30/10/2008

Απειλείται το θέατρο «Δόρα Στράτου»

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών

Ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα θέατρα της Ελλάδας και σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», απειλείται με έξωση. Με εξώδικό τους, έξι ιδιώτες απαιτούν την κυριότητα στρεμμάτων γης στον Λόφο του Φιλοπάππου, μεταξύ των οποίων και του χώρου όπου φιλοξενείται το θέατρο. Οι ενάγοντες διεκδικούν από κληρονομιά 70 στρέμματα με τίτλους του 1879, στρεφόμενοι κατά των υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και εμφανίζουν ως καταπατητή το ιστορικό θέατρο ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο λόφος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1952 και Οργανωμένος Αρχαιολογικός Χώρος (ΟΑΧ) το 2007, που ως γνωστόν σύμφωνα με το Ν.3028/2002 για να κηρυχθεί ένας χώρος ΟΑΧ, πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο.

Από αυτό το γεγονός, δηλαδή της αγωγής,  αποκαλύπτεται ότι αυτοί που θα προασπιζόταν του Φιλοπάππου, δεν έχουν προβεί από το 2000 στις στοιχειώδεις νομικές κινήσεις που όφειλαν, για να ξεκαθαρίσει οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λόφου, αφήνοντας τον έρμαιο στις ορέξεις ιδιωτών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

- Με ποιο τρόπο προτίθενται να υπερασπιστούν το χώρο του θεάτρου «Δόρα Στράτου», ο οποίος εντάσσεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης