ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/11/2023

Σ. Φάμελλος: Υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών - Είστε ένα δυστύχημα δημοκρατίας

Σ. Φάμελλος:  Υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών -  Είστε ένα δυστύχημα δημοκρατίας



Ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στη Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως του Κ.Κ.Ε. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό»


Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις 28 Φεβρουαρίου κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού της Λάρισας σταμάτησε ο χρόνος για πενήντα επτά ανθρώπινες ζωές στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Περί τις 23.22΄ ο επιβατικός συρμός του «InterCity», που μετέφερε περισσότερους από τριακόσιους πενήντα επιβάτες στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία. Από τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση, τον εκτροχιασμό και την ανάφλεξη των συρμών προκλήθηκε ο θάνατος πενήντα επτά ανθρώπων και ο τραυματισμός τουλάχιστον ογδόντα πέντε.

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή της χώρας μας, όχι μόνο στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων και από όλα όσα έχουν αναδειχθεί από τη δημόσια συζήτηση, από τη διαδικασία και της προανάκρισης, το έγκλημα των Τεμπών έχει συνδεθεί με σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας. Και έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε κανένα αναπάντητο ερώτημα, όχι μόνο για να μην ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα, αλλά και για να αποδοθούν οι ευθύνες. Γιατί οι συγγενείς σήμερα με έγγραφό τους μας ζητούν -και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν δίκιο- δικαιοσύνη και τιμωρία. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την Ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να δεσμευτούμε όλες και όλοι -και σε αυτό σας καλούμε εισαγωγικά- ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό και ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί όσο ψηλά και αν πρέπει να φτάσει και ότι το πολιτικό σύστημα θα διεκδικήσει πολιτικές συμφωνίες για να υπερασπιστεί και την αξιοπιστία του. Δεν θα υποκλιθεί, δηλαδή, καμία και κανείς σε κομματικές προτεραιότητες, δεν θα ακολουθήσει ελιγμούς ή μεθοδεύσεις, δεν θα επιτρέψουμε καμία αμνήστευση και καμία απαλλαγή από ευθύνες πολιτικών προσώπων. Όπως επίσης θα αποφύγουμε νομοτεχνικές παγίδες και πιθανότητες αποσβεστικών προθεσμιών.

Σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε και τα εργαλεία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ξέρουμε, όμως και θέλουμε να ξέρουν και οι πολίτες ότι υπάρχουν κίνδυνοι αυτές οι διαδικασίες των Εξεταστικών, των Προκαταρκτικών Επιτροπών να υποκλιθούν σε συσχετισμούς και σε πολιτικά κίνητρα.

Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τη διαδικασία του Κοινοβουλίου και θα κριθούμε όλες και όλοι -όχι μόνο εμείς- στο τέλος αυτής της διαδικασίας που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την Εξεταστική Επιτροπή που συζητάμε σήμερα, αλλά θα περιλαμβάνει και όλες τις Προκαταρκτικές Επιτροπές που θα υποβληθούν είτε σήμερα είτε σε επόμενο χρόνο για το έγκλημα των Τεμπών.

Εφ’ όσον η σημερινή διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να υποβάλει με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος ένα προωθημένο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύει δηλαδή τη δυνατότητα της Μειοψηφίας να ελέγξει την Κυβέρνηση, εμείς καλούμε όλους τους Βουλευτές να ανταποκριθούν σε αυτή τη δυνατότητα, να μην κρυφτεί η αλήθεια πίσω από τον κανόνα της Πλειοψηφίας.

Και οφείλω να πω -και το θέτουμε αυτό ως πρώτο όρο στη συζήτηση- ότι η Πλειοψηφία θα κριθεί πολύ γρήγορα για το αν έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη. Και βάζουμε τρία ζητήματα εισαγωγικά: Ο Υπουργός είναι εδώ, ο κύριος Πρωθυπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να έρθει, αλλά να απαντήσει ο κ. Βορίδης. Πρώτον: Ποια επιλογή θα κάνει για το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής; Δεύτερον, θα είναι οι διαδικασίες ανοιχτές στην Τηλεόραση της Βουλής για να βλέπουν όλοι οι πολίτες τι γίνεται στην Εξεταστική; Τρίτον, θα κοπούν μάρτυρες από την εξεταστική διαδικασία που θα προτείνει η Αντιπολίτευση; Εδώ θα κριθείτε!

Και είναι πολύ συγκεκριμένα. Γιατί το κάνατε, μην κάνετε πως απορείτε, το κάνετε. Και ξέρετε πού το κάνατε; Πρόσφατα. Θυμάστε την Εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα», όταν αρνηθήκατε να έρθει ο συγγραφέας της λίστας για να πει πώς χειραγωγήθηκαν και φιμώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης στην πρώτη θητεία του κ. Μητσοτάκη; Και στη «λίστα Κικίλια» ούτε τον κ. Κικίλια αφήσατε να έρθει να εξεταστεί. Άρα, έχετε παρελθόν.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δυστυχώς, το δυστύχημα στα Τέμπη έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα γιατί πενήντα επτά άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν προαναγγελθείσα τραγωδία. Το μαρτυρούν οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων που είχαν εκφραστεί με επιστολές, με παραιτήσεις και με εξώδικα στον κ. Καραμανλή, στον ίδιο αυτόν Υπουργό ο οποίος μας κουνούσε το δάχτυλο εδώ στη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου, λέγοντάς μας –διαβάζω- «είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως», απευθυνόμενος στον κ. Μεϊκόπουλο, τον Βουλευτή μας στη Μαγνησία, που έθετε ζητήματα ασφάλειας σιδηροδρομικού δικτύου για την περιοχή του.

Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της αλήθειας αποτελεί ασέβεια. Η επιλογή μας –όλων!- δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα στο φως! Αναφερόμαστε εκ των προτέρων στους κινδύνους απόκρυψης, γιατί στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών γίναμε όλοι μάρτυρες μιας χονδροειδούς προσπάθειας και μεθοδευμένης συγκάλυψης της αλήθειας. Επικοινωνιακά τεχνάσματα, χονδροειδείς συμψηφισμοί, δικαιολογίες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη την πρώτη μέρα να αποδώσει την τραγωδία σε ένα ανθρώπινο λάθος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για όλα έφταιγε το λάθος του σταθμάρχη, κάτι που μάζεψε πέντε μέρες μετά υπό την πίεση της κατακραυγής, όταν τόλμησε να ψελλίσει μία συγγνώμη. Βέβαια, την ίδια στιγμή που μιλούσε για ανθρώπινο λάθος, μιλούσε και για διαχρονικές ευθύνες, για να παραπέμψει το θέμα σε συμψηφισμούς με βάθος χρόνου. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στην Εξεταστική Επιτροπή.

Δεν μπορούμε να μιλάμε, όμως, για διαχρονικές ευθύνες, όταν ο Υπουργός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο εκλεκτός της Κυβέρνησης στη διοίκηση του Οργανισμού αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι επίκειται ατύχημα. Γιατί παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης οι εργαζόμενοι απέδειξαν πρώτα από όλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας ότι υπήρχε συγκεκριμένη ευθύνη της Κυβέρνησης.

Είκοσι μέρες μετά το δυστύχημα, μετά το έγκλημα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί και μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις κάμερες, οι εργαζόμενοι απέδειξαν και είπαν ξεκάθαρα ότι αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, όπως λειτουργούσε από το 2009 μέχρι το 2019, το δυστύχημα δεν θα γινόταν και ήταν ψέμα αυτά που λέγατε ότι τάχατες λειτουργούσε ένα Κέντρο Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Γιατί ο Σταθμός Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2019 μετά από μια πυρκαγιά και κόστιζε λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ -αν κόστιζε και τόσο- η αποκατάστασή του και δεν αποκαταστάθηκε και δεν ξαναλειτούργησε μέχρι το έγκλημα.

Και το βασικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι ο σταθμάρχης, όπως και αν προσλήφθηκε, δεν μπορούσε να δει το σημείο του δυστυχήματος την ώρα του δυστυχήματος. Και σε αυτό πρέπει να απαντήσετε: Γιατί δεν μπορούσε να δει τι γινόταν στη σιδηροδρομική γραμμή; Απαντήστε κάποια στιγμή!

Και δεν μπορεί να ξεχαστεί και το φιάσκο. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στείλατε εσπευσμένως τον Υφυπουργό Μεταφορών, τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος διασύρθηκε σε απευθείας μετάδοση μπροστά στον ίδιο πίνακα, όταν ο Σταθμάρχης της Λάρισας on camera δήλωνε ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση, ότι μπορούσε να δει τριάμισι χιλιόμετρα βόρεια και ενάμισι με δύο νότια, γιατί η τηλεδιοίκηση που ήταν από το Πλατύ μέχρι το Δομοκό, περίπου εκατόν εβδομήντα χιλιόμετρα, είχε αχρηστευθεί, τότε που ο «γαλάζιος εγκάθετος» στον αέρα στην κάμερα του έλεγε με τη γνωστή viral δήλωση «τέλος».

Οι εργαζόμενοι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο. Υπήρχαν τρία εξώδικα, 7 Σεπτεμβρίου 2021, 9 Μαρτίου 2022, 31 Οκτωβρίου 2023, που προειδοποιούσαν και μιλούσαν για τηλεδιοίκηση, για φωτοσήματα, για όλα αυτά που έλειπαν.

Υπήρχε κι ένα εξώδικο της ντροπής. Η Διοίκηση απάντησε με εξώδικο στους εργαζόμενους που λέγανε την αλήθεια.

