09/03/2007

Προβλήματα των δανειοληπτών του ΟΕΚ

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας & Οικονομικών

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας εδώ και αρκετά χρόνια δεν χορηγεί ο ίδιος δάνεια στους δικαιούχους του αλλά τους στέλνει με απόφασή του σε κάποια τράπεζα και επιδοτεί ένα μέρος του επιτοκίου. Με δεδομένο λοιπόν ότι εντολοδόχος και ταυτόχρονα χρηματοδότης είναι ο ΟΕΚ θα περίμενε κανείς ότι θα μπορούσε σε μεγάλο αν όχι σε αποκλειστικό βαθμό να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδότησης πράγμα όμως το οποίο όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά υπάρχουν και μια σειρά από στρεβλώσεις όπως οι παρακάτω:

1. Ο τραπεζικός Τειρεσίας στήθηκε και ελέγχεται ως γνωστόν από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και μέσω αυτού οι τράπεζες ελέγχουν και τιμωρούν τους «αφερέγγυους» πελάτες τους. Πέρα από τις κατά καιρούς ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τη λειτουργία του θα έπρεπε τουλάχιστον οι δικαιούχοι του ΟΕΚ να μην επηρεάζονται από την εγγραφή τους σʼ αυτόν και να τους χορηγείται κανονικά στεγαστικό δάνειο.

2. Οι τράπεζες υποχρεώνουν τους δανειολήπτες να ασφαλίσουν το ακίνητο το οποίο αγοράζουν. Η υποχρεωτικότητα αυτή από μόνη της είναι όρος καταχρηστικός. Ωστόσο υπάρχει και κάτι χειρότερο. Το ότι στην ασφάλιση αυτή πρώτος δικαιούχος σε περίπτωση αποζημίωσης μπαίνει η τράπεζα η οποία αποδίδει το ποσό της ασφάλειας στο δικαιούχο μόνο όταν εξοφλήσει πλήρως το δάνειο που έχει πάρει.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα – κατάσχεση του ακινήτου – που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες που μένουν άνεργοι και εξʼ αυτού του λόγου δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις του δανείου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου ο ΟΕΚ να μπορεί να παρέμβει και να αποτρέπει στρεβλώσεις και καταχρηστικούς όρους;

2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να μην μπαίνουν επιπλέον επιβαρύνσεις και να αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων των στεγαστικών δανείων των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