ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/03/2024

Στέφανος Κασσελάκης: Θα έρθει ένα πολύ γερό χαστούκι στη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Είμαι έτοιμος για πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα έρθει ένα πολύ γερό χαστούκι στη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Είμαι έτοιμος για πρωθυπουργόςΣτέφανος Κασσελάκης: Θα έρθει ένα πολύ γερό χαστούκι στη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Είμαι έτοιμος για πρωθυπουργός
Στέφανος Κασσελάκης: Θα έρθει ένα πολύ γερό χαστούκι στη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Είμαι έτοιμος για πρωθυπουργός
Στέφανος Κασσελάκης: Θα έρθει ένα πολύ γερό χαστούκι στη ΝΔ στις ευρωεκλογές - Είμαι έτοιμος για πρωθυπουργός


Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού"

.

Σημεία συνέντευξης

Η στρατηγική του «δεν ντρέπεστε» υιοθετείται από τον πρωθυπουργό. Κάθε φορά που θέλουν να αποφύγουν να απαντήσουν λένε «δεν ντρέπεστε». Αυτό τους έχει πει ο κ. Γκρίνμπεργκ.
Στη Βουλή αποκαλύφθηκε η αλαζονεία του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Λέει ψέματα ότι δεν είχε ενδείξεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Ενάμιση χρόνο πριν το έγκλημα, τον είχε προειδοποιήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τραινοσε, οι εργαζόμενοι.
10 ημέρες πριν το έγκλημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή και μας ειρωνευόταν λέγοντάς μας «δεν ντρέπεστε».


Απόρρητα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων του εξωτερικού δόθηκαν από στελέχη της ΝΔ σε ευρωβουλευτές της ΝΔ.
Ποιος εγγυάται ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εσωτερικού;
Πώς ξέρουμε ότι δεν έχουν δοθεί σε εταιρείες για να κάνουν micro-targeting, δηλαδή στοχευμένη πλύση εγκεφάλου στους ψηφοφόρους του εσωτερικού;
Μπορεί να εγγυηθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει γίνει διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εσωτερικού;

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης είναι μαζί μας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι για τρίτη φορά στον καναπέ αυτής της εκπομπής, πράγμα το οποίο μας δίνει μεγάλη χαρά. Δεν ρωτάω καν αν θα μιλάω στον ενικό, τρεις φορές μου έχεις δώσει την άδεια, και στον Δημήτρη Πανόπουλο και σ’ εμένα οπότε περνάω κατευθείαν στον ενικό. Μας επιλέγεις και αυτό μας δίνει χαρά. Και μάλιστα, Δημήτρη, πρόσφατα είδαμε κι ένα σχόλιο που λέει ότι ο κ. Κασσελάκης θα επιλέξει, λέει, να δώσει την πρώτη του συνέντευξη μετά την απόλυσή του από τον στρατό, σε life style εκπομπή. Μας ειρωνεύτηκαν.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν ειρωνεύτηκαν εμάς ή τον Στέφανο, θα τον ρωτήσουμε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τόσο άγχος έχουν τόσοι από τους πολιτικούς μου αντιπάλους για τη φράση “life style”, Δηλαδή τα πτυχία μου, η αριστεία μου, η επιχειρηματική μου σταδιοδρομία, οι προτάσεις που έχουμε βγάλει για φορολογία, για ακρίβεια, για την Ευρώπη, το μόνο το οποίο έχουν να πουν είναι το life style. Γιατί; Διότι ο τρόπος ζωής μου είναι διαφανής και όλη η χώρα τον ξέρει. Όλη η χώρα ξέρει ότι μέσα στο σπίτι μου έχουμε γαλήνη. Και είμαστε εδώ πέρα να προσφέρουμε στον τόπο, όσο κλισέ και ν’ ακούγεται αυτό. Μακάρι να δούμε και το life style των άλλων που κρύβονται, που κρύβουν τα κινητά τους.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, life style στο τέλος, πάντως, της συζήτησης, γιατί είχαμε εβδομάδα με πολύ έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πολύ, συμφωνώ, οπότε ξεκίνα εσύ.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήσουν στο στρατόπεδο, ταυτόχρονα έξω είχαμε μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας. Τα πολιτικά συμπεράσματα τα δικά σου ποια είναι; Έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο η πρόταση δυσπιστίας. Αλλά ήταν δεδομένο το αποτέλεσμα με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς δεν αλλάζει κάτι δομικά ως προς την ουσία, που είναι να βρει το δίκιο του ο κάθε συγγενής των θυμάτων. Από ‘κει και πέρα, το ένα χρήσιμο αποτέλεσμα ήταν ότι αποκαλύφθηκε η αλαζονεία του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή. Δηλαδή αυτό το στυλ, το υφάκι που είχε, αυτή η αλαζονεία, το ότι δεν συνειδητοποιεί το τι έχει γίνει, ότι λέει ψέματα, ότι δεν είχε ενδείξεις γι` αυτό το πράγμα, όταν ενάμιση χρόνο πριν το έγκλημα αυτό, τον είχε προειδοποιήσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι εργαζόμενοι του είχαν πει γι` αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ερώτηση γι` αυτό το ζήτημα δέκα μέρες πριν το έγκλημα και ειρωνευόταν στη Βουλή ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής. Ειρωνευόταν.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: «Είναι ντροπή σας να θέτετε θέμα ασφάλειας», το θυμάμαι αυτό.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κι αυτή η στρατηγική, το «δεν ντρέπεστε» το είδαμε κι απ’ τον πρωθυπουργό τον ίδιο, «δεν ντρέπεστε να υπονοείτε ότι εγώ έκανα τη συρραφή;». Κάθε φορά που θέλουν ν’ αποφύγουν ένα ζήτημα, λένε «δεν ντρέπεστε;». «Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε ότι παρακολουθώ τον υπουργό μου;». Πάντα είναι αυτή η στρατηγική του «πετάω τη μπάλα στην εξέδρα».
