ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/04/2024

Στ. Κασσελάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλύπτει τον Κώστα Καραμανλή και προϊδεάζει ότι εάν ο Καραμανλής πάει στη Δικαιοσύνη θα πέσει η κυβέρνηση

Στ. Κασσελάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλύπτει τον Κώστα Καραμανλή και προϊδεάζει ότι εάν ο Καραμανλής πάει στη Δικαιοσύνη θα πέσει η κυβέρνηση



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

Σημεία συνέντευξης:

Νομίζω ότι με ξέρετε πάρα πολύ καλά. Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκα, σας είπα ακριβώς ποιος είμαι. Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι παιδιά πρωθυπουργών. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουμε ένσημα στην αγορά.

Πέρα από τον πρωθυπουργό που κυριολεκτικά γεννήθηκε για να κυβερνήσει, ο Υπουργός Οικονομικών από τις σπουδές του έγινε κατευθείαν βουλευτής. Ουδέποτε έχει επιχειρήσει στη ζωή του και αυτή τη στιγμή διοικεί το αναπτυξιακό περιβάλλον της χώρας.

Αυτό που σίγουρα δεν ξέρουμε είναι το πόθεν της οικογένειας Μητσοτάκη και το πόθεν της ΝΔ. Η ΝΔ έχει κάνει την καλύτερη ρύθμιση χρέους στην ιστορία, αυξάνεται το χρέος κάθε χρονιά επ’ άπειρον. Πώς πληρώνονται τα social media της ΝΔ; Πώς πληρώνεται ο κ. Γκρίνμπεργκ;

Εν αντιθέσει το κόμμα μου δεν οφείλει μισό ευρώ σε κανέναν. Πώς ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί τη ΝΔ με χρέος μισό δισ. , ένα κόμμα που λογοδοτεί σε τράπεζες;

Πριν τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσω δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Και προκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο. Και να δούμε το δικό του πόθεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλύπτει τον Κώστα Καραμανλή και προϊδεάζει ότι εάν ο Καραμανλής πάει στη Δικαιοσύνη θα πέσει η κυβέρνηση. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε;

Θα καταθέσουμε το κατηγορητήριο εφόσον ο Κ. Μητσοτάκης δεσμευθεί να μην αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή. Έχουμε 11 κακουργηματικές πράξεις στο κατηγορητήριό μας που τις έχουμε αιτιολογήσει πλήρως.

Η ΝΔ πιστεύει ότι οι προειδοποιήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των εργαζομένων προς τον κ. Καραμανλή ήταν ψέματα; Είχε γνώση του κινδύνου και αποδοχή του αποτελέσματος ο κ. Καραμανλής, άρα ενδεχόμενο δόλο. Όταν έρθουμε στην κυβέρνηση δεσμεύομαι ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα αλλάξει.

Ο Κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το θέμα της περιουσιακής κατάστασης της συζύγου του για να αποπροσανατολίσει από το θέμα των Τεμπών. Τον συγχαίρω που είναι καλός οικογενειάρχης και τον παρακαλώ να επιτρέψει στις οικογένειες των Τεμπών να βρουν δικαιοσύνη και να μη μπλοκάρουν τον αγώνα τους οι ψήφοι της ΝΔ.

Είναι λιγότερο οικογενειάρχες οι γονείς των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη; Η Δικαιοσύνη δεν έχει ζυγαριά. Η Δικαιοσύνη είναι δίκαιη για όλους.

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του  Στέφανου Κασσελάκη

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στο στούντιο του ΣΚΑΙ θα έρθουμε τώρα για να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ είστε εδώ στον ΣΚΑΙ γι` αυτή την πρώτη συνέντευξη γνωριμίας, ας την ονομάσω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ εγώ για την πρόσκληση. Και νομίζω επειδή είναι και τώρα φρέσκα τα νέα, θέλω να μεταβιβάσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς της 28χρονης κοπέλας που δολοφονήθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά της.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι γεγονός που μας έχει σοκάρει όλους, κ. Κασσελάκη. Και για τέτοια, νομίζω, κοινωνικά φαινόμενα, θα θέλαμε, αν μου επιτρέπετε να πω, να δούμε και τις πολιτικές δυνάμεις να έρχονται σε μια συνεννόηση προκειμένου να σταματήσει πια αυτό. Να παρθούν αυτά τα μέτρα σε συνεννόηση όλων σας που δεν θα επιτρέπουν τέτοιου είδους τραγωδίες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρώτα απ` όλα υπάρχει μια πρωτοβουλία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει στηρίξει και έχει καταθέσει νομοθετικά πάνω από μια φορά. Αυτό είναι το να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε ποινικά τον όρο «γυναικοκτονία». Όπως βλέπουμε κι εδώ άλλο ένα παράδειγμα μιας γυναικοκτονίας, η ενδοοικογενειακή βία ένα τεράστιο ζήτημα. Κυριολεκτικά κάθε μέρα διαβάζει ο κόσμος για ένα νέο έγκλημα το οποίο γίνεται. Και έχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας. Ασφάλειας, εννοείται, όσον αφορά στην εγκληματικότητα σε πολλές περιοχές, όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία. Οικογένειες να χάνουν συγγενείς τους και το βιός τους επειδή δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Φωτιά, που την παρουσιάσατε πριν, η οποία μαίνεται τέτοια εποχή για τρεις μέρες. Και φυσικά ασφάλεια οικονομική, διότι η οικονομική ανέχεια κατά τη γνώμη μου προκαλεί τη βία εν μέρει στους νέους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να τα πάρουμε ένα ένα; Εγώ σας άφησα να κάνετε αυτή την τοποθέτηση, που νομίζω είναι χρήσιμη για να καταλάβουμε και εισαγωγικά λίγο πώς σκέφτεστε. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Καταθέσατε στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αυτή την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι ακριβώς.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το κατηγορητήριο που σας ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι κατηγορητήριο. Επειδή μας ειρωνεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το κατάλαβα, θα απαντήσετε. Ερώτηση απλή, κοφτή και ξάστερη: θα το καταθέσετε ή όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να το κάνουμε πενηνταράκια στον κόσμο για να καταλάβει τι ακριβώς παίζεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Διότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι νομικά λίγο πολύπλοκος για τον κόσμο να καταλάβει. Υπάρχουν δυο κρίσιμα στάδια. Το πρώτο είναι η συγκρότηση αυτής της Προανακριτικής Επιτροπής και το δεύτερο είναι το πόρισμα, δηλαδή η παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Για το πρώτο βήμα έχουμε αυτή τη στιγμή τους 36 βουλευτές μας για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια σύσταση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία. Γιατί δεν προχωράτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επειδή στο δεύτερο βήμα, δηλαδή στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πει, μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής και του πορίσματος εκεί, ότι σκοπεύει να αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό πώς το προεξοφλείτε κατ` αρχάς; Σας είπε ο κ. Μητσοτάκης, φέρτε μου ένα κατηγορητήριο και αν αυτό στοιχειοθετείται, πάμε, πρώτον. Και δεύτερον: επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό και θα έχετε όλο τον χρόνο, υπάρχει μια διαδικασία στη Δικαιοσύνη. Επειδή αναφερθήκατε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με το που προσκρούει η Δικαιοσύνη -για να βοηθήσω κι εγώ να το κάνουμε πενηνταράκια για τον κόσμο- στο όνομα κάποιου πολιτικού προσώπου, αφήνει κάτω τα μολύβια και λέει «η δικογραφία στη Βουλή». Άρα, ακόμη κι αν πέσει στο κενό αυτή σας η προσπάθεια, γιατί καταλαβαίνω αυτό υπονοείτε, θα έρθει μετά η Δικαιοσύνη και θα τη ξαναφέρει τη δικογραφία στη Βουλή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς έχουμε ήδη υπεραρκετά στοιχεία για να μπορούμε να αιτιολογήσουμε αυτές τις κατηγορίες. Είναι τρεις κατηγορίες: η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, υπάρχει η έκθεση και υπάρχει η διατάραξη της ασφάλειας στις συγκοινωνίες.

