03/04/2008

Απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας» στη Νομική

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος σε ομιλία του  σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας» στη Νομική  με θέμα: «Με τη ριζοσπαστική Αριστερά αλλάζουμε το τοπίο στις σπουδές και τη ζωή μας», τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το ασφαλιστικό:

«Χθες στην ομιλία μου στη Βουλή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είπα ότι όπως με το άρθρο 16 κατέρρευσε η Συνταγματική Αναθεώρηση της ΝΔ έτσι και με τη λαϊκή κινητοποίηση για το δημοψήφισμα θα γίνει το ίδιο με τη ΝΔ ως κυβέρνηση, δηλαδή, η αρχή του τέλους.

Νομίζω ότι το σημείο τομής στα χρόνια και στην εποχή που ζούμε, είναι η παρουσία της νέας γενιάς, ειδικά η παρουσία της φοιτητικής νεολαίας. Και θέλω να πω ότι επίσης σε αυτή την παρουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η νεολαία είναι αποκλεισμένη, η νέα γενιά είναι περιθωριοποιημένη και η νεολαία ετοιμάζεται να ζήσει σε πολύ χειρότερες συνθήκες από αυτές που έζησαν οι μεγαλύτεροι, που έζησαν οι δικές μας γενιές. Φαινομενικά δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι μια καταναλωτική κοινωνία, τα δύο τρίτα, ίσως και παραπάνω, των νέων ανθρώπων προέρχονται από οικογένειες που καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα, υπάρχουν δυνατότητες τεχνολογικές και άλλες οι οποίες δεν υπήρχαν στην εποχή μας, δεν υπάρχει η στέρηση την οποία οι δικές μας γενιές και πολύ περισσότερο οι γενιές των δικών σας παππούδων είχαν ζήσει Αυτό όμως είναι φαινομενικό.

Η γενιά σας μπαίνει σε μια νέα φάση που είναι ένα σταυροδρόμι, όχι μόνο πολιτικό, αλλά ένα σταυροδρόμι πολιτισμού. Δηλαδή, αν θα υπάρχει ένα κράτος το οποίο θα έχει κοινωνική διάσταση ή αν και αυτό ακόμη που υπήρχε, αντί να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί, θα αποδομηθεί. Και αυτό το βλέπουμε συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη δεκαετία του 70 που υπερισχύουν αυτές οι αρχές του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες και το βλέπουμε πάρα πολύ έντονα στην Ελλάδα . Αυτό συμβαίνει την τελευταία δεκαετία και παραπάνω, και επί κυβέρνησης Σημίτη και τώρα επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Στο ασφαλιστικό, το πιο εξοργιστικό είναι ότι επιβεβαιώνεται αυτή τη κατεύθυνση, ότι οι νεώτερες γενιές θα έχουν λιγότερα ασφαλιστικά δικαιώματα από τις παλιότερες.

Ακόμα, υπάρχει και μια προσπάθεια να εξαγοραστούν οι παλιότεροι, δηλαδή να εξαγοραστούν δικές μας γενιές, λέγοντας, εσάς δεν θα σας πλήξουμε, ή δεν θα σας πλήξουμε πολύ. Δεν θα ισχύσει αυτό το μέτρο σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 1983. Δεν θα ισχύσει τόσο πολύ σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 1992. Δεν θα ισχύσει τρομερά σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 2004. Σε όσους όμως θα προσληφθούν μετά το 2013, θα πέσει ο πέλεκυς.

Αυτή είναι η λογική. Και εκφράζεται πάρα πολύ έντονα από ένα μέτρο που λέει, ότι για να έχετε βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σήμερα, θέλετε 100 ένσημα το χρόνο και όχι 50. Κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, κανένα ένσημο δεν έπρεπε να απαιτείται για να έχει κανείς βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον 21ο αιώνα. Ποιοι είναι αυτοί που θα πληγούν από αυτό το μέτρο; Οι μετανάστες και οι νέοι. Δηλαδή, όσοι ζούνε σε συνθήκες αυτών των ευλύγιστων μορφών εργασίας, των επισφαλών εργασιακών σχέσεων.»