Προφανώς αυτό του έχει πει ο κ. Γκρίνμπεργκ, να μας πείσει όλους ότι επειδή φοράει γραβάτα και μιλάει αγγλικά στο εξωτερικό, ότι αποκλείεται να κάνει κάτι τέτοιο εντός της χώρας. Αλλά δεν αποκλείεται. Και, όπως αποκαλύπτεται, αυτό ακριβώς έχει γίνει. Και επιτέλους, εγώ το είδα και στο στρατόπεδο, η κοινωνία βράζει γι` αυτό το έγκλημα και τη συγκάλυψη. Και μετά από το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος το παίζει Πόντιος Πιλάτος και ζητάει και τα ρέστα από πάνω, νομίζω ότι θα έρθει ένα πολύ γερό χαστούκι στις ευρωεκλογές.
Αλλά δεν θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ απλά να πάρει μια ψήφο-τιμωρία στη Νέα Δημοκρατία. Θέλω ν’ ακούσει ο κόσμος για μια πράσινη, κοινωνική, δίκαιη Ευρώπη, για τις τομές που κάνουμε στη φορολογία, στην ακρίβεια και στη δικαιοσύνη, που θα προτείνουμε τομές και θα μας εμπιστευθεί. Θέλουμε θετική ψήφο.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Θέλω να κάνω μια ερώτηση Στέφανε: θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και πιστεύω ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί, ακόμα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ίσως εκείνη τη στιγμή που έπεσε το χειροκρότημα στον κ. Καραμανλή, να αισθάνθηκαν μουδιασμένοι. Η πλειοψηφία φαντάζομαι ότι δεν θα ένιωθε καλά, ακόμα και αν χειροκρότησε.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη, τι πάει να πει αυτό; Έχεις εκλεγεί με τις ψήφους του ελληνικού λαού, εκπροσωπείς την κοινωνία. Ή είσαι βουλευτής ή είσαι πρόβατο στο μαντρί. Τι πάει να πει ότι δεν αισθάνεσαι καλά γι` αυτό; Ποιον εκπροσωπείς;
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Έχεις δίκιο σ’ αυτό, δεν ξέρω ποιος έδωσε το σύνθημα «χειροκροτήστε τον κ. Καραμανλή», δεν ήμουν εκεί, δεν το γνωρίζω.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν μάλιστα και αναφορές ότι αναγκάστηκαν απ’ το Μαξίμου ν’ αναρτήσουν συντονισμένα διαψεύσεις κτλ., αλλιώς θα έμπαιναν σε Μαύρη Βίβλο του συστήματος Μητσοτάκη. Δηλαδή ωραία πράγματα, τέτοιος αυταρχισμός...
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι η εξής: ζητάς λοιπόν άμεσα εκλογές. Ως εκεί το δέχομαι, το καταλαβαίνω και είναι δικαίωμα κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης όποια στιγμή νομίζει. Γιατί όμως ζητάς εκλογές με έλεγχο από το εξωτερικό, με επιτροπή από την Ευρώπη;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Παρατηρητές υπάρχουν πάντα στις εκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Γιατί είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που το αδιάβλητο πλέον δεν είναι δεδομένο. Είχαμε στοιχεία, προσωπικά δεδομένα απόρρητα των εκλογέων του εξωτερικού, τα οποία δόθηκαν από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και εργαλειοποιήθηκαν. Άλλο ένα ψέμα της Νέας Δημοκρατίας τότε, ότι δήθεν η κ. Ασημακοπούλου τα συγκέντρωσε με τις δικές της δυνάμεις όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ τελικά ήταν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Και ρωτάω: Ξέρουμε ότι έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων, προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού. Ποιος εγγυάται ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εσωτερικού; Πώς ξέρουμε ότι δεν έχουν δοθεί αυτά τα δεδομένα σε εταιρείες για να κάνουν αυτό το micro-targeting, τη στοχευμένη δηλαδή πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό;
Μπορεί να εγγυηθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχουν διαρρεύσει, δεν έχουν εργαλειοποιηθεί δεδομένα εκλογέων εσωτερικού; Αν ναι, πώς; Και αν υπάρχει τρόπος μ’ αυτό το «πώς», τότε γιατί δεν δούλεψε για τα στοιχεία των εκλογέων του εξωτερικού; Δεν είναι δεδομένο το αδιάβλητο. Και σας το λέω ειλικρινά, όταν τουλάχιστον ένα απ’ τα δύο τζάκια κινδυνεύει με φυλακή, βάσει του εγκλήματος των Τεμπών -να μη σχολιάσω για το Predator και την ΕΥΠ- θα δείτε ότι θα κάψουν καμένη γη. Και πρέπει να είμαστε σ’ εγρήγορση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είναι δεδομένο το αδιάβλητο των εκλογών από τη στιγμή που έχει υπάρξει υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως λένε ότι ίσως η στιγμή που έθεσες θέμα αδιάβλητου εκλογών ήταν κακή, γιατί έδωσες μια πάσα στο να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση, που ήταν για το έγκλημα στα Τέμπη.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άμα εσένα σου έπαιρναν τα email και σου έλεγε «ψήφισε εδώ», θα εμπιστευόσουν το σύστημα; Θα εμπιστευόσουν τον ελεγκτή σου;