Έχουμε 11 κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες έχουμε αιτιολογήσει πλήρως στο κατηγορητήριό μας, το έχω εδώ μπροστά. Μέσα είναι ξεκάθαρες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις που είχε ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής για να προστατεύσει τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία, καταθέστε το. Γιατί δεν το καταθέτετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για να μην αμνηστευτεί ο Κώστας Καραμανλής. Είναι σημαντικό να το καταλάβει ο κόσμος αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πώς λέτε γι` αυτή την Επιτροπή αν δεν υπάρχουν κατηγορίες;». Ορίστε, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Υπάρχουν ξεκάθαρες κατηγορίες.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Οι κατηγορίες αυτές πρέπει να αξιολογηθούν. Αν εσείς έχετε τέτοια αυτοπεποίθηση ότι αυτές οι κατηγορίες περνάνε, γιατί πρέπει να στηρίζονται στο νομικό μας πλαίσιο, για να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, καταθέστε το.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή η προειδοποίηση του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενάμιση χρόνο πριν, δεν είναι δεδομένο;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα γιατί δεν το καταθέτετε για να μπορείτε μετά να πείτε «Ορίστε κ. Μητσοτάκη, σας έφερα το κατηγορητήριο, κατέθεσα το αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και εσείς κάνετε πίσω»; Γιατί δεν κάνετε αυτή την κίνηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα το καταθέσουμε με χαρά, εφόσον ο ίδιος δεσμευτεί να μην αμνηστεύσει. Ειλικρινά, δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Ο ίδιος λέει ότι «α, θέλουμε σώνει και καλά να πάει φυλακή ο Καραμανλής για να πέσει η κυβέρνηση». Δηλαδή προϊδεάζει ότι, αν αυτό πάει στη Δικαιοσύνη, θα πέσει η κυβέρνηση; Ξέρει κάτι που δεν το ξέρουμε;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Δηλαδή στα κοινοβουλευτικά χρονικά δεν προεξοφλείται η ψήφος της πλειοψηφίας, για να καταθέσετε κι εσείς το αίτημα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ούτε έχει ξαναγίνει ένα έγκλημα στο οποίο κανείς δεν έχει λάβει πολιτική ευθύνη. Είχε τόσο προειδοποιήσεις ως υπουργός, Και είναι βουλευτής αυτή τη στιγμή και έχει 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σαν πρόβατα στο μαντρί να τον χειροκροτούν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα αυτό είναι ένα άλλο πράγμα, να μη τα μπερδεύουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πώς είναι άλλο πράγμα; Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε προειδοποιήσεις;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ λέω ότι υπάρχουν κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Γιατί δεν το πάτε; Πηγαίντε το.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, είχε πει «να δούμε το κατηγορητήριο και να εκφράσουμε μια άποψη». Το είδαν. Τι λένε μετά; «Α, γνωρίζατε τον νόμο ήδη». Καμία άποψη. Μπορεί να μας πει η Νέα Δημοκρατία τι πιστεύει γι` αυτό; Πιστεύει ότι είναι ψέμα αυτό; Πιστεύει ότι οι προειδοποιήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ψέμα; Οι προειδοποιήσεις του Σωματείου των εργαζομένων ήταν ψέμα; Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ δέκα μέρες πριν το έγκλημα, που ειρωνευόταν ο Κώστας Καραμανλής «Δεν ντρέπεστε, να ρωτάτε για την ασφάλεια…!» ήταν ψέμα; Υπήρχαν προειδοποιήσεις. Είχε γνώση του κινδύνου και αποδοχή του αποτελέσματος και αυτό σημαίνει ενδεχόμενος δόλος.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λέτε, για να καταλαβαίνουμε και τι λέμε γιατί αυτά είναι πολύ βαριά πράγματα κ. Πρόεδρε, κατηγορείτε έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης ότι πιθανό ήθελε να σκοτώσει 57 ανθρώπους. Αυτό είναι ενδεχόμενος δόλος. Αυτό λέτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας εξήγησα τη νομική υπόσταση του ενδεχόμενου δόλου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, κι εγώ κάνω τη μετάφραση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η μετάφραση είναι: ας πάει στη Δικαιοσύνη. Τι φοβάται; Αν δεν έχει τίποτα να κρύψει, αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι στη Δικαιοσύνη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι στη Δικαιοσύνη. Πώς είναι στη Δικαιοσύνη; Υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Πώς είναι στη Δικαιοσύνη;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, επαναλαμβάνω, όταν η Δικαιοσύνη σκοντάψει πάνω στο όνομα οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, μπορεί να σκοντάψει και σε άλλα πρόσωπα, θα είναι υποχρεωμένη να φέρει τη δικογραφία στη Βουλή. Εκτός αν μου πείτε ότι δεν την εμπιστεύεστε τη ελληνική Δικαιοσύνη. Την εμπιστεύεστε ότι μπορεί να το φέρει εις πέρας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως είπατε, πάλι λοιπόν στη διαδικασία της Βουλής. Σωστά;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτή είναι η μία διαδικασία, υπάρχει και η άλλη όμως. Αυτό λέω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα ο ίδιος νόμος δεν είναι περί ευθύνης υπουργών; Άρα χρειαζόμαστε εδώ αυτός ο νόμος να αλλάξει. Και εγώ δεσμεύομαι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, συνταγματικά θα αλλάξει αυτό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, αυτό το κρατάω. Όμως αυτό συνιστά κάτι διαφορετικό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλύπτει τον Κώστα Καραμανλή και παραδέχεται ότι, αν μπει φυλακή, καταρρέει η κυβέρνηση. Αυτό έχει παραδεχτεί σήμερα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς το παραδέχεται αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό έλεγε. Δηλαδή σώνει και καλά θέλουμε να πάει φυλακή, θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση. Όχι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπατε ότι αυτό θέλετε εσείς και σας αντέστρεψε τα βέλη, κατηγορώντας σας για συγκάλυψη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εμείς συγκαλύπτουμε; Μην τρελαθούμε τώρα!

