο Τσίπρας, δεν συνάδει το να υπάρχουν τα χρήματα να δοθούν, με την εικόνα μιζέριας και καταστροφής που δείχνει ότι υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Άρα, η οικονομία έχει πάει καλά, γι` αυτό μπορεί να δώσει αυτό το πακέτο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να τα δούμε ένα ένα; Γιατί έχει ένα ενδιαφέρον να τα δούμε ένα ένα, για να καταλάβει και ο τηλεθεατής που μας παρακολουθεί τι κοστίζει αυτό το πράγμα που λέει ο Τσίπρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κοστίζει; Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, 1,5 δισ. το χρόνο δεν είναι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Και ΦΠΑ, 1 δισ. το χρόνο. 2,5 δισ. Πόσα είναι τα υπερέσοδα του κράτους; 4,5. Ε, δεν θα έχουμε 4,5 υπερέσοδα, τι να κάνουμε; Θα μας περισσεύουν 2 για να τα δώσουμε αλλού, δεν θα μας περισσεύουν 4,5. Δεν θα δίνουμε αυτές τις στοχευμένες επιδοτήσεις για να ζούμε με κουπόνια. Θα πέσουν οι τιμές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 13η σύνταξη. Άμεσα επίσης;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η 13η σύνταξη είναι 1 δισ. ευρώ. Την είχαμε θεσμοθετήσει σε πιο δύσκολες τιμές για την ελληνική οικονομία, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, ήμασταν ακόμα… μόλις βγήκαμε από την εντατική, τον Μάιο του 2019. Μας έλεγε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ψίχουλα αλλά δεσμεύτηκε ότι θα την κρατήσει. Και τέσσερα χρόνια τώρα, δεν την έχει δώσει στους συνταξιούχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι 5,5 δισ. το χρόνο είναι το πρόγραμμά σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Στα πρώτα που είπα δεν έχουμε επιβάρυνση, είναι μηδέν. Για ΦΠΑ και για ΕΦΚ, απλά θα έχουμε λιγότερα έσοδα. Δεν επιβαρύνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε υπερέσοδα, δεν θα έχουμε 4,5. Και για τον κατώτατο μισθό, κ. Πρόεδρε, έχετε μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας. Αν είναι έτσι, να πω εγώ 1.500. Πλειοδοσία δεν είναι; Τις επιχειρήσεις τις ρωτήσατε πού θα το δώσουν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να το δούμε κι αυτό, διότι η πλειοδοσία είναι από την πλευρά Μητσοτάκη ο οποίος το 2022 μείωσε 7,5% τον μέσο πραγματικό μισθό κι έρχεται να παίξει 1.500 σε μια τετραετία. Εντάξει τώρα, είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφού μειώθηκε, λέει ο ΟΟΣΑ, πώς αυξήθηκε; Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε, ο ονομαστικός αυξήθηκε. Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς λέτε ακόμη παραπάνω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ και δυο χρόνια, πριν έρθει η ενεργειακή κρίση, μιλήσαμε για 800 ευρώ. Και μόλις ήρθε η κρίση η ενεργειακή και είδαμε τον πληθωρισμό 10%, λέμε και θέσπιση σε ετήσια βάση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Το ’23 λοιπόν, 800 είχαμε πει και 10%, 880. Το οποίο κρατάμε και τώρα, δεν αλλάζουμε, δεν πάμε σε πλειστηριασμό εμείς τέτοιου είδους.
Λέμε λοιπόν 880, το οποίο μπορεί ο μέσος μικρομεσαίος να το αντέξει. Διότι ο μέσος μικρομεσαίος γνωρίζει ότι αν αυξηθεί λίγο η αγοραστική δύναμη, δηλαδή η αύξηση μισθών, μείωση τιμών, θα έχει περισσότερο τζίρο. Εγώ κυκλοφορώ στην αγορά, μιλάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να δώσουν αυτό το μισθό...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά προσέξτε κάτι: Ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται και στην προσωπική επαφή των ανθρώπων κι έχουν τους υπαλλήλους τους, θέλουν να αμείβονται καλά. Και η πλειοψηφία τους δίνει παραπάνω από τον κατώτατο μισθό στους υπαλλήλους που έχουν. Και μιλάω για τους μικρομεσαίους.