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ήταν η στιγμή να συζητηθεί;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η στιγμή για τη δημοκρατία είναι κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι ένα παιχνιδάκι εδώ πέρα, μιλάμε για απόρρητα δεδομένα ενός Έλληνα πολίτη. Δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Και εγείρει τεράστια ερωτήματα για το υπουργείο Εσωτερικών και την κ. Κεραμέως. Πρέπει να ξέρουμε εάν τα στοιχεία, τα δεδομένα των Ελλήνων εντός Ελλάδας, των ψηφοφόρων, είναι απόρρητα, εάν έχουν εργαλειοποιηθεί. Ο Έλληνας δικαιούται απάντηση τώρα γι` αυτό το ζήτημα.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεργαστήκατε, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, με το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Υπάρχει περίπτωση να βλέπαμε περισσότερη συνεργασία το επόμενο διάστημα; Γιατί φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό που είναι ίσως το ίδιο με το δικό σας αθροιστικά.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πού είναι το νέο ζύγι που λέει ο πρωθυπουργός -ότι όλα αυτά έχουν μπει στο ζύγι, το 41%. Και τον προκαλώ, όπως έχω προκαλέσει και πριν από μια εβδομάδα και δεν έλαβα απάντηση, να προχωρήσουμε σε διπλές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και να δούμε το ζύγι πού είναι. Σας υπόσχομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανανεωμένος ριζικά, με ξεκάθαρες προτάσεις και κυβερνησιμότητα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μόνος του.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το ξεκαθαρίζεις αυτό λοιπόν, ότι θα είναι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ήδη φαίνεται η δυναμική. Μέχρι και τα παιδιά, οι φαντάροι στο στρατόπεδο, οι γονείς τους, έχουμε πλέον δημιουργήσει ένα κίνημα στην κοινωνία. Και γι` αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλη η προπαγάνδα του Μαξίμου κάθε μέρα προσπαθούν να με αποδομήσουν.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, είναι χιούμορ αυτό που λες για τις εκλογές, γιατί ουσιαστικά ζητάς αυτό που έκαναν οι σύντροφοί σου όταν με νωπή εντολή να κυβερνήσεις το κόμμα, προσπάθησαν πάλι να σε καθαιρέσουν και να θέσουν θέμα ηγεσίας. Αυτό ζητάς να γίνει στη χώρα. Νωπή εντολή.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δημήτρη, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση δεν είναι πολύ πρόσφατη; Ο κόσμος δεν αποφάσισε πρόσφατα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κόσμος αποφάσισε πρόσφατα, πριν από έναν χρόνο για δεδομένα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν αλλάξει τελείως. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα έγκλημα τόσο σημαντικό, μια συγκάλυψη πλέον και με τη σφραγίδα του πρωθυπουργού και να παριστάνουμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τουλάχιστον, δικαιούμαστε να ξαναζυγιστούμε. Έχει αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αλλάξει και η κοινωνία, μέχρι και η οικονομική πολιτική της χώρας που μας βάζει προτελευταίους ως αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, πάνω από τη Βουλγαρία και πρώτος έμμεσος φόρος στην Ευρώπη, με ρεκόρ 25ετίας, πλέον και αυτό πρέπει να ξαναζυγιστεί.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και βέβαια δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά είναι ο «κανένας».
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά δεν αλλάζουν την καθημερινότητα του κόσμου. Οι πολιτικές μιας κυβέρνησης αλλάζουν την καθημερινότητα του κόσμου.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εσύ δηλαδή, υποθετικά, θα μπορούσες να πεις ότι είσαι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εννοείται.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αισθάνεσαι έτοιμος;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εννοείται.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Με τι στελέχη; Δηλαδή αν αύριο το πρωί η Ελλάδα σου ανέθετε τα ηνία της χώρας;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς έχουμε και ικανότατους βουλευτές και ικανότατους επιστήμονες, τα think tanks τα οποία ανακοινώνω, φαντάζομαι τα έχετε δει, μιλάμε για εξαιρετικά μυαλά και κόσμο ο οποίος προέρχεται από την αγορά. Να σας πω κάτι; Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, ο οποίος παρακολουθείται από το αφεντικό του, δεν έχει, όπως και το αφεντικό του, επιχειρήσει ποτέ στη ζωή του. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει ούτε ο κ. Χατζηδάκης.
Αυτοί που διοικούν αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία και ευαγγελίζονται την ανάπτυξη, δεν κατανοούν το επιχειρείν έμπρακτα. Εγώ θέλω ανοιχτές αγορές, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, κράτος πρόνοιας, μια στιβαρή άμυνα. Μιλάμε για στελέχη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο πρώην αρχηγός, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, γνωρίζετε ότι είναι από τους πιο στενούς μου συνεργάτες. Ο άνθρωπος αυτός είναι πλέον υπουργός Άμυνας. Βεβαίως και θα είναι δίπλα μου στην αμυντική πολιτική της χώρας.
Επίσης έχουμε και στις ευρωεκλογές τώρα, κάνουμε μια καινοτόμα διαδικασία, μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. Ανακοινώσαμε το πρώτο κύμα υποψηφίων ευρωβουλευτών για τα προκριματικά μας. Θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα στις αρχές της εβδομάδας. Και ήδη βλέπετε εκεί πέρα μια πολύ μεγάλη ανανέωση στον κόσμο. Έχουμε έναν πάρα πολύ καλό πάγκο, και θα το γνωρίσετε, μαζί με έμπρακτες προτάσεις.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα ότι πέντε άνθρωποι που θα μπουν στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές, θα είναι δική σου επιλογή. Μπορεί να είναι απ’ αυτούς που βλέπουμε ήδη στη λίστα; Μπορεί να σώσεις κάποιους που δεν θα περάσουν;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπορεί, ναι, σωστά.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχεις αποφασίσει κάποια ονόματα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, κανένα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ίσως και αν έχει αποφασίσει, να μην ήθελε να τα δημοσιοποιήσει.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, ειλικρινά δεν έχω. Κοιτάξτε, όταν βάζεις για δομικούς λόγους, γεωγραφικούς λόγους κτλ., μερικούς περιορισμούς, προφανώς υπάρχει μια ανόμοια κατάσταση για μερικές γεωγραφικές περιοχές από άλλες. Άρα, λοιπόν, στον βαθμό στον υπάρχει, να το πω απλά, ένα αστέρι το οποίο δεν μπόρεσε ν’ αναδειχθεί απλά αριθμητικά ή έχουμε πάρα πολλούς που είναι απόδημοι, οι οποίοι ανήκουν στην περιφέρεια Αποδήμων, αλλά έχουν και μια βάση στη χώρα. Να μη σχολιάσω την ειρωνεία του πρωθυπουργού για το «φαντάρος 20 ημερών» που προσβάλλει όλη την ομογένεια και τον ελληνικό στρατό κατά τη γνώμη μου. Αλλά και όλη την ομογένεια, η οποία θα ήθελε πολύ να μπορούσε να επέστρεφε στην Ελλάδα, αλλά με τέτοιες συμπεριφορές σου λένε «πού πάω να μπλέξω».
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πιστεύεις ότι σε ειρωνεύτηκε προσωπικά; Γιατί είναι γνωστό ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει το 30ο έτος της ηλικίας του και είναι ομογενής Έλληνας, πόση θητεία θα κάνει ρε παιδιά;
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ή να την εξαγοράσει τη θητεία, δεν είναι δώρο.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Ο λόγος για τον οποίο είμαι στην Ελλάδα δεν είναι επειδή η Ελλάδα μου προσέφερε φοβερές επαγγελματικές ευκαιρίες και γύρισα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έρχονται Έλληνες από το εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, το γνωρίζουμε όλοι. Η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο αποκούμπι, το γνωρίζουμε όλοι. Και γι` αυτό οι Έλληνες μένουν έξω.
Ήρθα στη χώρα μας μόνιμα επειδή έγινα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαι 36 χρόνων, διπλάσια ηλικία από πολλά παιδιά στον στρατό. Και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα τη θητεία μου. Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω βάσει του νόμου. Με υπερηφάνεια φόρεσα το εθνόσημο, κάτι το οποίο προφανώς δεν άρεσε στην κυβέρνηση, διότι μας έλεγε «εθνική εξαίρεση» για τόσα χρόνια, μην το ξεχνάμε αυτό, αυτό τον τόνο που είχε ο κ. Μητσοτάκης.
Ας σεβαστούν λίγο τους απόδημους και την ομογένεια. Και άμα είναι να κάνουμε συγκρίσεις πατριωτισμού, να το κάνουμε βάσει των πράξεων του καθενός. Εγώ δεν έχω πειράξει κανέναν σ’ αυτή τη χώρα. Είμαι εδώ πέρα να προσφέρω. Ούτε ψεύδομαι, όπως κάνει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ούτε λέω «δεν ντρέπεστε» για ν’ αποφύγω την ωμή πραγματικότητα που με κοιτάει στα μάτια.
Και τώρα λένε, «τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία πολεμάνε το Μαξίμου». Ξέρετε κάτι; Αν μια κυβέρνηση έχει πραγματικά λαϊκή βάση, δεν φοβάται τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν βασίζεται σε οικονομικά συμφέροντα για να μείνει εν ενεργεία, για να μείνει κυβέρνηση. Έχει τη δύναμη του λαού. Άρα λοιπόν όλο αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο τους βοήθησε να χρωματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση» και το ένα και το άλλο, και στο τέλος γίνεται μπούμερανγκ.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στέφανε, στα εσωκομματικά σας φαίνεται να έχετε ηρεμήσει. Ωστόσο, πέρασαν αρκετά δύσκολες ημέρες. Και φάνηκε ότι υπήρξε και μια ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα. Έχετε επικοινωνία;
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αυτό θα ρωτούσα ακριβώς, με πρόλαβες Δημήτρη.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε επικοινωνία, μου έστειλε ευχές για τα γενέθλιά μου και για την ορκωμοσία μου...
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ωραίες είναι οι ευχές. Τη στήριξη την έχεις;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και πριν από μια εβδομάδα τον πήραμε και από το στρατόπεδο με τον θάλαμό μου τηλέφωνο και χάρηκε πάρα πολύ που μιλήσαμε.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Α, μιλάτε σε τόσο καλό κλίμα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, πραγματικά είμαστε καλύτερα από ποτέ, «καλύτερα δεν γίνεται».
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό του μέλλον στο έχει συζητήσει καθόλου; Είδαμε μια φωτογραφία με κάποια χαρτιά για ένα περίφημο rebranding, ο ίδιος το αρνείται.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά χτυπήθηκε ανελέητα από την προπαγάνδα του συστήματος του Μητσοτάκη. Όταν λοιπόν έχεις ένα ολόκληρο σύστημα εναντίον σου για τόσα χρόνια, προφανώς όταν πας να φτιάξεις το ινστιτούτο σου, την υστεροφημία σου, προτάσεις για ειρήνη και δικαιοσύνη, χρειάζεσαι κάποια συμβουλευτική εταιρεία να κάνεις το σωστό πράγμα. Βεβαίως, είμαστε υπερήφανοι γι` αυτά τα οποία έχει πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης έχει κάνει μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία στη διάρκεια της διακυβέρνησής του και πολύ καλά κάνει να θέλει να τα παρουσιάσει με τον πιο προοδευτικό τρόπο.
Δηλαδή έχει δικαίωμα ο Μητσοτάκης να έχει τον Γκρίνμπεργκ και ο Αλέξης να μη μπορεί να έχει έναν σύμβουλο για το ινστιτούτο του; Και μάλιστα να μάθουμε και πώς πληρώνεται ο Γκρίνμπεργκ γιατί εγώ βλέπω ότι η Νέα Δημοκρατία κάθε χρόνο το συνολικό της χρέος ν’ αυξάνεται. Τέτοια ρύθμιση χρέους δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Δηλαδή να μπορείς επ` άπειρον να βλέπεις το χρέος σου ν’ αυξάνεται. Και κάπως πληρώνει τον Γκρίνμπεργκ στην Αμερική. Αναρωτιέμαι, θα μας απαντήσει ποτέ η Νέα Δημοκρατία πώς πληρώνεται ο Σταν Γκρίμπεργκ;
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Να ορίστε, μπορείς να το θέτεις το ερώτημα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πώς; Κι άμα πληρώνει ΦΠΑ, γιατί δεν το ξέρουμε κι αυτό.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πάντως, επειδή λες για τα τζάκια, ορίστε, μέσα στα τζάκια και στη σκυταλοδρομία από τζάκι σε τζάκι σε τζάκι, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε το χρόνο του να κυβερνήσει την Ελλάδα, χωρίς να είναι από τζάκι.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις, προφανώς. Αλλά οι εξαιρέσεις αποδεικνύουν τον κανόνα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ναι, εντάξει. Είμαστε λοιπόν προ των πυλών, βρισκόμαστε δηλαδή πολύ κοντά στις ευρωεκλογές. Θέλω να μου πεις τι περιμένεις από τις ευρωεκλογές αυτές; Θέλω να μου πεις ποια είναι τα σχέδιά σου, ποιο είναι το πρόγραμμά σου, τι θέλεις ν’ αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις ευρωεκλογές.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θέλω ν’ αποδείξει ότι θα είμαστε ξεκάθαρα η προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει τη σκυτάλη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε πραγματικά σηκώσει ανάστημα, έχουμε ανανεωθεί. Και να φέρουμε ένα πάρα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα, προφανώς.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος η δεύτερη θέση;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, στόχος είναι η μεγάλη ανατροπή. Πραγματικά το πιστεύω, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Η αντίδραση του κόσμου στις προτάσεις μου για τη φορολογία, οι οποίες μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με μια πιο προοδευτική κλίμακα τη φορολογία στα χαμηλότερα εισοδήματα, πιστεύω ότι έχουν κάνει γκελ. Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους επιχειρηματίες το ίδιο.
Θα βγάλουμε και άλλες προτάσεις: και για την Υγεία και για τη Δικαιοσύνη και για άλλα ζητήματα. Θα αναδείξουμε νέο κόσμο, ήδη νομίζω το βλέπετε. Και πιστεύω ότι η κοινωνία θα μας ανταμείψει ανάλογα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Στην Υγεία ή στη Δικαιοσύνη πάσχει περισσότερο η Ελλάδα, κατά τη γνώμη σου; Στον τομέα της Υγείας ή της Δικαιοσύνης, Στέφανε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς η Υγεία είναι το πρωταρχικό μέλημα μιας κοινωνίας. Δηλαδή η ιδέα ότι αλιεύουν γιατροί, ασθενείς, από τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία όλη η κοινωνία ξέρει ότι υπολειτουργούν, και μετά τους πηγαίνουν στην ειδική κλινική ως πελάτες, αυτό δεν είναι δημόσια Υγεία. Άρα, ας έχουμε τους Έλληνες πρώτα τουλάχιστον υγιείς, εν ζωή, με πραγματική δημόσια Υγεία. Και συγχρόνως -το ένα δεν αναιρεί το άλλο, προφανώς- αλλά συγχρόνως οι τομές στη Δικαιοσύνη πρέπει να γίνουν. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν οι δικηγόροι να τρέχουν με το αυτοκίνητό τους για να πάρουν αναβολές ανά τη χώρα και να μη μπορούν να έχουν μια ψηφιακή ακρόαση. Στο 2024 είμαστε πλέον.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ναι. Και επίσης, αν θέλεις, να το πούμε και πιο λαϊκά και πιο ωμά, πιστεύω ότι σε μια χώρα που θέλει να λέγεται χώρα που έχει Δίκαιο ανεπτυγμένο, σε κάποια κακουργήματα, αδικήματα, όπως θέλετε πείτε το, όταν λέμε ισόβια, τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια, όχι σε 10 χρόνια να είσαι έξω. Και το λέω γιατί έχουμε πολύ πρόσφατα παραδείγματα. Και τα ξέρεις κι εσύ και τα ξέρουν και οι τηλεθεατές που μας βλέπουν.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή την εμπειρία σου στον στρατό, να ρωτήσω μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την Εθνική Άμυνα. Πρώτα απ’ όλα, είμαστε στις χώρες που έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ για την αμυντική δαπάνη. Συμφωνείς με αυτό; Είναι σωστό το ποσοστό αυτό να διοχετεύεται εκεί; Και το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι αν συμφωνείς με την εθελοντική στράτευση των γυναικών που έχει προτείνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια, αυτή τη στιγμή, να έχουμε λιγότερες δαπάνες στα αμυντικά. Προφανώς είναι ένας στόχος αυτός, το να μπορούμε να αναδιανέμουμε τα εισοδήματα του Έλληνα σε κοινωνικές προτεραιότητες αντί στις στρατηγικές δαπάνες, αλλά βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική συνθήκη που απαιτεί ετοιμότητα.