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για καπήλευση μιας εθνικής τραγωδίας. Σε αυτό τι έχετε να πείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η καπήλευση της εθνικής τραγωδίας γίνεται όταν συγκαλύπτεις τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος είχε πάμπολλες προειδοποιήσεις και μας κοροϊδεύει. Και ένα ολόκληρο κόμμα τον χειροκροτά σαν πρόβατα στο μαντρί. Και είναι ντροπή στην Παράταξη που ευαγγελίζεται την ασφάλεια του πολίτη, πέρα από αυτό που είδαμε σήμερα το απόγευμα με αυτή την κοπέλα, είναι ντροπή να συγκαλύπτει αυτό το έγκλημα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ένα τελευταίο ερώτημα για να πάμε παρακάτω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και τη Δικαιοσύνη την εμπιστεύομαι, δεν ξεχνάω τα ερωτήματά σας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εδώ ήθελα να έρθουμε. Ήθελα να μου πείτε αν εμπιστεύεστε -και ευχαριστώ γι` αυτό- ότι θα το φέρει εις πέρας. Γιατί αν την εμπιστεύεστε, τότε όλες αυτές οι ανησυχίες που διατυπώνετε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό: τη Δικαιοσύνη την εμπιστεύομαι, αλλά η εμπιστοσύνη κατακτιέται κάθε μέρα και ελέγχεται κάθε μέρα. Πριν από πέντε μήνες πήγα στην ανεξάρτητη Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα και μετά και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ρώτησα για τους 93 στόχους που είναι για το Predator εάν υπάρχει διαδικασία να επαληθεύσουμε, να επιβεβαιώσουμε ότι είναι οι ίδιοι με τις υποκλοπές και την ΕΥΠ που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου. Πέντε μήνες έχουν περάσει από την επίσκεψή μου. 93 στόχοι. Ουδεμία απάντηση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό το λέτε για να μου πείτε, τι; Ότι δεν εμπιστεύεστε τη Δικαιοσύνη τελικά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα και οφείλει να φέρει εις πέρας υποθέσεις όπως είναι οι υποκλοπές, οι οποίες εδώ και δυο χρόνια είναι αναπάντητες.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα αφήνετε ένα ερωτηματικό εδώ για τη Δικαιοσύνη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Δικαιοσύνη, όπως και όλοι οι αιρετοί, όπως και η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία κρίνονται κάθε μέρα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη σε κανέναν. Ναι, εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη. Αλλά υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν. Και οι υποκλοπές, το Predator είναι μια από αυτές. Πέντε μήνες περιμένουμε να δούμε: συμπίπτουν οι στόχοι;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Άρα εγώ κρατάω το ερωτηματικό σας που βάζετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ερωτηματικό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πως; Άμα λέτε «να δούμε…».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή συγγνώμη, αν υπάρχει μια υπόθεση η οποία πάει στο συρτάρι, τι σημαίνει αυτό;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η Δικαιοσύνη μας είναι πάρα πολύ αργή, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Άλλο το ένα, άλλο αποδίδω κατ’ εντολήν δικαιοσύνη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης δεν παίζει ρόλο στην εμπιστοσύνη;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι διαφορετικό θέμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή μόνο το αποτέλεσμα είναι;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άλλο η καθυστέρηση και άλλο η χειραγώγηση. Αυτό λέω. Αν εσείς υπονοείτε ότι χειραγωγείται η Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών είναι έντιμοι. Το ότι υπάρχουν άλλοι που δεν εκτελούν το καθήκον τους, μπορεί να υπάρχει. Αλλά το θέμα είναι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδει στο 100%. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα λάθος, να υπάρχει ένα 10% και να πεις «α…», πρέπει να είναι στο 100%. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου πολύ σοβαρή, η οποία είναι στον αέρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε παρακάτω για να τα προλάβουμε όλα. Θα έρθω στα περί επιτροπείας, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κ. Πρόεδρε. Θα κινήσετε διαδικασίες για να έρθουν παρατηρητές στις εκλογές; Θα ζητήσετε επίσημα κάτι τέτοιο τελικά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Παρατηρητές υπάρχουν ούτως ή άλλως στις εκλογές. Αυτό το οποίο λέω είναι κάτι αυτονόητο και αναπάντητο από την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά απόρρητα στοιχεία, προσωπικά δεδομένα εκλογέων, Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπεξαιρέθηκαν. Δόθηκαν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και εργαλειοποιήθηκαν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εδώ έχουμε μια παραδοχή ως προς αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά μετά από ένα ψέμα. Πρώτα, έλεγε η κυβέρνηση ότι ήταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση που έφταιγε και μετά η κ. Ασημακοπούλου...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε παρακάτω, έγινε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η κ. Ασημακοπούλου λέει ότι τον Γενάρη του ’24 τα έλαβε. Επτά μήνες επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό πώς συνδέεται με το αδιάβλητο των εκλογών;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα σας πω. Κατ` αρχάς από μόνο του είναι ένα ζήτημα για το αδιάβλητο αυτό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς; Εξηγήστε το αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πού ξέρω εγώ πού έχουν πάει αυτά τα στοιχεία;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όπου και να έχουν πάει, πώς μπαίνουν μέσα στον φάκελο που πηγαίνει στο χέρι του δικαστικού αντιπροσώπου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο η διαδικασία την ημέρα των εκλογών, είναι όλη η διαδικασία παραπληροφόρησης του Έλληνα πολίτη. Επίσης τώρα λέμε για μια κυβέρνηση στην οποία ένα από τα δύο τζάκια μπορεί να μπει φυλακή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ό,τι θέλετε να πείτε για τα τζάκια, αλλά να απαντάμε στα ερωτήματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να απαντάμε στα ερωτήματα; Ωραία, ας απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εξής ερώτημα: εγγυάται ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα, στοιχεία εκλογέων Ελλήνων του εξωτερικού; Για ποιο λόγο δεν έχουν μια απάντηση από την κυβέρνηση;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μπορείτε να δώσετε σε εμένα μια απάντηση μέχρι να σας δώσει ο κ. Μητσοτάκης την απάντηση που θέλετε, που φαντάζομαι θα έχετε την ευκαιρία διαρκώς να το κάνετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και διαρκώς με αγνοεί.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ θέλω να καταλάβω πώς η διαρροή, που όντως έγινε, συνδέεται με το αδιάβλητο των εκλογών.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξεχνάτε ότι έχουμε επιστολική ψήφο;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν ψηφίζουν με e-mail, όμως. Ψηφίζουμε με έναν φάκελο. Αυτός ο φάκελος πηγαίνει σε έναν δικαστικό αντιπρόσωπο σφραγισμένος και μετά μπαίνει σε ένα σύστημα που δίνεται στη δημοσιότητα. Με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει η νοθεία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς τη λέξη «νοθεία» εγώ δεν την έχω πει, να είμαι ξεκάθαρος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είπε τον Φλεβάρη του ’19, να σας το θυμίσω αυτό. Όπως επίσης είχε ζητήσει εκλογές έναν μήνα στη θητεία του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να μη τα ξεχνάμε κι αυτά.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε επιστολική ψήφο. Υπάρχουν στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού που έχουν διαρρεύσει, έχουν εργαλειοποιηθεί. Και δεν έχουμε μια διαβεβαίωση ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων του εσωτερικού. Εάν μπορεί, να διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία του εσωτερικού, να το ξανασυζητήσουμε. Αυτό μπορούμε να το ξέρουμε;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλά κάνετε και το ζητάτε και καλά θα κάνει και η κυβέρνηση να σας δώσει μια απάντηση ως προς αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν εκμεταλλευτούν αυτά τα δεδομένα για την επιστολική ψήφο;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και επίσης να πω ότι είναι τρομερά ενοχλητικό και για όλους τους πολίτες αυτό το πράγμα που παίρνουμε SMS από τον έναν, e-mail από τον άλλον και προσπαθούν με κάθε τρόπο, εν πάση περιπτώσει, τα κόμματα, που κι εδώ υπάρχει ένα θέμα για το πώς φτάνουν τα δεδομένα μας στον κάθε κομματικό μηχανισμό, να μας πείσουν ότι είναι οι καλύτεροι. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω εγώ είναι πώς συσχετίζεται αυτή η διαρροή των προσωπικών δεδομένων με μια πιθανή προβληματική εκλογική διαδικασία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο ούτε στο κόμμα σας βλέπω να υποστηρίζεται, ούτε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διαφωνώ με την εκτίμησή σας. Είναι πάρα πολύ εύκολο να εκμεταλλευτείς προσωπικά δεδομένα για να παραπλανήσεις ψηφοφόρους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για να επηρεάσεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και για να επηρεάσεις και για...