ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/07/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στον ρ/σ της ΝΕΤ (Ευαγγελία Μπαλτατζή)



-    Σχετικά με την συνεργασία ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ

Καταρχήν θα έπρεπε να πούμε ότι ίσως θα ήταν φρόνιμο, να αφήσουμε τον κόσμο ήσυχο με τις δημοσκοπήσεις. Έχει παραγίνει νομίζω διότι τελικά όλες αυτές οι διαδικασίες αντί να ευνοήσουν βιάζουν πολλές φορές τα πράγματα και κυρίως αποπροσανατολίζουν από βασικά θέματα που χρειάζονται σήμερα απάντηση. Όπως η ακρίβεια, η ανεργία, οι νέες ζώνες φτώχειας που δημιουργούνται στην Ελλάδα και αυτά αντικαθίστανται από το παιχνίδι που γίνεται στα πλαίσια του συστήματος του πως και γιατί και με ποιον πολλαπλασιασμό και με ποιες προσθέσεις θα μπορέσει να βγει κυβέρνηση. Επομένως αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που μπορώ να κάνω.

Το δεύτερο σχόλιο, νομίζω ότι αυτό που είναι το χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και της κάποιας απήχησης στήριξης που έχει σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας από αυτήν που είχε εκφραστεί εκλογικά είναι ότι είναι μια ελπίδα για μεγάλη αλλαγή. Μια μεγάλη αλλαγή έξω από το σύστημα του δικομματισμού. Και σε αυτήν την θέση πρέπει να μείνει χωρίς να υποτιμάει και να προσβάλλει κανέναν χωρίς να σταματάει να αναγνωρίζει ότι η κάθε πολιτική δύναμη είχε μια προσφορά στην πορεία της αλλά εμείς πρέπει να μείνουμε σε αυτήν την θέση που αν θέλετε ήδη έχουμε αναλάβει και που μας έχει εναποθέσει η κοινωνία.

-    Σχετικά με την πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολύ μεγάλη ευθύνη έχουμε και η ευθύνη αν θέλετε είναι διαφορετική από όλα τα άλλα κόμματα. Αυτήν την στιγμή προβληματίζεται κι ένα μέρος των ΜΜΕ και τα μέχρι πριν λίγο μεγάλα κόμματα, τα πρώην μεγάλα κόμματα για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα.

Ο δικός μας ο προβληματισμός είναι εντελώς διαφορετικός. Δηλαδή πως θα μπορέσουμε να κάνουμε μια μεγάλη έξοδο όχι για να κερδίσουμε εμείς ως ένα συμμαχικό σχήμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε άλλες απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα τα οποία βιώνει η κοινωνία, όπως είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, η κομματικοποίηση του κράτους, τα προβλήματα της ανεργίας, τα προβλήματα της φτώχειας κ.α.  

Επομένως αυτή η λογική για μας είναι ξένη λογική. Για μας το συντομότερο που θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων θα είναι το πιο θετικό. Επομένως αυτοί οι προβληματισμοί «πρόσθεσε κάτι, αφαίρεσε κάτι κλπ» που ουσιαστικά διαιωνίζουν τέτοιες πολιτικές, δεν μας αφορούν, δεν μας ενδιαφέρουν, είναι έξω από την λογική μας, ξαναλέω χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε κανέναν.

-    Σχετικά με την μερίδα των πολιτών που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν πολιτικό φορέα που ασκεί περισσότερο αποτελεσματική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ, και τις αλλαγές που αυτό φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ

Απλώς επιβεβαιώνουν με πιο ισχυρό τρόπο από ότι περιμέναμε ότι βρισκόμαστε σε μια σωστή πορεία που θέλει, δέχεται ένα μεγάλο μέρος πια της κοινωνίας αυτό το δικό μας μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουμε εντελώς το τοπίο, το στηρίζει κι εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα.

-    Σχετικά με τις συνιστώσες εντός ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη για συγκρότηση πειστικής εναλλακτικής πρότασης.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Αγγίζετε μια πρόκληση και μια δυσκολία την οποία πρέπει να υπερβούμε και νομίζω ότι κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα. Ότι δηλαδή πλέον δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε σε ζητήματα αντιπολίτευσης, κριτικής κλπ ή σε κάποια επιμέρους μόνο αιτήματα αλλά ότι πρέπει να προβάλλουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις.

Ήδη το Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες κατέληξε στο ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει από εμάς ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα. Και θα έλεγα ότι κάνουμε πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Δέστε για παράδειγμα είτε είναι το Ασφαλιστικό, είτε είναι τα θέματα της Παιδείας, είτε είναι ακόμα και τα θέματα του βρώμικου πολιτικού χρήματος βλέπετε ότι από την δικιά μας πλευρά, παράγονται προτάσεις που είναι σε μια εντελώς άλλη λογική, είναι συγκροτημένες είναι σε επαφή με την κοινωνία.

Βέβαια είναι κάτι το οποίο πρέπει να το συνεχίσουμε και γι αυτό, τους επόμενους δύο μήνες, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τεράστιο βάρος σε αυτήν την προσπάθεια βελτίωσης του προγράμματός μας, πρέπει να δώσουμε μια απάντηση, ότι μπορεί η Ελλάδα να ζήσει αλλιώς.

Δεν είναι μικρή η δουλειά που κάνουμε. Μου κάνει εντύπωση θυμάμαι τα σχόλια από το μεγάλο μέρος των έντυπων μέσων ενημέρωσης, για τις προτάσεις μας στα πλαίσια για παράδειγμα για το θέμα του πολιτικού χρήματος τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά για την προσπάθεια που κάναμε.

-    Σχετικά με την διαμόρφωση ενός ενιαίου σύγχρονου προγραμματικού λόγου με χαρακτηριστικά κυβερνητικής πρότασης με δεδομένες τις συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ

Νομίζω ότι αυτό από την μια είναι μια δυσκολία, από την άλλη όμως δίνει σοβαρές δυνατότητες διότι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ηγετικού κέντρου το οποίο αποφασίζει στα χαρτιά ένα πρόγραμμα, αλλά μιας σοβαρής συζήτησης, ενός σοβαρού διαλόγου.

Και μην βλέπετε μόνο τις συνιστώσες που υπάρχουν σήμερα επισήμως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπετε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα είδος ουράνιου τόξου. Δηλαδή έχει πάρα πολλά ρεύματα τα οποία τον στηρίζουν, υπάρχει ένα μεγάλο κύμα της νεολαίας. Αυτή δεν είναι μια ευκαιριακή πολυσυλλεκτικότητα. Είναι ακριβώς πάνω στους στόχους που έχουμε θέσει. Και μʼ αυτήν την έννοια πιστεύω ότι ενώ εμφανίζεται, και είναι αν θέλετε, δυσκολία το γεγονός ότι είναι ένα συμμαχικό σχήμα, από την άλλη του δίνει την δυνατότητα να συγκροτήσει σε επαφή πάντα με την κοινωνία, δεν μπορεί σε κλειστά γραφεία, ένα πολύ πιο αιχμηρό αν θέλετε και αποτελεσματικό πρόγραμμα που ξαναλέω θα δώσει απαντήσεις σε αυτά που ζητάμε. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η μεγάλη ανισότητα ανάμεσα σε πλούτο και φτώχεια. Δεν μπορεί να έχουμε εμείς τις υψηλότερες τιμές στην ΕΕ και τους χαμηλότερους μισθούς. Δεν μπορεί τα νέα παιδιά τα οποία τελειώνουν το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο κλπ να μένουν έως τα 40 τους με τους γονείς τους γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί να χρειάζεται να λαδώσεις για να δουλέψει η δημόσια υπηρεσία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεις ένα κράτος το οποίο είναι φέουδο ενός κόμματος. Είναι ζητήματα σε ένα πολύ μεγάλο κόσμο τα οποία πρέπει να απαντήσουμε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

Βεβαίως αλλά μην ξεχνάτε ότι μεγάλο στοιχείο της σημερινής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η αντίστασή του είναι και το θετικό πρόγραμμα. Δηλαδή αν εμείς παίξαμε κάποιον ρόλο, δεν λέω μόνοι μας, στο κίνημα για το Άρθρο 16 και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την μια αυτό είχε μια εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων που προωθούσε και προωθεί η ΝΔ, από την άλλη είχε ένα στόχο. Δηλαδή να κάνουμε Δημόσια Πανεπιστήμια τα οποία θα έχουν χρηματοδότηση, τα οποία θα λειτουργούν αποτελεσματικά, τα οποία θα έχουν μια υψηλή σύμφωνα με τα Διεθνή κριτήρια ποιότητα. Ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια απήχηση σε πολίτες με περιβαλλοντική ευαισθησία είναι γιατί δώσαμε τις μάχες μας. Μάχες όπως αυτές για να ανοίξουν οι παραλίες στο Ελληνικό ή τις άλλες ακτές της Αττικής ή για τα δάση, ή για την κληρονομία κλπ.

Μʼ αυτήν την έννοια θα έλεγα, ότι η άνοδός μας αυτή δεν είναι μόνο χάρη στον ρόλο που παίξαμε ως η αντιπολίτευση απέναντι στην ΝΔ αλλά είναι και χάρη στο ότι έχουμε αρχίσει και προβάλλουμε μια σειρά στόχους οι οποίοι είναι αποδεκτοί και εκπορεύονται από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

-    Σχετικά με την σειρά προβλημάτων και τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων

Εμείς δώσαμε πριν από 3 εβδομάδες μια συνέντευξη με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τον Φώτη τον Κουβέλη και τον Γιάννη τον Δραγασάκη, προτείνοντας μια σειρά ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα του πολιτικού χρήματος. Από το γεγονός ότι πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, να αποκλείονται όλες αυτές οι εταιρίες οι οποίες έχουν προβεί σε χρηματισμό, να αποκλείονται οι εταιρίες από χώρες του εξωτερικού οι οποίες δεν απαγορεύουν την χρήση τέτοιων μέσων, να διεκδικούνται οι αποζημιώσεις, να υπάρχει απαγόρευση χρηματοδότησης εταιριών στα πολιτικά κόμματα, να απαγορεύεται η επιχειρηματική δράση των κομμάτων με εξαίρεση τον τομέα της ενημέρωσης. Αυτά είναι μια σειρά ζητήματα νομίζω τα οποία σας λέω οι συνάδελφοί σας και πιστεύω κι εσείς η ίδια προσωπικά, τα έχουν δεχτεί ως έναν άξονα δηλαδή ήταν η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έδωσε έναν άξονα ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση μιας αλλαγής σʼ αυτόν τον τομέα.

-    Σχετικά με την συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα και την κατηγορία για «χλιαρή» αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Γερμανός - Cosmote, και το γεγονός ότι σκληρότερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μετά από πιέσεις του κομμουνιστικού κόμματος.

Δεν μπαίνω σε τέτοιου είδους συζήτηση προσωπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την ανακοίνωσή του που λέει ότι είναι ατεκμηρίωτη αυτή η καταγγελία που έγινε, από εκεί και πέρα πως το ερμηνεύει ο ένας και πως το ερμηνεύει ο άλλος, δεν θέλω να μπω σε αυτήν την συζήτηση δεν βοηθάει κανέναν.

-    Σχετικά με την ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό με δεδομένη την οικονομική κρίση και στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2008 και την σχέση αυτού με πρόωρες εκλογές.

Καθόλου δεν αποκλείεται. Νομίζω ότι είναι μεγάλη η κρίση. Όχι μόνο της ΝΔ αλλά όλου του συστήματος. Είναι μια κρίση που συντελείται μέσα σε έναν ηθικοπολιτικό βούρκο και μʼ αυτήν την έννοια είναι εντελώς ασταθής μια πλειοψηφία η οποία είναι του ενός δύο βουλευτών; Κανείς δεν ξέρει πόσων βουλευτών είναι η πλειοψηφία σήμερα και πόσοι θα είναι μεθαύριο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από μια άποψη όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο θα προληφθούν αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία και την κατάσταση της χώρας. Σκεφτείτε εκλογές πριν από 4 μήνες θα είχε μείνει ο ΟΤΕ, που είναι το εργαλείο για να μπούμε στην εποχή της πληροφορικής και της επικοινωνίας, στα ελληνικά χέρια.

Αλλά από την άλλη μεριά, θέλω να σας πω ότι όλη αυτή η κατάσταση η οποία έχει πολύ έντονα στοιχεία κρίσης και τα βιώνει ο κόσμος, οι πολίτες, και ζούμε σε μια απογοήτευση και σε μια έλλειψη προοπτικής και ελπίδας και με πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα επιβίωσης σε συνθήκες ανοιχτές για την εποχή μας. Από την άλλη κατά την γνώμη μου είναι και μια εγκυμοσύνη του καινούργιου, και ζούμε τους πόνους της κρίσης αλλά ζούμε και ωδίνες τοκετού και πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ο τοκετός και να βοηθήσουμε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση που υπάρχει.

-    Σχετικά με την θέση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές

Εγώ πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η χώρα μας από ένα σύστημα που είναι σε κρίση και από μια κυβέρνηση η οποία το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να οικοδομεί το κομματικό κράτος, έφτασε μέχρι το σημείο να αμφισβητηθεί και το αυτοδιοικητικό των Δικαστηρίων, εγώ νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε και την διέξοδό μας.

-    Σχετικά με την δήλωση του ΠΑΣΟΚ για να πάρει την ευθύνη ο κ. Καραμανλής για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που θα προκύψουν από τις υποθέσεις Siemens.

Το βασικό για μας είναι η γρήγορη πολιτική έξοδος από την κατάσταση. Και αυτό το θέμα, με ξαναγυρνάτε στο ερώτημα που θέσατε πριν, δηλαδή εμείς ήδη προτείναμε στον Πρόεδρο της Βουλής να εξετασθεί άμεσα η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για την πάταξη της διαφθοράς, η οποία δίνει την δυνατότητα να ξεπεραστεί το θέμα της παραγραφή.

-    Σχετικά με την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και την θέση του για τις ευρωεκλογές ως κεντρική πολιτική αναμέτρηση.

Είδα ότι ήταν πάρα πολύ σωστές σκέψεις. Το ζήτημα είναι ότι όποια πανελλαδική εκλογική αναμέτρηση και να γίνει, να δώσει ελπίδα. Ότι κάτι μεγάλο άλλαξε και να απελευθερώσει κομμάτια της κοινωνίας μας τα οποία ακόμα διστάζουν, έχουν λίγο τον προσανατολισμό της οικογένειας κλπ σε κάποιον κομματικό χώρο να απελευθερωθούν και να οδηγήσουμε την χώρα μας σε μια μεγάλη Άνοιξη, την οποία νομίζω σε μεγάλο βαθμό μπορεί να την φέρει η Αριστερά.

-    Σχετικά με την δημοσκόπηση Marc για τις ευρωεκλογές και το γεγονός ότι ο ΣΥΝ παίρνει μικρότερο ποσοστό από ότι αυτό σε εθνικές εκλογές.

Φυσικά και το είδα. Δεν παίρνω εγώ τις μετρήσεις. Ωστόσο αφού μου θέτετε το ερώτημα να σας πω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς παλιότερα ξέρετε παρουσιαζόταν μια μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις δυνάμεις που είχε στις εθνικές εκλογές και στις δυνάμεις που είχε στις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΝ είχε μεγαλύτερη απήχηση γιατί δεν είχαν σημασία για την διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη απελευθέρωση, μια μεγάλη ελπίδα των πολιτών όχι απλώς ότι θα ακουστούν οι καλές απόψεις του χώρου μας, του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συνεχιστεί μια καλή δουλειά που έχουμε μια παράδοση αλλά υπάρχουν απόψεις που λένε ότι ακόμα πιο σημαντικό γι αυτόν τον πολιτικό χώρο είναι να παίξει έναν ρόλο στην ανατροπή και στην δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού σκηνικού. Να αλλάξουμε το τοπίο.

Γι αυτό βλέπετε ίσως αυτό που όντως κάνει εντύπωση, φαινόταν παράδοξο, είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν ξέρω αν στέκει αυτό σας το είπα από την αρχή, θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Δηλαδή πέρα από την γνώμη που έχει σε διάφορα θέματα, πέρα από τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε διάφορα ζητήματα όπως είναι η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση στο ευρωκοινοβούλιο κλπ, αυτό που κυρίως συσπειρώνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μπορεί να είναι το μέσο για να υπάρξει μια καλή πολιτική λύση στην χώρα μας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