ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/11/2008

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την λειψυδρία και τα μέτρα αντιμετώπιση της



ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές ότι στις προθέσεις των Βουλευτών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που κατέθεσαν τη συγκεκριμένη επερώτηση, δεν είναι η μικροκομματική εκμετάλλευση του τεραστίου ζητήματος της λειψυδρίας.

Έχουμε άλλωστε τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική ευθύνη είναι διαχρονική με την έννοια ότι δεν είχαν ληφθεί ούτε στοιχειώδη μέτρα προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα περιόριζαν το ζήτημα της λειψυδρίας. Διότι είναι κακό να προσδοκούμε λύση του ζητήματος από τον ουρανό μόνο. Έπρεπε να έχουν υπάρξει μέτρα –και αναφέρομαι σε διαχρονικές ευθύνες- έτσι ώστε να υπάρξει η διαφύλαξη αυτού του αγαθού στο μέτρο του δυνατού.

Όμως, κύριε Πρόεδρε, αυτά τα έργα δεν δρομολογήθηκαν, δεν έγιναν. Δεν υπήρξαν τα αναγκαία φράγματα δεν υπήρξαν οι αναγκαίοι ταμιευτήρες, δεν υπήρξαν οι αναγκαίες όσο και εξαιρετικά χρήσιμες υδατοδεξαμενές.

Σήμερα άκουσα τον κ. Υφυπουργό –και καλόπιστα σας αντιμετωπίζω βεβαιωθείτε γιʼ αυτό- να αναφέρεται σε σειρά σχεδίων σε σειρά νομοθετημάτων που εκπονήθηκαν. Και ελάχιστη είναι η αναφορά σας, κύριε Υφυπουργέ, σε έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο ζήτημα της λειψυδρίας αλλά και ο επερχόμενος με ένταση κίνδυνος της λειψυδρίας η οποία θα πλήξει τη λειτουργία της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι μονοδιάστατο το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα μοντέλο επί παραδείγματι, αγαπητέ κύριε Κιλτίδη, αγροτικής οικονομίας και αγροτικής καλλιέργειας. Και αντιλαμβάνομαι επίσης ότι για να αλλάξει αυτό το μοντέλο της αγροτικής καλλιέργειας, της αγροτικής εν τέλει οικονομίας χρειάζονται στάδια και χρειάζονται προσεκτικές επεμβάσεις όσο και τομές στο εν λόγω θέμα. Αλλά, δεν υπήρξαν αυτές οι παρεμβάσεις επαναλαμβάνω με την αναγκαία προσοχή και με τη λογική των σταδίων. Δεν έχετε πράξει τίποτα από όλα αυτά τουλάχιστον στο διάστημα που εσείς κυβερνάτε τον τόπο, που χαράζετε και εφαρμόζετε συγκεκριμένη πολιτική. Και το θέμα είναι πέρα από τους σχεδιασμούς πότε θα υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά; Πώς θα υλοποιηθούν; Και κυρίως είναι η Κυβέρνηση διατεθειμένη να αλλάξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο είναι υδροβόρο είναι καταστροφικό; Και βεβαίως επίσης αντιλαμβάνομαι ότι μια τέτοια επιλογή σημαίνει επιλογή ρήξεων που δεν είστε διατεθειμένοι να τις κάνετε.

Κύριοι Υπουργοί, δεν ανησυχείτε μαζί με μας αλλά και με όσους παρακολουθούν το θέμα από το γεγονός ότι ήδη στο λεκανοπέδιο Αττικής έχουμε μείωση σε ποσοστό 40% σε σύγκριση με πέρυσι των αποθεμάτων νερού; Δεν ανησυχείτε από το γεγονός –εγώ δεν θα περιπτωσιολογήσω- ότι στη Θεσσαλία από την οποία έλκω την καταγωγή για να βγει νερό στην επιφάνεια πρέπει να βγάλουν την πομόνα στα τριακόσια και τριακόσια πενήντα μέτρα ή και τετρακόσια και να έχουμε αν θέλετε την ανάδυση αν θέλετε ακόμη και μεθανίου; Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν οι αναγκαίες τομές στο ζήτημα αυτό έτσι ώστε να προλάβουμε ό,τι είναι δυνατόν να προλάβουμε με τη συνομολογούμενη επέλαση των νέων καιρικών συνθηκών που πράγματι επιδεινώνουν τη κατάσταση ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τα συγκεκριμένα κλιματολογικά χαρακτηριστικά που έχει; Εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Σπεύδω να συνομολογήσω έστω και αν δεν το αναφέρατε ότι υπάρχει μια κοινωνική στάση λαθεμένη επικίνδυνη απέναντι στη χρήση και στην κατανάλωση του νερού. Είστε διατεθειμένοι να συγκρουστείτε, να συγκρουστούμε με αυτή την κοινωνική στάση κατανάλωσης του νερού και να την αλλάξουμε; Και να ενημερώσουμε όχι μόνο τους αγρότες αλλά όλους τους πολίτες ότι πρέπει επίσης να αλλάξει συνολικά η αντιμετώπιση της χρήσης του νερού. Απουσιάζουν για παράδειγμα τα στοιχειώδη μηνύματα η στοιχειώδης εκπεμπόμενη πολιτική που πρέπει να γίνει βίωμα του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα αγρότη, του καθενός που κάνει χρήση νερού προκειμένου να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ό,τι είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε με δεδομένη την εξαιρετικά δραματική κατάσταση η οποία προσδιορίζει την κατανάλωση του νερού.

