09/12/2013

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ρ. Δούρου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εξωτερικών: Προϋπολογισμός Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ

Σε λίγες ημέρες η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές α) σε τι ύψος ανέρχεται ο προϋπολογισμός της β) πώς έχουν κατανεμηθεί ήδη οι δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος του προϋπολογισμού, αυτός θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Νόμο 4148/26-04-2013, περί «Σύστασης Αυτοτελούς Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας»; Θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται στη σελίδα 98, στο 3ο Κεφάλαιο της Εισηγητικής Έκθεσης του φετινού προϋπολογισμού; Ή μήπως θα φθάσει στα 80 εκατομμύρια καθώς η σχετική διατύπωση της Εισηγητικής Έκθεσης δεν είναι σαφής, αναφορικά με το αν πρόκειται για επιπλέον πιστώσεις ύψους 30 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πού ακριβώς θα διατεθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού και πού έχουν ήδη γίνει δαπάνες. Οι μέχρι σήμερα γενικόλογες τοποθετήσεις του κ. Υπουργού πόρρω απέχουν από το να συνιστούν πλήρη και λεπτομερή απάντηση.

Τούτων δοθέντων ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.    Σε ποιες ανάγκες και σε ποιους σκοπούς θα διατεθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού της προεδρίας;

2.    Πόσα χρήματα και πού έχουν ήδη διατεθεί; Με ποια κριτήρια και διαδικασίες;

Ζητώ την κατάθεση στη Βουλή αναλυτικά του Προϋπολογισμού της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ του 2014.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ειρήνη (Ρένα) Δούρου