03/04/2008

Αδιαφάνειες και σπατάλες αυξάνουν το κόστος υγείας

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα το κόστος της Δημόσιας Υγείας που αυξάνεται με αδιαφάνειες και σπατάλες , λόγω της διοικητικής , διαχειριστικής και ελεγκτικής ανεπάρκειας που παρουσιάζουν οι Φορείς της Δημόσιας Υγείας, απαντώντας ο Υφυπουργός Υγείας  κ. Γ.Παπαγεωργίου  χαρακτήρισε άκρως ενδιαφέρον το θέμα, αποδέχθηκε το πρόβλημα και  ομολόγησε μεταξύ άλλων ότι:

- Η Κυβέρνηση παρά τις προσπάθειές της δεν κατάφερε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην περιστολή της σπατάλης των δαπανών Υγείας

- Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τις δαπάνες στη Δημόσια Υγεία και δε γίνεται αυστηρός έλεγχος για την περιστολή τους

- Καταβάλλεται υψηλό ποσοστό (65%) στην Ιδιωτική Υγεία λόγω της έλλειψης δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας

- Δεν έχουν μηχανογραφηθεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία για τον έλεγχο δαπανών

- Ο Ο.Γ.Α. δαπανά διπλάσιες δαπάνες για κάθε ασφαλισμένο του, λόγω της έλλειψης μηχανογράφησης σε σχέση με τον Ο.Π.Α.Δ. ο οποίος παρέχει πολύ καλύτερες υπηρεσίες Υγείας

Τέλος ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου  ζήτησε τη συνδρομή των χρηστών και των φορέων της Υγείας για την περιστολή των δαπανών και κοινοποίησε ότι θα υπάρξει άμεσα κατάθεση νομοσχεδίου για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση του κράτους.

Ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας επεσήμανε:

«Επισημαίνω ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ, ενώ η χώρα μας διαθέτει μεγάλα κονδύλια, συγκριτικά με τα διατιθέμενα κονδύλια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν εξασφαλίζει το επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε να υπάρχει στην προσφορά των ιατρικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από την επίσημη Έκθεση του ΟΑΣΑ ότι μόνο το 42% των διατεθειμένων ποσών πηγαίνει στον Δημόσιο Τομέα ενώ το υπόλοιπο, το οποίο είναι 58%, πάει στον Ιδιωτικό Τομέα.

Σύμφωνα με   επίσημες ανακοινώσεις του Διοικητή του ΟΓΑ,  στα Κρατικά Νοσοκομεία εμφανίζεται ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση του ΟΓΑ κατά τις ώρες των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων για παρακλινικές εξετάσεις. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις,  εμφανίζονται οι ασφαλισμένοι να έχουν υποβληθεί στο ίδιο πακέτο εξετάσεων ή ακόμη και να έχουν κάνει ειδικές εξετάσεις. Μάλιστα αναφέρεται ότι διετέθησαν 102.000.000 ?, για φάρμακα σε έναν ασφαλισμένο. Εκείνο το οποίο πράττω, είναι να αναφερθώ στην ανάγκη όχι μόνο εξορθολογισμού των δαπανών που γίνονται, αλλά κυρίως στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου τα διατιθέμενα ποσά να έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική στήριξη και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Δαπανά η χώρα μας τεράστια ποσά συγκριτικά με τα διατιθέμενα ποσά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουν το στοιχειώδες επίπεδο προσφοράς ιατρικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών οι ασθενείς. Από την άλλη μεριά έχουμε το τραγικό, να μην πληρώνονται οι εφημερίες των ειδικευομένων ιατρών, νέων ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται και πρέπει να πάρουν τις εφημερίες. Ακούμε την επωδό ότι δεν υπάρχουν χρήματα, την ώρα που σπαταλούνται χρήματα, την ώρα που γίνονται δαπάνες αλόγιστες και ανεξέλεγκτες . Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν εξασφαλίζει την ποιότητα εκείνη που θα ʽπρεπε να υπάρχει για τον κάθε έλληνα πολίτη με το αναμφισβήτητο δεδομένο  ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και με κάθε τρόπο πρέπει να προστατεύεται.»