Εμείς σας βεβαιώνουμε επειδή επαναλαμβάνω δεν θεωρούμε ότι το ζήτημα αντέχει στη διελκυστίνδα της κομματικής αντιπαράθεσης ούτε μπορεί να γίνεται θέμα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ότι είμαστε διατεθειμένοι αυτή τη ρήξη, αυτή την τομή όσο τη σύγκρουση αλλά και την αποδοχή του αναγκαίου πολιτικού κόστους να την έχουμε προκειμένου να μεταβληθούν τα πράγματα. Αλλά ξέρετε εσείς χαράσσετε πολιτική, εσείς εφαρμόζετε πολιτική και η πολιτική σας δυστυχώς διεπίστωσα απόψε, κύριε Υφυπουργέ ΠΕΧΩΔΕ, ότι έχει αναλωθεί μόνο σε σχεδιασμούς και μιλάμε στα μέσα του Νοέμβρη περίπου χωρίς να μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα έργα τα οποία με την παρουσία τους είναι δυνατόν επαναλαμβάνω να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο ο οποίος κάθε μέρα γίνεται και περισσότερος δυνατός και έντονος και αναφέρομαι προφανώς στο κίνδυνο της λειψυδρίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θα συνεχίσω μετά αν θέλετε.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλώς. Εγώ θα σας ακούσω με το ίδιο ενδιαφέρον που σας άκουσα και στην πρωτολογία σας. Αν και έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς να αναφέρεστε σε μερικά έργα, δεν σπεύδω καθʼ υποφοράν να απαντήσω σε αυτά που θα πείτε στη δευτερολογία σας αλλά είμαι βέβαιος ότι και τα όσα θα εκθέσετε δεν αντιστοιχούνται και δεν ανταποκρίνονται στο τεράστιο ζήτημα της λειψυδρίας αλλά και της οφειλόμενης πολιτικής που πρέπει να υπάρξει για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Κύριοι Υπουργοί, το ζήτημα του νερού το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων εν τέλει η μεγάλη υπόθεση της υδατικής πολιτικής είναι μια βαθύτατα πολιτική υπόθεση. Και είναι βαθύτατα πολιτική υπόθεση με το δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξετε όχι μόνο νοοτροπίες αλλά και σχεδιασμούς και οικονομικής ανάπτυξης γενικότερα και αγροτικής ανάπτυξης, αγαπητέ κύριε Κιλτίδη, ειδικότερα.

Εμείς επαναλαμβάνω αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία έχουν τις πολύπλοκες και σύνθετες καταστάσεις που τα προσδιορίζουν, κύριε Πρόεδρε. είναι παρά πολύ δύσκολο να συγκρουστείς επί παραδείγματι με τη λογική του αγαπημένου σε όλους μας αγρότη ο οποίος θέλει την μονοκαλλιέργεια και μάλιστα την υδροβόρα μονοκαλλιέργεια διότι περιμένει ότι με τις επιδοτήσεις θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και μάλιστα μια αναδιάρθρωση με στοιχείο την προστασία του νερού ή τη λελογισμένη την κατʼ εξοχήν οικονομική χρήση του είναι αναγκαίο να προωθηθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν λέω, κύριε Κιλτίδη, ότι είναι εύκολο ζήτημα αλλά πρέπει να το συναποφασίσουμε. Πρέπει να το αποφασίσετε διότι επαναλαμβάνω εσείς έχετε την ευθύνη χάραξης της κυβερνητικής πολιτικής. Θα το πράξετε; Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Και με περισσό ενδιαφέρον αναμένω να ακούσω τον αρμόδιο Υφυπουργό τι θα κάνει για το μοντέλο της αγροτικής ανάπτυξης και της αγροτικής καλλιέργειας ειδικότερα που αναπόδραστα και αποφασιστικά, κύριε Πρόεδρε, συνδέεται με το συζητούμενο θέμα του μεγάλου κινδύνου της λειψυδρίας.