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι για να αλλάξεις το αποτέλεσμα. Να έχω ψηφίσει κάτι και να βγει κάτι άλλο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και πιθανό να παρέμβεις στην επιστολική τους ψήφο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επηρεάζοντας τους.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Με εργαλειοποίηση αυτών των δεδομένων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εξακολουθώ να μη το καταλαβαίνω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πειράζει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ίσως εγώ να μην καταλαβαίνω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ λέω κάτι απλό. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση υπάρχει υπεξαίρεση στοιχείων, δεδομένων εκλογέων Ελλήνων, αυτή τη στιγμή, του εξωτερικού. Δεν γνωρίζουμε για του εσωτερικού. Μια απάντηση ζητάω.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία. Μέχρι να σας δώσει ο κ. Μητσοτάκης αυτή την απάντηση, δώστε μου εσείς μια απάντηση στο εξής: αυτή η προσπάθεια που περιγράφετε, μπορεί να έχει γίνει και στις προηγούμενες εκλογές του ’23; Δηλαδή, το αποτέλεσμα του ’23 το αμφισβητείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Δηλαδή, μπορεί να μην έρθει ένα αποτέλεσμα που σας αρέσει, θα πείτε «α, επηρέασαν την ψήφο των πολιτών και βγήκε κάτι άλλο από αυτό που ψήφισαν»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας και με τη νέα διαδικασία της επιστολικής ψήφου και γενικά με την παραπληροφόρηση, η οποία δεν πρέπει να γίνεται. Είναι ένας νέος κλάδος.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ λέω για την εκλογική διαδικασία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω κανένα σκοπό να αρνηθώ το αποτέλεσμα και δεν το φοβάμαι κιόλας. Θεωρώ ότι πάμε πολύ καλά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία, ας πάμε σε αυτό. Ποιος είναι ο πήχης σας, κ. Πρόεδρε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η απόλυτη ανατροπή είναι ο πήχης μας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή τι σημαίνει ανατροπή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα την ξέρετε όταν τη δείτε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό ανυπομονώ να το δω, η αλήθεια είναι, γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι τρεφόμαστε από αυτό. Αλλά για εσάς τι είναι ανατροπή; Είναι να έρθετε πρώτο κόμμα; Είναι να διατηρήσετε τη δεύτερη θέση εκεί που κάποιοι σας είχαν για πεθαμένους;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απόλυτη ανατροπή θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει ένα νέο μονοπάτι προοδευτικής διακυβέρνησης στον τόπο. Για εμένα είναι σημαντικό να φανεί, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, ότι έχουμε αναταχθεί, ότι έχουμε μπορέσει να συσπειρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο αποτέλεσμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Νούμερο! Έχετε νούμερο; Σας αρέσουν και τα νούμερα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να είμαστε σίγουρα πάνω από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα πάνω από 17%.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σίγουρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό γιατί θα είναι ανατροπή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και πιστεύω ότι αν έχουμε 23% διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές, εάν ξαφνικά είμαστε σε απόσταση αναπνοής είναι ανατροπή. Πάει να πει ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και αν δεν το πετύχετε αυτό; Θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη και της στρατηγικής που ακολουθεί;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και να τεθεί, δεν με φοβίζει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι αυτό το οποίο κάνουμε, το χτίζουμε κάθε μέρα. Είμαστε η μόνη Παράταξη η οποία έχει καταφέρει να δημιουργήσει αυτή τη στιγμή στις ευρωεκλογές μια καινοτόμα διαδικασία με τα προκριματικά ψηφοδέλτια. Δεν φοβόμαστε την άμεση δημοκρατία. Και πιστεύω ότι η αλήθεια θα λάμψει σε πάρα πολλά ζητήματα, Μέσα σε αυτά και στο οικονομικό μας πρόγραμμα, στο οποίο έχουμε μεγάλες αλλαγές στη φορολογία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα έρθουμε και σε αυτό, αλλά εγώ θέλω να καταλάβω πόσο χρόνο θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης; Δηλαδή έχετε ορίσει ένα deadline στον εαυτό σας να πείτε ότι «θέλω τόσο χρόνο για να κριθώ. Να κριθεί ρε παιδί μου το πρόγραμμά μου που πολλοί το αμφισβητούν μέσα στο κόμμα μου, πολλοί το αμφισβητούν εκτός του κόμματός μου…».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποιοι το αμφισβητούν μέσα στο κόμμα μου;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το αμφισβητούσαν μέχρι πρόσφατα πρόσωπα που δεν βρίσκονται...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το δικό μας πρόγραμμα; Πείτε μου ένα άτομο. Το οικονομικό μας πρόγραμμα;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, για τη στρατηγική σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποια είναι η στρατηγική μου την οποία αμφισβητούν;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Την πολιτική σας στρατηγική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποια απ` όλες. Για πείτε μου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σήμερα διάβαζα τον κ. Καρτερό ότι επιδεικνύετε έναν αρχηγισμό, ότι παρουσιάζετε δηλαδή τις δικές σας ιδέες ως ιδέες του κόμματός σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Οι δικές μου ιδέες προέρχονται από τη φιλοσοφία του κόμματός μου. Τις επεξεργαζόμαστε με τους συμβούλους μας, με τα τμήματά μας και είναι οι θέσεις του κόμματός μας. Συμφωνώ μαζί του λοιπόν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν διαφοροποιούνται δηλαδή οι δικές σας θέσεις με αυτές του κόμματός σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως και όχι. Να είμαστε αντικειμενικοί λίγο σε αυτά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε παρακάτω. Είπατε ότι νιώθετε έτοιμος να γίνεται πρωθυπουργός. Θέλω να σας ρωτήσω πολύ ανοιχτά και πολύ ανθρώπινα: εμφανιστήκατε στην πολιτική σκηνή του τόπου πάρα πολύ πρόσφατα. Γιατί να εμπιστευτεί ο Έλληνας πολίτης ένα πρόσωπο που δεν το ξέρει καλά να γίνει πρωθυπουργός; Είστε οπωσδήποτε πολύ εμφανίσιμος, αυτό το ξέρετε, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι στην κρίση του καθενός, αλλά ευχαριστώ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς. Έχετε μια άνεση στην επικοινωνία, αλλά κι αυτό το ξέρετε επίσης, δεν περιμένετε να το ακούσετε από εμένα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι στην κρίση του καθενός, αλλά ευχαριστώ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η εμπειρία δεν χρειάζεται; Δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη δεν τον έχουμε δει να εκτίθεται σε μία δημόσια θέση, να δοκιμάζεται ποτέ. Πώς ξαφνικά έρχεται και λέει με τόση άνεση «Εγώ θα γίνω πρωθυπουργός σας»; Από πού πηγάζει αυτή η αυτοπεποίθηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς, κυρία Κοσιώνη, δεν έχουμε γεννηθεί όλοι παιδιά πρωθυπουργών. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένσημα από την αγορά, από την εργασία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, και τους έχουμε δει και να κυβερνάνε κιόλας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πέρα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κυριολεκτικά γεννήθηκε για να κυβερνήσει, ο υπουργός Οικονομίας πήγε από τις σπουδές του να γίνει βουλευτής. Ουδέποτε έχει επιχειρήσει στη ζωή του και αυτή τη στιγμή στην ουσία διοικεί το αναπτυξιακό περιβάλλον της χώρας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό τι σημαίνει; Είναι η χώρα επιχείρηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σημαίνει πάρα πολλά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να πω, η επιχείρηση έχει εργαζόμενους, θέλει το κέρδος. Η χώρα δεν είναι ακριβώς επιχείρηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από τη μία μου λέτε ότι «α, δεν σας έχουμε δει να διοικήσετε δημόσιο τομέα» και από την άλλη λέτε «είναι η χώρα επιχείρηση»; Τι χρειάζεται κανείς για να διοικήσει; Πάμε λοιπόν σε αυτή την ερώτηση: τι χρειάζεται κανείς για να διοικήσει. Θα σας πω: στο μελλοντικό μας Υπουργικό Συμβούλιο ποια θα είναι τα τρία κριτήριά μου για τους υπουργούς του μέλλοντος. Το πρώτο κριτήριο θα είναι η ενσυναίσθηση. Η διαφορά μεταξύ management σε εταιρεία και management στην πολιτική είναι η ενσυναίσθηση. Επηρεάζεις τις ζωές πάρα πολύ κόσμου. Ζητάς από τον κόσμο να εμπιστευτεί το βιός του σε εσένα, τα παιδιά του σε εσένα. Είναι τεράστια ευθύνη. Άρα, η ενσυναίσθηση είναι το πρώτο πράγμα.

