04/04/2006

Κατάθεση πρότασης νόμου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης για το προσωπικό που απεργεί

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης κατέθεσε στην Πρόεδρο της Βουλής την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς «για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης στο πολιτικό που απεργεί».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καλεί τα κόμματα και τους βουλευτές τους να υποστηρίξουν την πρόταση νόμου, προκειμένου να υπάρξει η προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας.

Το πλήρες κείμενο ακολουθεί

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

«Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης για το προσωπικό που απεργεί»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η πολιτική επιστράτευση των απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό, που αντίκειται στο άρθρο 22 παρ.1 και 4 του Συντάγματος, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία, αντικείμενη ευθέως και προς την υπερνομοθετικού χαρακτήρα με αριθμό 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, που κυρώθηκε με το Ν.4221/61. Γι΄αυτό, ο νομοθέτης του Ν.Δ.17/74 αναγνώρισε ως επιτρεπτούς λόγους επιστράτευσης μόνο τη διασφάλιση της εθνικής άμυνας σε καιρό πολέμου ή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για την προετοιμασία της εθνικής άμυνας και κανένα άλλο λόγο. Τούτο σημαίνει ότι η επιστράτευση των απεργών που δεν γίνεται για την εξυπηρέτηση ενός από τους, περιοριστικά αναφερθέντες, παραπάνω λόγους (που πρέπει, λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα τους, να ερμηνεύονται στενά), δεν συνιστά επιστράτευση με την έννοια του νόμου, αλλά ανεπίτρεπτη από το Σύνταγμα και τους κοινούς νόμους αναγκαστική εργασία. Γι΄αυτό και οι επιστρατευόμενοι απεργοί εξακολουθούν ν΄απαχολούνται από τον ως τότε εργοδότη τους και να αμείβονται από αυτόν, ενώ αν επρόκειτο για επιστράτευση με την έννοια του παραπάνω νόμου, δεν θα είχαν δικαίωμα μισθού, αλλά μόνο αποζημίωσης, που θα καθορίζετο κατά την διαδικασία του άρθρου 34 του Ν.Δ. 17/74.

Παρά ταύτα από τη δημοσίευση και εφεξής του παραπάνω Ν.Δ. 17/74 «περί σχεδιάσεως εκτάκτου ανάγκης» έγινε σε πολλές περιπτώσεις παράνομα και αντισυνταγματικά εφαρμογή του για την καταστολή απεργιών, με τελευταίο παράδειγμα την πρόσφατη νόμιμη απεργία (όπως έκρινε για τη νομιμότητα της και το Πρωτοδικείο Πειραιά) των ναυτεργατών.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επανέρχεται η νομιμότητα και προστατεύεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

«Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης για το προσωπικό που απεργεί»

Αρθρο 1

Στο Ν.Δ. 17/74 «περί σχεδιάσεως εκτάκτου ανάγκης» προστίθεται άρθρο 38α που έχει ως εξής:

«Οι διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος που αναφέρονται στη πολιτική κινητοποίηση και τα κάθε φύσεως μέτρα για την εκπλήρωση της αποστολής της, μεταξύ των οποίων και η πολιτική επιστράτευση προσωπικού, δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό που απεργεί».

Αρθρο 2.

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Αλαβάνος Αλέξανδρος