10/09/2008

Γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε κέντρο παρανομίας. Στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από το Δημαρχείο έως το Μεταξουργείο και με επίκεντρο την Πλατεία Ομονοίας και τους γύρω δρόμους έχουν εγκατασταθεί ομάδες, οι οποίες, πολλές φορές σε συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ τους, αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές.

Η αδιαφορία του κράτους συμβάλλει στην υποβάθμιση της περιοχής και έχει ως συνέπεια την ανενόχλητη δράση κυκλωμάτων καταναγκαστικής πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών, λαθρεμπορίου, παραεμπορίου κλπ.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλων ομάδων πληθυσμού οδηγεί σε εκρήξεις, όπως έδειξε το τελευταίο σοβαρό περιστατικό με την συμπλοκή ένοπλων συμμοριών. Καταδείχθηκε επίσης ότι η αδυναμία της πολιτείας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ανθρώπων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης (υποχρηματοδότηση ΟΚΑΝΑ, αποτυχία πολιτικής ασύλου, ανυπαρξία κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για φτωχούς, άστεγους και αλλοδαπούς) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία γκέτο στην καρδιά της Αθήνας και, συνακόλουθα, την επικράτηση της ανομίας.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

•    Ποια μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας και λαθρεμπορίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και για την προστασία των καταστηματαρχών και των κατοίκων της περιοχής;

•    Ποιος ο σχεδιασμός για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής εγκατάλειψης;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης