ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/02/2007

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Θανάση Λεβέντη για το Μελετάνι Μάνδρας



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εγώ καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά απʼ αυτά. Είμαι γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας και ξέρω πολύ καλά.

Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 2230/12-12-2006 ερώτησης του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη δημιουργία χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι Μάνδρας.

Αναλυτικότερα και αρκετά εκτεταμένα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι ερώτηση που δεν απαντήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): …η ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:

«Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μας την 23η Νοεμβρίου 2006 ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι προωθούνται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση Μονάδας Τελικής Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων στα παλαιά μεταλλεία βωξίτου στη θέση Μελετάνι Δήμου Μάνδρας.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ανησυχία και αγανάκτηση στο λαό του Θριάσιου. Αποδεικνύεται ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση μίας ακόμα χωματερής στην περιοχή, της πιο επικίνδυνης μορφής μάλιστα, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκαν, αλλά προχωρούν κανονικά παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις που αφειδώς μοιράστηκαν από το σημερινό κυβερνητικό κόμμα.

Για να γίνει μάλιστα πιο εύκολη η απόκρυψη από τον λαό των σχεδίων που απεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, χρησιμοποιείται το πλαίσιο της κοινής υπουργικής απόφασης 13588/06 η οποία αναθέτει τις διαδικασίες στο διορισμένο από την Κυβέρνηση περιφερειάρχη.

Έχει τονιστεί επανειλημμένα από τους ειδικούς, την αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους, αλλά και δικές μας ερωτήσεις όπως και άλλων Βουλευτών ότι η περιοχή του Θριασίου είναι περιβαλλοντικά κορεσμένη και δεν αντέχει καμία άλλη επιβάρυνση.

Ο λαός της περιοχής και η τοπική αυτοδιοίκηση ασχέτως πεποιθήσεων, ξεσηκώθηκαν σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε να αποτρέψουν τέτοια σχέδια, από όποια κυβέρνηση και αν προωθήθηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Γιατί πρέπει το Θριάσιο να αποτελεί το μόνιμο αποδέκτη κάθε ρυπαρής, τοξικής ή επικίνδυνης δραστηριότητας; Ποια μελέτη έχει γίνει για τις δυνατότητες πρόσθετης επιβάρυνσης μιας περιοχής που έχει εξαντλήσει προ πολλού όλα τα όριά της; Ποιες άλλες εκδοχές έχουν εξετασθεί;

Με ποιους τρόπους θα προωθήσει την περιβαλλοντική αποκατάσταση του πολύπαθου Θριάσιου και την απαλλαγή του από τους επικίνδυνους και ρυπογόνους παράγοντες που καταστρέφουν το περιβάλλον και καθιστούν αβίωτη τη ζωή των κατοίκων του;»

Γιʼ αυτό είπα ότι είναι αρκετά εκτεταμένη. Και χρησιμοποιείτε και την πιο μικρή γραμματοσειρά.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Καλογιάννης έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχετικά με τη δημιουργία μονάδας τελικής διάθεσης ορισμένων κατηγοριών βιομηχανικών αποβλήτων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τους παραγωγούς αποβλήτων, προκύπτει ότι υπάρχει σημαντικά υψηλή παραγωγή βιομηχανικών αποβλήτων στο Θριάσιο Πεδίο. Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών σήμερα ουσιαστικά γίνεται με απλή αποθήκευσή τους στους ίδιους τους παραγωγούς έτσι ώστε, θα έλεγα, ότι συγκεντρώνονται «ιστορικά» βιομηχανικά απόβλητα στις ίδιες τις βιομηχανίες, οι οποίες τα παράγουν. Η πρακτική αυτή της αποθήκευσης εφαρμόζεται, όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα, επί σειρά ετών λόγω έλλειψης εγκατάστασης τελικής διάθεσης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Το πρόβλημα ρύπανσης που υφίσταται σήμερα στο Θριάσιο Πεδίο σε μεγάλο βαθμό προέρχεται και από αυτά τα συγκεντρωμένα απόβλητα.

Υπενθυμίζω επίσης ότι για τη ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο έχουμε μια πρώτη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος τέτοιου είδους αποβλήτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ έτσι όπως περιλαμβάνεται στον υπό δημοσίευση εθνικό σχεδιασμό επικίνδυνων αποβλήτων, έχει ως κύριο άξονα την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Θα πρέπει δηλαδή οι ίδιες οι βιομηχανίες οι οποίες παράγουν απόβλητα να καθορίσουν και τον τρόπο και βεβαίως να καταβάλουν το κόστος για την απορρύπανσης της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό ως ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια μονάδα η οποία θα μπορεί να δέχεται τέτοιου είδους απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή. Ένα τέτοιο έργο είναι απολύτως συμβατό με τον υπό δημοσίευση, όπως είπα και πριν, εθνικό σχεδιασμό αποβλήτων, διότι στα κριτήρια εντοπισμού των θέσεων τέτοιου είδους αποβλήτων περιλαμβάνεται η διαθεσιμότητα εξοφλημένων ορυχείων μεταλλευμάτων, βωξίτη, σιδηρονικελίου κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα σας πω ότι το περασμένο Μάιο δόθηκε η γνωμοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αμέσως μετά η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής προκειμένου –διαβάζω από το κείμενο της γνωμοδότησης- να λάβει γνώση και να ενημερώσει τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Πότε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Στις 12 Μαΐου 2006, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 6 της κοινής υπουργικής απόφασης 37111/2003.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιοι κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο «στα κρυφά», όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, επεξεργάζεται μεθόδους και τρόπους, για να καταστρέψει την περιοχή. Ακριβώς το αντίθετο, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, στόχος μας είναι να απορρυπάνουμε μια περιοχή, η οποία είναι εξαιρετικά φορτωμένη.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Το λόγο έχει ο κ. Λεβέντης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σεμνά και ταπεινά πάει να γίνει ένα άλλο μεγάλο έγκλημα στο πολύπαθο Θριάσιο, γιατί πάει να δημιουργηθεί μια χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων, που είναι πολύ χειρότερη απʼ όλες τις άλλες χωματερές. Και δυστυχώς μιλάμε για μια περιοχή, η οποία έχει συγκεντρώσει στις πλάτες της όλες τις πληγές του Φαραώ.

Όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις ό,τι υπάρχει ανεπιθύμητο, επικίνδυνο, τοξικό σε όλη τη χώρα το συγκεντρώνουν σε αυτήν την περιοχή, χωρίς άλλη συζήτηση. Δεν ρωτούν την αυτοδιοίκηση. Δεν υπολογίζουν τους κατοίκους. Δεν σκέπτονται το περιβάλλον. Δεν δίνουν λογαριασμό πουθενά. Αποφασίζουν και διατάζουν.

Είπατε ότι από το Μάιο του 2006 έχει διαβιβαστεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος μέχρι το Δεκέμβριο του 2006. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ήρθε στις 27 Δεκεμβρίου του 2006, μετά από τη συζήτηση στη Βουλή και τη γνωστοποίηση από εσάς ότι προωθείται όλη αυτή η διαδικασία. Δεν ξέρω πού πήγε και πού κρύφθηκε.

Από εκεί και πέρα, όμως, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει κάτι τέτοιο, κύριε Υπουργέ; Έχει περιθώρια αυτή η περιοχή; Πού; Με βάση ποια μελέτη; Πότε μελετήθηκαν οι αντοχές αυτού του χώρου;

Λέτε ότι παράγονται στο Θριάσιο βιομηχανικά απόβλητα και ότι εκεί πρέπει και να εναποτεθούν. Ποιος ρώτησε τους κατοίκους του Θριασίου; Ποιος ρώτησε το περιβάλλον, αυτό το πανέμορφο περιβάλλον αυτής της περιοχής ότι εκεί μπορεί να εγκατασταθούν όλες αυτές οι βιομηχανικές μονάδες και έτσι, με το «έτσι θέλω», φορτώθηκαν τις βιομηχανικές μονάδες που ρυπαίνουν και κάνουν αβίωτη τη ζωή και τώρα λένε «και τα απόβλητα δικά σας είναι και λουστείτε τα!».

