27/02/2008

Μεγάλα προβλήματα του Ενετικού Κάστρου της Κορώνης

Ερώτηση Φ.Κουβέλη, Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Για τα μεγάλα προβλήματα διάβρωσης και τις επείγουσες ανάγκες στερεωτικών εργασιών και συντήρησης του Ενετικού κάστρου της Κορώνης στο Νομό Μεσσηνίας έχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο  και με παλαιότερές μας ερωτήσεις.

Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στερέωσης και συντήρησης στο νοτιοανατολικό τείχος, προϋπολογισμού 600.000 ?, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ. Οι συγκεκριμένες όμως αυτές εργασίες, με τον ανωτέρω προϋπολογισμό, καλύπτουν μόνο μικρό μέρος των επειγουσών αναγκών.

Σήμερα και μετά τους τελευταίους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή της Κορώνης, τα προβλήματα του κάστρου μεγάλωσαν επικίνδυνα. Τα πιο έντονα και επείγοντα προβλήματα βρίσκονται α) στο σημαντικό νοτιοανατολικό προμαχώνα, ο οποίος υπέστη τις μεγαλύτερες βλάβες από τον πρόσφατο σεισμό, β) στους βόρειους προμαχώνες και γ) στο τείχος από την πλευρά της Ελεήστριας.

Τα έντονα αυτά προβλήματα πρέπει πολύ γρήγορα να αντιμετωπιστούν, αλλιώς τμήματα του κάστρου κινδυνεύουν με ολοκληρωτική κατάρρευση.

Με τα προαναφερόμενα δεδομένα ,

Ερωτάται ο αρμόδιος  Υπουργός:

-Υπάρχουν σήμερα έτοιμες μελέτες αποκατάστασης των συγκεκριμένων τμημάτων τα οποία προαναφέρονται; Αν ναι, θα προκηρυχθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα έργο στερέωσης και συντήρησης των ιδιαίτερα επικίνδυνων αυτών τμημάτων του κάστρου της Κορώνης;  Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις γιʼ αυτό;

- Αν δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες, πότε προτίθεται να τις προκηρύξει;  Ποιο το χρονοδιάγραμμά τους; Υπάρχουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης