26/09/2007

Σχετικά με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά το πρώτο επτάμηνο του 2007, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο επτάμηνο του 2007 καταδεικνύουν ότι συνεχίζεται ακάθεκτη η υπερχρέωση των νοικοκυριών και γενικότερα της Οικονομίας προς τις Τράπεζες, η οποία προσεγγίζει πλέον το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Η υπερχρέωση, μάλιστα, των νοικοκυριών γίνεται με τους πλέον επαχθείς όρους, αφού τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε ληστρικά ύψη, ενώ οι Τράπεζες επιβάλλουν σε βάρος των δανειοληπτών, παρά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις και τις συναλλαγές.

Αποτελεί μέγα πολιτικό σκάνδαλο το γεγονός ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι Τράπεζες έχουν καταστεί πραγματικό «κράτος εν κράτει», παραμένουν, επί πολλά χρόνια, ασύδοτες και έχουν φτάσει στο σημείο να «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» ακόμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Μια οικονομία που δουλεύει με κύριο γνώμονα την παραγωγή απίστευτων υπερκερδών για τις Τράπεζες και μια ανάπτυξη που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον υπερδανεισμό δημοσίου και ιδιωτών και ιδιαίτερα στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Οι κυβερνητικές επιλογές εξωθούν τη χώρα σε μεγάλα αδιέξοδα και υποθηκεύουν το αύριο του ελληνικού λαού.