12/11/2008

Τοποθέτηση της Αννας Φιλίνη στη μόνη συζήτηση και έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής οικονομικού έτους 2009

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι σίγουρα η σημερινή μια σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία μας και χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σʼ αυτήν.

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι ο Κανονισμός της Βουλής, έτσι όπως ήταν μέχρι τώρα, δεν έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής στο Προεδρείο στο τέταρτο και πέμπτο Κόμμα της Βουλής και γιʼ αυτό δεν συμμετείχαμε με ψήφο στην προετοιμασία αυτού του Απολογισμού και Προϋπολογισμού. Αυτό έχει αλλάξει με τον καινούργιο Κανονισμό, οπότε την επόμενη χρονιά θα συμμετέχουμε και με ψήφο σʼ αυτή τη διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εποχή που περνούμε είναι μία εποχή οικονομικής κρίσης, μέσα στην οποία απαιτείται μία σώφρων οικονομική πολιτική απʼ όλους με εγκράτεια και ταυτόχρονα μια σωστή παραγωγική στάση.

Η Βουλή μέσα σʼ αυτή την κατάσταση πρέπει να δείχνει –πιστεύουμε- το καλό παράδειγμα, με σωστή περικοπή παροχών πολυτελείας, αλλά και με ενίσχυση, επένδυση στην πολιτική, στην επιστήμη, στον πολιτισμό.

Ο Προϋπολογισμός της Βουλής πρέπει κυρίως να ενισχύσει τους εργαζόμενους της Βουλής που παράγουν με σοβαρότητα και πάντα με ευγένεια –πρέπει να πούμε- το σημαντικό έργο τους, βοηθώντας όλους στην παραγωγή του έργου μας και που γιʼ αυτό τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, όπως το αναγνώρισαν και το είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι μέσα σʼ αυτή τη δύσκολη στιγμή η Βουλή πρέπει να ενισχύει κυρίως όλες αυτές τις δραστηριότητες που βοηθάνε στην καλύτερη πολιτική, επιστημονική, πολιτιστική πληροφόρηση των πολιτών μας.

Πρέπει να πούμε ότι απʼ όσο κι εμείς παρακολουθήσαμε στις συνεδριάσεις αυτής της Επιτροπής μια τέτοια προσπάθεια για περικοπές γίνεται σʼ αυτόν τον Προϋπολογισμό, που βλέπουμε να προβλέπει μια αύξηση του 4,9% του Προϋπολογισμού της Βουλής.

Όμως, πρέπει κι εμείς να παρατηρήσουμε ότι στο ζήτημα των αποζημιώσεων των Βουλευτών, παρόλο που οι αυξήσεις που προβλέπονται γενικά ακολουθούν τη γενικότερη εισοδηματική πολιτική που αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας, θεωρούμε ότι μέσα σʼ αυτή τη δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας και μιας και οι Βουλευτές έχουν πιο μεγάλους μισθούς, σε σύγκριση βεβαίως με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας –όχι με τα golden boys, τα golden boys παίρνουν άλλους μισθούς- θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη εγκράτεια στον προϋπολογισμό.

Παρά το γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες η βουλευτική αποζημίωση στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στα μεγαλύτερα ύψη, δεν είναι υπέρογκη, εκτιμούμε όμως ότι με την αυξανόμενη ανεργία, τις απειλές με απολύσεις, τη γενικότερη ανέχεια, με το μεγάλο χρέος της χώρας, χρειάζεται ένα πνεύμα συμπάθειας και κατανόησης προς όλους τους αναξιοπαθούντες για το καλό της χώρας και γιʼ αυτό θεωρούμε ότι οι προβλέψεις για αυξήσεις των μισθών των Βουλευτών θα έπρεπε να είναι μηδαμινές.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, θέλω να πω από την αρχή ότι παρά το γεγονός πως βλέπουμε αυτή τη θετική προσπάθεια στο συνολικό Προϋπολογισμό, δεν θα μπορέσουμε να τον υπερψηφίσουμε, αλλά ψηφίζουμε «ΠΑΡΩΝ».

Συγκεκριμένα, σχετικά με τις αποζημιώσεις των Βουλευτών, βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση του 4,5%. Παράλληλα, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει μια μείωση στον Προϋπολογισμό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τις εισφορές των Βουλευτών για την ασφάλισή τους προς τα Ταμεία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς είχαμε συμφωνήσει σʼ αυτό το σημείο της αναθεώρησης, όπου υπάρχει η άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των Βουλευτών, οπότε με αυτή τη θετική αλλαγή, υπάρχει αυτή η μείωση στον Προϋπολογισμό της Βουλής του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Υπάρχει και η αύξηση, όσον αφορά τους συνεργάτες των Βουλευτών. Υπάρχει μια βοήθεια στους Βουλευτές που είναι αναγκαία από όλους τους συνεργάτες. Εδώ έχουμε μια καινοτομία αυτή τη χρονιά ότι έχουν τη δυνατότητα οι Βουλευτές να παίρνουν και έναν δεύτερο επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος βέβαια αφαιρείται από τις αποσπάσεις από το δημόσιο.

Βέβαια, το δημόσιο με αυτή την εξέλιξη έχει λιγότερα έξοδα λόγω των μικρότερων αποσπάσεων. Όμως, παρόλα αυτά βλέπουμε ότι εδώ πέρα υπάρχει μια αύξηση προς την ενίσχυση των Βουλευτών και θα μπορούσε να υπάρξει και ως προς αυτό το ζήτημα μια μεγαλύτερη προσοχή.