Περαιτέρω όλα αυτά που ανέφεραν οι Βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα έχετε καθυστερήσει; Γιατί δεν πήρατε μέτρα; Εγώ είμαι βέβαιος ότι έχετε την ίδια πρόσληψη των μεγεθών που έχουμε και εμείς. Είμαι βέβαιος ότι τα πραγματικά περιστατικά στα οποία αναφέρθηκαν οι αγαπητοί μου συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ τα γνωρίζετε και εσείς ενδεχομένως και καλύτερα από μας διότι ασκείτε την πολιτική εποπτεία επί του θέματος. Γιατί δεν τα αντιμετωπίζετε; Προσπαθώ να βρω εγώ την απάντηση και λέω ή πρόκειται για πολιτική αβελτηρία οπότε είστε υπεύθυνοι ή πρόκειται για την πολιτική επιλογή της μη σύγκρουσης, της μη τομής, της μη ρήξης με μια λαθεμένη όσο και κατεστημένη αντίληψη οπότε τότε είστε πολλαπλά υπεύθυνοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό.

Κύριοι Υπουργοί, αναμένω τις τοποθετήσεις σας για τα συγκεκριμένα έργα τα οποία θα προωθήσετε όσο και τη συγκεκριμένη δέσμευσή σας τη δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι σε ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Συζητάμε σήμερα για την οικονομική κρίση, η οποία και αυτή επελαύνει. Σκεφθείτε ότι στοιχείο αυτής της οικονομικής κρίσης αποτελεί και το συζητούμενο θέμα και μάλιστα ένα μέγεθος, το οποίο παρεισφρύει δυναμικά στο γενικότερο ζήτημα και της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου της οικονομικής κρίσης που χτυπάει έντονα και την πόρτα της χώρας μας.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις, ολοκληρώνω την πρωτομιλία, κύριε Πρόεδρε, και επιφυλάσσομαι να κάνω χρήση των δικαιωμάτων που μου δίδει ο Κανονισμός για τη δευτερολογία μου και την τριτολογία μου.

Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ της Αγροτικής Ανάπτυξης, κανείς δεν αρνήθηκε και ειδικότερα οι Βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι το πρόβλημα διαχείρισης του νερού είναι σύνθετο. Βεβαίως, και έχει σχέση και με τη δασική πολιτική. Δεν γνωρίζω εάν εσείς πρόσφατα κατακτήσατε την άποψη ότι το δάσος συνδέεται αποφασιστικά με την ύπαρξη ή την διάσωση του νερού, αλλά αυτό αποτελούσε και αποτελεί κοινό επιστημονικό τόπο, μη αμφισβητούμενο από κανέναν.

Επίσης, αναφερόμενος σε κάποιες παρατηρήσεις που έκανε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κόμματος της ελάσσονος Αντιπολίτευσης για τους αγρότες, πρέπει να πω ότι κακώς διεκδικούν το μονοπώλιο των φιλικών αισθημάτων απέναντι στην τάξη των αγροτών, κύριε Πρόεδρε. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα, όμως, να διαπιστώνεις την κακή διαχείριση του ύδατος και είναι τελείως διαφορετικό θέμα να αναζητάς από τους ίδιους τους αγρότες βεβαίως να μη «γκρεμιστεί» το εισόδημά τους, αλλά να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του ύδατος με τον αναγκαίο σεβασμό και με τη συνείδηση ότι αυτό το δημόσιο αγαθό δεν βρίσκεται σε επάρκεια.

Μια άλλη επισήμανση, κύριε Πρόεδρε, είναι η εξής. Αυτή η Αίθουσα έχει κουραστεί, όταν ελέγχει την Κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, να εισπράττει ως απάντηση τη σύγκριση με το παρελθόν. Πρόκειται για μια πολιτική διελκυστίνδα του παρελθόντος με το παρόν. Αυτό έκαναν οι παρελθούσες κυβερνήσεις, αυτή η πολιτική των παρελθουσών κυβερνήσεων υπονομεύει τη δική μας πολιτική.