Δεν είναι έτσι, κύριε Υπουργέ! Πρέπει να ξέρετε ότι η οργή έχει ξεχειλίσει σε αυτόν το χώρο. Πρέπει να υπολογίσετε ότι, όταν το 2003 χωροθετήθηκε αυτή η περιοχή Μελετάνι σαν χώρος υγειονομικής ταφής, απορρίφθηκε -διαβάστε, αν θέλετε, τις εκθέσεις- γιατί ήταν εντονότατη η αγανάκτηση και η αντίδραση των κατοίκων.

Να είστε σίγουρος ότι είναι πολύ μεγαλύτερη αυτή η οργή και αγανάκτηση τώρα όλου του Δημοτικού Συμβουλίου της Μάνδρας, όλων των γύρω δήμων και όλων των κατοίκων. Και να ξέρετε ότι αυτό θα βρεθεί μπροστά σας τείχος.

Όλοι οι Βουλευτές της Αττικής είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη, σε μια τέτοια μεθόδευση. Πρέπει να υπολογίσετε ότι στο Θριάσιο υπάρχουν δεκαεπτά βιομηχανίες, που υπάγονται στις οδηγίες ΣΕΒΕΖΟ. Και ξέρετε αυτό τι σημαίνει. Μείζον βιομηχανικό ατύχημα. Δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο!

Για το καλό όλων, κύριε Υπουργέ, υπολογίστε ότι δεν χωράει εκεί. Δεν αντέχει αυτή η περιοχή! Τα βιομηχανικά απόβλητα είναι εξαιρετικά τοξικά. Ρυπαίνουν το περιβάλλον και για χιλιετίες ακόμη. Γιʼ αυτό να φροντίσετε κάπου αλλού να μεταφερθούν, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Κάπου αλλού που να υπάρχει περιθώριο, γιατί αλλιώς να ξέρετε ότι οι αντιδράσεις θα είναι εντονότατες και αυτό δεν θα περάσει έτσι σε καμιά περίπτωση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ. Έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατʼ αρχάς, να απαντήσω στον κύριο συνάδελφο. Στις 27 Δεκεμβρίου, κύριε συνάδελφε, ήρθε και συζητήθηκε η δεύτερη φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επαναλαμβάνω ότι η πρώτη φάση της μελέτης κοινοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου 2006.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ο Νομάρχης δεν το ήξερε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Έλαβαν δε γνώση και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, όλες οι υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και, βεβαίως, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Εγώ δέχομαι την περιβαλλοντική ευαισθησία τη δική σας και όλων των συναδέλφων της περιοχής. Γιʼ αυτό σας ενημερώνω ότι έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία με την κυρία Δήμαρχο Μάνδρας. Κάναμε μια πρώτη συνάντηση και γιʼ αύριο το πρωί έχουμε συγκαλέσει μια σύσκεψη στο Υπουργείο, όπου θα παρευρίσκεται η κυρία Δήμαρχος -είστε και εσείς προσκεκλημένος, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της Αττικής- και θα συζητήσουμε από κοντά το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Τώρα το ακούω.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Σε ό,τι αφορά άλλα θέματα ρύπανσης στο Θριάσιο πεδίο, τα οποία θέτετε στην ερώτησή σας, ενημερώνω το Σώμα ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., μέσω των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με προγραμματισμένες, αλλά και με έκτακτες αυτοψίες και ελέγχους, έχει διενεργήσει ελέγχους σε πάρα πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Αναφέρω ενδεικτικά τα ΕΛΠΕ, την Ελληνική Χαλυβουργία, τη ΒΙΑΣΦΑΤ, τη Βιοχαρτική κ.λπ.. Όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, γνωρίζετε ότι επιβάλλονται πρόστιμα και ο φάκελος πηγαίνει στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ειδικά για τα βυρσοδεψία αναφέρω -επειδή ορισμένα από αυτά λειτουργούν, δυστυχώς, αυθαίρετα- ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα μετεγκατάστασής τους. Το έργο αυτής της ομάδας ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε το τελικό πόρισμα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