ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/02/2024

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εγκαταστάσεις μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Νευροκόπι Δράμας και Λεκάνη Καβάλας, χωρίς να προηγηθούν διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενημέρωση των κατοίκων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εγκαταστάσεις μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Νευροκόπι Δράμας και Λεκάνη Καβάλας, χωρίς να προηγηθούν διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενημέρωση των κατοίκωνΕρώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές αποφάσεις για εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων(ΦΠ) στις περιοχές του Νευροκοπίου Δράμας και Λεκάνης Καβάλας. “Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν επιλεγεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καμία ενημέρωσή τους όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων χώρων αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις παραγωγικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών”, αναφέρεται στην Ερώτηση που συνυπογράφουν 12 συνολικά βουλευτές.

Η εγκατάσταση στη Λεκάνη Καβάλας ισχύος 75 MW, εγκρίθηκε από την επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης του κ. Μέτιου. Τα 1.460 στρέμματα, όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση του ΦΠ είναι βοσκότοπος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ύπαρξή του είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας και η απαλλοτρίωσή του θα εκδιώξει τους κτηνοτρόφους και θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Άγνωστο παραμένει επίσης ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς η Λεκάνη είναι ένα κλειστό οροπέδιο και, βεβαίως, πριν την υπογραφή της απόφασης καμία σοβαρή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Πριν λίγες ημέρες επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση δύο ΦΠ, ένα στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου με συνολική ισχύ 423,08 MW, το οποίο θα καλύψει έκταση 6.500.000 τετραγωνικών μέτρων και ένα στην κοινότητα Καταφύτου συνολικής ισχύος 379,34 MW. Όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, καθώς το ΦΠ στο Νευροκόπι σχεδιάζεται σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, περικυκλώνει την πόλη, περιλαμβάνει χώρο βοσκοτόπου ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις του στην πατατοπαραγωγή. Σε περιοχή βοσκοτόπου σχεδιάζεται και η επένδυση στη Κοινότητα Καταφύτου, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την επένδυση αμπελώνων μεγάλου οινοποιείου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οινική παραγωγή τη περιοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζει τις ΑΠΕ επιδιώκοντας να αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας με εγχώρια προστιθέμενη αξία. Θεωρεί όμως επίσης ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σχέδιο και κανόνες, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, όπου και πάλι οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος της πολιτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ περνά ωστόσο μέσα από την επίλυση των όποιων προβλημάτων και εντάσεων δημιουργούνται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με ταυτόχρονη διατήρηση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, αν προτίθεται να επανεξετάσει την χωρική εγκατάσταση των συγκεκριμένων ΦΠ, εάν πρόκειται να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση κατά την διαδικασία αδειοδότησης τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων. Ερωτάται επίσης πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου το οποίο έχει προκηρυχθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα έκτοτε να επικρατεί αναρχία στη χωροθέτηση τέτοιων έργων καθώς και αν έχει σκοπό να ενισχύσει τον δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Εγκαταστάσεις μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Νευροκόπι Δράμας και Λεκάνη Καβάλας, χωρίς να προηγηθούν διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενημέρωση των κατοίκων