Τώρα, κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας, σαν αυτές που είδαμε εκεί να κάθεται ο κ. Γεωργιάδης και το αφεντικό να τους λέει «προσέξτε τι θα ψηφίσετε, προσέξτε πολύ καλά τι θα ψηφίσετε, δεν αστειεύομαι». Τις εικόνες ντροπής που είδαμε προχθές στο βίντεο, μ’ αυτό το αφεντικό που έχει πάρει πάνω από 40 απευθείας αναθέσεις, τους λέει «προσέξτε τι θα ψηφίσετε γιατί δεν θα παίρνουμε απευθείας αναθέσεις αν δε βγει η Νέα Δημοκρατία», αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις έντασης εργασίας ναι, έχουν θέμα αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αλλά εδώ πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια αυτών των αετονύχηδων επιχειρηματιών; Ή θέλουμε η εργασία να πληρώνεται και να αμείβεται ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία; Τα 880 ευρώ λοιπόν τα αντέχει η ελληνική οικονομία. Και την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή την αντέχει. Και το ξεπάγωμα των τριετών. Διότι δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός, αν ξεπαγώσουν οι τριετίες, θα υπάρξει μια αναλογική αύξηση...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πάει καλά η οικονομία, αυτό λέει η κυβέρνηση, για να τα λέτε αυτά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό καταλαβαίνετε εσείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δοθούν όλα αυτά, κάπου πρέπει να βρεθούν τα λεφτά, κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πραγματική οικονομία τούτη την ώρα στενάζει εξαιτίας της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας. Στενάζει εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε έναν πληθωρισμό τρομακτικό και δεν τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με άμεσες παρεμβάσεις και δράσεις. Από ‘κει και πέρα, το θέμα του κατώτατου μισθού δεν είναι ένα θέμα ταμπού για την ελληνική οικονομία. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μπόρεσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν, αμέσως μετά τα μνημόνια, αυξήσαμε κατά 22% τον κατώτατο μισθό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε τράπεζα κρατική και τη ΔΕΗ ξανά στο Δημόσιο; Και με τι τρόπο θα γίνουν όλα αυτά; Γιατί σας άκουσα που λέτε ότι θα πάρει το κράτος την Εθνική Τράπεζα πίσω και θα πάρετε πίσω τις μετοχές της ΔΕΗ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δίνει δάνεια στους φίλους του κόμματος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης με τις ιδιωτικές τράπεζες. Έβλεπα πριν έρθω στο στούντιο ένα δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractive, ο οποίος έλεγε ότι από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 622 εκατομμύρια δάνεια, έχουν δοθεί σε 13 μεγαλοεπιχειρηματίες, σε 13 βαθύπλουτους επιχειρηματίες, λέει το ρεπορτάζ, 13 επιχειρήσεις, και σε μια εταιρεία Συμβούλων, σε 14.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή η μέση, η μεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να περάσει έξω από την τράπεζα; Το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν μπορεί να δανειστεί. Και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα έπρεπε να δοθούν με κριτήρια σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια κανονικά από τις τράπεζες, να δίνονται ξανά στους ίδιους; Σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα; Σ’ αυτούς που μπορούν να πάρουν δάνεια κανονικά από το τραπεζικό σύστημα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, να χειριστεί η Εθνική ουσιαστικά το Ταμείο Ανάκαμψης λέτε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, μην τα μπλέκουμε τώρα. Το Ταμείο Ανάκαμψης εγώ το ‘22 έκανα δημόσια πρόταση, την απέρριψε ο Μητσοτάκης, να υπάρχει διακομματικός έλεγχος για το πού πηγαίνουν τα δάνεια και το πού πηγαίνουν οι επιδοτήσεις. Και το αρνήθηκε. Μη μου λέτε εμένα λοιπόν. Στους φίλους τα δίνει ο Μητσοτάκης.
