04/03/2008

Απειλείται με κλείσιμο η Νευρολογική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Θριάσιο Νοσοκομείο καλύπτει μια μεγάλη και πολυπληθή περιοχή της Αττικής, αλλά και μέρος Νομών της Πελοποννήσου. Η Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προσφέρει ανάλογες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς με βαρύτατες, ανίατες και χρόνιες παθήσεις.

Η φύση αυτών των ασθενειών είναι τέτοια που οι ασθενείς δε μπορούν να μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία, καθώς οι περισσότεροι έχουν κινητικά προβλήματα χρήζουν δε επίσκεψης πολλές φορές το χρόνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς αυτούς και για την εξέλιξη της υγείας τους οι γιατροί να γνωρίζουν το ιστορικό των ασθενών, ώστε να μπορεί το Νοσοκομείο να αντιμετωπίσει άμεσα τα περιστατικά είτε εφημερεύει η Κλινική είτε όχι.

Πολλοί ασθενείς της περιοχής,  μας μετέφεραν την αγωνία τους για την πορεία της Κλινικής μιας και από τη σωστή λειτουργία της και όχι τη συρρίκνωσή της εξαρτούν τις ελπίδες τους για συνέχιση της ζωής τους.

Γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό είναι σε γνώση του Υπουργείου εδώ και έξι χρόνια, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει αντιμετωπιστεί. Η Κλινική λειτουργεί σήμερα με δυο μόνο γιατρούς που όσες προσπάθειες και να κάνουν είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπίσουν τόσους ασθενείς με βαρύτατες, ανίατες και χρόνιες παθήσεις.

Η Πολιτεία οφείλει να προσφέρει δωρεάν την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς που λόγω της χρόνιας πάθησής τους δε μπορούν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα της ζωής τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για τη στελέχωση της Νευρολογικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε οι ασθενείς με τις βαρύτατες, ανίατες και χρόνιες παθήσεις να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη όποτε αυτοί τη χρειασθούν;

•    Γιατί μέχρι σήμερα, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό στο Υπουργείο εδώ και έξι χρόνια, δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για τη βελτίωση της λειτουργίας της Κλινικής;

•    Γιατί η Πολιτεία δε δείχνει την ευαισθησία που πρέπει για ανθρώπους που το μόνο μέσο που έχουν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους είναι η κραυγή αγωνίας για την ίδια τους τη ζωή;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