Το δεύτερο είναι η ηθική, τα καθαρά χέρια. Ότι κάποιος μπορεί να αντισταθεί στους πειρασμούς και ότι κάποιος δεν έχει έρθει για να πλουτίσει στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Και το τρίτο -και σε αυτή την κατάταξη το λέω- είναι η τεχνοκρατική επάρκεια. Σας καταθέτω ότι στο τρίτο έχω πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια και κυρίως στο ζήτημα που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που είναι τα οικονομικά, τα χρηματοοικονομικά, το επιχειρείν, η ανάπτυξη.

Το είδατε αυτό με ένα φορολογικό πρόγραμμα, το οποίο εξισώνει και ισορροπεί μεγάλες αδικίες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένας μισθωτός που έχει εισόδημα 26.000 ευρώ, πληρώνει παραπάνω φόρο εισοδήματος από έναν επιχειρηματία που έχει μέρισμα 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Ούτε για τους επιχειρηματίες είναι δίκαιο το να προκαταβάλλουν φόρο εισοδήματος στα κέρδη τους, λες και ξέρουν το αποτέλεσμα της χρονιάς. Πρέπει να αλλάξει το μίγμα αυτό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θετικό της οικονομικής κρίσης είναι ότι πλέον οι πολίτες δίνουν σημασία στα προγράμματά σας. Η κυβέρνηση το μέτρησε και το βρίσκει τρομερά δαπανηρό, αλλά θα έρθουν οι εκλογές και νομίζω θα τα βάλουμε κάτω και θα τα δούμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τεράστιο ψέμα. Ούτε καν έβαλε μέσα τα κέρδη από την αλλαγή στα μερίσματα η κυβέρνηση. Τα ξέχασε αυτά. Ίσως γιατί φοβάται να παραδεχτεί τα υπερκέρδη πολλών εταιρειών.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν θα επιστρέψω πίσω, για να τρέξουμε τη συζήτηση με κάποια άλλα ερωτήματα, αλλά είμαι σίγουρη θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία, κ. Κασσελάκη, οπότε θα έρθω λίγο στο πρόγραμμά σας, γιατί σας είπα πριν δεν σας ξέρουμε. Πώς πάτε να γίνετε πρωθυπουργός;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι με ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχουν κι άλλα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για εσάς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι με ξέρετε πάρα πολύ καλά. Γιατί δεν με ξέρετε; Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκα, σας είπα ακριβώς ποιος είμαι. Κυριολεκτικά γνωρίζετε τα έπιπλα τα οποία δεν έχω στο διαμέρισμα που μόλις αγόρασα! Πώς ακριβώς δεν με ξέρετε;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς λέτε ότι κρινόμαστε κάθε μέρα και την εμπιστοσύνη την κερδίζουμε κάθε μέρα. Άρα πρέπει να σας καταλάβουμε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς λέτε ότι κρινόμαστε κάθε μέρα και την εμπιστοσύνη την κερδίζουμε κάθε μέρα. Άρα πρέπει να σας καταλάβουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρετε τι δεν ξέρουμε; Δεν ξέρουμε το πόθεν της οικογένειας Μητσοτάκη και δεν ξέρουμε το πόθεν της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την καλύτερη ρύθμιση χρέους στην ιστορία. Αυξάνεται το χρέος της κάθε χρονιά επ’ άπειρον! Ρωτάω: πώς πληρώνονται τα social media της Νέας Δημοκρατίας;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με πάτε αλλού, αλλά δεν πειράζει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για εμπιστοσύνη δεν λέμε; Πως εμπιστεύεται κάποιος ένα κόμμα...;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι πάγια τακτική αυτή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου είναι στη διαφάνεια που παρουσιάζω στον κόσμο. Ακόμη κι όλη αυτή η κατηγορία περί life style δείχνει ότι δεν κρύβομαι. Δεν κρύβομαι, δεν λέω ψέματα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μη τα βάζουμε όλα μαζί και τα μπερδεύουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το κόμμα μου δεν οφείλει ένα ευρώ σε κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία πώς είναι μισό δισ. και αυξάνεται κάθε χρόνο; Πώς εμπιστεύεται ο κόσμος ένα κόμμα το οποίο λογοδοτεί σε τράπεζες; Πώς;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία. Και πώς να εμπιστευτεί -εγώ κάνω τον συνήγορο του διαβόλου- από την άλλη ο κόσμος έναν άνθρωπο ο οποίος έχουν γεννηθεί κάποια ερωτήματα σε σχέση με την επαγγελματική σας δραστηριότητα…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πείτε μου, με χαρά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε πει εσείς ότι «θα καταθέσω το πόθεν έσχες, έχω μεταβιβάσει τις μετοχές μου, όταν μου ζητηθεί…» εν πάση περιπτώσει εγώ τα προσπερνάω όλα αυτά. Ρωτάω έτσι όπως το σκέφτομαι: αφού δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε και λέτε ότι είναι καθαρός ο Στέφανος Κασσελάκης, γιατί δεν παρουσιάζετε μια δήλωση περιουσιακής κατάστασης τώρα και την καταθέτετε όταν θα σας ζητηθεί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό κάνω.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα το κάνετε λοιπόν;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, πριν τις ευρωεκλογές.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κρύψω τίποτα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι! Και προκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο για την οικογένειά του και να δούμε το δικό τους πόθεν, όχι το έσχες το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι όντως έσχες, αλλά το πόθεν. Εσείς θα δείτε τα bonus μου, θα δείτε τι έχω κάνει, τα ξέρετε ήδη, είναι δημόσια αποτελέσματα σε εισηγμένη εταιρεία ούτως ή άλλως.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία, το περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτές οι θολούρες που έχουν προκύψει, ξέρετε από πού έχουν προκύψει; Προέκυψαν από το Μέγαρο Μαξίμου, που τροφοδοτεί φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει. Πανικός τους διακατέχει και καλά κάνει. Γιατί ο κόσμος ξυπνάει και βλέπει την κοροϊδία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επειδή αναφερθήκατε και στο πόθεν έσχες, για να το κλείσω και αυτό αφού ήρθε τώρα έτσι η συζήτηση, επειδή έχει γίνει και μια μεγάλη, όπως ξέρετε, φασαρία σε σχέση με την ανάρτηση της κ. Ακρίτα, στην οποία αντέδρασε η κ. Μητσοτάκη και στην οποία εσείς στη συνέχεια έρχεστε να σχολιάσετε μπερδεύοντας και το θέμα των Τεμπών μαζί, θέλω εδώ να σας ρωτήσω...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπερδεύοντας; Γιατί μπερδεύοντας;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι σχέση έχει η κ. Γκραμπόφσκι και η περιουσιακή της κατάσταση με το θέμα των Τεμπών;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω. Η σχέση είναι ότι εκμεταλλεύεται ο κ. Μητσοτάκης μια αντιπαράθεση και μάλιστα επί πολιτικών ερωτήσεων, για να αποπροσανατολίσει αυτό που γίνεται στα Τέμπη. Εδώ γιατί δεν απαντάει;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγγνώμη, το θέμα της περιουσιακής κατάστασης της συζύγου του πρωθυπουργού...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι σχέση έχει με τα Τέμπη; Εννοώ, γιατί μπερδεύουμε λίγο τις οικογένειες και τις συζύγους και τα παιδιά; Το θεωρείτε σωστό αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τον συγχαίρω που είναι οικογενειάρχης. Εάν θεωρεί ότι αδικήθηκε η σύζυγός του, καλά θα κάνει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και τον παρακαλώ να επιτρέψει και στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών να δουν τον Κώστα Καραμανλή...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό τι σχέση έχει; Γιατί τα βάζετε στο ίδιο καζάνι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι και εκείνοι είναι οικογενειάρχες, κυρία Κοσιώνη. Και εκείνοι δικαιούνται να δουν δικαιοσύνη για τα παιδιά τους και είναι οι ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας που το μπλοκάρουν. Σας εξήγησα πριν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα επιμένετε να τα βλέπετε κάτω από το ίδιο πρίσμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι λιγότερο οικογενειάρχες οι γονείς αυτών των παιδιών που σκοτώθηκαν;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, αλλά βάζουμε στη ζυγαριά κάποιους που είναι πιο πολύ οικογενειάρχες;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί λοιπόν να μην έχουν εκείνοι δικαιοσύνη στη ζωή τους και να έχει μόνο ο κ. Μητσοτάκης;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα κάδρο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η δικαιοσύνη δεν έχει ζυγαριά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και δημιουργείται μια σύγχυση, αυτό λέω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι σύγχυση. Θέλουμε δικαιοσύνη για όλους. Και για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι -δεν ξέρω ακριβώς το επίθετό της, συγχωρέστε με- και για τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έτερον εκάτερον, θα πω εγώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι δικαιοσύνη παντού.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς πρέπει να είναι παντού, δεν καταλαβαίνω γιατί τα συγχέουμε. Αλλά θέλω απλώς να πω ότι είναι άλλο πράγμα οι οικογένειες, άλλο πράγμα τα παιδιά και οι σύζυγοι και άλλο η πολιτική αντιπαράθεση. Διαφωνείτε σε αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δε νομίζω ότι αυτό λύνει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο έγκλημα το οποίο πάει να συγκαλυφθεί, κυριολεκτικά μοντάρισμα...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλλού με πάτε πάλι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί; Πείτε μου την ερώτηση, τι ακριβώς θέλετε να σας πω; Ο κόσμος αυτή τη στιγμή βοά εκεί έξω. Η χώρα μας κατακρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 330 ψήφους για το κράτους Δικαίου και εμείς εδώ λέμε ότι έτερον εκάτερον για τη Δικαιοσύνη στα Τέμπη. Ε, όχι!

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σε σχέση με το πρόγραμμά σας, για να ολοκληρώσουμε μ’ έναν τρόπο που νομίζω ότι θα έχει και ουσία κ. Πρόεδρε, αναφέρθηκα στην αρχή σε μια συνέντευξη γνωριμίας που κάνουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να καταλάβω σε σχέση με τον τρόπο που σκέφτεστε και σε σχέση με τη στρατηγική αυτού του νέου ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Κασσελάκη. Πώς μπορείτε να μου απαντήσετε και γρήγορα να τα πάμε λίγο με μια ταχύτητα, θα πούμε περισσότερα. Δημοσιονομική πειθαρχία, καταλαβαίνω ότι είστε θιασώτης της, σωστά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι στην τυφλή δημοσιονομική πειθαρχία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι όμως στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2% που συμφωνήσαμε με τους Θεσμούς ή επαναδιαπραγμάτευση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ούτε καν διαπραγματευτήκαμε για αυτό εκεί πέρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λέτε πάμε σε μια επαναδιαπραγμάτευση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα έπρεπε να ήταν πιο χαλαροί οι στόχοι, εννοείται. Η κοινωνία -αυτή τη στιγμή, είμαστε η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη. Είμαστε η δεύτερη χώρα σε έμμεσους φόρους, άρα προτελευταία σε αγοραστική δύναμη, δεύτερη σε έμμεσους φόρους και τελευταία στις ιδιωτικές επενδύσεις ως μέρος του ΑΕΠ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, λέτε, αν γίνετε πρωθυπουργός, θα προσπαθήσετε να το επαναδιαπραγματευθείτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω σε τι βαθμό είναι αυτό δυνατόν από τη στιγμή που το έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά θα το προσπαθήσω. Αν μη τι άλλο όμως, δεν θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, πρέπει να συνδυάζεται με την απόδοση των δαπανών του Δημοσίου. Υπάρχουν επενδύσεις όπως στη στέγαση που πρέπει να γίνουν, οι οποίες θα έχουν τεράστια υπεραπόδοση. Αυτή τη στιγμή, και λόγω πληθωρισμού και λόγω της κανονικής, ας το πούμε, οργανικής ανάπτυξης, μειώνεται η αναλογία χρέους και ΑΕΠ. Άρα έχουμε ένα περιθώριο να επενδύσουμε στο μέλλον της κοινωνίας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ας μην τα πούμε αναλυτικά και θα έχουμε τη δυνατότητα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές ν’ αναλύσουμε κάποια topics.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η δημοσιονομική πειθαρχία αυτή τη στιγμή γίνεται εις βάρος του Έλληνα πολίτη. Το κράτος δεν επενδύει στα νοσοκομεία, υπάρχει κατάρρευση του ΕΣΥ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει χώρος για ιδιώτες ή όχι; Ναι ή όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήδη υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ιδιωτικής Υγείας, αλλά άλλο 40% της δαπάνης για την περίθαλψη να είναι ιδιωτική, που είναι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, και άλλο να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα το οποίο αποδίδει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εννοώ, δεν έχετε τέτοιες αγκυλώσεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γενικά δεν έχω αγκυλώσεις, αλλά η στάση μου είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ανοιχτές αγορές, με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εγκρατή εξωτερική πολιτική και με στιβαρή άμυνα. Και εννοείται ανθρώπινα δικαιώματα και οικολογία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα έρθω και στην άμυνα αμέσως τώρα. Να συνεχιστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τρέχει αυτή την κυβέρνηση ή όχι; Είναι ένα θέμα τζιζ για κόμμα αριστερό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί είναι τζιζ; Εγώ έχω πει απ’ την αρχή ότι η άμυνα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο φθηνότερος τρόπος ν’ αμυνθούμε είναι η αποτροπή. Συνεπώς, ο εξοπλισμός τον οποίο έχουμε καθορίζεται από την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Άρα, θα πρέπει να τα εξετάσουμε όλα εκεί πέρα. Όσο υπάρχει το Κυπριακό χωρίς λύση, προφανώς θα είμαστε σε μια συγκυρία που πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για όλα. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε τίποτα, το οποίο δεν θα προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη. Ο Έλληνας πολίτης θα έχει ασφάλεια από μας και στην Άμυνά του και στην Πολιτική Προστασία...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι μόνο το Κυπριακό όμως, είναι και οι διαφορές που έχουμε για τα νησιά, για την υφαλοκρηπίδα μας με την Τουρκία. Κι εδώ είναι το επόμενο ερώτημα: Συνεχίζει η προσπάθεια προσέγγισης, σε μια πιθανή εποχή Κασσελάκη, Ελλάδας – Τουρκίας με προορισμό πιθανόν και τη Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη σε αυτό: Ναι στη Χάγη, μόνο γι` αυτά τα δυο ζητήματα: υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Και όσον αφορά στο Κυπριακό, πιστεύω ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο φράχτης στον Έβρο πολύ έχει συζητηθεί επί της προηγούμενης διοίκησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Να συνεχιστεί η κατασκευή του, η επέκτασή του ή όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά άλλο το να το συνεχίσουμε και άλλο να το εργαλειοποιούμε προεκλογικά για να βγάλουμε, τι να σας πω, ακροδεξιά ένστικτα στον κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης μην ξεχνάτε ότι πήγε στον φράχτη ένα μήνα μετά τα Τέμπη. Και άλλαξε όλη τη συζήτηση. Προσπάθησε πάλι να εγείρει αυτά τα ένστικτα. Όπως σας είπα, θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα να συνεχιστεί ή κατασκευή του, καταλαβαίνω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω σας απάντησα ήδη. Και μετά, όσον αφορά στη μετανάστευση και στο προσφυγικό, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και διαφωνώ με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο να βάλει ένα τίμημα σε κάθε κεφάλι. Ή να μη μπορούμε να γίνουμε εμείς και χώρα υποδοχής και να μένει εδώ πέρα ο πρόσφυγας. Έπρεπε να υπήρχε αναγκαστική αλληλεγγύη, να υπήρχε δηλαδή ισομερής κατανομή του προσφυγικού.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σχέση με ΗΠΑ, μιας που έχετε μεγαλώσει στις ΗΠΑ. Στην προηγούμενη εποχή ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολύ μεγάλο θέμα η επ` αόριστον επέκταση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας για το θέμα των βάσεων. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει; Ναι στην επ` αόριστον στρατηγική συνεργασία με την Αμερική;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επ` αόριστον, τίποτα δεν είναι επ` αόριστον στη ζωή. Δεδομένος σύμμαχος δεν πρέπει να είμαστε σε τίποτα. Ανήκουμε στη Δύση, είμαστε υπερήφανοι γι` αυτό αλλά άλλο αυτό και άλλο ο κ. Μητσοτάκης να το παίζει...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέω για τη συνεργασία μας για τις βάσεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τα έχει τώρα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατά τη γνώμη μου δεν έχει επαρκή, θα μπορούσε να έχει παραπάνω. Επίσης σε καμία περίπτωση να μη στέλνουμε εξοπλισμό, τον οποίο έχουμε χρυσοπληρώσει, σε επιλογές της Αμερικής. Η Άμυνά μας είναι η πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε τόσα δισεκατομμύρια χρέος. Επιτέλους ας είμαστε λίγο πιο νηφάλιοι μ’ αυτά τα ζητήματα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ασφάλεια στα πανεπιστήμια, επίσης πολύ μεγάλο θέμα. Αυτή τη στιγμή ο νόμος λέει ότι αν γίνεται κάποια έκνομη ενέργεια μέσα στα ελληνικά ΑΕΙ, μπορεί να μπαίνει η Αστυνομία. Συμφωνείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη σ’ αυτό. Πιστεύουμε στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και όχι σε ένα μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν αρμόζουν στην ιστορία μας. Εάν τίθεται ένα ζήτημα ποινικό ή εγκληματικό, όπως θέλετε πείτε το, η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να επέμβει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα θα συνεχίζετε να υποστηρίζετε αυτή η κατάσταση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι διαφωνώ με την ανεξέλεγκτη παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, αλλά λέτε αν συντελείται κάποια έκνομη ενέργεια, θα μπορεί να μπει η Αστυνομία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα ήταν νόμος και πριν αυτός.