28/02/2024

Ν. Παππάς: Η τεράστια συμμετοχή, αχτίδα αισιοδοξίας για διαφάνεια και αλήθεια για τα Τέμπη

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα Τέμπη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές

Για «μέρα περίσκεψης, αλλά και μια ημέρα κατά την οποία ανατέλλει αχτίδα αισιοδοξίας από τη μαζική παρουσία του λαού στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη», έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. «Η κοινωνία στέλνει σήμα ότι δεν θα ανεχτεί τη συγκάλυψη», ανέφερε στη συνέχεια για να συμπληρώσει: «Βλέποντας τις εικόνες από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις θυμήθηκα τα λόγια του Βαγγέλη Βλάχου, του αδερφού του αδικοχαμένου Βάιου, που είπε ότι “στις 28/2/24 θα είμαστε βουβοί, θα κλάψουμε τους ανθρώπους μας, θα αφιερώσουμε χρόνο στην οικογένεια μας, τις άλλες οικογένειες των Τεμπών, τους επιζώντες που υποφέρουν. Θα είμαστε σιωπηλοί για μια και μόνο μέρα, από σεβασμό. Εκείνη τη μέρα πάρτε τη σιωπή μας και κάντε την φωνή”. Και την έκανε φωνή ο λαός, την έκανε κραυγή απαίτησης για δικαιοσύνη και διαφάνεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι «τέτοια ώρα πριν από έναν χρόνο, δεν γνωρίζαμε ότι κάποιοι επιβάτες είχαν πάρει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Δεν γνωρίζαμε ότι για κάποιους δεν θα ξημέρωνε επόμενη μέρα. Δεν γνωρίζαμε τι θα ακολουθούσε για τους συγγενείς που θα έμεναν πίσω. Και δεν φανταζόμασταν το όργιο και το αίσχος της προσπάθειας συγκάλυψης γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, γύρω από αυτό το έγκλημα». Ο ίδιος μίλησε για «ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσωπικά του κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε προειδοποιηθεί για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Και μέσα στο κοινοβούλιο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι σήκωσαν στις πλάτες τους τις αγωνίες της κοινωνίας και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, κάνοντάς μας περήφανους».

Αφού σημείωσε ότι η Ν.Δ. «έκρυψε» τον κ. Καραμανλή από τη δημόσια λογοδοσία, πήγε σε μία εξεταστική για να την κλείσει άρον άρον, αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες, επιχείρησε να αποδώσει στους συγγενείς ταπεινά πολιτικά κίνητρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, ώστε να ιδιωτικοποιηθεί. Ως απάντηση στην κυβερνητική στάση προέκρινε «ένα μέτωπο διαφάνειας, δικαιοσύνης και υπεράσπισης του κράτους δικαίου».

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία προσπάθεια συγκάλυψης, καμία λαθροχειρία στα έγγραφα, καμία ειρωνεία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, καμία “προτροπή” μεμονωμένων λειτουργών της δικαιοσύνης στους συγγενείς των θυμάτων για σύνεση και προσευχή, καμία προτροπή για σιωπή, καμία “διδαχή” μητροπολίτη, καμία προσπάθεια φίμωσης των συγγενών».

«Μνήμη, δικαιοσύνη και αλήθεια. Αυτή είναι η απάντηση του λαού», ανέφερε για να καταλήξει: «“Κάστρο φυλάει ερημικό, έχει το φόβο φυλαχτό όπου φωνή φοβάται να ακούει από τον λαό”, έλεγε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Σκεφτείτε το και αναλογιστείτε τη θέση σας».