07/10/2008

Η νέα λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων

Επίκαιρη ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών

Εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει, σχεδόν, παραδώσει τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων στο κερδοσκοπικό παιχνίδι και στις διακυμάνσεις των αγορών, τα αποθεματικά των ασφαλισμένων γνωρίζουν αυτήν την περίοδο μια νέα λεηλασία, απομείωση και απαξίωση.

Ειδικότερα τα «δομημένα» ομόλογα των Ταμείων έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε «σκουπίδια», οι επενδύσεις των Ταμείων σε μετοχές και αμοιβαία έχουν καταρρεύσει, ενώ και οι τοποθετήσεις τους σε παλιά κρατικά ομόλογα, αν χρειαστεί να ρευστοποιηθούν, θα χάσουν σημαντικά από το κεφάλαιό τους.

Επειδή, η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί μακράς διαρκείας και επειδή δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας και των ανεύθυνων κυβερνητικών επιλογών με νέες απώλειες πολλών δις ευρώ

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Τι πρόκειται να πράξουν για να στηρίξουν άμεσα τα αποθεματικά των Ταμείων;

2.    Προτίθενται να αναθεωρήσουν την πολιτική τους  όσον αφορά τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο μέλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης