ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/06/2008

Ομιλία ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ στην Επερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και τη δασοπροστασία



Από τα πρακτικά της συζήτησης της Βουλής της ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποτελεσματική δασοπροστασία".

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχετε δεκαπέντε λεπτά.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν πειράζει, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, σε καμία περίπτωση ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν επιχειρεί πλειοδοσία ενδιαφέροντος αναφορικά με την προστασία των δασών. Είναι προφανές. Όπως προφανές, επίσης, είναι ότι οι εξαγγελίες -είτε του κυρίου Πρωθυπουργού είτε άλλων κυβερνητικών στελεχών- που έχουν γίνει από το Βήμα της Βουλής διαμορφώνουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο όσο και ένα πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Σας άκουσα να αναφέρεστε σε ένα σχέδιο καταστολής των πυρκαγιών. Θα ήθελα να σας πω ότι εμείς ευχόμαστε να επιτύχει αυτό το σχέδιο καταστολής, το οποίο έχετε οργανώσει, για την κακή περίπτωση και για το άσχημο ενδεχόμενο, αν ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Όμως, το μεγάλο ζήτημα είναι ότι εκτός από την καταστολή που προβάλλει αναγκαία, τι γίνεται με την πρόληψη, κύριοι Υφυπουργοί; Και για την πρόληψη δεν ακούσαμε συγκεκριμένα λόγια και συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η επερώτησή μας αναφέρεται διεξοδικά στο ζήτημα αυτό και θέτει τα σχετικά ερωτήματα.

Είναι καλή η συγκυρία της εδώ παράστασης του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για να τον ερωτήσουμε για άλλη μια φορά, πέραν του κειμένου της επερωτήσεως, τι γίνεται με τη δασική υπηρεσία.

Πεντέμισι χιλιάδες οι οργανικές θέσεις, κύριε Πρόεδρε, και έχουν καλυφθεί μόνον οι δυόμισι χιλιάδες. Χίλια εκατόν δώδεκα δασοφυλακεία και διακόσια ογδόντα έξι δασονομεία δεν λειτουργούν. Ογδόντα επτά δασαρχεία και πενήντα επτά διευθύνσεις δασών υπολειτουργούν.

Αυτό συνιστά ολοκληρωμένη διαδικασία πρόληψης; Προφανώς, όχι. Οι ίδιοι οι αριθμοί, οι οποίοι είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι, αναδεικνύουν τις τεράστιες παραλείψεις στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Και βεβαίως, εγώ δεν θα παρακολουθήσω όσα είπατε αναφορικά με την επιστημονική ή μη επιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων των αντιπυρικών ζωνών ή τον καθαρισμό.

Όμως, θα σας ερωτήσω και για ένα άλλο ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει επιστημονική αμφισβήτηση: Τι κάνατε με τις διαχειριστικές μελέτες; Έχετε ολοκληρώσει και έχετε προωθήσει διαχειριστικές μελέτες αναφορικά με το τεράστιο μέγεθος προστασίας του δάσους; Για όλα αυτά σιωπή, κύριε Υφυπουργέ.

Για να σας ερωτήσω και περαιτέρω: Πέρα από γενικές αναφορές, στις οποίες θα μπορούσαμε να συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα, να συμφωνούμε δηλαδή στο όνομα προστασίας του πολύτιμου αγαθού που λέγεται «δάσος», γιατί δεν έχετε καταργήσει μέχρι τώρα τους δασοκτόνους νόμους, τους οποίους εσείς τότε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχατε ελέγξει ως αντισυνταγματικούς, με μια –αν θέλετε- πλειοψηφούσα συμφωνία εδώ μέσα, ότι επρόκειτο για αντισυνταγματικούς νόμους.

(TR)

Τι σας εμπόδισε να καταργήσετε αυτούς τους δασοκτόνους όσο και αντισυνταγματικούς νόμους, σε σχέση και με το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως εσείς οι ίδιοι από αυτά τα έδρανα λίγα χρόνια πριν είχατε ονομάσει; Γιατί δεν τους καταργείτε; Δεν εγείρεται δικαιολογημένα αν όχι βεβαιότητα, τουλάχιστον η υποψία ότι θέλετε να έχετε αυτούς τους δασοκτόνους αντισυνταγματικούς νόμους ως μια εφεδρεία αντιμετώπισης κάποιων περιπτώσεων; Και οφείλετε από το Βήμα αυτό σήμερα εδώ να μας πείτε τι ποσοστό καμένων εκτάσεων έχετε κηρύξει τα τελευταία πέντε χρόνια ως αναδασωτέες υποχρεωτικά εκτάσεις; Γιατί, ο λαός της Αττικής, οι πολίτες της Αττικής βλέπουν στα καμένα του ορεινού συγκροτήματος της Αττικής να ξεφυτρώνουν πολυτελείς κατοικίες, να προκύπτουν κενά τα οποία γίνονται οικόπεδα.

Γιʼ αυτό λοιπόν θα σας παρακαλέσω στη δευτερολογία σας να μας πείτε πόσες από τις καμένες εκτάσεις την τελευταία πενταετία κηρύξατε αναδασωτέες. Εμένα δεν μου αρκεί, η χρήσιμη κατά τα άλλα προτροπή του κυρίου Πρωθυπουργού, ότι όλες οι εκτάσεις πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέες, αυτές που κάηκαν. Να μας πείτε λοιπόν πόσες κηρύξατε. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση, αυτή είναι η δεσμευτική άποψη, η οποία μέχρι αυτή την ώρα που συζητάμε δεν έχει ακουστεί.

Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Χηνοφώτη, για άλλους δασικούς χάρτες ομιλήσαμε εμείς και για άλλους ομιλήσατε εσείς. Εσείς μιλήσατε για τους χάρτες, αναφορικά με την αντιμετώπιση του ενδεχομένου της πυρκαγιάς και του τρόπου δράσης των αρμοδίων υπηρεσιών. Εμείς ομιλούμε για τους δασικούς χάρτες, κύριε Υφυπουργέ της Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι σας εμπόδισε να τους προωθήσετε, να τους ολοκληρώσετε και να τους δώσετε στη δημοσιότητα, γιατί γνωρίζετε ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών, όπως και η σύνταξη του δασολογίου που εκκρεμεί ως θεσμική υποχρέωση από το έτος 2001 που αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, είναι δυνατόν να λειτουργούν ανατρεπτικά για όλους εκείνους που φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν ιδιοκτησίες, άρα κέρδη μέσα σε δάση.

Από το 2001 κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι το 2008 ούτε οι δασικοί χάρτες έγιναν, ούτε το προβλεπόμενο δασολόγιο, το οποίο είναι και δασική επιλογή. Και όταν έχουμε συνταγματική επιταγή η οποία περιφρονείται, αναφορικά με το κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα της προστασίας του δάσους, ε τότε πού αλλού να προσβλέπει ο πολίτης για να διαπιστώνει ότι έχετε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του δάσους; Και εδώ είστε εκτεθειμένοι. Και θα σας έλεγα ότι είχατε, όπως όλοι μας, ένα δραματικό όσο και έντονο γεγονός, αυτό της μεγάλης καταστροφής που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, που θα έπρεπε να σας ενεργοποιήσει, που θα έπρεπε να καταστρέψει κάθε αβελτηρία που σημειώνεται διαχρονικά βεβαίως, αλλά και στη διάρκεια της δικής σας θητείας που κυβερνάτε τον τόπο.

Δεν προχωρήσατε σε καμία ρύθμιση. Αντίθετα, παραλείψατε μια σειρά από ενέργειες, που ήσαν οφειλόμενες πράξεις για την πρόληψη της πυρκαγιάς στο δάσος και την καταστροφή τους.

Σας άκουσα κύριε Κιλτίδη πολύ αισιόδοξα να αναφέρεστε στη μεγέθυνση –δικές σας είναι οι διατυπώσεις- του δάσους και των δασικών εκτάσεων. Θα ήθελα να παρακολουθήσω την αισιοδοξία σας, αλλά δεν μπορώ. Και δεν μπορώ, διότι διαπιστώνω ότι το χωροταξικό σχέδιο πλαγιοκοπεί το άρθρο 24 του Συντάγματος και εκείνο που δεν μπόρεσε να περάσει, γιατί δεν έγινε δεκτή η αναθεώρηση του άρθρου 24 με το Σύνταγμα, επιχειρείτε τώρα μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό να το περάσετε. Και αν περάσει ένας τέτοιος χωροταξικός σχεδιασμός, βεβαιωθείτε ότι και το δάσος θα μικρύνει και οι δασικές εκτάσεις θα περιοριστούν στο όνομα των χωροταξικών και πολεοδομικών αναγκών της χώρας.

Αλλά το μείζον αγαθό είναι η προστασία του περιβάλλοντος και δυναμική θέση σʼ αυτό το περιβάλλον, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, το γνωρίζουμε όλοι, έχει και το δάσος και η δασική έκταση.

Κύριε Υπουργέ, ακούστε τι λένε κάποιοι δήμαρχοι, οι οποίοι ομιλούν για την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προσκόμματα σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Και ξέρετε ποιος τα λέει; Τα λέει ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος. Καθόλου φίλος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά φαίνεται φίλος της αλήθειας και της αντικειμενικότητας στην προκειμένη περίπτωση. Θέλετε να ακούσετε και τον άλλο Δήμαρχο, το Δήμαρχο Βύρωνα, τον κ. Χαρδαλιά να ομολογεί και να λέει «ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση». Και αναφέρεται στις δασικές εκτάσεις και στο δάσος στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού. Αυτά είναι συγκεκριμένες καταγγελίες ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αγωνιούν, απεύχονται το κακό, αλλά αγωνιούν διότι διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία μέριμνα έτσι ώστε να έχουμε όλο εκείνο το χρήσιμο στοιχείο της πρόληψης.

Στην Πεντέλη δεν έχουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσληφθεί οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες και είμαστε στις αρχές του μήνα Ιουνίου. Στο Ποικίλο Όρος δεν έχουν γίνει καθαρισμοί και αποψιλώσεις.

Και σπεύδω να σας πω, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Κιλτίδη, ότι επιστημονικά είναι παραδεκτοί οι καθαρισμοί στο Ποικίλο Όρος.

Και έτσι πορευόμαστε αυτό το καλοκαίρι όπως ακριβώς και πέρυσι τέτοιο καιρό και πρόπερσι. Και φαίνεται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Διάβαζα σήμερα, κύριε Υφυπουργέ της Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ολόκληρο άρθρο σε μια καθημερινή εφημερίδα να αναφέρεται στην έλλειψη φυλακτικού προσωπικού στο σημαντικό δάσος της Βάλιας Κάλντα. Εγώ πριν από οκτώ μήνες σας είχα κάνει παρόμοια ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτό το περίφημο δάσος της Βάλιας Κάλντα, πνεύμονας υπερτοπικής σημασίας και αξίας, ένα πανέμορφο δάσος, δεν έχει το στοιχειώδες φυλακτικό προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είναι στην περιοχή μας, στη Δυτική Μακεδονία η Βάλια Κάλντα και πρόκειται περί μιας πανέμορφης περιοχής και ιδιαίτερα ευαίσθητης.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το ξέρω.

Και ξέρετε πότε προσλαμβάνεται αυτό το προσωπικό; Όχι επί Υφυπουργεία σας, κύριε Κιλτίδη, έτσι το παραλάβατε, αλλά κακώς το αφήσατε. Αυτό το προσωπικό προσλαμβάνεται τον Οκτώβριο μήνα, δηλαδή την εποχή κατά την οποία αρχίζουν οι χιονοπτώσεις στη Βάλια Κάλντα. Το διακεκαυμένο καλοκαίρι, που χρειάζεται το φυλακτικό προσωπικό δεν υπάρχει.

Εάν δεν πρόκειται για αμέλεια, τότε πρόκειται για παραλογισμό.

Διαμαρτύρονται όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιοι φορείς και φύλαξη στη Βάλια Κάλντα δεν υπάρχει. Και το αναδεικνύω αυτό το ζήτημα όχι για να περιπτωσιολογήσω, κύριε Υφυπουργέ, αλλά για να δείξω την έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου αναφορικά με την προστασία του δάσους, αναφορικά με το κεφαλαιώδες ζήτημα της πρόληψης. Και δεν έχετε κάνει τα αναγκαία. Και η παράλειψη αυτών των αναγκαίων, μπορεί να οδηγήσει σε συμφορές, τις οποίες βεβαίως όλοι μαζί απευχόμαστε.

Κύριοι Υφυπουργοί, το ελληνικό περιβάλλον δεν είναι αθάνατο, όπως πια δεν είναι αθάνατος και ο πλανήτης. Και θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να έχουν αναπτυχθεί διαδικασίες για την προστασία αυτού του περιβάλλοντος.

Εάν λένε οι ειδικοί επιστήμονες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε δασωμένες τις εκτάσεις γύρω από την Αττική θα είχαμε μειωμένη θερμοκρασία κατά 4οC. Ποιος δικαιούται κύριοι Υφυπουργοί να περιφρονεί αυτό το συγκλονισμό που προκαλούν οι αριθμοί; Ποιος δικαιούται να περιφρονεί και να αδιαφορεί για όσα καταγράφονται ως προειδοποίηση μεγάλου κινδύνου που απειλεί περιβάλλον, ανθρώπους, χλωρίδα, πανίδα τα πάντα; Ε, λοιπόν, δεν έχετε κάνει αυτά που έπρεπε να κάνετε. Και τα όσα ο κύριος Υπουργός ο κύριος Χηνοφώτης είπε αφορούν στην καταστολή.

Και εμείς ευχόμαστε να επιτύχει ο μηχανισμός που έχετε οργανώσει κύριε Χηνοφώτη. Αλλά έχετε τεράστια ευθύνη αναφορικά με την απουσία πρόληψης και μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος επί της ουσίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