08/10/2007

Χιονοστιβάδα τα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, από την υποχρηματοδότησή τους. Εκκρεμεί αδικαιολόγητα η ανανέωση της 5ετούς Προγραμματικής Σύμβασης για τα Κέντρα Πρόληψης

Ερώτηση του Α.Κουράκη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών

Τα οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Αυτοδιοίκησης μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα. Ήδη ο ΟΚΑΝΑ ο οποίος καλύπτει το 50% της χρηματοδότησης στα Κέντρα Πρόληψης χρωστάει πολύ μεγάλο τμήμα της,  με αποτέλεσμα ορισμένα κέντρα που βρίσκονται και σε περιοχές με έντονο το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως του Αιγάλεω, το Διαδημοτικό της Νότιας Αθήνας, των Αχαρνών  να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους. Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τα οικονομικά προβλήματα σταμάτησαν προσωρινά το καλοκαίρι με την καταβολή ενός τμήματος του ποσού, που αναλογεί στην  τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, επειδή τα χρέη ήταν ήδη μεγάλα σύντομα ξαναεμφανίστηκαν εντονότερα.

Επειδή, το  Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) πήρε απόφαση να προωθήσει την υπολειπόμενη προς τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδότηση  (1,2 εκατομμύρια ευρώ), που αφορά σε υπόλοιπο του 50% της χρηματοδότησης, όμως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εμποδίζουν την γρήγορη προώθηση.

Επειδή, παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμο ζήτημα της ανανέωσης της πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, τον ΟΚΑΝΑ και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που εξασφαλίζει για μια νέα πενταετία τα Κέντρα  Πρόληψης (2008-2012) με κεντρική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς  Πόρους(Κ.Α.Π.)

Επειδή, ενώ έχει ληφθεί θετική απόφαση τόσο από την Κοινωνική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, όσο και από την Γενική Συνέλευσής της, για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάζεται την υπογραφή και των υπόλοιπων συμβαλλόμενων φορέων (ΚΕΔΚΕ,  ΕΕΤΑ, ΥΠΕΣΣΔΑ, ΟΚΑΝΑ, Υπ. Υγείας & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης) και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε στις αρχές του 2008 να είναι δυνατόν να εκταμιευτούν τα χρήματα για αυτό το έτος, δεδομένης της καθυστέρησης της χρηματοδότησης από πλευράς ΟΚΑΝΑ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Πως  και πότε προτίθενται  να λύσουν το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης;

2.    Πότε επί τέλους θα ανανεωθεί η πενταετής Προγραμματική Σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης;

Ο ερωτών βουλευτής

Α.Κουράκης