13/11/2008

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με ευθύνη των Κυβερνήσεων έγινε η καταλήστευση των αποθεματικών του Τ.Π.Δ.Υ. H κυβέρνηση οφείλει να προβεί στην άμεση επιχορήγησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης του.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλη, αναφορικά με την αδυναμία καταβολής του εφάπαξ από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) στους Δημοσίους Υπαλλήλους και τη γνωστοποίηση του προβλήματος με την αναλογιστική μελέτη του έτους 2002, απαντώντας η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πετραλιά αποδέχθηκε  την ύπαρξη του προβλήματος απέφυγε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:

•    Υπάρχουν 14.756 εκκρεμείς αιτήσεις για την καταβολή του εφάπαξ και σήμερα εξετάζονται οι αιτήσεις του Απριλίου του 2008.

•    Η προσπάθεια εξυγίανσης του Ταμείου από το 2003 δεν απέδωσε διότι έχουν ενταχθεί και άλλοι δικαιούχοι στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής που δεν κατέβαλαν τις ανάλογες εισφορές.

•    Το Τ.Π.Δ.Υ. έχει δυνατότητα χορήγησης 800 εφάπαξ περίπου μηνιαίως και 11.000 ετησίως.

•    Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εγγυάται την καταβολή του εφάπαξ και την επίλυση του προβλήματος στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε στην κα Υπουργό ότι η σημερινή εικόνα οφείλεται στη καταλήστευση των αποθεματικών του Τ.Π.Δ.Υ. και το κράτος οφείλει άμεσα να προβεί στην επιχορήγησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δήλωσε ότι:

«Η κατάσταση του Ταμείου δεν προέκυψε ξαφνικά. Εκτός όλων των άλλων στα οποία αναφερθήκατε ως αίτια της σημερινής κατάστασης του ταμείου, πρέπει να προσθέσετε ακόμη την καταλήστευση των αποθεματικών η οποία υπήρξε, αλλά και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, διότι όπως γνωρίζετε στο δημόσιο δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σήμερα όμως υπάρχει μια κατάσταση η οποία διαμορφώνει κινδύνους αναφορικά με τη χορήγηση του εφάπαξ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, οι οφειλόμενες εφάπαξ παροχές σε συνταξιούχους ξεπερνούν σήμερα τις 15.000, ενώ υποβάλλονται μηνιαίως 1000 έως 1200 νέες αιτήσεις και η οικονομική δυνατότητα του Ταμείου επιτρέπει την καταβολή έως 200 εφάπαξ.

Το ερωτημά μου είναι τι εγγυήσεις δίνετε; Μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί το εφάπαξ σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι το δικαιούνται; Τι θα κάνετε με το Τ.Π.Δ.Υ.; Θα το στείλετε στην Τράπεζα να δανειστεί την ώρα που δίνετε στις  Τράπεζες τα 28.000.000 ευρώ; Γιατί δεν αναλαμβάνετε συγκεκριμένη υποχρέωση επιχορήγησης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων; Δεν είναι δυνατόν με την ασαφή δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων να διαμορφώσετε κατάσταση εφησυχασμού. Ξέρετε τι πανικός υπάρχει στις τάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων; Υπάρχει ένας πανικός, ο οποίος οδηγεί στο να σπεύδουν πολλοί, χωρίς να εξαντλούν τη δυνατότητα παραμονής τους στην υπηρεσία, να υποβάλλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία γενικώς και αορίστως ομιλείτε και δεν αναλαμβάνετε καμία χρονική δέσμευση. Επαναλαμβάνω μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θα ικανοποιήσετε τις εκκρεμούσες αιτήσεις για τη χορήγηση του εφάπαξ ; Το δεύτερο σαφές ερώτημα: Θα επιχορηγήσετε το Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων; Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία καλείσθε να δεσμευτείτε αλλά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο διότι σας βεβαιώνω ότι δεν αποτελεί απάντηση η δήλωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται. Αυτή την εγγύηση θέλουμε να την ακούσουμε να εξειδικεύεται.»

[αναλυτικά τη ομιλία από τα Πρακτικά της Βουλής]

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, η κατάσταση του ταμείου δεν έχει προκύψει προφανώς από παρθενογένεση. Αλλά εκτός όλων των άλλων στα οποία αναφερθήκατε ως αίτια της σημερινής κατάστασης του ταμείου, πρέπει να προσθέσετε ακόμα την καταλήστευση των αποθεματικών η οποία υπήρξε αλλά και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, με την έννοια ότι στο δημόσιο, όπως γνωρίζετε, δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σήμερα όμως υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση, μια κατάσταση η οποία διαμορφώνει κινδύνους αναφορικά με την χορήγηση του εφάπαξ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχω στα χέρια μου οι ωφελούμενες εφάπαξ παροχές σε συνταξιούχους ξεπερνούν σήμερα τις 15.000, ενώ υποβάλλονται μηνιαίως 1000 έως 1200 νέες αιτήσεις και η οικονομική δυνατότητα του ταμείου επιτρέπει την καταβολή έως 200 εφάπαξ.

Το ερώτημά μου –γιʼ αυτό επανήλθα σήμερα στην Ολομέλεια- είναι τι εγγυήσεις δίνετε, μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί το εφάπαξ σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι το δικαιούνται. Τι θα κάνετε με το ταμείο; Θα το στείλετε στην τράπεζα να δανειστεί, την ώρα που δίνετε στις τράπεζες τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ; Γιατί δεν αναλαμβάνετε συγκεκριμένη υποχρέωση, την επιχορήγηση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων; Δεν είναι δυνατόν με την ασαφή δήλωσή σας ότι η Κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων να διαμορφώσετε κατάσταση εφησυχασμού. Ξέρετε τι πανικός υπάρχει στις τάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων; Ένας πανικός ο οποίος οδηγεί στο να σπεύδουν πολλοί, χωρίς να εξαντλούν τη δυνατότητα παραμονής τους στην υπηρεσία, να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία γενικώς και αορίστως ομιλείτε και δεν αναλαμβάνετε καμία χρονική δέσμευση.

Επαναλαμβάνω, μην τυχόν και έχω απάντηση στη δευτερολογία σας: Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θα ικανοποιήσετε τις εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση του εφάπαξ; Θα επιχορηγήσετε το Ταμείο Προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων; Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία καλείστε να δεσμευτείτε αλλά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, γιατί σας βεβαιώνω ότι δεν αποτελεί απάντηση η δήλωση ότι η Κυβέρνηση εγγυάται. Αυτή την εγγύηση θέλουμε να την ακούσουμε να εξειδικεύεται από το στόμα της αρμόδιας Υπουργού.