08/02/2024

Δήλωση του πρώην βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Χαρίτου για την αποδυνάμωση του ΔΠΘ

Συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, της ΕΛΜΕ, των δασκάλων και της ΑΔΕΔΥ στην Κομοτηνή, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου, σε δηλώσεις του ανέφερε:

"Η κυβέρνηση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ενδυνάμωση των δημοσίων πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του ΔΠΘ", προσπαθεί να κρύψει ότι με την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα ,στην πραγματικότητα θα υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια,βάζοντας μια βραδυφλεγή βόμβα στα περιφερειακά ΑΕΙ και ιδιαίτερα στο ακριτικό ΔΠΘ.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για το ΔΠΘ, δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν ούτε να συσκοτίσουν τις πραγματικές της επιδιώξεις. Τα τρία (3) νέα τμήματα που ανακοινώθηκαν: Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Νοσηλευτικής στην Αλεξ/πόλη, δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι το νέο. Θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια, αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν καταργούσε το σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση και λειτουργία έξη (6) νέων τμημάτων στο ΔΠΘ - μεταξύ αυτών και τα εν λόγω τρία (3) -καθώς και την λειτουργία 5 μεταλυκειακών ΙΕΚ επαγγελματικής εκπαίδευση στο ΔΠΘ, που επίσης κατήργησε.

Ενώ παράλληλα αποκρύπτεται ότι στο Ν/σχέδιο ,μέσω της αναδιάρθρωσης της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, η συγχώνευση των τριών (3) τμημάτων σε ένα (1), οδηγεί στην κατάργηση του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας και του τμήματος των Παρευξεινίων σπουδών, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας, όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των καθηγητών των φιλοσοφικών σχολών της χώρας.
Όπως επίσης η ενσωμάτωση των πέντε (5) τμημάτων της Καβάλας και των δύο (2) της Δράμας στο ΔΠΘ, δεν προσθέτει συνολικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της περιφέρειας της Α_Μ.Θ, αφού ως τμήματα προϋπήρχαν, ενώ θα υποβαθμίσει το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Αν δεν υπάρξει γενναία οικονομική στήριξη του ΔΠΘ και άμεση στελέχωσή του, ιδιαίτερα με προσωπικό σε καθηγητές. Αν δεν ληφθούν μέτρα έκτακτης ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας,ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του ΔΠΘ είναι άμεσος,στην περίπτωση που περάσουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια". ​