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι αλλά μπορείτε να τον αμφισβητήσετε οπωσδήποτε και να τον αλλάξετε αν μια μέρα έρθετε στα πράγματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε τα Πανεπιστήμια να έχουν το αυτοδιοίκητό τους, αλλά πρέπει να επενδύσουμε στα δημόσια Πανεπιστήμια. Έχουμε πανεπιστήμια διαμάντια σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν ελάχιστους προϋπολογισμούς. Έχουμε όλη τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σας λέω, μπορούμε να νομοθετήσουμε ώστε να υπάρχουν παραρτήματα ή βραχίονες ξένων πανεπιστημίων στα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια με μια ημι-αυτονομία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ρωτήσω και για τη στάση της Αστυνομίας, αφού είμαστε στο θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Πιστεύετε ότι πρέπει να έχουμε μια ενεργητική Αστυνομία, να το πω έτσι, ή μια παθητική Αστυνομία; Καταλαβαίνετε, υπάρχουν κάποιες σχολές σκέψης εδώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αποτελεσματική Αστυνομία πρέπει να έχουμε. Δεν είμαι κάποιος ο οποίος θα δαιμονοποιήσει κανένα. Υπάρχουν «κακά λεμόνια» σε όλα τα επαγγέλματα. Από ‘κει και πέρα πρέπει να έχουμε σίγουρα μια αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα και καλύτερη, πιο ποιοτική αστυνόμευση στις γειτονιές.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε κι άλλα προφανώς, υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς. Εγώ ήθελα έτσι λίγο να σας τοποθετήσω αν θέλετε με βάση θέματα που συχνά απασχολούν την επικαιρότητα. Εσείς πώς τοποθετείστε; Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα στην Αριστερά, στο χώρο της Αριστεράς; Θα είναι ένα πιο κεντρώο κόμμα; Πού τον θέλετε, πού τον ονειρεύεστε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η σύγχρονη Κεντροαριστερά καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά, άρα εμείς είμαστε μία δημοκρατική παράταξη που ενώνει όλη την Κεντροαριστερά. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα είμαστε λιγότερο διαχειριστικοί και περισσότερο παρεμβατικοί. Στη στέγη -είναι ένα απ’ αυτά τα ζητήματα. Δε φτάνει μόνο μια ρύθμιση στο Airbnb, έχουμε ένα θέμα δημογραφικό στη χώρα μας. Μέχρι το 2050 θα είμαστε 6,5 εκατομμύρια Έλληνες, όταν ο μέσος όρος ηλικίας στην Κωνσταντινούπολη...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα είστε στο κέντρο της Κεντροαριστεράς, θέλετε να καλύψετε αυτό τον χώρο, λέτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο χώρος μας. Αλλά σε πολλές πολιτικές προτάσεις, εντάξει, είμαστε παρεμβατικοί. Στη δημόσια Υγεία δεν πρόκειται να είμαστε σε μισές λύσεις, θα έχουμε δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μετά τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα έχει σύμβολο το αστέρι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα είναι στην Κουμουνδούρου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άλλες ερωτήσεις; Ναι, θα είναι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Χώρος για τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην πολιτική σκηνή υπάρχει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιος είναι αυτός, κατά τη γνώμη σας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ρόλος τον οποίο εκτελεί αυτή τη στιγμή ήδη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εκτός δηλαδή κεντρικής πολιτικής σκηνής.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και εντός έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του και οι παρεμβάσεις του και εκτός, εννοείται.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα θέλατε να τον δείτε μ’ έναν ρόλο τον κ. Τσίπρα; Αυτό λέω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Συνεπώς, να βάλουμε λεπτομέρεια στην έννοια «σύγχρονη» Αριστερά. Εκεί πέρα παίζουν ρόλο οι προτάσεις που εμείς ανακοινώνουμε τώρα. Και μάλιστα θα δείτε την επόμενη εβδομάδα ότι θα έχουμε εκδήλωση με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις και τομές για το κράτος δικαίου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα μου πείτε και για τον κ. Τσίπρα; Είδαμε ότι θέλει ή θα θελήσει κάποιο rebranding; Τον βλέπετε κάπου με κάποιο ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς δεν είναι ανάγκη να λέμε το rebranding, δεν το λέω προσωπικά για σας, με ειρωνεία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν το λέω καθόλου με ειρωνεία. Ίσα ίσα που είναι ένας όρος της πολιτικής επικοινωνίας, που όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική σκηνή, θα πρέπει να έχουν διαρκώς το μυαλό τους.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εμένα μου είναι αδιάφορο το rebranding, το brand μου είναι αυθεντικό, σας το υπόσχομαι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στην παρούσα φάση. Σε λίγα χρόνια θα το χρειαστείτε κι εσείς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαι αυθεντικός. Υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι αμφιβάλλουν για τα κίνητρά μου, γιατί κάποιος να μπλέξει με την πολιτική στην Ελλάδα όταν ήταν έξω μια χαρά... Δεν επέλεξα εγώ τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο ούτε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, έτσι ήρθαν τα πράγματα. Είμαι Πρόεδρος του κόμματος, χτίζουμε ένα κίνημα. Έχουμε ένα μήνυμα. Άρα λοιπόν κι εμείς θα κάνουμε branding του νέου ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης θα κάνει το rebranding από την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας, που χρειάζεται για αυτό το οποίο χτίζει και τη διεθνή του δραστηριότητα. Και στον βαθμό που μπορώ να βοηθήσω τον Αλέξη σ’ αυτή την προσπάθεια, θα το κάνω με μεγάλη χαρά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ένα τελευταίο ερώτημα για να ολοκληρώσουμε αυτή μας τη συνέντευξη, κ. Πρόεδρε: Του χρόνου θα πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν το έχετε σκεφτεί, αν έχετε σκεφτεί κάποιοι πρόσωπο ή αν έχετε σκεφτεί στο ενδεχόμενο να ξαναπροταθεί η κ. Σακελλαροπούλου, αν θα το στηρίζατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι πρώιμη η συζήτηση, θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και μια τελευταία-τελευταία, όπως λέει ο γιος μου τελευταίο-τελευταίο παραμύθι και μετά τελευταίο-τελευταίο-τελευταίο και ούτω καθεξής...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά τα λέμε και στα πανεπιστήμια, όταν γράφεις εκθέσεις και είναι final version και μετά είναι final-final-final...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς ζητάτε χρόνο για ν’ αξιολογηθείτε. Μου λέτε «δεν έχω κάποιο deadline», βάζετε όμως μια ημερομηνία λήξης στην κυβέρνηση. ζητήσατε εκλογές. Εννοώ, ποια είναι τα νέα δεδομένα που σας οδηγούν στο να ζητήσετε πρόωρες εκλογές μιας κυβέρνησης η οποία αναβαπτίστηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρώτα απ’ όλα έχουμε παραπάνω δεδομένα για τη συγκάλυψη, τη μονταζιέρα στα Τέμπη. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο έγκλημα, δυστύχημα το οποίο ήταν πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, να βλέπουμε αλλοίωση των στοιχείων, μπάζωμα τρεις μέρες μετά και να μην έχει σ’ αυτό συμβολή το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κριθεί.

