14/06/2007

Εξευτελισμός ανθρώπων με αναπηρίες μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές

Επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Επικρατείας

Δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου αναφέρονται σε καταγγελία της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών σχετικά με τον εξευτελισμό αναπήρων συμπολιτών μας μέσα από ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην καταγγελία ότι «ένα άκρως νοσηρό φαινόμενο, μάλιστα με αυξητική τάση, έχει εμφανιστεί στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Ιδιαίτερα σε εκπομπές ριάλιτι σόου εμφανίζονται άνθρωποι με αναπηρία που χλευάζονται, περιγελούνται και ευτελίζονται. Ο ανθρώπινος πόνος, η φτώχεια, οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας-πρόνοιας αποτελούν εμπόρευμα  που στο όνομα της τηλεθέασης τους ισοπεδώνουν και κουρελιάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα».

Είναι γεγονός ότι σʼ αυτές τις εκπομπές περιφέρουν ανθρώπους με αναπηρία, συνεχίζει η καταγγελία, που δεν είναι σε θέση να υπερασπίσουν τα ατομικά τους δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους και καλούν κάθε αρμόδιο να παρέμβει.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή το 2007 έχει ανακηρυχθεί ως έτος ίσων ευκαιριών από την Ε.Ε.,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε:

- Να σταματήσει ο διασυρμός ανθρώπων με αναπηρίες από τέτοιες εκπομπές;

- Να διασφαλιστούν τα ατομικά δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των αναπήρων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