Η πιο φθηνή άμυνα είναι η αποτροπή. Για να έχουμε αποτροπή χρειαζόμαστε να έχουμε καλύτερη θέση εκκίνησης, σημείο εκκίνησης, ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης στον εξοπλισμό μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το πώς λοιπόν μέσα σ’ αυτό το μίγμα προτεραιοποιούμε τις δαπάνες, είναι μια άλλη συζήτηση. Εκεί έχουμε διαφωνίες με τη Νέα Δημοκρατία. Και μεγάλες.
Και σίγουρα δεν θεωρώ σκόπιμο το να στέλνουμε εξοπλισμό, τον οποίο έχουμε χρυσοπληρώσει, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, όταν τον έχουμε ανάγκη εδώ. Θέλω ο αμυντικός εξοπλισμός να μένει στη χώρα μας για την άμυνά μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε με άλλους τρόπους. Ανθρωπιστική βοήθεια, με τη γεωπολιτική μας θέση, υπάρχουν άλλοι τρόποι.
Άρα νομίζω ότι προς το παρόν δεν έχουμε την πολυτέλεια να μειώσουμε τις δαπάνες. Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πληρώνουμε τους φαντάρους 8,60 ευρώ το μήνα. Δηλαδή αυτό είναι φτωχοποίηση. Είναι ένα έμμεσο οριζόντιο μέτρο το οποίο φτωχοποιεί τις πιο φτωχές οικογένειες. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Ούτε τα ξυριστικά σου δεν μπορείς ν’ αγοράσεις με 8,60 το μήνα. Πραγματικά, δηλαδή, γνώρισα τόσα παιδιά εκεί μέσα που ούτε καν συνειδητοποιούν την αδικία την οποία βιώνουν.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πώς σε αντιμετώπιζαν;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πραγματικά ήταν ευγνώμονες. Τώρα δεν θέλω να φανώ αυτοαναφορικός, αλλά για την απλότητά μου, για το γεγονός ότι όπως κι εδώ πάντα απαιτώ τον ενικό, δηλαδή τους έλεγα «σταματήστε τον πληθυντικό». Το ότι συμμετείχα κάθε μέρα σε όλο το πρόγραμμα, στις υπηρεσίες, στις εκπαιδεύσεις. Ήταν πάρα πολύ θερμό το κλίμα και ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα να συναναστραφώ με νέο κόσμο, ο οποίος ειλικρινά έχει σταματήσει να ονειρεύεται. Δηλαδή δεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει κοινωνική ανέλιξη, κοινωνική κινητικότητα μέσα στη χώρα του.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αγγαρεία έκανες στον στρατό;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, έκανα. Μαγειρεία, λάντζα, βέβαια. Δεν έχω τέτοια θέματα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πιστεύω ότι το χάρηκε, αν κρίνω από το χαμόγελό του.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Χάρηκα τη συναναστροφή, είναι καλά παιδιά, δικαιούνται να ονειρευτούν και να διαπρέψουν στη χώρα τους. Έχουμε φοβερό ανθρώπινο δυναμικό.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εθελοντική στράτευση γυναικών;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι η θητεία έχει οφέλη στην κοινωνία, σίγουρα η συναναστροφή μεταξύ νέων Ελλήνων από διαφορετικά, ας το πούμε, ταξικά στρώματα, διαφορετικές γεωγραφίες κτλ. είναι χρήσιμο. Είναι κάτι το οποίο συντονίζει την κοινωνία μας και ενώνει την κοινωνία μας. Από ‘κει και πέρα θεωρώ ότι η στράτευση θα έπρεπε να είχε κι έναν πιο κοινωνικό ρόλο. Όχι μόνο δηλαδή το αμυντικό κομμάτι. Να ήταν μέχρι τρεις μήνες, αντί για τους 6 με 12 μήνες και να υπήρχε ειδικά μέχρι τα 40 χρόνια ηλικίας μια συνεχόμενη μετεκπαίδευση. Δηλαδή ένα Σαββατοκύριακο το μήνα π.χ. στο οποίο να μπορούσε κάποιος να συνεχίζει εκπαίδευση στο G3, στο όπλο-βολή κτλ. και να είναι όλοι πιο συντονισμένοι.