Να πω για την Εθνική Τράπεζα: Η Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο έχει ένα ποσοστό το οποίο αν ασκήσει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τα δικαιώματά του το Δημόσιο, μπορεί να ορίσει το management που πρέπει. Δεν μιλάμε για κρατικοποίηση με την κλασική έννοια...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για επανακριτικοποίηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, με το ποσοστό που έχει. Αλλά να ασκηθούν πολιτικές...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάρει τη διοίκηση, λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Και να ασκηθούν πολιτικές οι οποίες θα κατευθύνουν τον ανταγωνισμό, προκειμένου να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Προκειμένου να ανοίξουν λίγο οι κάνουλες. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι δεν λειτουργούν οι Τράπεζες, δεν παίζουν τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο και η ΔΕΗ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΔΕΗ είναι ένα άλλο θέμα. Το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη γνώμη μου πρέπει να ανακτήσει το 51%. Και μπορεί να το ανακτήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι το οξύμωρο, γιατί ένα κομμάτι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ εσείς τα πήγατε στο Υπερταμείο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καμία σχέση το ένα με το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ζητάτε να τα πάρετε πίσω τη στιγμή που είχαν δοθεί για ιδιωτικοποίηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, τα μπερδεύετε. Στο Υπερταμείο δε δόθηκαν για ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιωτικοποίηση είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Το Υπερταμείο είναι μια κεντρική διαχείριση και αξιοποίηση των εσόδων και των κερδών που μπορεί να έχουν αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις και μια υποχρέωση..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι. Όχι. Δεν είναι ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, διότι εμείς δεν είχαμε στόχο και δεν ιδιωτικοποιήσαμε ούτε τη ΔΕΗ. Ίσα ίσα κρατήσαμε τη ΔΕΗ. Και μάλιστα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λοιπόν λέτε να πάρετε πίσω τις μετοχές;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θυμάστε ποιες ήταν οι πιέσεις; Οι πιέσεις της τρόικας όταν κάναμε διαπραγματεύσεις ήταν να ιδιωτικοποιήσουν. Θυμάστε το σενάριο για τη μικρή ΔΕΗ, που ήταν το σενάριο Σαμαρά; Εμείς το κρατήσαμε. Εμείς κρατήσαμε τον ΑΔΜΗΕ, κρατήσαμε σε δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ. Και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης με το που αλλάζει η κυβέρνηση και προχωράει, λίγο πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.
Όλες οι χώρες του κόσμου μπροστά στην ενεργειακή κρίση κρατικοποιούσαν επιχειρήσεις και ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε. Και η ΔΕΗ σήμερα με τη διοίκηση Στάσση, εκτός από το να μοιράζει μπόνους στα golden boys της διοίκησης και να αυξάνει δυο και τρεις φορές τους μισθούς -έχουν πέσει σαν γαλάζιες ακρίδες στο δημόσιο χρήμα-, καθοδηγεί τον ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να έχει κέρδη υπερκέρδη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και κρατική η ΔΕΗ δεν ήταν αγία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποτέ δεν ήταν αγία, αλλά επί μνημονίων και επί ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό μνημόνιο δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η κυβέρνηση λέει ότι την παραδώσατε ημιπτωχευμένη τη ΔΕΗ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θα έλεγε τώρα; Κάπως πρέπει να δικαιολογήσει το γεγονός ότι εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησε και τον ΔΕΔΔΗΕ. Ακόμη χειρότερο. Τα δίκτυα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα εθνικά, κ. Πρόεδρε. Άφησε έναν υπαινιγμό ο κ. Μητσοτάκης το πρωί, λέγοντας ότι αυτά που λέτε εσείς για τα εξοπλιστικά είναι ακριβώς αυτά που λένε και οι μεσάζοντες. Οι μεσάζοντες των όπλων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό κάποια στιγμή για την πολιτική του στα εξοπλιστικά. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτό επειδή το περιμένει και το καταλαβαίνει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα απολογηθεί; Τι εννοείτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα απολογηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι 15 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα, δεν θα μπω στη συζήτηση αχρείαστα ή μη αχρείαστα. Ή μη χρήσιμα, εάν θέλετε να το κουβεντιάσουμε. Αλλά εγώ άλλο θέλω να πω: 15 δισεκατομμύρια εξοπλιστικά προγράμματα και ούτε ένα ευρώ στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία; Είναι δυνατόν; Όταν η Τουρκία την οποία ανταγωνιζόμαστε έχει το 60% στην εγχώρια βιομηχανία! Είναι δυνατόν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνετε εξεταστική, εννοείτε; Τι εννοείτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε το. Δεν θέλω να προδικάσω. Λέω ότι κάποια στιγμή αυτά θα ελεγχθούν. Τα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πρέπει να δίδονται με φειδώ, στοχευμένα και να υπάρχει έλεγχος μέχρι και στο τελευταίο ευρώ. Αυτό λέω, δεν λέω κάτι άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν δόθηκαν έτσι; Δεν υπήρξε έλεγχος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λέω ότι είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το ΑΕΠ μας, με τις δαπάνες που οδήγησαν σε σκάνδαλα εκείνη την περίοδο, την περίοδο του Τσοχατζόπουλου. Και λέω ότι είναι πρωτοφανές για οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο για την Ελλάδα, οποιαδήποτε χώρα κάνει εξοπλιστικές δαπάνες, να δίνει ένα τέτοιο ποσό σημαντικό για το ΑΕΠ της, χωρίς ούτε ένα ευρώ στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θωρακίστηκε η χώρα; Συμφωνείτε με αυτές τις κινήσεις και με αυτές τις συμφωνίες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εάν θα τις τηρήσετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό. Καταρχάς, γνωρίζετε ότι με εξαίρεση το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας, όπου θεωρούμε ότι υπήρξε μια σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση με βάση αυτό τον σχεδιασμό που είχαμε εμείς ξεκινήσει και με εξαίρεση την τελευταία παρτίδα των Rafale, τα επιπλέον 6 από τα 18, που δεν καταλάβαμε εμείς ποια ήταν η εισήγηση των Επιτελείων για να πάρουμε επιπλέον 6, όλα τα άλλα τα ψηφίσαμε. Άρα, τι με ρωτάτε; Τα ψηφίσαμε. Είναι συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου, θα τηρήσουμε τις συμβάσεις. Απλά λέω...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το είπα και το έχω μεταφέρει και δημόσια και ανοιχτά, ότι θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας, από τους φίλους μας τους Γάλλους, να υπάρξει η δυνατότητα ένα σημαντικό μέρος των project αυτών να γίνουν στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, χωρίς να αθετήσουμε τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στο θέμα του φράχτη, διότι πολλά έχουν ακουστεί. Ο φράχτης θα παραμείνει επί δικής σας διακυβέρνησης; Θα επεκταθεί; Πρέπει να υπάρχει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 2015 δεν υπήρχε ο φράχτης όταν ανέλαβα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή την έκταση όχι προφανώς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπήρχε σε αυτή την έκταση. Τώρα θα γίνει η επέκτασή του. Δεν το γκρεμίσαμε τον φράχτη, απλά δεν μας έσωσε κανένας φράχτης. Θεωρώ ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Και εάν μπορούσε να λυθεί με φράχτες θα το είχε αντιμετωπίσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη και η Αμερική. Τα ίδια έλεγε και ο Τραμπ στο Μεξικό, θα μας σώσει ο φράχτης. Δεν σώνεσαι με φράχτες, προφανώς για λόγους επιχειρησιακούς εάν κρίνουν οι αρμόδιοι, δεν είμαι εγώ, ξέρετε, ο κατάλληλος γνώστης των επιχειρησιακών σχεδίων, ότι πρέπει να επεκταθεί, δεν θα έχουμε αντίρρηση να επεκταθεί.
Αλλά εμείς έχουμε μια πολιτική και μια στρατηγική να προχωρήσουμε σε διεκδικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή πολιτικής. Διότι εάν δεν αλλάξεις πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάλι θα είμαστε εμείς η τελευταία ρόδα της άμαξας, να συμπιεζόμαστε. Διότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι των χωρών πρώτης υποδοχής.
Η Ελλάδα λοιπόν δεν πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα να είναι ο δεσμοφύλακας. Αλλά πρέπει στην Ευρώπη, με μια άλλη Συνθήκη για τη μετανάστευση και το άσυλο, να πάρουν όλοι ευθύνη. Και να υπάρχουν και νόμιμοι δίοδοι μετεγκαταστάσεων και να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους με βάση το διεθνές δίκαιο -γιατί το διεθνές δίκαιο πρέπει να το τηρούμε- όσοι χρήζουν να πάρουν άσυλο να μπορούν να πάρουν άσυλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές να πάμε σε συζητήσεις για συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους με εσάς πρωθυπουργό; Και εδώ κολλάει να πούμε και το θέμα των υδρογονανθράκων, που είδα στο πρόγραμμά σας ότι σταματάνε οι έρευνες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Συνεκμετάλλευση. Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, πώς θα πας σε συνεκμετάλλευση; Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Έχουμε έναν γείτονα και λέμε με τον γείτονα να εκμεταλλευτούμε μαζί τον χώρο που έχουμε έξω στην αυλή μας; Πρώτα θα ορίσουμε πού είναι ο φράχτης μας, μιας και μιλάγαμε για φράχτη, ποια είναι τα σύνορά μας, ποιο είναι το δικό μου οικόπεδο, ποιο είναι το δικό σου οικόπεδο και μετά, γείτονα, έλα να κουβεντιάσουμε. Αν δεν λυθεί η ΑΟΖ, η διαφορά και η υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης.
