16/01/2008

Καταδίκη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για έλλειψη δικτύων αποχέτευσης στην Αττική

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας λόγω έλλειψης δικτύων αποχέτευσης αστικών λυμάτων και συστημάτων επεξεργασίας τους. Πρόκειται για τους οικισμούς της Αρτέμιδος, του Κορωπίου, του Μαρκόπουλου, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας στην Ανατολική Αττική, των Μεγάρων στη Δυτ. Αττική και άλλους δεκαεπτά στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 91/271/ΕΟΚ, στη λήψη της οποίας συμμετείχε και η Ελλάδα, ο δευτεροβάθμιος καθαρισμός που απαιτεί η οδηγία θα απαλλάξει τους κατοίκους των περιοχών αυτών από τον ευτροφισμό λόγω βακτηριδίων που κατατρώγει τις παραλίες και από την ανάπτυξη κάθε είδους μικροβίων στο πόσιμο νερό και φυσικά στις ίδιες παραλίες.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής που χρόνια τώρα παραμένουν άλυτα, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Η χώρα μας κινδυνεύει εάν δεν συμμορφωθεί και δε δρομολογήσει άμεσα την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στις συγκεκριμένες περιοχές να τις επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα, καθώς μάλιστα θα έπρεπε να είχε θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων από το Δεκέμβριο του 2000. Είναι απαράδεκτη για τη χώρα μας η τριτοκοσμική κατάσταση των βυτιοφόρων και των βόθρων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης αστικών λυμάτων και συστημάτων επεξεργασίας τους στις προαναφερόμενες περιοχές;

2. Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του αποχετευτικού συστήματος που θα βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος αλλά και τη ζωή των κατοίκων σε περιοχές μάλιστα με ραγδαία πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