Και για το θέμα του σταθμάρχη, όμως, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που εκθέτουν τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης. Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης επιλέχθηκε παρανόμως, ενώ το όριο ηλικίας δεν το επέτρεπε; Γιατί εκ των υστέρων και μετά την ολοκλήρωση της μετάταξης υπήρξε υπουργική απόφαση που άλλαζε το όριο ηλικίας για να είναι, τάχατες, νόμιμη η μετάταξη; Ποιος κρύβεται επιτέλους πίσω από το ρουσφέτι αυτής της φωτογραφικής ρύθμισης εκ των υστέρων, μιας παράνομης πρόσληψης; Δεν μας έχετε απαντήσει. Και γιατί ενώ ο ΟΣΕ έθετε ως όριο τα 48 έτη, είχε γίνει αποδεκτή η μετάταξη ενώ ήταν 59 χρονών;

Να ρωτήσουμε και κάτι ακόμα. Για ποιον λόγο αγνοήθηκαν όσα εγγράφως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ETCS, ο κ. Κατσιούλης, η οποία ήταν αρμόδια για το έργο και τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο δίκτυο; Στις 27-4-2022 στην παραίτησή του έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και της θραύσης της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων και άφηνε αιχμές ότι υπήρχε γνώση των αρμοδίων.

Να μην μιλήσουμε για το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, το οποίο δεν λειτουργούσε από το 2020. Οπότε δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να ελέγχεται η κίνηση των τρένων, να υπάρχει διασταύρωση ελέγχου. Ενώ σύμφωνα με δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, αν λειτουργούσε, θα μπορούσε και αυτό να σταματήσει την τραγωδία.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστιες γιατί απαξίωσε τον ΟΣΕ. Γιατί ο σχεδιασμός της και ο σχεδιασμός του κ. Καραμανλή ήταν να δώσει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στους ιδιώτες και αυτό οδήγησε σε χατίρια στους αναδόχους, ενώ υπήρχαν προβλήματα συνέπειάς τους. Απογύμνωσε τον οργανισμό από κρίσιμες θέσεις προσωπικού. Μείωσε τους εργαζόμενους, γιατί οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι το 2019 από ότι ήταν το 2023. Τα στοιχεία εδώ λένε ότι το 2019 είχε 1.122 εργαζόμενους και 224 επιπλέον στον καθαρισμό και στη φύλαξη και την περίοδο του δυστυχήματος είχαν φτάσει στους 750. Αυτά είναι νούμερα. Δεν μπορείτε να τα κρύψετε.

Γιατί μειώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας οι σταθμάρχες. Μειώθηκαν οι κανόνες ασφαλείας. Γιατί υπήρχε ο όρος σε κάθε κρίσιμο κόμβο να είναι δύο σταθμάρχες και δεν υπήρχαν την ώρα του δυστυχήματος. Γατί μειώθηκαν οι κλειδούχοι. Και όχι απλά μειώθηκαν οι σταθμάρχες, όχι απλά υποβιβάσατε την επιλογή τους με ανεπαρκή κριτήρια, αλλά φτάσατε σε σημείο να υπάρχουν και σταθμάρχες με μπλοκάκια. Αυτά έγιναν επί διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή.

Δεν τα λέμε μόνο εμείς. Τα λέει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που κάνει ξεκάθαρο λόγο για ελλιπή εκπαίδευση του σταθμάρχη, που μιλάει για τη διαδικασία, αν θέλετε, όλου αυτού του προβλήματος του ελέγχου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Και βέβαια, ακόμα και το πόρισμα που παρήγγειλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέδειξε και τις πολλαπλές ευθύνες και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε και κάτι πλέον που ακούστηκε και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και από την Εισηγήτριά μας. Το σύστημα GSMR, το οποίο ήταν η ασύρματη σιδηροδρομική επικοινωνία, ενώ παραδόθηκε εγκατεστημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κι ενώ υπήρχε και η εκπαίδευση του προσωπικού για τη χρήση του, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία μέχρι το μοιραίο δυστύχημα. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο για όλα αυτά; Τι φοβάστε; Εμείς λέμε ξεκάθαρα. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησής του και φοβάται την κατακραυγή της κοινωνίας κατά της Κυβέρνησης. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε και στην εξεταστική και στις προανακριτικές ότι δεν φοβάστε την αλήθεια.

Να πούμε κάτι. Δεν φοβόμαστε τη συζήτηση για τη Σύμβαση 717 της τηλεδιοίκησης. Ξέρουμε, όμως, και όλη η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι η ελληνική πολιτεία μέχρι το 2019 είχε τα εργαλεία να υποκαταστήσει αυτό το έλλειμμα που υπήρχε και ξεκίνησε ως έργο το 2014. Αυτά τα εργαλεία που υπήρχαν -συμβατικά ναι, όχι τόσο σύγχρονα, αλλά επαρκή, γιατί δεν είχαν οδηγήσει σε σοβαρά δυστυχήματα ή εκτροχιασμούς- ήταν εργαλεία που απαξιώθηκαν και καταστράφηκαν την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς, όμως, δεν φοβόμαστε τίποτα και λέμε όλα στο φως και σαφέστατα να αξιοποιήσουμε και σαφέστατα να εντάξουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη Σύμβαση 717. Δεν φοβόμαστε εμείς για το έργο μας στους σιδηροδρόμους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ολοκλήρωσε το πιο δύσκολο τμήμα του δικτύου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη διπλή γραμμή, με σήραγγες χιλιομέτρων, με γέφυρες πάνω σε ρήγματα, με εκατοντάδες χιλιόμετρα ηλεκτροκίνησης. Και ξέρετε γιατί είμαστε περήφανοι γι’ αυτό; Γιατί αν δεν ολοκληρωνόταν η διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κανένα σύστημα τηλεδιοίκησης.

