29/09/2008

Σχολικοί φύλακες

Ερώτηση Τ.Κουράκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων

Οι σχολικοί φύλακες που απασχολούνται στα σχολεία της χώρας έχουν την αρμοδιότητα της  περιφρούρησης των σχολικών κτιρίων και την ασφαλή διαμονή των μαθητών, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας, όσο και κυρίως μετά την λήξη των μαθημάτων τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο ο αριθμός των σχολικών φυλάκων, δεν είναι ικανός να καλύψει όλα τα σχολικά κτίρια, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μη φυλάσσονται κατά τις απογευματινές ώρες. Επιπρόσθετα ορισμένες διοικήσεις των ΟΤΑ, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, επιλέγουν δυστυχώς τις αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης (security), ή την απασχόληση σχολικών φυλάκων με επισφαλείς σχέσεις εργασίας (τετράωρα)

Επειδή

•    ο χώρος των σχολείων χρησιμοποιείται όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά και τα Σαββατοκύριακα και τους θερινούς μήνες για άθληση ψυχαγωγία και δημιουργικές δραστηριότητες των παιδιών, δεδομένης μάλιστα της έλλειψης άλλων ελεύθερων χώρων

•    οι σχολικοί φύλακες αποτελούν έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες για τη μείωση των φθορών στα σχολικά κτίρια

•    οι χώροι των σχολείων, όταν δεν φυλάσσονται, κινδυνεύουν να γίνουν αφιλόξενοι και ακατάλληλοι για τους μικρούς μαθητές

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1.    Ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε να επεκταθεί η φύλαξη των σχολικών κτιρίων καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου, τα Σαββατοκύριακα και τους θερινούς μήνες;

2.    Θα προβείτε στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού σχολικών φυλάκων;

3.    Θα εκχωρηθούν πόροι στους ΟΤΑ, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τη μισθοδοσία των νεοπροσληφθέντων;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης