08/04/2008

Ομιλία Παν. Λαφαζάνη στη Βουλή: "ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ"

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σε επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελεύθερους χώρους στην Αττική, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας - Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα) αποτελεί μία απείρου κάλλους, εκατοντάδων στρεμμάτων, ελεύθερη παραθαλάσσια έκταση. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θέλει να μετατρέψει αυτή τη Ζώνη  -την οποία φέρεται να κατέχει η Εθνική Τράπεζα, και όχι μόνο-  σε Ναυτιλιακό Κέντρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα κατευθυνθεί στην πιο ακραία κερδοσκοπία και τσιμεντοποίηση. Αυτή η εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα για τον ευρύτερο Πειραιά και το Λεκανοπέδιο σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιοχή.

Τα αίτημά μας είναι η Λιμενοβιομηχανική Ζώνη να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του συνόλου της Βʼ Πειραιά. Δεν είναι δυνατόν η Εθνική Τράπεζα και άλλες εταιρίες να αξιοποιήσουν για τσιμεντοποίηση και άντληση απίστευτων υπεραξιών βιομηχανικές εγκαταστάσεις που εγκαταλείφθηκαν ή εγκαταλείπονται, ενώ οι αντίστοιχες εκτάσεις τους αποκτήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί, αν δεν χαρίστηκαν, στο όνομα της βιομηχανικής ανάπτυξης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το υπερτροφικό λεκανοπέδιο, στο οποίο διαμορφώνεται το μισό ΑΕΠ της χώρας, δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και σίδερο. Πριν γίνει απολύτως αβίωτο ήρθε η ώρα αποφασιστικών μέτρων και ένα απʼ αυτά πολύ κρίσιμο, είναι μια πράσινη Λιμενοβιομηχανική  Ζώνη ανοικτή στους κατοίκους του Πειραιά για βελτίωση της ποιότητας ζωής και ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.