Αυτή ήταν η απαραίτητη, αναγκαία και ικανή συνθήκη και την υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Σπίρτζης είχε αυτή την ευθύνη. Αυτό, ξέρετε, κάνει πολύ μεγαλύτερες τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εμείς παραλάβαμε μία σύμβαση, την 717, ιδιαίτερα προβληματική. Αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το λέει η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. Δεν πιστεύω να αμφισβητείτε αυτούς τους θεσμούς. Για την ολοκλήρωσή της κάναμε ό,τι μπορούσαμε και επιβεβαιώνεται αυτό από τις μετέπειτα απόφασης και του Ελεγκτικού και της ΕΔΕΛ, αλλά επιβεβαιώνεται ακόμα και από τις αποφάσεις για επιστροφή εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης. Τι έλεγαν αυτές οι επίσημες αποφάσεις των θεσμών που δεν έχουν αμφισβητηθεί; Έλεγαν ότι το έργο ήταν τουλάχιστον 72% υλοποιημένο γιατί έγινε έτσι η επιστροφή των εγγυητικών.

Άλλωστε, το από 30-9-2021 έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που σαφέστατα θα εξετασθεί στην εξεταστική επιτροπή, που πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του κ. Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 2021 και στο οποίο γίνεται λόγος ακόμα και για ποινικές ευθύνες, αποδεικνύει ότι ο κ. Καραμανλής, όταν δήλωνε στην Επιτροπή Θεσμών πως δεν γνώριζε, απλά κορόιδευε. Κι αυτό πρέπει να εξεταστεί.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πραγματικά αίτια και τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ποινική δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή. Με βάση τη δική μας αντίληψη περί δικαίου, απαιτείται μία συνολική έρευνα.

Μία έρευνα, όμως, που δεν θα είναι απλά γενική και επί παντός επιστητού και απλά θα εκτονώσει την πίεση της κοινωνίας. Χρειάζεται προσοχή. Είναι υποχρέωσή μας, ως πολιτικό σύστημα, να διερευνήσουμε το έγκλημα και τις ευθύνες. Γι’ αυτό θέτουμε δύο όρους στην κοινοβουλευτική συζήτηση: Ότι απαιτείται, πρώτα απ’ όλα, απόδοση ευθυνών για το έγκλημα και ότι δεν θα κρυφτεί η ποινική δικογραφία για την Σύμβαση 717.

Βέβαια, υπάρχει κι ένα ζήτημα για τον χρόνο που έφτασε στη Βουλή και πότε μπήκε η συζήτηση. Κι αυτό θα το συζητήσουμε. Εμείς όσες φορές, κι εγώ προσωπικά, αλλά και το κόμμα μας και ο Στέφανος Κασσελάκης, αναδείξαμε το θέμα και απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη σε μια προγενέστερη αναφορά του στο θέμα εδώ στη Βουλή, έχουμε πει κάποια πράγματα. Σαφέστατα πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρέπει να μην υπάρχουν πολιτικές παρωπίδες και μεθοδεύσεις και να προλάβουμε κάθε κίνδυνο παραγραφής ή αμνήστευσης. Είχα πει στην πρότασή σας -και συνεχίζουμε να το λέμε- ότι προφανώς πρέπει να προχωρήσουμε σε μέσα, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα έξω από τον έλεγχο. Μην περιοριστούμε, δηλαδή, στη Σύμβαση 717 ξεχνώντας το δυστύχημα και τους υπεύθυνους και μην περιορίσουμε τον έλεγχο για την 717 ξεχνώντας την αφετηρία της.

Υπάρχουν δύο προτάσεις, λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας. Υπάρχει η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για την εξεταστική επιτροπή και υπάρχει και η κατατεθειμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για την προκαταρκτική επιτροπή. Έχουν κινδύνους και οι δύο. Εμείς θα είμαστε σοβαροί. Έχουν κινδύνους γενικότητας, περιορισμού της έρευνας ή να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα. Θεωρώ ότι δεν το πιστεύετε, δεν το θέλετε. Αφήνουμε όλοι ανοιχτή μία συζήτηση. Μπορούν, όμως, αυτές οι δύο προτάσεις να αποτελέσουν την αρχή μιας συζήτησης. Δεν την υποτιμούμε την κοινοβουλευτική συζήτηση. Μπορούν, όμως, να αποτελέσουν πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα να έχουμε μία συμφωνία όλοι και όλες μαζί μέσα εδώ στη Βουλή.

Εμείς, λοιπόν, σήμερα εκμεταλλευόμαστε την αφορμή και την αφετηρία της πρώτης συζήτησης για να θέσουμε κάτι σε όλους και σε όλες και περιμένω και τον κ. Βορίδη να τοποθετηθεί. Ζητούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε ότι η Βουλή ομόφωνα θα δεχτεί κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο που θα εξετάζει το έγκλημα και όλες τις αφετηρίες του.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό και ζητούμε να δεσμευτείτε ότι όλοι σήμερα. Όχι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Σήμερα. Νομίζω ότι ο κ. Κουτσούμπας άφησε θετική στάση του ΚΚΕ και για πιθανή προανακριτική στη συνέχεια. Θα κριθούν, βέβαια, όταν έρθουν εδώ στη συζήτηση με τα συγκεκριμένα κείμενα.