Τώρα, μιας και πιάνετε όμως το θέμα αυτό, εγώ θέλω να πω τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένταση με την Τουρκία. Μεγάλη ένταση. Μετά τον σεισμό στη γείτονα βλέπουμε ότι ευτυχώς αυτό έχει καταλαγιάσει και νομίζω ότι θα διαμορφωθεί. Να δούμε και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία ποιος θα εκλεγεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα έχει δυνατότητες αλλά και δυσκολίες και προκλήσεις. Διότι η Τουρκία ναι μεν έχει μειώσει τη ρητορική της, δεν έχει ξεφύγει τελείως από τις διεκδικήσεις της, που είναι έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και φοβάμαι ότι η επόμενη μέρα στην Τουρκία -αν εκλεγεί ο Ερντογάν λιγότερο, εάν εκλεγεί η σημερινή αντιπολίτευση περισσότερο-, θα δώσει τη δυνατότητα μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα, κυρίως στους Αμερικανούς, και την Τουρκία.
Εκεί λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να θέσει τη δική της θετική ατζέντα με τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Η προοπτική τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας πρέπει να συνδεθεί με τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα προχωρήσουμε στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς μας που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Με κόκκινη γραμμή από την Ελλάδα το αναφαίρετο δικαίωμά μας για την κυριαρχία μας στο έδαφός μας, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δηλαδή. Και την υποχρέωσή μας, το δικαίωμά μας μάλλον να αμυνόμεθα των εδαφών μας. Δηλαδή να έχουμε στα νησιά μας δυνάμεις του στρατού που θα αμύνονται την πατρίδα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι έρευνες θα συνεχιστούν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι έρευνες, εννοείτε, για τους υδρογονάνθρακες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα θυμάστε ότι εμείς υπογράψαμε το 2019 τις έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης. Είμαστε όμως σε μια άλλη περίοδο τώρα. Εν ωμεταξύ, δυο μεγάλες εταιρείες έχουν απομακρυνθεί. Για κάποιο λόγο έχουν απομακρυνθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε ενδιαφέρον πάλι, όμως. Ξαναήρθαν οι εταιρείες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξανακινήθηκε ένα ενδιαφέρον. Εκεί νομίζω ότι οι δυνατότητες...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε έρευνες δηλαδή τώρα. Τώρα κάνουν σεισμικές έρευνες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η προοπτική αξιοποίησης υδρογονανθράκων όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά συνολικά, θα έλεγα, ότι είναι πεπερασμένη με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει όλες οι χώρες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Άρα, εάν υπάρξουν, για να το πω με μια λέξη, από τις έρευνες κοιτάσματα, αυτά θα αξιοποιηθούν. Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί στο μεγάλο πλούτο που διαθέτει λόγω της θέσης της στο χάρτη, εννοώ τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Θα πρέπει να επενδύσουμε σε καλώδια διασύνδεσης με την Αφρική, με το Ισραήλ. Θα πρέπει να πάμε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων, που ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε η δική μας η κυβέρνηση και δυστυχώς δεν προχώρησε. Που, τι είναι; Να μπορείς να παράγεις το ρεύμα που καταναλώνεις σε μικρές ενεργειακές κοινότητες.
Αυτό χρειάζεται: στοχευμένες επενδύσεις προκειμένου το δίκτυο να αναπτυχθεί. Δεν έγιναν τέσσερα χρόνια. Και χρειάζεται κυρίως ό,τι υπάρχει στο δίκτυο να μην δίνεται στους μεγάλους, όπως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά να δίνεται στις μικρές ενεργειακές κοινότητες και αυτή είναι η πολιτική μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, 19 μέρες πριν τις εκλογές. Πάμε στα των συνεργασιών. Είπατε και στην αρχή της συνέντευξής μας ότι από τις πρώτες εκλογές, γιατί δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη Κυριακή, από τις πρώτες εκλογές, 21η Μαϊου θα προκύψει κυβέρνηση. Πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση όταν δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι πρώτο κόμμα. Όταν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εσάς πρωθυπουργό και όταν με τον κ. Βαρουφάκη είπε “να μου κοπεί το χέρι εάν πάω με τον Τσίπρα”. Πώς λοιπόν σχηματίζετε κυβέρνηση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν πάω, ή εάν φάω;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν πάω. Γιατί το “φάω” το διαψεύσατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, στην κυβέρνηση είναι το πρόβλημα; Στο φαγητό τα βρίσκετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, τι να κάνω και εγώ. Το ρίχνω στο καλαμπούρι με αυτά που ζούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά κάνετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Έχω την πεποίθηση ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι εάν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα. Εάν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, θα μπορεί με βάση τους αριθμούς, αλλά δεν ξέρω εάν θα μπορεί με βάση τα όλα όσα έχουν συμβεί και με βάση τα προγράμματα.
Δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι μπορεί να τη βρει αυτή με Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη. Και υπήρξε και ένα θεματάκι, το οποίο δεν πιστεύω ότι είναι αμελητέο. Δηλαδή εγώ δεν το παρακολουθούσα τον κ. Ανδρουλάκη. Τον παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πιο εύκολα θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ, λέτε με τον Πολάκη επειδή αναφέρατε τα άλλα στελέχη, παρά με τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση όχι των προσώπων, αλλά στη βάση των προγραμμάτων για να είναι μια σοβαρή συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός δεν παίζει ρόλο; Με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ποιος θα είναι πρωθυπουργός;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Θα το λύσει. Εάν η διαφορά των δυο κομμάτων είναι τέτοια που δεν θα αφήνει περιθώρια συζήτησης, νομίζω ότι θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Και εν πάση περιπτώσει εμένα με ενδιαφέρει να βάζω το κάρο πίσω από το άλογο και όχι μπροστά από το άλογο.
Δηλαδή, εγώ αύριο θα καταθέσω δημόσια, ανοιχτά, θα καταθέσουμε στον ελληνικό λαό, στους δημοκρατικούς πολίτες, στους προοδευτικούς πολίτες και στα κόμματα, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αυτό που εμείς ονομάζουμε “Συμβόλαιο Αλλαγής”. Δηλαδή τις 11 σημαντικές δεσμεύσεις στις οποίες θα καλέσουμε να ανοίξει συζήτηση μετά τις εκλογές για την προγραμματική σύγκληση και πάνω εκεί να δούμε: θέλουμε ένα ΕΣΥ το οποίο θα είναι ισχυρό; Το οποίο θα είναι ανοιχτό στον κόσμο; Στους πολίτες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν συμφωνήσετε σε όλα αυτά, δεν πρέπει να συμφωνήσετε και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού; Ο Ανδρουλάκης λέει όχι Τσίπρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν στο θέμα αυτό θα πει τις απόψεις του, θα τις ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και θα τα ξανασυζητήσουμε την επόμενη των εκλογών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί; Γιατί ανάμεσα στη συζήτηση που κάνουμε προεκλογικά και στη συζήτηση που θα κάνουμε μετεκλογικά, θα υπάρχει μια κρίσιμη στιγμή που είναι η αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Σε όλη την Ευρώπη τώρα αυτό συμβαίνει. Δηλαδή σε όλη την Ευρώπη, όταν ο Σολτς πήρε 24% και ήταν όμως το πρώτο κόμμα του συνασπισμού του κυβερνητικού, δεν του έθεσε κανένας ζήτημα “σήκω φύγε εσύ να κάτσουμε οι υπόλοιποι να κουβεντιάσουμε”. Αλλά επαναλαμβάνω: εγώ λέω ότι όλα όσα θα πέσουν στο τραπέζι καλώς να πέσουν. Είναι απόψεις θεμιτές, καταγράφονται, κρίνονται. Θα τις κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Την επόμενη μέρα όμως θα έχουμε μια ευθύνη. Να φτιάξουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής πάνω σε ένα πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης που θα στηρίζει την κοινωνία και θα δίνει προοπτική στην οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το συμβόλαιο αλλαγής που λέτε, δεν είναι πολύ ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή ο Παπανδρέου είχε πει συμβόλαιο με τον λαό και αλλαγή. Αυτό το συμβόλαιο αλλαγής περικλείει και τα δυο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να κάνουμε; Αφού πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα σε κοινή κυβέρνηση συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ το συμβόλαιο αλλαγής; Υπάρχουν συζητήσεις υπόγειες με στελέχη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω κάτι. Νομίζω ότι την αλλαγή τη θέλει η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα. Την αλλαγή. Θέλει να αλλάξει αυτό το πράγμα που ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το κρίσιμο βεβαίως είναι ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί που θα αποτυπωθούν στην κάλπη. Εάν ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Εάν θα συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι εκλογές – και εγώ το λέω διαρκώς – δεν είναι χαλαρές. Βγάζουν κυβέρνηση.