Έντονες αντιδράσεις και αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές αποφάσεις για εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων στις περιοχές Νευροκοπίου Δράμας και Λεκάνης Καβάλας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καμία ενημέρωση των κατοίκων για τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων χώρων αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εγκαταστάσεις αυτές στις παραγωγικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών.
Συγκεκριμένα:
I. Η κυβέρνηση αποφάσισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 75 ΜW στην περιοχή της Λεκάνης Kαβάλας. Η εγκατάστασή του εγκρίθηκε από την επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης του κ. Μέτιου. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καμία ενημέρωση των κατοίκων και βεβαίως, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση.
Από την πλευρά του Υπουργείου, πέρα από την παντελή έλλειψη ενημέρωσης, παρατηρείται παντελής έλλειψη σχεδιασμού και μελέτης σχετικά με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων. Η Λεκάνη είναι μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει αποκλειστικά με παραγωγές του πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγές αυτές έχουν διαπιστωμένα την ανάγκη στήριξης και από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην περιοχή να μην αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.
Τα 1.460 στρέμματα, όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι βοσκότοπος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ύπαρξή του είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας και η απαλλοτρίωσή του θα εκδιώξει τους κτηνοτρόφους και θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.
Άγνωστο παραμένει επίσης ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς η Λεκάνη είναι ένα κλειστό οροπέδιο και, βεβαίως, πριν την υπογραφή της απόφασης καμία σοβαρή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου .
II. Σχεδιάζονται δύο πολύ μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Η μία σε έκταση της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου και η άλλη σε έκταση της Κοινότητας Καταφύτου.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου εκτιμάται ότι θα έχει συνολική ισχύ 423,08 MW και θα καλύψει έκταση 6.500.000 τετραγωνικών μέτρων. Στη κοινότητα Καταφύτου, θα εγκατασταθεί πάρκο συνολικής ισχύος 379,34 MW.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νευροκοπίου γνωμοδότησε ομόφωνα, αρνητικά για τις δύο σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρωινός Τύπος”, όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Κ. Νευροκόπι θα περικυκλώσει την πόλη, σχεδιάζεται σε περιοχή ιστορικής σημασίας με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και περιλαμβάνει χώρο βοσκοτόπου όπου δραστηριοποιούνται κτηνοτροφικές μονάδες. ‘Άγνωστες είναι επίσης οι επιπτώσεις που πιθανόν να έχει στην πατατοπαραγωγή για την οποία φημίζεται η περιοχή και στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής (Τεχνητή λίμνη Λευκογείων, Παραδοσιακή Κοινότητα Παγονερίου, στην Κοινότητα Ποταμών).
Όσον αφορά το έργο στη Κοινότητα Καταφύτου, σημειώθηκε ότι και εκεί, η τοποθεσία που έχει επιλεγεί περιλαμβάνει βοσκοτόπια ενώ επηρεάζεται αρνητικά και η επένδυση αμπελώνων μεγάλου οινοποιείου που δραστηριοποιείται στο Νομό Δράμας και συμβάλλει στην σημαντική οινική παραγωγή και ανάπτυξη της περιοχής.
https://www.proinos-typos.gr/provlimatismo-dimioyrgoyn-sto-neyrokopi-oi-terasties-egkatastaseis-poy-zitoyntai-gia-fotovoltaika-parka-omofona-arnitikos-o-dimos-k-neyrokopioy/
Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Δράμας για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, σημείωσε πως εκ προοιμίου δεν είναι αντίθετος με τα φωτοβολταϊκά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διευκρίνισε: «Όπως εμείς όμως σεβόμαστε όλους, έτσι θα πρέπει να μας σέβεται και η πολιτεία και η Περιφέρεια και η επιχειρηματική κοινότητα. Αν μας ρωτούσαν, θα τους είχαμε υποδείξει ένα μέρος στο οποίο θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν. Αυτοί όμως αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, πήγαν και περικύκλωσαν τον οικισμό του Νευροκοπίου. Εμείς είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό γιατί εκεί έχουμε δράσεις για αναπλάσεις, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, υδρεύσεις, δεξαμενές, γεωτρήσεις του Δήμου και άλλα. Γνωμοδοτήσαμε ήδη αρνητικά, ενημερώσαμε και την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενημερώσαμε και το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αρχές του Φεβρουαρίου θα κάνουμε συναντήσεις στην Αθήνα για να δούμε πώς θα καταλήξει όλο αυτό».
https://www.proinos-typos.gr/den-eimaste-antithetoi-omos-eprepe-na-mas-eichan-rotisei-na-ypodeixoyme-simeia-o-dimarchos-neyrokopioy-gia-ta-fotovoltaika-stin-periochi/

Κατόπιν τούτων
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζει τις ΑΠΕ, οι οποίες επιδιώκει να αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας με εγχώρια προστιθέμενη αξία, θεωρώντας ότι η πράσινη ενέργεια μαζί με την αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν έναν ασφαλή μονόδρομο για τη χώρα. Θεωρεί όμως επίσης ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σχέδιο και κανόνες, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, όπου και πάλι οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή, ο στόχος της πολιτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ περνά μέσα από την επίλυση των όποιων προβλημάτων και εντάσεων δημιουργούνται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με ταυτόχρονη διατήρηση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.
Επειδή, για το σκοπό αυτό, πέραν του σχεδιασμού και των μελετών απαιτείται συνεννόηση με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας των περιοχών εγκατάστασης ΑΠΕ
Επειδή η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς, στις παραπάνω δύο περιπτώσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης ισχύος, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους και τους φορείς τόσο για την εγκατάσταση όσο και για τις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων περιοχών
Επειδή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις καταγγέλλεται ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, περικυκλώνουν ολόκληρα χωριά και οικισμούς και ότι εγκαθίστανται σε περιοχές που χρησιμοποιούνται από τοπικούς παραγωγούς και αγροτο-κτηνοτρόφους ενώ πλήττεται και η οινική παραγωγή της περιοχής.
Επειδή η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους κερδοσκοπίας αλλά με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, με παράλληλη προστασία της βιοποικιλότητας του τοπίου και στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την χωρική εγκατάσταση των παραπάνω Φωτοβολταϊκών Πάρκων στις περιοχές Νευροκοπίου Δράμας και της Λεκάνης Καβάλας;
2. Προτίθεται να λάβει υπόψη, κατά την διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης από το ΥΠΕΝ, τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των τοπικών κοινοτήτων και φορέων όσον αφορά τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις των συγκεκριμένων έργων στην παραγωγική και οικονομική βιωσιμότητα των παραπάνω περιοχών;
3. Πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, το οποίο έχει προκηρυχθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα έκτοτε να επικρατεί αναρχία στη χωροθέτηση τέτοιων έργων;
4. Σκοπεύει σκοπό να ενισχύσει τον δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ρένα

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Πέτρος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου ΡαλλίαΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