Το σύνθημα των νέων στους δρόμους λέει ότι «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί». Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούσουμε και να τις ακούσουμε. Και να σας πω την αλήθεια, μας λυπεί η απουσία του κ. Μητσοτάκη σήμερα. Υποτιμά το έγκλημα. Υποτιμά το πρόβλημα ασφάλειας. Υποτιμά την κρισιμότητα της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Υποτιμά και το τι συζητάμε για ευθύνες Υπουργών του και δεν ξέρουμε και πόσο πιο ψηλά θα φθάσουν οι ευθύνες και ποιος είχε ενημερωθεί από τον κ. Καραμανλή ή όχι για τα προβλήματα αυτά. Να μας τα πει ο κ. Καραμανλής όλα αυτά.

Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι η πρόταση του ΚΚΕ όπως έχει υποβληθεί έχει ένα πολύ μεγάλο χρονικό εύρος. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε είκοσι πέντε χρόνια πίσω.

Δεν πειράζει να ψάξουμε, δεν μας ανησυχεί. Άλλες κυβερνήσεις υπήρχαν. Κινδυνεύουμε όμως να χαθούμε στη μετάφραση, στον όγκο των εγγράφων, να έχει τη δυνατότητα η Νέα Δημοκρατία να κρύψει τις ευθύνες της, κινδυνεύουμε. Υπάρχει πράγματι μια απορία στην αποδεδειγμένη προθυμία της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει άμεσα την εξεταστική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Μην μας πείτε ότι δεν σας ανησυχεί.

Μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί και τους γονείς ή και τις οικογένειες των θυμάτων και δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα, «ποιος έφταιξε;». Δεν ξέρουμε ποιος έφταιξε; Δεν είναι πραγματικά γεγονότα όλα αυτά που σας αποτυπώσαμε και η κυρία Τζάκρη και ο κ. Παππάς και εγώ πριν από λίγο;

Και πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων; Κοιτάξτε ακόμα και η σύνδεση των ευθυνών με ευρωπαϊκές πολιτικές και σχέσεις ιδιωτικοποίησης δεν πατούν στο δυστύχημα. Γιατί οι γραμμές, ο σταθμάρχης, οι κλειδούχοι, το δίκτυο είναι σε δημόσιο έλεγχο και σε δημόσια ιδιοκτησία. Μην τα μπλέκετε λοιπόν όλα μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κάποιες πολιτικές ιδεοληψίες. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραπέμψει την Ελλάδα για μη εφαρμογή Οδηγιών και πιέζει για την απορρόφηση χρημάτων για την 717 που συνδέεται με την ασφάλεια. Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς.

Από το κείμενο του Κομμουνιστικού Κόμματος επίσης απουσιάζει η αναφορά στην ποινική δικογραφία και στις συγκεκριμένες και κακουργηματικές ευθύνες του κ. Καραμανλή. Εδώ λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Μπορούμε ενώ υπάρχει έλεγχος συγκεκριμένος στην Βουλή και έχουν καταγραφεί ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων, να λέμε όχι; Όχι δεν μπορούμε.

Η πρόταση από την άλλη μεριά του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί την ποινική δικογραφία, δεν εξετάζει όμως την αφετηρία. Γιατί φτάσαμε σε μια ελλειμματική σύμβαση το 2014; Γιατί χρειάστηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου να ζητήσουν αλλαγές; Για ποιο λόγο; Δεν μας απασχολεί; Δεν σας ενδιαφέρει; Να το πείτε αν σας ενδιαφέρει ή όχι. Στα ελλείμματα όμως της σύμβασης του 2014 οφείλονται πολλές από τις καθυστερήσεις. Και αυτό το τεκμηριώνουν αδιαμφισβήτητα θεσμοί της ελληνικής πολιτείας.

Στις 20/03/2023 ο Χρήστος Σπίρτζης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών κατέθεσε μια σωρεία εγγράφων που αποδεικνύουν τα ελλείμματα της συμβασης 717. Υπήρχαν ελλείμματα στις μελέτες, υπήρχαν ελλείμματα στον προϋπολογισμό, στο φυσικό αντικείμενο, μελέτες εκτός φυσικού αντικειμένου, εξοπλισμός ο οποίος δεν είχε πλέον δυνατότητα να υποστηριχθεί από τους κατασκευαστές, υλικά που δεν παράγονταν, αδυναμία σύνδεσης των ηλεκτρονικών συστημάτων. Άρα σαφώς και πρέπει να περιληφθεί στην προκαταρκτική και η αφετηρία της.

Δεν πιστεύω να ενοχλεί κανέναν ότι στην αφετηρία αυτής της προκαταρκτικής έρευνας ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ούτε ότι συμμετείχε τότε το ΠΑΣΟΚ σε εκείνη την κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος ότι δεν σας ενδιαφέρει. Πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες. Και εμείς λέμε να ερευνηθούν οι ευθύνες και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε λοιπόν σίγουροι πως δεν έχετε κανένα τέτοιο άγχος και θέλουμε όλοι να μάθουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για όλα, για το ρουσφέτι στον σταθμάρχη, για το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης που κάηκε το 2019, για το κεντρικό της Καρόλου, για τα εξώδικα που θάφτηκαν. Και τα λέμε όλα αυτά περίτρανα, γιατί κατατέθηκαν και στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Λέμε κάτι πολύ απλό. Υπάρχουν περισσότερες και ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες. Δεν διαφωνούμε με τις παθογένειες ή με τα πολιτικά προβλήματα. Αλλά εδώ μιλάμε για ευθύνη Υπουργών. Και υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Και εμείς λοιπόν σας καλούμε σε κάτι απλό, να ψηφίσουμε ομόφωνα για αυτές τις ευθύνες. Είστε διατεθειμένοι; Περιμένουμε απάντηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν προτείνει και δεσμεύεται τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση για το δυστύχημα, για το έγκλημα υπερβαίνοντας κάθε κίνδυνο αποσβεστικής προθεσμίας.

Αλλά και τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική δικογραφία της 717 με απαράβατο όρο και τη συμπερίληψη των ευθυνών στη διαμόρφωση αυτής της ελλιπέστατη σύμβασης.

Σε όλες τις συναντήσεις μας με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και με την κοινωνία, έχουμε λάβει εντολή -όπως πιθανά την έχετε λάβει και εσείς- να υπάρχει εξαντλητικός έλεγχος και να αποδοθούν σε πολιτικό επίπεδο οι ευθύνες. Δεν ξεχνώ όμως, δεν ξεχνάμε, ότι υπάρχει και ένας έλεγχος δικαιοσύνης και εμείς πρέπει να πούμε μεγαλόφωνα, όλοι και όλες, προς τη δικαιοσύνη ότι δεν πρέπει να διστάσει μπροστά σε πολιτικές πόρτες και ότι ο έλεγχος πρέπει να φτάσει σε βάθος. Γιατί στηρίζουμε τη δικαιοσύνη, γιατί τη θεωρούμε έναν ισχυρό πυλώνα της δημοκρατίας μας και είμαστε δίπλα της να κάνει αυτό το έργο που χρειαζόμαστε όλοι.

Αλλά το να ακούγεται ότι επειδή η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% τον Ιούνιο, δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για την ευθύνη των Υπουργών της στα Τέμπη ή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, υποτιμά τη δημοκρατία. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την απουσία ηθικής της απαράδεκτης δήλωσης του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος πριν λίγες μέρες τόλμησε να δηλώσει: «Σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους εκατό συμπολίτες μας αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;». Να απαντήσουμε ,κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλοι και όλες μαζί ότι το σύνολο της Βουλής ενδιαφέρεται και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ενδιαφέρεται.

Αυτή δεν είναι πολιτική ηθική, αυτό είναι έλλειψη πολιτικής ηθικής.

Αλλά μη προσωποποιούμε μόνο στον κ. Γεωργιάδη τις πολιτικές ευθύνες. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον κύριο Χατζηνικολάου -αν δεν κάνω λάθος- κληθείς να σχολιάσει την απεργία των σιδηροδρομικών και τη μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου, που κάνει λόγο και για ευθύνες πολιτικών προσώπων, απάντησε ως εξής: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Πρέπει να μας απαντήσετε τελικά. Εργαλειοποιεί η Βουλή σήμερα το θέμα των Τεμπών; Εργαλειοποιούν οι εργαζόμενοι το θέμα των Τεμπών; Εργαλειοποιούν οι γονείς, κύριε Βορίδη, το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών; Πρέπει να μας απαντήσετε.

Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα από το στόμα του τότε Πρωθυπουργού.

Νομίζω δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Έχουμε όλοι σημαδευτεί και περισσότερο η νέα γενιά της χώρας μας από αυτό το έγκλημα, από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη και την πρωτοβουλία να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και καλούμε τη Βουλή να πάρει ομόφωνες αποφάσεις. Θα ψηφίσουμε την εξεταστική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος παρ’ όλες τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες, τον ελλιπή προσδιορισμό του πεδίου της έρευνας, τους κινδύνους που η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να βάλει στην εξεταστική επιτροπή.

Εσείς όλοι τι θα κάνετε; Θα ψηφίσετε τις επόμενες προανακριτικές επιτροπές που θα έρθουν στη Βουλή; Θα ψηφίσετε την προκαταρκτική για την 717 εν συνόλω μαζί με την αφετηρία; Θα ψηφίσετε την προκαταρκτική για το δυστύχημα; Περιμένουμε σήμερα την απάντηση. Δεν θα την περιμένουμε για πολλές μέρες. Σήμερα θέλουμε να δεσμευτείτε, γιατί κάθε ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ θα θέτει το ερώτημα: Θα ψηφίσετε θετικά στις προκαταρκτικές επιτροπές για το έγκλημα των Τεμπών; Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Δευτερολογία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών

Ακολουθεί η δευτερολογία και απάντηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στον κ. Βορίδη κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών στην Ολομέλεια της Βουλής:

Ο κος Βορίδης, εκπροσωπώντας τον κ. Μητσοτάκη, μόλις ακύρωσε το λόγο για τον οποίο είμαστε σήμερα εδώ. Ήρθε σήμερα να μάς πει ότι έχει αποφασίσει, ότι έχει βγάλει ετυμηγορία για το έγκλημα των Τεμπών. Αυτή είναι μία τραγική διαπίστωση που μάς φέρνει όλες και όλους ξανά προ των ευθυνών μας. Είπε δηλαδή ότι δεν θα συνηγορήσει η κυβέρνηση σε αιτήματα για προκαταρκτικές επιτροπές για τα Τέμπη, ότι δεν θα λάβει υπόψη του την ευρωπαϊκή ποινική δικογραφία που περιλαμβάνει κατηγορία κακουργήματος για τον κ. Καραμανλή.