Εγώ λέω ένα πράγμα. Εάν θέλουμε αλλαγή, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτός που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι το κόμμα που θα φέρει την αλλαγή. Ή θα τις κερδίσει η ΝΔ, ή θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λένε οι ενδείξεις. Δεν θα υπάρξει τρίτο κόμμα. Εάν τις κερδίσει η ΝΔ, δεν θα έχουμε αλλαγή. Εάν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε αλλαγή. Θα φτιάξουμε κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εάν, σε αυτή την κυβέρνηση που λέτε σταθερότητας και μακράς πνοής, χρειαστεί και ο Βαρουφάκης; Ή έχει αποκλειστεί από τώρα; Πριν το αποτέλεσμα των εκλογών; Γιατί και εκείνος θα έχει ένα ποσοστό με το οποίο μπορεί να κάτσει σε ένα τραπέζι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ είμαι απόλυτα σαφής ως προς αυτό. Εγώ θέματα νομίσματος δεν έθεσα σε συζήτηση -ούτε καν σε συζήτηση όχι σε διαπραγμάτευση-, όταν επίκειτο θέμα συζήτησης, γιατί ο Σόιμπλε το έβαζε έντονα και χωρίσανε οι δρόμοι μας τότε, γι’ αυτό τον λόγο χωρίσανε οι δρόμοι μας. Θα το βάλω τώρα, που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, σταθεροποιήσαμε τη χώρα στις αγορές, έχουμε δημιουργήσει μια προοπτική βιωσιμότητας για το χρέος; Δεν θα βάλουμε αυτή τη συζήτηση στο τραπέζι. Και να σας πω και κάτι, γιατί ακούω πολλές φορές...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τον κ. Λοβέρδο θα τον δεχτείτε για υπουργό; Το λέω γιατί ο κ. Λοβέρδος ήταν από τα πρόσωπα που είχαν κρεμαστεί στα μανταλάκια με τη Novartis. Αθωώθηκε ο άνθρωπος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι πρωθύστερο να κάνουμε μια συζήτηση για το ποιοι θα είναι οι υπουργοί. Καταρχάς δεν ξέρω εάν θα μου τον προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης. Τι με ρωτάτε τώρα; Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη. Θα τον προτείνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ξέρω. Ρωτάω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ούτε κι εγώ το ξέρω. Οπότε, τι με ρωτάτε; Εγώ θα λύσω τα προβλήματα των άλλων; Να λύσω τα δικά μας τα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς με ποιους θα κυβερνήσετε; Το δικό σας Υπουργικό Συμβούλιο ποιοι θα το συγκροτούν; Αυτοί που έχουμε δει την περίοδο της διακυβέρνησής σας; Γιατί τώρα το έχουμε δει, ξέρουμε πώς είστε ως πρωθυπουργός.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσετε θετικά ότι έχετε δει πολλά καινούργια πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και παλιά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, προφανώς και παλιά έχετε δει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον Αντώναρο, κ. Πρόεδρε. Και είναι πολύ οξύμωρο το σχήμα, γιατί μας είπατε πριν λίγο κ. Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα και ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του Καραμανλή το έχετε στα ψηφοδέλτια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να νικήσει στις εκλογές. Θα πει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και σε όσους έρχονται να πουν “δεν αντέχουμε άλλο Μητσοτάκη” και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει “όχι, κλείνουμε την πόρτα μην έρθετε”;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τους θέλετε όλους.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ρωτήσατε με ποιους θα κυβερνήσουμε. Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης, τουλάχιστον στο ποσοστό που αφορά τις αποκλειστικά δικές μου επιλογές. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι σήμερα έχουμε φέρει μια καινοτομία πολύ σημαντική, το 50-50 στα ψηφοδέλτιά μας, το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που το έχει κάνει, 50% άντρες, 50% γυναίκες.
Έχουμε μια σειρά από πρόσωπα τα οποία έχουν πάρα πολύ βαριά βιογραφικά. Και νομίζω ότι η σύγκριση των δυο ψηφοδελτίων Επικρατείας είναι πολύ ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μας αιφνιδίασε όλους, αρνητικά ελπίζω, ο Μητσοτάκης μ’ ένα σκληρά κομματικό ψηφοδέλτιο.