Προφανώς υπάρχουν πρωτόκολλα, αλλά να είναι όλη η κοινωνία πιο έτοιμη για μια κακή στιγμή. Δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχουν τομές που μπορούν να γίνουν, τις επεξεργάζομαι. Το πρώτο πράγμα το οποίο επεξεργάζομαι αυτή τη στιγμή με τον υπεύθυνο Τομεάρχη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον ναύαρχο Αποστολάκη, είναι το να μπορούν οι φαντάροι να πληρώνονται με κάποια αξιοπρέπεια.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Όχι 9 ευρώ πάντως.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι 8,60. Πρέπει να είμαστε τουλάχιστον, κατά τη γνώμη μου, στα 150 ευρώ το μήνα, να μπορούν να πληρώσουν για τα ξυριστικά τους, για τα βασικά αγαθά. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Και από ‘κει και πέρα πρέπει ν’ αναφερθούμε και τους στρατιωτικούς, οι οποίοι κι εκείνοι βιώνουν επισφάλεια και στις αμοιβές τους και στον οικογενειακό σχεδιασμό.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Θέλω κάτι να ρωτήσω, ξέρω ότι και ο Δημήτρης θέλει πολλά να ρωτήσει, έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις. Καταλαβαίνετε τώρα, Στέφανος είναι αυτός, όταν έχεις τον Στέφανο έχεις να ρωτήσεις πάρα πολλά πράγματα πάντα. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, παρ` όλα αυτά θα κάνω μια ερώτηση που είναι ποδοσφαιρικού τύπου. Αν μπορούσες να πάρεις μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ποιον θα ήθελες; Υπάρχει κάποιος;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση ν’ απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση. Δεν θέλω να θάψω το άτομο, εντάξει; Αποκλείεται. Δεν υπάρχει περίπτωση. Έχω ονόματα στο μυαλό μου, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ απαντήσω. Καλή προσπάθεια όμως.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Σεβαστό και δεκτό.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ώρα για life style, γιατί θα δυσαρεστηθούν οι άνθρωποι που περιμένουν να τον ακούσουν να μιλάει για life style.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εντάξει, είναι ο άνθρωπος που έφερε καθαρά χολυγουντιανό αέρα στον πολιτική μας σκηνή, αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκπέμπει γοητεία, εκπέμπει οικειότητα...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εκπέμπω την αλήθεια μου.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εκπέμπεις την αλήθεια σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που τουλάχιστον εγώ σε γνώρισα, πριν καν είσαι υποψήφιος για το χρίσμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήσουν ένας άνθρωπος που έφερες έναν άλλον αέρα, που δεν έχει αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «αυτός είναι ένα πολιτικό στέλεχος». Έχεις έναν αέρα χολυγουντιανού σταρ. Δεν είσαι ρε παιδί μου ο κλασικός πολιτικός άντρας. Αυτό εννοώ.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το οποίο βέβαια μπορεί να υπερκαλύπτει πολλές φορές τα πολιτικά σου επιχειρήματα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Βεβαίως, αυτό εννοώ. Να σε κατηγορούν γι` αυτό, να μη σε πάρουν σοβαρά γι` αυτό, καταλαβαίνεις τι λέω.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, σίγουρα δεν θέλει να παρουσιαστούν τα επιχειρήματά μου και οι θέσεις μας. Αυτό είναι γνωστό. Από ‘κει και πέρα είμαστε τυχεροί που έχουμε την προσοχή του κόσμου, έχουμε αδιαμεσολάβητη σχέση και τα παρουσιάζουμε. Άρα λοιπόν πρέπει να επιμείνουμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Έχουμε γάμο σύντομα;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα έχουμε, ναι.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προετοιμασίες προχωράνε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προχωράνε, σταδιακά.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πού θα γίνει;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα γίνει στην Κρήτη, στην ιδιαίτερή μου πατρίδα.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με στενό κύκλο; Συνεργάτες;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πολύ στενό κύκλο.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εσύ, εγώ...
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από τρεις φορές εδώ μπορεί και να πάμε.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Μετά από τρεις φορές που μας έχει επιλέξει... Εγώ θέλω να ρωτήσω, γιατί πραγματικά παρακολουθώντας τώρα, έναν χρόνο και κάτι, τη ζωή του Στέφανου και του Τάιλερ, βέβαια, αυτό το να έχεις τις κάμερες και τους φωτογράφους κατά πόδας, το οποίο βεβαίως το αντιμετωπίζετε και οι δυο σας με τρομερή ευγένεια και γλυκύτητα. Πες ότι εσύ είσαι λίγο πιο εξοικειωμένος, τον Τάιλερ δεν τον έχει κουράσει καθόλου;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς να πω, επειδή βλέπω τώρα την οθόνη, έχει πλάκα το ότι η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τους μπαχαλάκηδες που θα έκαναν ζημιά στην 25η Μαρτίου.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Γιατί;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έτσι, έκανε καταγγελίες χωρίς καμία ουσία. Πάλι ψέματα, ψέματα, ψέματα.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σου προέκυψε με τις φωτογραφίες;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, όσο σκέφτομαι, λέτε για lifestyle κτλ. κι εκείνοι θέλουν να πουν ότι εμείς προκαλούμε βία. Μα είναι στα καλά τους; Έτσι απλά, καταγγελίες, ψέματα επειδή νομίζουν ότι μπορούν να χρωματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως το χρωμάτισαν τόσα χρόνια. Λάθος κάνουν, θ’ απογοητευθούν.
Τώρα όσον αφορά την ερώτησή σου για τον Τάιλερ: και οι δυο μας έχουμε κουραστεί από την έλλειψη της ιδιωτικότητας. Σίγουρα ο Τάιλερ, ο οποίος τώρα μαθαίνει τα ελληνικά και προφανώς δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς λέγεται όταν περπατάει, αλλά γνωρίζουμε και τα έχουμε δει και οι δύο, ότι αυτό που κάνουμε αποδίδει. Κι έχει έναν ιερό σκοπό.