Επίσης, έχουν αλλάξει πιστεύω πολλά δεδομένα από τότε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, το βλέπετε ότι έχει ανανεωθεί. Και επίσης, πολύς κόσμος βλέπει τις κωλοτούμπες της κυβέρνησης που, όπως σας είπα πριν, εκμεταλλευόταν το προσφυγικό και μετά έβλεπε τι έχει κάνει. Πριν έλεγε ότι θα μειώσει φόρους και μετά ήρθε με το τεκμαρτό εισόδημα, με οριζόντιο μέτρο. Άρα, έχουν υπάρξει πολλές κωλοτούμπες. Έχει υπάρξει συμφωνία για τη λιτότητα η οποία τώρα εφαρμόζεται και υπάρχει μια συγκάλυψη που έχει ένα πρόσωπο. Άρα λοιπόν, για να μη μου ξαναπεί εμένα ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του ότι όλα αυτά κρίθηκαν στο ζύγι του 41%, για το καλό του ελληνικού λαού, πάμε να ξαναζυγιστούμε. Για το καλό του ελληνικού λαού.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στους πονηρούς ειδικά συναδέλφους μου που λένε, ο Κασσελάκης ζητά εκτάκτως εκλογές βασικά γιατί θέλει ο ίδιος να γίνει βουλευτής, δυσκολεύεται που είναι εκτός Βουλής, σε αυτούς τι λέτε; Και πείτε μου αν όντως είναι πρόβλημα που δεν είστε στη Βουλή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λέω ότι δεν ισχύει. Το έργο μου είναι κοινωνικό, είναι μέσα στην κοινωνία, χτίζουμε κίνημα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν θα ήταν πιο εύκολο να είστε μέσα στη Βουλή όμως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ό,τι είναι, είναι. Δεν αλλάζει αυτό. Πιο εύκολο, πιο δύσκολο, δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ζητώ εκλογές. Ζητώ εκλογές για να φύγει το άλλοθι του 41%. Πρέπει να κριθεί αυτή η κυβέρνηση. Χρησιμοποίησε έναν τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας πριν τις εκλογές και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καινούργια εναλλακτική λύση σ’ έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πείτε μου, τέλος, αν έχετε κάποιο όνομα που θέλετε να μας αποκαλύψετε για τις υποψηφιότητες που θα επιλέξετε στο ευρωψηφοδέλτιο και εγώ δεν σας ρώτησα και θα με μαλώσει και ο Αντώνης Αντζολέτος ότι δεν σας ρώτησα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για τις πέντε θέσεις, είναι θέσεις τις οποίες σκοπεύω να αξιοποιήσω για άτομα από τα προκριματικά τα οποία, λόγω των περιορισμών, δεν μπόρεσαν να περάσουν στις 35 θέσεις.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει κάποιο κριτήριο; Θα είναι πρόσωπα, ας πούμε, γνωστά; Θα είναι πρόσωπα...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το κριτήριο είναι αξιοκρατικό, είναι η προσπάθεια που έχουν κάνει, η ευφράδεια του λόγου τους, η καθαρότητα των σκέψεων τους...

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι προαποφασισμένο αυτό, δηλαδή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Πρόεδρε. Εύχομαι να έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε προσεχώς. Καλό σας βράδυ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