Περίπου έτσι λέγονται κάθε φορά τα πράγματα. Πρέπει, όμως, κύριε Υφυπουργέ, να σταματήσει η διεκδίκηση σύγκρισης με το παρελθόν και να αναζητείται κάθε φορά η σύγκριση με τις ανάγκες του παρόντος, πολύ δε περισσότερο του μέλλοντος, όταν μιλάμε για περιβάλλον και για την υδατική πολιτική.

Και εγώ σας ερωτώ: Κυβερνάτε αυτό τον τόπο, κύριε Κιλτίδη, πέντε ολόκληρα χρόνια. Με όσα κακά έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και έκανε, όπως το ότι δεν ενσωμάτωσε εγκαίρως την Οδηγία, δεν προώθησε έργα φραγμάτων, υδρομάστευσης και όλα τα συναφή- στα πέντε χρόνια, όμως, μπορείτε να μου πείτε υπεύθυνα πόσο νερό εξοικονομήσατε εσείς σε σύγκριση με το παρελθόν; Δεσμευθείτε με κάποιους αριθμούς, μετρήσιμα μεγέθη είναι. Αυτά είναι τα ζητούμενα, όχι το τι έπραξαν οι προηγούμενοι.

Βεβαίως, κακώς, κυρία Ζήση, τα πράξατε. Δεν ενσωματώσατε εγκαίρως την Οδηγία, δεν προωθήσατε…

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Το 2000 ήταν η Οδηγία και το 2003 ενσωματώθηκε.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν μιλάω προσωπικά για εσάς, αλλά για τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν προωθήσατε και εσείς μια ολοκληρωμένη πολιτική για το νερό, μια ολοκληρωμένη υδατική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος, με διεκδίκηση, με στόχευση.

Αλλά, κύριε Κιλτίδη, πού θα πάει αυτή η υπόθεση; Εδώ χτυπάνε οι καμπάνες απʼ όλες τις μεριές του κόσμου, ότι λείπει το νερό, ότι η λειψυδρία απειλεί με ένταση και πολύ δυναμικά, όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά την παγκόσμια κοινωνία. Απειλεί ειδικότερα τη χώρα μας, λόγω της συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης που έχει. Αυτά είναι τα ζητήματα.

Το ερώτημά μου -και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καλογιάννης, ο κύριος Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. θα δώσει απάντηση- είναι το εξής: Διαπιστώνεται, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη απώλεια νερού από το δίκτυο ύδρευσης που υπάρχει. Θυμάμαι ότι το 1993 η απώλεια ύδατος από το δίκτυο ύδρευσης ανήρχετο σε ποσοστό 15% περίπου. Σήμερα, καταγράφεται απώλεια ύδρευσης 30% και 35%. Κοντά στο νου και η γνώση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εάν σήμερα τα πράγματα έχουν δυσμενέστερη έκφραση απʼ ό,τι είχαν σε σχέση με το νερό στο παρελθόν, γιατί σήμερα 35% και το 1993 15%; Δεν έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η φροντίδα, μεγαλύτερη η πρόνοια, να βελτιωθεί αυτό το δίκτυο ύδρευσης; Και μιλάω πάντοτε, κύριοι Υπουργοί, γιʼ αυτή την πολύπαθη Αττική, γιʼ αυτό το πολύπαθο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτά είναι τα ζητήματα, τα οποία συγκροτούν την πολιτική ευθύνη και αυτή η πολιτική ευθύνη αναδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν προωθήθηκαν μέσα σʼ αυτή την 5ετία μέτρα, δεν προωθήθηκε ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού.

Και ολοκληρώνοντας, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω τούτο: Εάν η σημερινή επερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατάφερε, έστω και κατʼ ελάχιστον να ευαισθητοποιήσει τις κεραίες σας, να ενεργοποιήσει την πολιτική σας στάση και διάθεση απέναντι στο πρόβλημα, τότε εμείς θα είμαστε ευτυχείς. Όχι γιατί καταφέραμε εκείνο το οποίο διεκδικούμε, αλλά γιατί έχουμε τη γνώμη ότι μπορεί αυτή η συζήτηση να έχει μετακινήσει θετικά αυτό το βράχο που λέγεται αδιαφορία για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, λίγα εκατοστά προς θετική κατεύθυνση.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