Για παράδειγμα, κεντρικό θέμα την προηγούμενη περίοδο ήταν η πανδημία. Μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, «εμείς είμαστε με τους άριστους». Και βλέπουμε ότι από τη συζήτηση όλη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζί του ανθρώπους οι οποίοι είναι ο Όθων Ηλιόπουλος, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σημαντικός γιατρός με περγαμηνές, πάρα πολύ σημαντικές. Έχουμε την κ. Λινού στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας, έχουμε τον κ. Γεροτζιάφα, έχουμε τον κ. Τσακρή. Δηλαδή, θέλω να πω, πού είναι οι επιστήμονες τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης όλη την περίοδο εκείνη έλεγε ότι «εγώ αυτούς ακούω, αυτούς παρακολουθώ, εμείς πάμε με την επιστήμη»; Πουθενά. Λοιπόν, η αριστεία έχει μετατοπισθεί προς τα εδώ, αυτό φαίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πολιτική υπάρχει και η νίκη και η ήττα, όπως στο ποδόσφαιρο, που ήσασταν την Κυριακή στο γήπεδο και φέρατε Χ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εκεί υπήρξε και ισοπαλία όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι πολύ δύσκολο να έρθει ισοπαλία, απίθανο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω την αίσθηση ότι αυτή θα είναι μια πολύ αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, το ακούμε, έρχονται οι εκλογές, θα το μάθουμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα είναι μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Το λέω έχοντας και όλη αυτή την εμπειρία των εκλογών. Έχω κάνει πολλές εκλογές, βλέπω ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Βλέπω ότι υπάρχει μια συστηματική αδυναμία των μετρήσεων που υποεκτιμούν από το 2012, όχι τώρα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της Νέας Δημοκρατίας -δεν θέλω να πω ότι είναι στημένες, λέω ότι έχουν μια συστηματική αδυναμία. Και άρα εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανοιχτό το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, υπάρχει το ενδεχόμενο να είστε πρώτο κόμμα, υπάρχει το ενδεχόμενο να είστε και δεύτερο κόμμα. Και θα είναι μια ήττα για σας αυτή, σε κάθε περίπτωση, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη ήττα, τέλος πάντων, σε εθνικές εκλογές. Αν και είστε νέος άνθρωπος, έχετε σκεφτεί να αποχωρήσετε; Το έχετε σκεφτεί αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άντε πάλι η ίδια ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι από τις SOS.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ να απαντήσω, αλλά επειδή μου την έκανε η κ. Κοσιώνη, μου την έκανε η κ. Τζίμα, έχω απαντήσει πολλές φορές. Θα ήθελα να μου κάνετε τη χάρη, όταν θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ ρωτήστε τον αν θα χάσει, αν θα αποχωρήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με χαρά, δεν το συζητάμε. Εννοείται.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ξέρετε, η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και η αρχηγοί τη Νέας Δημοκρατίας όταν χάνουν, αποχωρούν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ήθελα να πω, η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα, είναι αυτή, ότι δεν μιλάει κανείς απέναντι στον αρχηγό, στη Νέα Δημοκρατία, αλλά με την πρώτη ήττα, δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται. Ενώ στην Αριστερά είναι αλλιώς τα πράγματα, είναι πιο συλλογικά. Έχω λοιπόν απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα, ότι όλοι κρινόμαστε.
Το εκλογικό αποτέλεσμα λοιπόν θα μας κρίνει όλους. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες και θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το μέλλον του. Στις εκλογές αυτές, όμως, δεν πάμε για να χάσουμε, πάμε για να κερδίσουμε. Και έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει», δεν ασπάζεστε; Επειδή κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Άρα κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να δούμε πώς είναι η σκορδαλιά δίχως σκόρδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε τη φωτογραφία να σας δείξουμε τον Μπισμπίκη στο γήπεδο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά είχαμε ένα τεχνικό θέμα. Ακούτε και Βανδή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι τόσο fan της πολύ λαϊκής σκηνής, αλλά ευχάριστα ακούω κομμάτια...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωτάθλημα θα πάρουμε φέτος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε μια συνέντευξη που είχα δώσει στον ΣΚΑΪ, είχα πει ότι η μόνη βεβαιότητα είναι αυτή. Τώρα όμως είναι στα χέρια του Ολυμπιακού ποιος θα πάρει πρωτάθλημα. Λέω όμως ότι έχουμε ένα ντέρμπι, μια αμφίρροπη αναμέτρηση στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον. Και αντίστοιχα αμφίρροπη θα είναι και η αναμέτρηση των εκλογών που έχουμε μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλό ταξίδι, γιατί πάτε στις Σέρρες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάω στις Σέρρες γιατί πιστεύω ότι δεν είναι υπόθεση γόνων η πολιτική, και θα δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξει αυτό και ο κόσμος που θα ψηφίσει εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