Κύριε Βορίδη έχει διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που κάνει λόγο για κακουργηματική ευθύνη του πρώην Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Καραμανλή, για παράβαση καθήκοντος ως προς τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Μόλις είπατε ότι απορρίπτετε τη σχετική δικογραφία και ότι εσείς γίνεστε ο ίδιος δικαστής εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου σήμερα στη Βουλή.

Καθοδηγείτε τη Νέα Δημοκρατία να μην ψηφίσει κάτι που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία χαρακτηρίζει ως παράβαση καθήκοντος και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη.

Θεωρώ κυρίες και κύριοι βουλευτές ότι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό θέμα που μας αναγκάζει να συζητήσουμε πάλι από την αρχή. Τσάμπα συζητάμε. Ο κος Βορίδης δεν άκουσε τη συζήτηση μέσα στην κοινωνία που μιλά για πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν άκουσε τους γονείς, τους συγγενείς των θυμάτων, δεν έχει ακούσει τη συζήτηση που κάνουμε εδώ στη Βουλή εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν έχει διαβάσει τα πρακτικά όπου, είχε προαναγγελθεί η προκαταρκτική. Διότι εμείς εδώ και καιρό έχουμε πει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δώσει τη δέουσα προσοχή ώστε να μην “κρυφτούν” ευθύνες υπουργών της ΝΔ.

Σας καλώ κ. Βορίδη να ακούσετε αυτή τη συζήτηση ακόμη και αν δεν την έχετε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Σήμερα, αρκετοί από εμάς μίλησαν για το ρουσφέτι με την τοποθέτηση του σταθμάρχη, για την ανεπάρκεια του σταθμάρχη, για το τοπικό σύστημα τηλε-διοίκησης που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019 και δεν αποκαταστήσατε, για το δευτεροβάθμιο σύστημα στην Καρόλου που δεν λειτουργούσε από το 2020 και μετά, για την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής ETCS της ΕΡΓΟΣΕ, για τα τρία εξώδικα των εργαζομένων που επίσης δεν διαβάσατε, για την παραπομπή της Ελλάδας στην Ευρώπη για τη σχετική Οδηγία με την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο. Δεν τα γνωρίζετε όλα αυτά;

Για όλα αυτά λέτε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη; Ο διάλογος δε, δεν ξεκίνησε με την κατάθεση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής από το ΚΚΕ. Ο διάλογος γίνεται εδώ και καιρό θεσμικά και υποτιμάται από την κυβέρνηση. Δηλαδή από το ένα αυτό μπαίνει και από το άλλο αυτί βγαίνει. Ό,τι και να πούμε εμείς, εσείς θα κάνετε κλειστή εξεταστική επιτροπή, δεν θα καλέσετε μάρτυρες της μειοψηφίας, τα έχετε προαποφασίσει.

Κύριε Βορίδη σάς έχω θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα. Πώς θα συγκροτηθεί το Προεδρείο; Ρωτάω λοιπόν, θα είναι ανοιχτή η συνεδρίαση της εξεταστικής; Θα δεχτείτε να υπάρχουν μάρτυρες και πρόσωπα που θα κληθούν από τη μειοψηφία; Δεν απαντήσατε. Γιατί στην επιτροπή για τη λίστα Πέτσα δεν καλέσατε τον κ. Πέτσα. Δεν έχετε απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Παρά την κοινοβουλευτική σας εμπειρία και τη νομική σας γνώση έχετε οδηγήσει τη ΝΔ στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν προκαταρκτικές επιτροπές και προανακοινώσατε ότι θα απορρίψετε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη δική μας αν αφορά τη σύμβαση 717.

Άρα λοιπόν, ο κος Βορίδης εκτός από “σκιώδης Πρωθυπουργός” παίζει και το ρόλο του δικαστή αφού έχει προαποφασίσει για τα πάντα. Και πρέπει να σάς πω ότι σήμερα δεν υπάρχει λόγος να μιλήσετε συνάδελφοι βουλευτές γιατί ο κος Βορίδης έχει ήδη αποφασίσει τι θα γίνει. Και φοβάμαι ότι έχει αποφασίσει και τι θα γίνει και με την προκαταρκτική επιτροπή. Αυτό είναι ένα δυστύχημα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ένα ακόμη δυστύχημα δημοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Είστε ένα δυστύχημα δημοκρατίας! Δεν σας φτάνει το ότι παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε και για τη δικαιοσύνη πριν να αποφασίσει η δικαιοσύνη!