Είμαι 36 χρόνων, έχω ζήσει 6 μήνες μία πορεία με μεγάλη συγκίνηση και ευθύνη. Όταν έχεις γιαγιάδες και παππούδες που κλαίνε πάνω σου, όταν έχεις πάει στην Καρδίτσα και βλέπεις σπίτια με δυο μέτρα λάσπη, να έχουν χάσει οι άνθρωποι το βιός τους και να μην έχουν μια χείρα βοηθείας από το κράτος, εάν λοιπόν αυτό σημαίνει ότι εμείς θα έχουμε λιγότερη ιδιωτικότητα όπου πάμε κτλ. και ότι τα παρουσιάζουν, ας πούμε, άλλα ψευδή δημοσιεύματα, ότι δήθεν ξέχασα τον Εθνικό Ύμνο στην ορκωμοσία, όταν αυτοί που είμαστε κοντά στη μουσική, στη μπάντα...
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ήταν ασύγχρονο, ακουγόταν.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είχαμε άλλες οδηγίες, ήταν ασύγχρονο κι εμείς που ήμασταν κοντά στη μπάντα σταματήσαμε για να συγχρονιστούμε με τη μουσική. Προφανώς την κάθε λεπτομέρεια τη μεγαλοποιούν. Αλλά αυτά δεν κοστίζουν τίποτα στον κόσμο. Αυτά είναι ανούσια πράγματα. Ό,τι τσιμπήσει. Το θέμα είναι αυτό που κάνουμε. Έχουμε βγει μπροστά. Είμαστε αυθεντικοί. Θέλουμε να προσφέρουμε. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ο οποίος μας ελέγχει. Το βλέπετε κι από τη μανία που έχει το σύστημα του Μητσοτάκη-Γκρίνμπεργκ.
Μπορούμε να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα στον κόσμο; Μπορούμε; Αυτό είναι το βασικό. Εάν λοιπόν καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε αυτή τη χώρα, να γίνει μια χώρα αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, να μπορεί αυτό που έχω βιώσει προσωπικά στην Αμερική, το αμερικανικό όνειρο, που είναι καταναλωτικό μεν, αλλά δεν παύει πολλοί από εμάς να πηγαίνουμε στο εξωτερικό για να μπορούμε να διαπρέψουμε. Μπορεί το ελληνόπουλο να διαπρέψει στη χώρα του; Εάν μπορέσουμε να βοηθήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, τότε χαλάλι οι κάμερες, δεν έχουμε θέμα.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εσύ πήγες καλά στο εξωτερικό, έχεις χρήματα, μπόρεσες ν’ αγοράσεις ένα σπίτι στο Κολωνάκι, το έχει επισκεφθεί ήδη ο Νίκος Ευαγγελάτος, έχει μπει μέσα πριν μπείτε εσείς.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ασφαλιστικά μέτρα!
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Σας έκανε ωραίο ποδαρικό.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και στον θάλαμο έκανε ποδαρικό, απ’ ό,τι είδα.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ήταν υπέροχο όμως αυτό, πραγματικά ήταν υπέροχο του Νίκου.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι θα είναι το σπίτι;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά τα έπιπλα δεν υπάρχουν. Δεν έχουμε έπιπλα μέσα, δεν ξέρω πού τα βρήκαν.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Κοίταξε, όμως, είναι ωραία πρόταση, μπορείτε να τη σκεφτείτε, είναι πολύ ωραία πρόταση.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε μπαίνετε με το καλό;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να επιπλώσουμε, πρέπει ν’ ανακαινίσουμε δυο-τρία πραγματάκια, άρα φαντάζομαι σε δυο-τρεις μήνες.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αργείτε ακόμα. Κοίταξε, εγώ από τη σημερινή μας κουβέντα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο, κρατάω κάποια βασικά πράγματα. Ότι πάνε για ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί μόνος του χωρίς μαγειρέματα, συμμάχους και παντρέματα περίεργα...
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε χώρο, αξιοκρατικά είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον προοδευτικό κόσμο να έρθει. Δηλαδή πραγματικά είδα στη Βουλή, αν και είχα τους ενδοιασμούς μου για το αποτέλεσμα της πρότασης δυσπιστίας, ο προοδευτικός κόσμος στάθηκε με αξιοπρέπεια. Ας πούμε, θεωρώ ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν πολύ μαχητική στη Βουλή και μπράβο της.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι έλειπες;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου είναι αδιάφορο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ανεξάρτητος αλλά θα μεγαλώσει. Και πραγματικά προσκαλώ όλο τον προοδευτικό κόσμο να ενεργοποιηθεί, να μας δώσει την ευκαιρία.
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το κρατάω το «μου είναι αδιάφορο» βέβαια, το οποίο είπε ο Στέφανος, γιατί πρέπει ν’ ακουστεί η ερώτησή σου, αν εκμεταλλεύτηκε την απουσία στον στρατό του Στέφανου.
Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν μπορούσε να είναι παρών στις εξελίξεις και ακολούθησε...
Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: «Μου είναι αδιάφορο», απάντησε ο Στέφανος και ήταν πολύ ξεκάθαρη η απάντησή του. Και κρατάμε και κάτι ακόμα: ότι, όπως ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είπε, ναι, αισθάνεται απολύτως έτοιμος να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

 

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