Έχουμε αυξήσεις και όσον αφορά τα μισθώματα κτιρίων. Και εκεί θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη εγκράτεια. Όμως, από την άλλη μεριά, θέλουμε να τονίσουμε κάτι το θετικό. Έχει υπάρξει μια θετική εξέλιξη που σημειώνουμε, δηλαδή έχει εγκαταλειφθεί η σκέψη που υπήρχε και ανακοινώθηκε πέρυσι, να κτιστεί ένα νέο μεγάλο κτίριο της Βουλής.

Η πρόθεση ήταν να κτιστεί αυτό το κτίριο, αν θυμάστε, καλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην περιοχή του Ελαιώνα ή σε κάποιον άλλο ελεύθερο χώρο της Αθήνας, της πόλης μας, που έχει πάρα πολύ λίγους ελεύθερους χώρους. Αυτοί οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να μένουν για τους πολίτες, πρέπει να μένουν για το πράσινο. Δεν πρέπει να ενισχύουμε την ανέγερση νέων τεράστιων μεγαθηρίων στους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας.

Γιʼ αυτό, χαιρετίζουμε με ανακούφιση το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο έχει εγκαταλειφθεί και πρέπει να πούμε ότι χαιρόμαστε που συμβάλαμε και εμείς με την κριτική μας έγκαιρα, ώστε να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρώτα και κύρια, βέβαια, αυτό είναι θετικό, επειδή παραμένουμε μέσα σε αυτό το ιστορικό κτίριο, η Βουλή παραμένει μέσα σε αυτό το ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας μια δημοκρατική και ιστορική παράδοση της χώρας, που ταυτόχρονα είναι και πολεοδομική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική παράδοση.

Η Βουλή παραμένει εδώ. Το βλέπουμε θετικό αυτό και ξαναλέω ότι συμβάλαμε και εμείς με την αυστηρή κριτική και τις προτάσεις μας σε σχέση με αυτή την εξέλιξη. Εξοικονομείται χώρος ελεύθερος και χρήμα, πιστεύουμε, για το δημόσιο, παρόλο που δεν ήταν αυτή η αρχική πρόθεση της Κυβέρνησης. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εξόδων για τη συντήρηση του κτιρίου. Αυτά τα βλέπουμε αναπόφευκτα. Θα βλέπαμε, όμως, όπως είπα και προηγουμένως, μια μείωση των εξόδων για τις μισθώσεις τεράστιων κτιρίων που βοηθούν το έργο της Βουλής, όμως, αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί ως προς τις μισθώσεις νέων κτιρίων για το έργο της Βουλής, που -να πούμε την αλήθεια- τα βγάζει πέρα και με την υπάρχουσα κατάσταση, παρά τις δυσκολίες.

Στα πλαίσια του Προϋπολογισμού, βλέπουμε να υπάρχουν και διάφορα έξοδα για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, για αγορές βιβλίων κ.λπ. Δεν είμαστε διστακτικοί όσον αφορά αυτά τα έξοδα. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν ακόμα παραπέρα. Δε θεωρούμε ότι σε μια περίοδο κρίσης, η ενίσχυση της Βουλής με βιβλία είναι κάτι το αρνητικό. Το βλέπουμε θετικό. Επίσης, θα βλέπαμε θετικό να συνεχίσει μια πολιτική εμπλουτισμού των συλλογών της Βουλής με έργα τέχνης -βέβαια, προσεκτικά, με σοβαρότητα- και ιδίως, θα βλέπαμε θετικό να φροντίσει η Βουλή, σε αυτή την περίοδο της ύφεσης και της ανέχειας, να ενισχύσει νεότερους καλλιτέχνες για τον εμπλουτισμό αυτών των συλλογών της Βουλής.

Επίσης, όσον αφορά το κανάλι της Βουλής -που όλοι παραδέχονται τη συμβολή του και την ποιότητα αυτού του καναλιού- θα θέλαμε να παρατηρήσουμε και εμείς ότι είναι πολύ αρνητικό ότι δεν φτάνει σε όλη τη χώρα. Είχα την τύχη να ακούσω και τοποθετήσεις παιδιών, μαθητών στη διάρκεια των διαδικασιών της Βουλής των Εφήβων, όπου τόνιζαν αυτή την πλευρά. Πέρα από το γεγονός ότι θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις πολιτικές εκπομπές, αλλά και τις επιστημονικές και πολιτιστικές εκπομπές του καναλιού της Βουλής σε όλη τη χώρα. Να πούμε την αλήθεια, εκεί κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές είναι απαραίτητο να λειτουργεί αυτό το κανάλι της Βουλής και εκεί πρέπει κυρίως να εστιάσουμε και να κάνουμε και τις επενδύσεις.

Καταλήγοντας, θέλω να πω, όσον αφορά τον Απολογισμό, ότι εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ, αλλά, όσον αφορά τον Προϋπολογισμό της Βουλής, παρά τα θετικά στα οποία αναφέρθηκα στη διάρκεια της εισήγησής μας, οι αυξήσεις αυτές προς τους Βουλευτές θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητες. Δεν θέλουμε να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς το κοινό αίσθημα και γιʼ αυτό, εφόσον συνεχίζουν να υπάρχουν οι αυξήσεις αυτές, θα ψηφίσουμε για τον Προϋπολογισμό «ΠΑΡΩΝ».

Ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.