Οφείλω να πω όμως και κάτι για τον κ. Ανδρουλάκη στο πλαίσιο του σοβαρού κοινοβουλευτικού διαλόγου που πιστεύω ότι υπηρετούμε. Δεν ακούσαμε αν θα συμφωνήσετε σε μία πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Θέλουμε την άποψή σας και τη διάθεσή σας να διερευνηθεί. Εμείς κάναμε μία υπέρβαση. Κατανοούμε τους κινδύνους ο κος Βορίδης να εκμεταλλευτεί την πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΚΚΕ, χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση το ΚΚΕ αλλά, έτσι έχει φανεί.

Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τουλάχιστον ως μειοψηφία. Θα γίνει προκαταρκτική για το έγκλημα των Τεμπών; Γιατί οι συγγενείς, η κοινωνία και η νεολαία περιμένουν. Δεύτερον, θα συμφωνήσετε στην επέκταση της περιόδου διερεύνησης για τη σύμβαση 717; Δεν μας απαντήσατε σε αυτό. Δεν πιστεύω να σας κωλύει το ότι ο κος Χρυσοχοΐδης, τώρα Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε υπογράψει τη σύμβαση 717 όταν ήταν τότε Υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με ελλείψεις τις οποίες έχουν διαγνώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και που οδήγησαν σε καθυστερήσεις. Οδηγούσαν στην πιθανή υλοποίηση μιας σύμβασης, της 717 της τηλε-διοίκησης, που δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την τηλε-διοίκηση αν είχε υλοποιηθεί όπως την είχε υπογράψει ο κος Χρυσοχοΐδης, εξαιτίας των ελλειμμάτων της. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή θα μας εγκαλούσε η Ευρώπη αν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση του κ. Χρυσοχοΐδη, για να το πούμε απλά. Γιατί είναι ψέμα ότι αν είχε ολοκληρωθεί η παλιά σύμβαση 717 θα υπήρχε τηλε-διοίκηση. Δεν θα υπήρχε γιατί έπρεπε να τροποποιηθεί όπως είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Και, να σας πω την αλήθεια κύριε Ανδρουλάκη, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος όταν προσπαθείτε να βάλετε στο ίδιο κάδρο τον Χρήστο Σπίρτζη με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος έσωσε χρήματα σε μία κοινοπραξία την οποίο ο Χρήστος Σπίρτζης, ως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, είχε θέσει υπό αίρεση. Ενώ δηλαδή υπήρχαν παραλείψεις στη σύμβαση αυτής της εταιρείας. Για αυτό και είχε σταματήσει τη διαδικασία υλοποίησης της σύμβασης και πληρωμών.

Ο κος Καραμανλής, όπως προκύπτει και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εγκαλείται για κακούργημα επειδή πλήρωσε αυτή τη σύμβαση. Και εσείς, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατηγορείτε και βάζετε στο ίδιο κάδρο τον Χρήστο Σπίρτζη; Εμείς όμως, για να μη σας δώσουμε καμία δυνατότητα για δικαιολογίες και για ανοίξουμε μεταξύ μας τη συζήτηση, δεχόμαστε να διερευνηθεί η περίοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019, και πρέπει να σας πω ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δέχεται να συμπεριληφθεί αυτή η περίοδος γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αλλά, κύριε Ανδρουλάκη, για όνομα του θεού, να μη επεκτείνουμε τη συζήτηση λίγα χρόνια πίσω; Είναι μία ξεκάθαρη και τίμια πρόταση, πάνω στο τραπέζι.

Εμείς λοιπόν ξεκαθαρίζουμε και προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο και προς τον ελληνικό λαό. Ο κος Βορίδης μόλις τώρα ανακοίνωσε την προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης να συγκαλύψει μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες το έγκλημα των Τεμπών. Εμείς αυτήν την αντιδημοκρατική παράβαση δεν θα την επιτρέψουμε, την οποία ανήγγειλε εκ του βήματος της Βουλής ο κος Βορίδης.

Καλούμε όμως τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα συμμετέχουν στην εξεταστική να μην επιτρέψουν στον κ. Βορίδη και στις λογικές αυτές να σταματήσει εξέταση μαρτύρων. Γιατί εμείς θα στηρίξουμε κάθε διαδικασία που θα φέρει έστω και έναν μάρτυρα που θα καταθέσει στοιχεία. Δεν επιτρέπεται συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εμποδίσουμε ακόμη και έναν μάρτυρα που μπορεί να εισφέρει στοιχεία. Δεν επιτρέπεται να περάσει επίσης η καραμέλα του κ. Βορίδη ότι εμείς αρνηθήκαμε να γίνει συζήτηση. Πρέπει να το προσέξετε αυτό, παρότι γνωρίζουμε τους κινδύνους και τα λάθη της πρότασης του ΚΚΕ.

Εντός της Βουλής λοιπόν σάς καταθέτουμε ξεκάθαρη πρόταση. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Αποδείξτε και οι υπόλοιποι ότι δεν φοβάστε τίποτα. Ο κος Βορίδης αποκάλυψε σήμερα ότι φοβάται την αλήθεια. Δεν μπορεί όμως να την κρύψει.

.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