Κείμενο Συμβολής - Για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων - Γιάννης Κάλτσας

Για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων
Η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. λειτουργεί μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο σήμερα είναι νεοφιλελεύθερο και στόχος είναι η δημιουργία των αναγκαίων συσχετισμών στο πολιτικό επίπεδο ώστε να προωθηθεί η δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη.
Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι πολίτες απογοητεύονται από την πολιτική και τους πολιτικούς και περισσότερο όσοι και όσες είχαν πιστέψει στα προοδευτικά κόμματα. Η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων είναι να φέρουν τους πολίτες ξανά στο πεδίο της πολιτικής και να περιοριστεί δραστικά η αποχή. Επίσης οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών ώστε να καταπολεμηθεί η δημαγωγία της Ακροδεξιάς.
Στην πατρίδα μας η κυβέρνηση της Δεξιάς, συνεπικουρούμενη από δυνάμεις προθύμων που υποτίθεται προωθούν τον εκσυγχρονισμό, δημιουργεί ένα κράτος αυταρχισμού σε όλα τα επίπεδα.
Υποβαθμίζει τη Βουλή, δημιουργεί αμφισβητήσεις για τη Δικαιοσύνη, περιορίζει την ελευθερία του Τύπου. Εργάζεται υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και κάθε είδους ιδιωτικών συμφερόντων, υποβαθμίζει το δημόσιο συμφέρον ανεχόμενη, αν όχι προωθώντας, την ασυδοσία της κερδοσκοπίας που πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών. Δεν δίνει λύση στη λαίλαπα των χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Στον χώρο της Εκπαίδευσης, ιδιωτικοποιεί τα όνειρα των νέων για σπουδές εισάγοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι νέοι και οι νέες που δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (που η ίδια καθιέρωσε) στα ΑΕΙ, εφόσον το εισόδημα της οικογένειας το επιτρέπει, θα εισάγονται στα ιδιωτικά. Είναι η πιο ταξική κυβέρνηση που γνώρισε η πατρίδα μας.
Σήμερα είναι αναγκαία η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνομαι, στις σημερινές συνθήκες, τη διατήρηση της διαίρεσης στον προοδευτικό χώρο με βάση τα δεδομένα της Β΄ και Γ΄ Διεθνούς. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η ενότητα του προοδευτικού χώρου από το προοδευτικό Κέντρο ως και την ελευθεριακή Αριστερά. Θεωρητικά συμφωνούμε στην προοπτική της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Υπάρχει η διαφορά της μεθοδολογίας, της πορείας μετάβασης, που είναι σημαντικές αλλά όχι καθοριστικές για το τι να κάνουμε.
Σήμερα είναι αναγκαία η σύγκλιση και κοινή δράση των προοδευτικών πολιτών στην Αυτοδιοίκηση και τα μαζικά κινήματα. Δημιουργείς την πολιτική ενότητα των προοδευτικών πολιτών στην κοινωνία για να γίνουν οι σχέσεις από ανταγωνιστικές συναγωνιστικές. Η αναγκαιότητα της κοινής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη περνάει μέσα από πρωτοβουλίες στην κοινωνία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.
Γιάννης Κάλτσας, μέλος του Συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Ν.Ε. Ανατολικής Αθήνας, μέλος της Ο.Μ. Υμηττού